Παχαίνουν τα φιστίκια Αιγίνης;

Τα φιστίκια Αιγίνης δεν παχαίνουν. Αντίθετα, είναι οι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, αφού έχουν λίγες θερμίδες και μας χορταίνουν! 1 χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα βοηθάει να χάσουμε κιλά!

Πόσες θερμίδες έχουν τα φιστίκια Αιγίνης;

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες. 100γρ περιέχουν 560 θερμίδες. 1 φιστίκι έχει μόλις 4 θερμίδες. Πρακτικά, μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης περιέχει μόνο 160 θερμίδες.

Παχαίνουν τα φιστίκια Αιγίνης;

Σίγουρα, τα φιστίκια Αιγίνης, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμίδες. Το παράδοξο είναι, ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών δεν παχαίνει! Το αντίθετο μάλιστα. Οι ξηροί καρποί σε βοηθούν να αδυνατίσεις.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών. Είναι άκρως χορταστική τροφή και άρα μας κρατάνε χορτάτους για αρκετή ώρα. Έτσι, μας βοηθούν να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες, συνολικά την ημέρα.

Τα φιστίκια δεν παχαίνουν, αν τρώμε συγκεκριμένες ποσότητες. Σαν κανόνα θα πρέπει να τρώμε μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Διατροφική αξία

Τα φιστίκια Αιγίνης μπορεί να είναι τροφή πλούσια σε θερμίδες, αλλά αποτελεί και τροφή με εξαιρετικά μεγάλη διατροφική αξία. Περιέχουν πολλά μέταλλα, που είναι σπάνια σε άλλες φυτικές τροφές, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Επιπλέον, τα φιστίκια Αιγίνης είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στο γρήγορο αδυνάτισμα και αποτρέπουν το σώμα μας από το να παχύνει.

100γρ1 χούφτα
( περίπου 50 φιστίκια)
θερμίδες560160
πρωτεΐνη (γρ)205,7
Συνολικά
λιπαρά (γρ)
4512,8
κορεσμένα
λιπαρά οξέα
(γρ)
5,91,7
μονοακόρεστα
λιπαρά οξέα
(γρ)
23,36,6
πολυακόρεστα
λιπαρά οξέα
(γρ)
14,44,1
υδατάνθρακες (γρ)277,7
ίνες (γρ)10,63
σάκχαρα (γρ)7,62,1
ασβέστιο (mg)10530
σίδηρος (mg)3,91,1
μαγνήσιο (mg)12134,3
φώσφορος (mg)490139
κάλιο (mg)1020291
ψευδάργυρος (mg)2,20,62
χαλκός (mg)1,30,4
μαγγάνιο (mg)1,20,34
λουτεΐνη &
ζεαξανθίνη
(mcg)
2900823
βιταμίνη E (mg)23,26,6
Διατροφική αξία φιστικιών Αιγίνης.[1]

Ακόμα τα φιστίκια είναι άριστη πηγή τρυπτοφάνης. Αυτό είναι ένα αμινοξύ, στο οποίο βασίζεται η σύνθεση σεροτονίνης. Η ορμόνη που καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος! Επιπλέον, η σεροτονίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, αφού ελέγχει την όρεξη.

Φιστίκια Αιγίνης: οι ξηροί καρποί που αδυνατίζουν

Οι ξηροί καρποί σε αδυνατίζουν, παρά τις πολλές τους θερμίδες. Υπάρχουν πολλές επιδημιολογικές μελέτες, που έχουν βρει ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν το δείκτη μάζας σώματος, αλλά και το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας.[2]

Μπορείς να φας φιστίκια Αιγίνης, ως ένα υγιεινό σνακ. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φιστίκια Αιγίνης σε κρατάνε χορτάτο για περισσότερη ώρα και είναι καταλληλότερα για αδυνάτισμα, σε σχέση με άλλα σνακ, πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τοστ, πίτες, κουλούρια και ότι έχει ως κύριο συστατικό τη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι.[3]

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα, αφού:

  • απορροφάς λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχουν. Όπως και με τα φουντούκια, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις θερμίδες των φιστικιών Αιγίνης. Πολλά λίπη απλά δεν είναι αφομοιώσιμα και αποβάλλονται απευθείας μέσω της αφόδευσης.
  • αυξάνουν τη θερμογένεση! Τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά είναι τα καλά λίπη για την υγεία μας! Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα λίπη αυξάνουν τη θερμογένεση μετά από ένα γεύμα.[4] Αυτό σημαίνει ότι καίμε περισσότερες θερμίδες, απλά για να χωνέψουμε το φαγητό μας. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία στις ζωικές τροφές δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.
  • σε κρατάνε χορτάτο για αρκετή ώρα. Άρα καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες μέσα στην υπόλοιπη μέρα.
  • έχουν πολλές ουσίες που καίνε λίπος και βοηθούν στο γρήγορο αδυνάτισμα, χωρίς δίαιτα!

Γιατί τα φιστίκια Αιγίνης αδυνατίζουν;

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι άριστη φυτική πηγή βιταμίνης Ε. Μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης έχει 6,6 mg βιταμίνης Ε. Ιδιαίτερα μεγάλη δόση, αν αναλογιστεί κανείς, ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε είναι 15 mg.

