Το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα!

Το μπρόκολο βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι έχει ελάχιστες θερμίδες, μας χορταίνει και έχει μια εξαιρετικά πλούσια διατροφική αξία!

Πόσες θερμίδες έχει το μπρόκολο;

Καταρχάς, το μπρόκολο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει ελάχιστες θερμίδες. 100γρ μπρόκολο έχουν μόλις 35 θερμίδες. Ένα ολόκληρο μεγάλο μπρόκολο έχει λιγότερες από 100 θερμίδες.[1]

Ο βασικότερος κανόνας για γρήγορο αδυνάτισμα είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Τροφές, που μας χορταίνουν με λίγες θερμίδες, όπως είναι το μπρόκολο, κάνουν τη δίαιτα πιο εύκολη.

Έτσι, μπορούμε να φάμε ακόμα και τεράστιες ποσότητες από μπρόκολο, χωρίς να παχύνουμε!

Το μπρόκολο έχει φυτική πρωτεΐνη!

Ακόμα, το μπρόκολο αποτελεί άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης. 7% των θερμίδων του προέρχονται από πρωτεΐνη. Ένα μέτριο μπρόκολο (180γρ) έχει περίπου 4,3γρ πρωτεΐνης.

Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι ωφέλιμη για την απώλεια βάρους. Καταρχάς, η πρωτεΐνη βοηθάει στη διατήρηση της πολύτιμης μυικής μάζας.

Δεύτερον, καίμε το 30% της πρωτεΐνης κατά την πέψη. Για σύγκριση, καίμε μόνο το 3% του λίπους και το 10% των υδατανθράκων, κατά τη διαδικασία της πέψης.[2]

Επιπλέον, οι τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, εδώδιμες ίνες και πρωτεΐνη τείνουν να είναι και οι πιο χορταστικές![3]

Έτσι, για ένα εξαιρετικά χορταστικό γεύμα, καλό είναι να συνδυάσετε το μπρόκολο σας, με άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως είναι τα όσπρια ή το ψωμί ολικής άλεσης.

Επιπρόσθετα, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης και της νιασίνης από το σώμα μας. Ουσίες που είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα!

Το μπρόκολο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μειώνει την πείνα

Επίσης, το μπρόκολο είναι άριστη πηγή εδώδιμων ινών. Στα 100γρ μπρόκολο θα λάβουμε 3,3γρ ινών.

Οι ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μας χορταίνουν για ώρες. Απορροφούν νερό και διογκώνονται, καταλαμβάνοντας πολύ όγκο στο στομάχι.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ινών είναι 28γρ ανά 2000 θερμίδες. Μια διατροφή φτωχή σε ίνες αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφή Δυτικού τύπου είναι φτωχή σε ίνες.[4]

Ακόμα ένας λόγος, που το μπρόκολο ελέγχει την πείνα και κάνει τη δίαιτα πιο εύκολη, είναι ότι αποτελείται κατά 90% από νερό. Αν πίνουμε νερό πριν από ένα γεύμα ή τρώμε τροφές με πολύ νερό, τότε μειώνεται η όρεξη μας. Έτσι, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες!

Άλλες κοινές τροφές με πολύ νερό, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, είναι το αγγούρι, η ντομάτα και το καρπούζι.

Η βιταμίνη C βοηθάει να κάψουμε λίπος

Επίσης, το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα, διότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. 100γρ μπρόκολο περιέχουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C!

Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους!

Άλλες κοινές τροφές, που βοηθούν στο αδυνάτισμα και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι ντομάτες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

Βιταμίνη Κ για απώλεια βάρους

Ακόμα, το μπρόκολο είναι άριστη πηγή βιταμίνης Κ1. 100γρ μπρόκολο έχουν μεγαλύτερη δόση βιταμίνης Κ1, από την ημερήσια συνιστώμενη!

Μην πετάτε τα φύλλα από το μπρόκολο. Όχι, μόνο είναι 100% βρώσιμα, αλλά έχουν και εξαιρετική διατροφική αξία. Για παράδειγμα, τα φύλλα από το μπρόκολο έχουν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Κ1 από το κεφάλι!

