4 ιδιότητες των φουντουκιών που σε αδυνατίζουν, χωρίς δίαιτα!

Πόσες θερμίδες έχουν τα φουντούκια;

Τα φουντούκια, όπως όλοι οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, οπότε αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, θα πρέπει να τρώμε περιορισμένη ποσότητα. 100γρ φουντουκιών περιέχουν 628 θερμίδες. Μόλις ένα φουντούκι περιέχει 10 θερμίδες.[1]

Πρακτικά, 10 φουντούκια περιέχουν περίπου 100 θερμίδες. Επιπλέον, μια χούφτα φουντουκιών μπορεί να ξεπεράσει τις 200 θερμίδες. Αν θες να αδυνατίσεις, καλό είναι να περιορίζεσαι στη μισή χούφτα, σε όλους τους ξηρούς καρπούς!

Σε άλλη περίπτωση, αν δεν έχεις έξτρα κιλά να χάσεις, τα φουντούκια είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, αλλά και πρωτεΐνης. Οπότε, μπορείς να καταναλώσεις περισσότερο από μια χούφτα, από αυτούς τους ιδιαίτερα ευεργετικούς ξηρούς καρπούς.

Διατροφική αξία φουντουκιών

100γρ φουντουκιών περιέχουν 15γρ πρωτεΐνης, 61γρ λίπους, 16,7γρ υδατανθράκων και μόλις 4γρ σακχάρων.

Επιπλέον, τα φουντούκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφού έχουν 9,7γρ ανά 100γρ! Έτσι, τα φουντούκια έχουν και ιδιαίτερα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος απότομα, μετά την κατανάλωση τους. Οπότε είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

Ανήκουν τα φουντούκια στους ξηρούς καρπούς που αδυνατίζουν;

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση φουντουκιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά και φλεγμονών. Τα φουντούκια έχουν πολλές ουσίες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν συνεργατικά και προστατεύουν την υγεία μας. Για παράδειγμα, τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε, φυτοστερόλες, φαινολικές ενώσεις, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο και πολλά άλλα.[2]

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και ιδιαίτερα φουντουκιών και καρυδιών είναι ευεργετική για την υγεία μας, αφού είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, τα καρύδια φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες πρώιμης άνοιας και Αλτσχάιμερ, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Η βασική δουλειά των αντιοξειδωτικών είναι τα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η έλλειψη αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα, οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ελευθέρων ριζών. Μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας, γνωστή και ως οξειδωτικό στρες! Για παράδειγμα, το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες καρδιακής νόσου και υπέρτασης.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν οξειδωτικό στρες. Το σπλαχνικό λίπος είναι η βασικότερη ένδειξη φλεγμονής. Αυξημένο σπλαχνικό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι τα φουντούκια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών και οξειδωτικού στρες.

Γιατί τα φουντούκια είναι κατάλληλα για αδυνάτισμα;

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι καλές τροφές για αδυνάτισμα. Αυτό είναι παράδοξο, διότι είναι άκρως θερμιδικές τροφές. Έτσι και η καθημερινή κατανάλωση φουντουκιών θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις, παρότι έχουν πολλές θερμίδες. Τα φουντούκια έχουν πολλές ιδιότητες, που σε βοηθούν να χάσεις κιλά…

Αρχικά, τα φουντούκια θεωρούνται άκρως χορταστική τροφή, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Ακόμα και ότι τα φουντούκια είναι τραγανά παίζει ρόλο, αφού τροφές που είναι τραγανές σε χορταίνουν πιο γρήγορα! Ο εγκέφαλος μας έχει εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζει, ότι οι τραγανές τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες. Επίσης, νιώθουμε ευχάριστη, όταν καταναλώνουμε τραγανές τροφές.

Άρα, τρώγοντας φουντούκια θα νιώθουμε ευχαρίστηση, αλλά θα είμαστε και χορτάτοι για αρκετοί ώρα. Οπότε θα φάμε λιγότερο, άρα θα καταναλώσουμε και λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων είναι ο σκοπός κάθε δίαιτας αδυνατίσματος!