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν κυρίως γ-τοκοφερόλη, που αποτελεί ένα είδος βιταμίνης Ε, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η βιταμίνη Ε φαίνεται ότι μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και κάποιων τύπων καρκίνου.[5]

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μικρότερα επίπεδα βιταμίνης Ε.[6] Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μάχεται το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Άρα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, και τα φιστίκια είναι άλλες άριστες πηγές βιταμίνης Ε.

Τροφές με αντιοξειδωτικά για γρήγορο αδυνάτισμα

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, περιέχουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη, γ-τοκοφερόλη, σελήνιο, φλαβονοειδή και προανθοκυανίδες.[7]

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι παραπροϊόντα του μεταβολισμού και είναι επικίνδυνες για την υγεία μας. Μεγάλη αύξηση τους οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, που αποτελεί κοινή αιτία παχυσαρκίας.

Ειδικά το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια. Είναι βασικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και για γρήγορο αδυνάτισμα! Περισσότερα για τη σημασία του σεληνίου στο αδυνάτισμα σε αυτό το άρθρο μας.

Επίσης, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η β-καροτίνη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την καλή όραση μας.

Οι τροφές με κάλιο σε αδυνατίζουν

Ακόμα μια κοινή διατροφική ανεπάρκεια είναι αυτή του καλίου. Ενώ η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καλίου για τους άντρες είναι 3400 mg και για τις γυναίκες 2600 mg, συχνά παρατηρείται έλλειψη.

Ανεπάρκεια καλίου μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως υψηλή πίεση, πέτρες στα νεφρά, αδύναμα κόκαλα, αλλά και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκία.[8]

Μια χούφτα από φιστίκια Αιγίνης θα σου δώσει περίπου 290 mg καλίου.

Ο σίδηρος σου δίνει ενέργεια και καις θερμίδες

Επίσης, μια χούφτα από φιστίκια Αιγίνης θα σου δώσει 1,1 mg σιδήρου. Οι άντρες χρειάζονται περίπου 8 mg σιδήρου την ημέρα και οι γυναίκες 18 mg. Χαμηλότερη δόση μπορεί να οδηγήσει σε ατονία και κούραση.

Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, χωρίς δίαιτα θα πρέπει να αυξήσουμε τις καύσεις του σώματος μας. Ακόμα και ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι απαραίτητη για ενέργεια.

Το γκότζι μπέρι, οι σταφίδες, το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, ακόμα και η σοκολάτα είναι άριστες φυτικές πηγές σιδήρου.

Φώσφορος για υγιές σωματικό βάρος

Μια χούφτα από φιστίκια Αιγίνης έχουν περίπου 140 mg φωσφόρου. Επαρκείς ποσότητες φωσφόρου μειώνουν το σωματικό βάρος και την περιφέρεια της μέσης! Το ταχίνι και το σουσάμι είναι ακόμα μια άριστη διατροφική πηγή φωσφόρου.

Πόσα φιστίκια Αιγίνης να φάω την ημέρα χωρίς να παχύνω;

Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και η κατανάλωση 70 γραμμαρίων φιστικιών Αιγίνης δε θα σε παχύνουν, παρά τις 390 θερμίδες που έχουν![9] Καλό είναι όμως να καταναλώνεις μόνο μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα.

Μια χούφτα φιστικιών Αιγίνης αποτελείται περίπου από 50 φιστίκια και θα σου δώσει 5,7γρ πρωτεΐνης, 3γρ ινών και πολλές βιταμίνες, μόνο με 160 θερμίδες.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να φάω φιστίκια Αιγίνης;

Η καλύτερη ώρα να φας ξηρούς καρπούς είναι πάντα το πρωί. Οι ξηροί καρποί θα σου παρέχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’όλη την ημέρα και θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρες, οπότε και θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα.

Βέβαια, μπορείς να καταναλώσεις φιστίκια Αιγίνης και το βράδυ, αφού είναι η πλουσιότερη τροφή σε μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη του ύπνου. Σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για να χάσεις κιλά εύκολα! Επίσης, έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για γρήγορο αδυνάτισμα.

Περισσότερα για τη μελατονίνη και τις διατροφικές πηγές της σε αυτό το άρθρο μας.

Ποιοι άλλοι ξηροί καρποί βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ωφέλιμη για γρήγορο αδυνάτισμα. Μην καταναλώνετε πάνω από μια χούφτα την ημέρα, αφού είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Επίσης, δε θα πρέπει να καταναλώνετε αλατισμένους ξηρούς καρπούς, αν θέλετε να αδυνατίσετε. Το υπερβολικό αλάτι παχαίνει!

Τα καρύδια είναι άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που ελάχιστες τροφές περιέχουν. Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν τεράστιες ποσότητες σεληνίου, που βοηθάει στο αδυνάτισμα, στη γονιμότητα, ακόμα και στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Τέλος, τα φουντούκια είναι πλούσια σε ουσίες που καίνε λίπος!

Προηγούμενο

Σελήνιο και αδυνάτισμα!

Είναι οι ξηροί καρποί & σπόροι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη;

Επόμενο