Μαγειρική σόδα: Οφέλη & κίνδυνοι για την υγεία.

Μισή κουταλιά μαγειρικής σόδας ανακουφίζει από τη δυσπεψία & τις καούρες, καθώς και βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις. Μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες όμως!

Μπορώ να φάω μαγειρική σόδα;

Η μαγειρική σόδα είναι βρώσιμη.

Κυρίως χρησιμοποιείται σε συνταγές που απαιτείται το φούσκωμα της ζύμης. Είναι το μέσο διόγκωσης, αφού απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα κατά το ψήσιμο, με αποτέλεσμα να προκαλεί τη διαστολή της ζύμης.

Βέβαια, μπορούμε να καταναλώσουμε και σκέτη μαγειρική σόδα. Έως και μισό κουταλάκι μαζί με νερό.

Άλλωστε, το σώμα μας παράγει φυσικά μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα).[1]

Προσοχή όμως. Μην μπερδεύετε τη μαγειρική σόδα, με τη σόδα πλύσεως! Η σόδα πλύσεως, όχι μόνο δεν είναι βρώσιμη, αλλά αντίθετα, είναι πολύ τοξική. Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα, δεν πρέπει να την εισπνέουμε, καθώς και μπορεί να ερεθίσει τα μάτια μας!

Οφέλη για την υγεία!

Τελευταία, η κατανάλωση σόδας έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές, διότι υπόσχεται πολλά οφέλη για την υγεία. Κυρίως λόγω του πολύ αλκαλικού PH που περιέχει. Είναι περίπου 8.

Η μαγειρική σόδα μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από δυσπεψία ή καούρες. Επίσης, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις!

Άλλα οφέλη της μαγειρικής σόδας είναι ότι δρα ως αποσμητικό, απορροφά τις οσμές, λευκαίνει τα δόντια και απαλύνει το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα.

Αντίθετα, η μαγειρική σόδα δε βοηθάει στο αδυνάτισμα, όπως συχνά λέγεται. Στην πραγματικότητα, η λήψη μεγάλων ποσοτήτων σόδας μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος του σώματος!

Η ανώτατη συνιστώμενη ημερήσια δόση

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν μικρές δόσεις μαγειρικής σόδας με ασφάλεια.

Η ανώτατη ασφαλής δόση θα πρέπει να είναι μόλις μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα την ημέρα. Καλό θα είναι να τη διαλύετε σε ένα ποτήρι νερό, ώστε να αποφύγετε τυχόν ενοχλήσεις στο στομάχι σας.[2]

Μπορώ να τρώω μαγειρική σόδα κάθε μέρα;

Αν θέλετε να καταναλώνετε μαγειρική σόδα καθημερινά, είναι φρόνιμο να καταναλώνετε ακόμα μικρότερες ποσότητες. Ξεκινήστε με μόλις 1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα την ημέρα.

Περιμένετε 2 εβδομάδες προτού αυξήσετε τη δοσολογία στο μισό κουταλάκι. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Κίνδυνοι & παρενέργειες από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας

Υπερβολικά μεγάλες δόσεις σόδας μπορούν να οδηγήσουν σε στοματικές διαταραχές, διάρροια, αέρια, πονοκεφάλους, ναυτία, πρήξιμο και εμετό.

Επίσης, αποφύγετε να πίνετε νερό με σόδα γρήγορα ή όταν έχετε φάει πολύ. Μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία.

Ακόμα ένας κίνδυνος από τη συχνή κατανάλωση μαγειρικής σόδας είναι ότι αυξάνει την ποσότητα νατρίου που λαμβάνουμε. Μισή κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα έχει 630 mg νάτριο![3]

Αν και το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ζωή, υπερβολική λήψη νατρίου αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας. Μεγάλες δόσεις νατρίου προκαλούν κατακράτηση υγρών, αύξηση βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ακόμα και καρδιακές παθήσεις!

Η ανώτατη επιτρεπτή δόση νατρίου είναι 2300 mg την ημέρα.[4] Βέβαια, πολλοί από εμάς καταναλώνουμε αρκετά μεγαλύτερες δόσεις, λόγω του αλατιού! Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι περιέχει 1150 mg νάτριο!

Έτσι, όσοι αποφεύγουν το αλάτι, λόγω προβλημάτων υγείας, θα πρέπει να αποφεύγουν και την κατανάλωση της μαγειρικής σόδας.

Πάνω απ’όλα, οι έγκυες, τα παιδιά, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας και όσοι ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή δε θα πρέπει να καταναλώνουν μαγειρική σόδα, χωρίς να έχουν πρωτύτερα συμβουλευτεί τον γιατρό τους.

Προηγούμενο

Προκαλεί το σπανάκι πέτρες στα νεφρά;

Μαγειρική σόδα για αντοχή, δύναμη & μυική υπερτροφία!

Επόμενο