Σπανάκι: η καλύτερη τροφή για Αδυνάτισμα; (όχι πάντα)

Το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες και συστατικά, που καίνε λίπος και μειώνουν την πείνα!

Το σπανάκι έχει ελάχιστες θερμίδες

Πάνω απ’όλα, το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει ελάχιστες θερμίδες. 100γρ έχουν μόλις 23 θερμίδες!

Για να χάσουμε κιλά πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες την ημέρα, απ’όσες καίμε. Έτσι, το μυστικό στο αδυνάτισμα είναι να καταναλώνουμε χορταστικές τροφές, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.

Επιπλέον, το 50% των θερμίδων του προέρχονται από πρωτεΐνη.

Τέλος, το σπανάκι είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης και της νιασίνης από το σώμα μας. Ουσίες που είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα!

Το σπανάκι μειώνει την πείνα & τις λιγούρες

Επιπλέον, το σπανάκι βοηθάει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών, διότι μας χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες.

Καταρχάς, αποτελεί άριστη πηγή εδώδιμων ινών. 100γρ σπανάκι έχουν 2,2γρ ινών! Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ ινών την ημέρα, σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων. Μικρότερες δόσεις αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας![1]

Ακόμα, το σπανάκι αποτελείται κατά 91% από νερό και το 50% των θερμίδων του προέρχεται από πρωτεΐνη! Τροφές πλούσιες σε νερό, πρωτεΐνη και ίνες είναι οι πιο χορταστικές!

Ειδικά το σπανάκι περιέχει και κάποιες επιπλέον ουσίες, που μειώνουν τις λιγούρες για γλυκά και θερμιδικά σνακ, ακόμα και κατά 38%![2]

Ο σίδηρος στο σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα

Επίσης, είναι γνωστό ότι το σπανάκι περιέχει πολύ σίδηρο. 100γρ έχουν 2,7 mg σιδήρου.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σιδήρου είναι 8 mg και 18 mg για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα.

Δυστυχώς, η έλλειψη σιδήρου είναι αρκετά συχνή. Ειδικά στις γυναίκες, αλλά και στους υπέρβαρους ανθρώπους.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κούραση, νωχελικότητα, αλλά και παχυσαρκία. Φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης.[3,4]

Γι’αυτό πρέπει να τρώμε καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από τροφές με σίδηρο.

Τέλος, πρέπει να συνδυάζουμε τροφές με σίδηρο, μαζί με τροφές με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου!

Κάλιο για απώλεια κιλών!

Επιπλέον, το σπανάκι είναι άριστη πηγή καλίου. 100γρ έχουν 558 mg καλίου. Αυτή η δόση αποτελεί περίπου το 16% των ημερήσιων αναγκών μας. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο αδυνατίζει και βοηθάει το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος!

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στο αδυνάτισμα

Το σπανάκι αποτελεί και μια τροφή, εξαιρετικά πλούσια σε ασβέστιο. 100γρ σπανάκι έχουν 100 mg ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο ανόργανο συστατικό στο σώμα μας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται στα 1000-1300 mg.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών, του νευρικού συστήματος, αλλά και για την έκκριση ορμονών, που παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην καύση του λίπους. Έτσι, επαρκείς δόσεις ασβεστίου βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.[5]

Βιταμίνη C για κάψιμο λίπους!

Επίσης, το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης C. 100γρ έχουν 28 mg. Περίπου το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα, διότι καίει λίπος και μειώνει την περιφέρεια της μέσης!

Άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι το λάχανο, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Τα καροτενοειδή στο σπανάκι προστατεύουν από την παχυσαρκία!

Ακόμα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Επίσης, μειώνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας! Τα καροτενοειδή μας προστατεύουν από το επικίνδυνο οξειδωτικό στρες, που αποτελεί κοινή αιτία παχυσαρκίας.

Όμως, οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μικρότερα επίπεδα καροτενοειδών στο σώμα τους. Έως και 22%![6]

Έτσι, καλό είναι να τρώμε συχνά σπανάκι, καθώς είναι εξαιρετικά πλούσιο σε β-καροτένιο (5,330 μg), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (12200 μg), καθώς και βιταμίνη Α (9380 IU)!

Τα καροτενοειδή αυτά καίνε λίπος για ενέργεια. Έτσι, το σπανάκι είναι ένας πραγματικός σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα!

Ακόμα μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε καροτενοειδή, που βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι το καρότο!

Το σπανάκι είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε!

Επιπλέον, το σπανάκι είναι από τα ελάχιστα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. 100γρ σπανάκι έχουν περίπου 2 mg βιταμίνης Ε. Αυτή η ποσότητα αποτελεί το 13% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Η βιταμίνη Ε μειώνει τις φλεγμονές, το οξειδωτικό στρες και καταπολεμά το πάχος.[7]

Οι πλουσιότερες τροφές με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και οι ηλιόσποροι.

