Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη;

Τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη είναι όλα τα φρούτα και λαχανικά που έχουν ένα βαθύ πράσινο χρώμα. Η χλωροφύλλη ευθύνεται για το πράσινο χρώμα των φυτών και βοηθάει στη μετατροπή του φωτός σε χημική ενέργεια, δηλαδή στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Ποια τα οφέλη της χλωροφύλλης στην υγεία;

Τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε χλωροφύλλη είναι τεράστια για την υγεία μας. Η χλωροφύλλη παρέχει οξυγόνο στους μύες, αυξάνει την αντοχή μας, προστατεύει το συκώτι, αποτοξινώνει, προωθεί την απώλεια βάρους, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, και ακόμα φαίνεται ότι έχει δράση έναντι κάποιων ειδών καρκίνου![1]

Αν και υπάρχουν συμπληρώματα υγρής χλωροφύλλης, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να πάρεις τη χλωροφύλλη που χρειάζεται το σώμα σου για να είσαι υγιής και γεμάτος ενέργεια. Επίσης, τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλά περισσότερα από χλωροφύλλη.

Για παράδειγμα, οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι οι ιδανικές τροφές για να έχεις ενέργεια. Οι αθλητές και όσοι κουράζονται σωματικά καλό είναι να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αφού βοηθούν στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών.

Τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη

Αν μια φυτική τροφή έχει ένα σκούρο πράσινο χρώμα, πιθανότατα είναι πλούσια σε χλωροφύλλη.

Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε χλωροφύλλη είναι το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέλινο, ο κόλιανδρος, ο άνηθος, το κέιλ, το πράσινο τσάι, το τσάι μάτσα και η τσουκνίδα.

Βέβαια, υπάρχουν και τροφές που περιέχουν απλά, ικανοποιητικές ποσότητες χλωροφύλλης. Τέτοιες τροφές είναι το λάχανο, η ρόκα, τα φασολάκια, οι πράσινες πιπεριές, τα πράσα, το λάχανο και πολλά άλλες.

Τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε χλωροφύλλη

Αν πραγματικά θέλεις να απογειώσεις τη λήψη χλωροφύλλης, η κατανάλωση σκόνης moringa και σιταρόχορτου είναι επιβεβλημένη. Η σκόνη moringa περιέχει 8,2 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο. Η σκόνη σιταρόχορτου περιέχει 5,3 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο.

Για σύγκριση, τα λαχανάκια Βρυξελών έχουν 3 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο, το σέλινο 2,5 mg, ο κόλιανδρος 1,9 mg, το μπρόκολο 1,4 mg, οι τσουκνίδες 1,2 mg, ενώ το σπανάκι περιέχει μόλις 0,85 mg χλωροφύλλης ανά γραμμάριο.

Η σκόνη moringa προέρχεται από τα φύλλα του δένδρου moringa. Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του πλανήτη. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο επιβίωσης! Ίσως, είναι ο βασιλιάς των superfood τροφών! Η σκόνη moringa είναι πλούσια σε καροτενοειδή, ιδιαίτερα σε καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία των ματιών και την καλή όραση.

Μπορείς να βρεις και άλλες τροφές που προστατεύουν την όραση σου, σε αυτό το άρθρο μας.

Επίσης, η σκόνη moringa είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχει 8 φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι τα πορτοκάλια![2]

Εκτός από τη σκόνη moringa, ιδιαίτερα πλούσια σε χλωροφύλλη είναι και η σκόνη σιταρόχορτου. Επιπλέον, το σιταρόχορτο περιέχει αντιοξειδωτικά, παρέχει αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αποτοξινώνει και βοηθά ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνων.[3]

Πιες αυτό το smoothie!

Το smoothie είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καταναλώσεις πολλά τρόφιμα πλούσια σε χλωροφύλλη. Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις σκόνη moringa ή σκόνη σιταρόχορτου εύκολα, αυξάνοντας θεαματικά την καθημερινή πρόσληψη χλωροφύλλης.

Πρόσθεσε 1-2 από τα αγαπημένα σου λαχανικά, που είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, 1 μπανάνα για να κάνει το smoothie κρεμώδες, 1-2 ώριμα φρούτα εποχής, 1-2 κουταλιές του γλυκού σκόνη moringa ή σκόνη σιταρόχορτου.

Επιπρόσθετα, ο χυμός σέλινου περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρής χλωροφύλλης. Το σέλινο έχει περίπου 2,5 mg χλωροφύλλης, ενώ ο χυμός σέλινου περιέχει συγκεντρωμένη υγρή χλωροφύλλη. Μέχρι και 4,5 mg ανά 100γρ! Ο χυμός σέλινου είναι από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές υγρής χλωροφύλλης!

Υγρή χλωροφύλλη από τροφές ή συμπληρώματα;

Σίγουρα, είναι καλό για την υγεία μας να καταναλώνουμε πολλές τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε να προμηθευτούμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν υγρή χλωροφύλλη.

Αν και η υγρή χλωροφύλλη δεν είναι φάρμακο, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε τη λήψη της. Κυρίως, αν παίρνουμε άλλα φάρμακα, έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, ή σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Προηγούμενο

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πως έκοψα το κάπνισμα τρώγοντας αυτά τα φαγητά!

Επόμενο