Επίσης, τα φουντούκια είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα, αφού έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμογένεση στο σώμα μας! Θερμογένεση είναι όταν το σώμα μας αυξάνει τη θερμοκρασία του και καίει θερμίδες. Θερμογένεση μπορεί να συμβεί, λόγω άσκησης, ή ακόμα λόγω κατανάλωσης συγκεκριμένων φαγητών, όπως είναι τα φουντούκια. Ουσιαστικά, τα φουντούκια βάζουν σε μια διαδικασία το σώμα, να κάψει έξτρα θερμίδες.

Σίγουρα, τα φουντούκια είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για αδυνάτισμα, παρότι είναι πλούσια σε λίπη, για ακόμα ένα λόγο. Τα λίπη των φουντουκιών δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό μας. Ένα μεγάλο ποσοστό των λιπών των φουντουκιών απλά αποβάλλεται μέσω την αφόδευσης. Οπότε το σώμα μας μεταβολίζει λιγότερες θερμίδες, απ’όσες έχουν πραγματικά τα φουντούκια.

Τέλος, τα φουντούκια είναι ξηρός καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Όπως είδαμε, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών, που είναι κοινές αιτίες παχυσαρκίας!

Μπορείτε να τρώτε συχνά και αμύγδαλα. Έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα φουντούκια και άρα είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα.

Πόσα φουντούκια την ήμερα μπορώ να φάω χωρίς να παχύνω;

Έρευνες έχουν δείξει, ότι ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση 60γρ φουντουκιών δε θα σε παχύνει. Αντίθετα, τα φουντούκια φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σου.

Αλλά πόσα φουντούκια να φάω την ημέρα για να χάσω κιλά; 30γρ φουντουκιών ή περίπου 20 φουντούκια την ημέρα είναι μια καλή δόση για να χάσεις κιλά εύκολα. Αυτή η δόση φουντουκιών αντιστοιχεί περίπου στις 190 θερμίδες.[3]

Φάε μισή χούφτα φουντούκια την ημέρα, αν θες να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, ακόμα περισσότερο. Και με μόλις 10 φουντούκια θα πάρεις αρκετή δόση από τις ουσίες που επιταχύνουν το αδυνάτισμα!

Πότε να φάω φουντούκια για να μην παχύνω;

Η καλύτερη ώρα για να φας ξηρούς καρπούς είναι το πρωί. Καταρχάς, θα σε γεμίσουν ενέργεια για όλη την ημέρα. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ίνες και πρωτεΐνη, οπότε και θα σε κρατήσουν χορτάτο για ώρα. Άρα θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες και θα χάσεις κιλά πιο εύκολα.

Οι μοναδικοί ξηροί καρποί, που είναι καλό να τους καταναλώνεις και το βράδυ είναι τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι άριστη πηγή μελατονίνης, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Περισσότερα για τις ιδιότητες και τις πηγές της μελατονίνης σε αυτό το άρθρο μας.

Να θυμάστε… Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς δίαιτα!

Κάνει η πραλίνα φουντουκιού για αδυνάτισμα;

Ενώ 10-20 ολόκληρα φουντούκια την ημέρα θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις, η πραλίνα φουντουκιού θα σε παχύνει, καθώς περιέχει πάρα πολλές θερμίδες. Μόνο 2 κουταλιές μερέντα έχουν περίπου 200 θερμίδες και πάνω από 11γρ λίπους.

Ακόμα, οι πραλίνες φουντουκιού του εμπορίου περιέχουν έξτρα ζάχαρη, καθώς και πολλά επιπλέον κορεσμένα λιπαρά. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγεις τις πραλίνες φουντουκιού αν θες να αδυνατίσεις.

Προηγούμενο

Καρύδια: προλαμβάνουν την πρώιμη άνοια & το Αλτσχάιμερ.

Το ταχίνι δεν παχαίνει παρά τις πολλές του θερμίδες!

Επόμενο