Όμως, οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες. Οπότε θα πρέπει να περιοριστούμε στις 1-2 χούφτες την ημέρα.Αντίθετα, μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σπανακιού, χωρίς να παχαίνουμε, αφού έχει ελάχιστες θερμίδες!

Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Κ!

Ακόμα, το σπανάκι αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ. 100γρ έχουν 483 μg βιταμίνης Κ. Αυτή η ποσότητα αποτελεί το 400% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!

Επαρκείς δόσεις βιταμίνης Κ είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα, διότι η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους και ιδιαίτερα του σπλαχνικού λίπους και του λίπους της κοιλιάς.[8]

Η χλωροφύλλη στο σπανάκι μειώνει τις λιγούρες!

Τέλος, το σπανάκι αποτελεί άριστη πηγή χλωροφύλλης. Έχει 0,85 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο.

Η χλωροφύλλη έχει την ιδιότητα να μειώνει τις λιγούρες για ζάχαρη και λίπη. Οπότε και μας βοηθάει να χάσουμε κιλά, χωρίς κόπο, αφού δε λαχταράμε συνεχώς γευστικά ή θερμιδογόνα σνακ, όπως τα γλυκά.

Τροφές σε φυλλικό οξύ είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα

Επιπλέον, το σπανάκι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει την επικίνδυνη ομοκυστεΐνη!

Μπορώ να τρώω σπανάκι κάθε μέρα;

Το σπανάκι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές, αλλά καλό είναι, όσοι έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά να περιορίζουν την κατανάλωση του. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συνιστώμενη ποσότητα σπανακιού, που μπορείτε να καταναλώνετε την εβδομάδα.

Το σπανάκι προκαλεί πέτρες στα νεφρά

Η συχνή κατανάλωση σπανακιού μπορεί να προκαλεί πέτρες στα νεφρά, διότι αποτελεί μια εξαιρετικά πλούσια τροφή σε οξαλικά άλατα. Τα οξαλικά άλατα ενώνονται με το ασβέστιο δημιουργώντας πέτρες στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται συνήθως από την ένωση οξαλικών οξέων με ασβέστιο, αλλά και από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως στο σώμα μας.

Τα οξαλικά οξέα βρίσκονται σε πολλές τροφές. Μια τυπική δίαιτα θα μας δώσει περίπου 300 mg οξαλικού οξέως την ημέρα. Όμως, το σπανάκι περιέχει τεράστιες ποσότητες. 100γρ ωμό σπανάκι έχει 600-1000 mg οξαλικού οξέως![9]

Πώς να φάτε το σπανάκι, ώστε να μειώσετε τα οξαλικά άλατα;

Καταρχάς, καλό είναι να μουλιάζετε το σπανάκι ή να το βράζετε. Έτσι, τα οξαλικά άλατα θα διαρρεύσουν στο νερό. Το βράσιμο μπορεί να ελαττώσει ακόμα και το 87% του οξαλικού οξέως στο σπανάκι.

Επιπλέον, θα πρέπει να τρώτε τροφές με ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, μαζί με το σπανάκι. Το ασβέστιο των τροφών ενώνεται με τα οξαλικά άλατα κατά τη διαδικασία της πέψης. Οπότε και μειώνεται το ποσοστό του οξαλικού οξέως που μπαίνει στο αίμα και εν συνεχεία αποβάλλεται από τα νεφρά. Έτσι, τα ούρα έχουν μικρότερα επίπεδα οξαλικού οξέως, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.[10]

Άρα, το τυρί στις πίτες με σπανάκι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά!

Άλλες τροφές με οξαλικά οξέα

Εκτός από το σπανάκι, τα παντζάρια, το τσάι, το ραβέντι (rhubarb), οι περισσότεροι ξηροί καρποί, αλλά και η σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε οξαλικά άλατα.

Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν έχετε ιστορικό εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, για τις ποσότητες που μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια. Βέβαια, η περιστασιακή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά άλατα, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.[11]

Άλλες τροφές που προκαλούν πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προέρχονται από πολλές αιτίες. Όχι, μόνο από τα οξαλικά άλατα. Για παράδειγμα, η μεγάλη κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Επιπλέον, καλό είναι να περιορίσετε και τη χρήση αλατιού. Το πολύ αλάτι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά διότι αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι την ημέρα είναι υπεραρκετή. Άλλωστε, το πολύ αλάτι παχαίνει, αυξάνει την πίεση και κάνει κακό στην καρδιά!

Πίνετε πολύ νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για καλή ενυδάτωση, υγεία, αδυνάτισμα, αλλά και για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Το νερό διαλύει τις ουσίες στα ούρα που προκαλούν πέτρες στα νεφρά. Πρέπει να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια την ημέρα. Ακόμα, ο χυμός εσπεριδοειδών εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Προηγούμενο

Τα Kαρότα βοηθούν στο δυνάτισμα!

Μαγειρική σόδα: Οφέλη & κίνδυνοι για την υγεία.

Επόμενο