Πώς οι τροφές με σεροτονίνη αδυνατίζουν;

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη, που ελέγχει πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως τη διάθεση, το άγχος, την όρεξη, τη λίμπιντο, την κινησιολογία και τον ύπνο.[1]

Η σεροτονίνη μειώνει την όρεξη!

Αν καταναλώνουμε τροφές με σεροτονίνη θα χάσουμε κιλά ευκολότερα, αφού η σεροτονίνη ρυθμίζει την όρεξη μας. Η σεροτονίνη μπλοκάρει τη διαδικασία, που ευθύνεται για τις ανεξέλεγκτες λιγούρες, ενώ είμαστε χορτάτοι.[2]

Έτσι, η σεροτονίνη μας βοηθάει να παραμείνουμε σε μια δίαιτα αδυνατίσματος και να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες, μέσα στην ημέρα. Άρα μας βοηθάει να αδυνατίσουμε με λιγότερο κόπο!

Τέλος, η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης, οπότε και θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο στόχο μας. Ειδικά αν πρέπει να χάσουμε πολλά κιλά, σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τροφές με σεροτονίνη που αδυνατίζουν

Οι τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το κόκκινο και χοιρινό κρέας, τα ψάρια, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά. Αυτές οι τροφές περιέχουν τρυπτοφάνη, που αποτελεί το βασικό συστατικό της σεροτονίνης.

Επίσης, τρυπτοφάνη περιέχουν και πολλές φυτικές τροφές. Για παράδειγμα, η βρώμη, η σόγια, οι κολοκυθόσποροι, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο, το αβοκάντο, η σοκολάτα, τα φιστίκια, το ψωμί και οι μπανάνες είναι άριστες τροφές με τρυπτοφάνη και βοηθούν στη σύνθεση της σεροτονίνης.

Επιπρόσθετα, τροφές με τρυπτοφάνη βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι το σώμα μας συνθέτει νιασίνη από την τρυπτοφάνη. Η νιασίνη είναι επίσης, απαραίτητη στο αδυνάτισμα.

Επιπλέον, η σύνθεση της σεροτονίνης χρειάζεται κάποιες βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ, αλλά και ο σίδηρος.[3,4]

Ενώ με μια ισορροπημένη διατροφή λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις για τις περισσότερες βιταμίνες, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι αρκετά κοινή, καθώς ελάχιστες τροφές την περιέχουν. Η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής είναι ίσως η ευκολότερη λύση, για να έχουμε επάρκεια βιταμίνης Β12.

Περισσότερα για τις τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη σε αυτό το άρθρο μας.

Το πρωινό που αδυνατίζει

Με το κατάλληλο πρωινό μπορείτε να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα σας! Η σεροτονίνη εκλύεται έπειτα από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.[5] Έτσι, ένα πρωινό με υδατάνθρακες είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αυξήσουμε φυσικά τη σεροτονίνη στο σώμα μας.

Το πρωί είμαστε νηστικοί για ώρες. Οπότε και οι υδατάνθρακες αυξάνουν την ινσουλίνη, η οποία και βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης.

Μην το παρακάνετε όμως. Ακόμα και 25γρ υδατανθράκων είναι αρκετά για την αύξηση της σεροτονίνης. Οπότε, 1-2 φέτες ψωμί με μέλι το πρωί θα αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης σας. Έτσι, θα χάσετε κιλά, αλλά και θα έχετε καλύτερη διάθεση.

Αποφύγετε τα λίπη και την πρωτεΐνη στο πρώτο αυτό σύντομο γεύμα της ημέρας. Μπορείτε να καταναλώσετε πρωτεΐνη και λίπη στο κυρίως πρωινό ή δεκατιανό σας.

Η άσκηση που αυξάνει τη σεροτονίνη

Τέλος, η άσκηση παράγει σεροτονίνη. Δεν είναι τυχαίο, που όσοι αθλούνται συστηματικά έχουν εξαιρετική διάθεση. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην έκλυση σεροτονίνης!

Επιπλέον, ο ήλιος βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης. Οπότε, αν θέλετε να αδυνατίσετε εύκολα, καλό είναι να περπατάτε κάτω από τον ήλιο. Μια ώρα ήπιας άθλησης καίει μέχρι και 450 θερμίδες! Ο συνδυασμός δίαιτας μειωμένων θερμίδων και ήπιας άθλησης, ιδανικά σε εξωτερικό περιβάλλον, θα μας οδηγήσει σε γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους!

Μην ξεχνάμε, ότι ο ήλιος παράγει και βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι επίσης απαραίτητη στο αδυνάτισμα!

Αναλυτικά, οι τρόποι αύξησης της σεροτονίνης, με φυσικό τρόπο, σε αυτό το άρθρο μας.

Προηγούμενο

Οι τροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη & τη διάθεση μας!

Τροφές με σεροτονίνη για να κόψεις το τσιγάρο άνετα!

Επόμενο