Το σπανάκι είναι η καλύτερη τροφή για αδυνάτισμα!

Το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες και συστατικά, που καίνε λίπος και μειώνουν την πείνα!

Το σπανάκι έχει ελάχιστες θερμίδες

Πάνω απ’όλα, το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει ελάχιστες θερμίδες. 100γρ έχουν μόλις 23 θερμίδες!

Για να χάσουμε κιλά πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες την ημέρα, απ’όσες καίμε. Έτσι, το μυστικό στο αδυνάτισμα είναι να καταναλώνουμε χορταστικές τροφές, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.

Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είναι το αγγούρι, η ντομάτα, το καρπούζι, το μήλο και πολλές ακόμα, είναι εξαιρετικές τροφές για αδυνάτισμα.

Επιπλέον, το 50% των θερμίδων του προέρχονται από πρωτεΐνη, οπότε και βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας!

Τέλος, το σπανάκι είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης και της νιασίνης από το σώμα μας. Ουσίες που είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα!

Το σπανάκι μειώνει την πείνα & τις λιγούρες

Επιπλέον, το σπανάκι βοηθάει στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών, διότι μας χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες.

Καταρχάς, αποτελεί άριστη πηγή εδώδιμων ινών. 100γρ σπανάκι έχουν 2,2γρ ινών! Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ ινών την ημέρα, σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων. Μικρότερες δόσεις αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας![1]

Ακόμα, το σπανάκι αποτελείται κατά 91% από νερό και το 50% των θερμίδων του προέρχεται από πρωτεΐνη! Τροφές πλούσιες σε νερό, πρωτεΐνη και ίνες είναι οι πιο χορταστικές!

Ειδικά το σπανάκι περιέχει και κάποιες επιπλέον ουσίες, που μειώνουν τις λιγούρες για γλυκά και θερμιδικά σνακ, ακόμα και κατά 38%![2]

Ο σίδηρος στο σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα

Επίσης, είναι γνωστό ότι το σπανάκι περιέχει πολύ σίδηρο. 100γρ έχουν 2,7 mg σιδήρου.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σιδήρου είναι 8 mg και 18 mg για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα.

Δυστυχώς, η έλλειψη σιδήρου είναι αρκετά συχνή. Ειδικά στις γυναίκες, αλλά και στους υπέρβαρους ανθρώπους.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κούραση, νωχελικότητα, αλλά και παχυσαρκία. Φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης.[3,4]

Γι’αυτό πρέπει να τρώμε καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από τροφές με σίδηρο.

Τέλος, πρέπει να συνδυάζουμε τροφές με σίδηρο, μαζί με τροφές με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου!

Κάλιο για απώλεια κιλών!

Επιπλέον, το σπανάκι είναι άριστη πηγή καλίου. 100γρ έχουν 558 mg καλίου. Αυτή η δόση αποτελεί περίπου το 16% των ημερήσιων αναγκών μας. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο αδυνατίζει και βοηθάει το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος!

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στο αδυνάτισμα

Το σπανάκι αποτελεί και μια τροφή, εξαιρετικά πλούσια σε ασβέστιο. 100γρ σπανάκι έχουν 100 mg ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο ανόργανο συστατικό στο σώμα μας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται στα 1000-1300 mg.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών, του νευρικού συστήματος, αλλά και για την έκκριση ορμονών, που παίζουν βασικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην καύση του λίπους. Έτσι, επαρκείς δόσεις ασβεστίου βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.[5]

Βιταμίνη C για κάψιμο λίπους!

Επίσης, το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης C. 100γρ έχουν 28 mg. Περίπου το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα, διότι καίει λίπος και μειώνει την περιφέρεια της μέσης!

Άλλα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C είναι το λάχανο, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Τα καροτενοειδή στο σπανάκι προστατεύουν από την παχυσαρκία!

Ακόμα, το σπανάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Επίσης, μειώνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας! Τα καροτενοειδή μας προστατεύουν από το επικίνδυνο οξειδωτικό στρες, που αποτελεί κοινή αιτία παχυσαρκίας.

Όμως, οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν μικρότερα επίπεδα καροτενοειδών στο σώμα τους. Έως και 22%![6]

Έτσι, καλό είναι να τρώμε συχνά σπανάκι, καθώς είναι εξαιρετικά πλούσιο σε β-καροτένιο (5,330 μg), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (12200 μg), καθώς και βιταμίνη Α (9380 IU)!

Τα καροτενοειδή αυτά καίνε λίπος για ενέργεια. Έτσι, το σπανάκι είναι ένας πραγματικός σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα!

Ακόμα μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε καροτενοειδή, που βοηθάει στην απώλεια βάρους, είναι το καρότο!

Το σπανάκι είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε!

Επιπλέον, το σπανάκι είναι από τα ελάχιστα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. 100γρ σπανάκι έχουν περίπου 2 mg βιταμίνης Ε. Αυτή η ποσότητα αποτελεί το 13% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Η βιταμίνη Ε μειώνει τις φλεγμονές, το οξειδωτικό στρες και καταπολεμά το πάχος.[7]

Οι πλουσιότερες τροφές με βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και οι ηλιόσποροι.

Όμως, οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες. Οπότε θα πρέπει να περιοριστούμε στις 1-2 χούφτες την ημέρα.Αντίθετα, μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σπανακιού, χωρίς να παχαίνουμε, αφού έχει ελάχιστες θερμίδες!

Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Κ!

Ακόμα, το σπανάκι αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ. 100γρ έχουν 483 μg βιταμίνης Κ. Αυτή η ποσότητα αποτελεί το 400% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!

Επαρκείς δόσεις βιταμίνης Κ είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα, διότι η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης, του λίπους και ιδιαίτερα του σπλαχνικού λίπους και του λίπους της κοιλιάς.[8]

Η χλωροφύλλη στο σπανάκι μειώνει τις λιγούρες!

Τέλος, το σπανάκι αποτελεί άριστη πηγή χλωροφύλλης. Έχει 0,85 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο.

Η χλωροφύλλη έχει την ιδιότητα να μειώνει τις λιγούρες για ζάχαρη και λίπη. Οπότε και μας βοηθάει να χάσουμε κιλά, χωρίς κόπο, αφού δε λαχταράμε συνεχώς γευστικά ή θερμιδογόνα σνακ, όπως τα γλυκά.

Τροφές σε φυλλικό οξύ είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα

Επιπλέον, το σπανάκι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει την επικίνδυνη ομοκυστεΐνη!

Μπορώ να τρώω σπανάκι κάθε μέρα;

Το σπανάκι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές, αλλά καλό είναι, όσοι έχουν ιστορικό πέτρας στα νεφρά να περιορίζουν την κατανάλωση του. Το σπανάκι έχει μεγάλες ποσότητες σε οξαλικά άλατα, τα οποία ενώνονται με το ασβέστιο και δημιουργούν πέτρες στα νεφρά.

Σίγουρα, η κατανάλωση σπανακιού αποτελεί μέρος μιας υγιεινής δίαιτας και δε θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Όμως, σε περίπτωση που έχετε ιστορικό πέτρας στα νεφρά, καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη συνιστώμενη ποσότητα σπανακιού, που μπορείτε να καταναλώνετε την εβδομάδα.

Προηγούμενο

Τα Kαρότα βοηθούν στο δυνάτισμα!

Το σπανάκι χτίζει μυς!

Επόμενο