Η βιταμίνη Κ βοηθάει στην απώλεια βάρους, διότι παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης. Μας βοηθάει να κάψουμε λίπος και ιδιαίτερα το λίπος της κοιλιάς.[5]

Τα φύλλα του μπρόκολου έχουν βιταμίνη Ε

Επίσης, τα φύλλα του μπρόκολου είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε! 100γρ θα μας δώσουν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Αντίθετα, το μπρόκολο καθεαυτό έχει αμελητέες ποσότητες βιταμίνης Ε.

Η βιταμίνη Ε βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.[6]

Άλλες εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Ε είναι ο ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης. Όμως θα πρέπει να περιορίζεστε στις 1-2 χούφτες ξηρούς καρπούς την ημέρα, αν θέλετε να αδυνατίσετε, διότι έχουν πολλές θερμίδες.

Ακόμα μια εξαιρετικά πλούσια τροφή σε βιταμίνη Ε, με ελάχιστες θερμίδες, που βοηθάει στο αδυνάτισμα, είναι το σπανάκι.

Τα καροτενοειδή βοηθούν στο αδυνάτισμα

Επιπρόσθετα, το μπρόκολο βοηθάει στο αδυνάτισμα και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, διότι είναι άριστη πηγή καροτενοειδών.

Έχει 93 μg β-καροτένιο, 745 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και μεγάλες δόσεις βιολαξανθίνης και νεοξανθίνης.

Βέβαια, για ακόμα μια φορά, τα φύλλα μπρόκολου έχουν ανώτερη διατροφική αξία. Έχουν περίπου 5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα καροτενοειδών από το μπρόκολο!

Είναι βασικό τα καταναλώνουμε τροφές με καροτενοειδή! Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Δυστυχώς, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μέχρι και 22% μικρότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών.

Τα καροτενοειδή μειώνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας και βοηθούν στο να χάσουμε περισσότερο λίπος, κατά το αδυνάτισμα.

Τα καρότα, οι ντομάτες, οι πιπεριές και το σπανάκι είναι επίσης άριστες πηγές καροτενοειδών.

Χλωροφύλλη & οφέλη για την υγεία

Επίσης, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη! Υπολογίζεται ότι έχει 100 mg χλωροφύλλης ανά 100γρ ξηρής μάζας.

Τα φύλλα του μπρόκολου είναι εξαιρετικά πλούσια σε χλωροφύλλη. Έχουν ακόμα και 5 φορές περισσότερη χλωροφύλλη από το μπρόκολο καθεαυτό!

Η κατανάλωση τροφών με χλωροφύλλη βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τις φλεγμονές και μειώνει την πείνα.[7]

Το μπρόκολο έχει φυτοχημικά που αδυνατίζουν!

Ακόμα, το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή για απώλεια κιλών, διότι αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε σουλφοραφάνη!

Η σουλφοραφάνη είναι μια ουσία, που βρίσκεται κυρίως στα σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και το κέιλ.

Η σουλφοραφάνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι αυξάνει τον μεταβολισμό, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτρέπει τις φλεγμονές και καίει λίπος.[8]

Πάντα να μασάτε διεξοδικά το μπρόκολο. Η σουλφοραφάνη εκκρίνεται μόνο όταν μασάμε ή όταν κόβουμε το μπρόκολο.

Επιπλέον, το μπρόκολο αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει την επικίνδυνη ομοκυστεΐνη!

Το μπρόκολο έχει GABA

Επίσης, το μπρόκολο είναι άριστη πηγή GABA, με 77 nmol ανά γραμμάριο.

Το GABA είναι μια ουσία που βοηθάει στο αδυνάτισμα και χτίζει μυς.

Πόσο μπρόκολο να φάω για να χάσω κιλά;

Σίγουρα, μπορείτε να τρώτε μεγάλες ποσότητες μπρόκολου, χωρίς να παχύνετε.

Σύμφωνα με έρευνες, εβδομαδιαίες δόσεις των 400γρ (όσο 2 μέτρια μπρόκολα) έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Μειώνουν ακόμα και τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων ειδών καρκίνου![9]

Προηγούμενο

Μύρτιλο & οφέλη για την υγεία μας!

Σταφύλια για λαμπερό & ελαστικό δέρμα, χωρίς ρυτίδες!

Επόμενο