Παχαίνει τελικά το αλάτι;

Το αλάτι παχαίνει, αφού αυξάνει την όρεξη μας και μας “αναγκάζει” να αναζητούμε φαγητά με πολλές θερμίδες και λίπος! Έτσι, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε, οδηγώντας μας σε παχυσαρκία! Όμως, μικρές δόσεις αλατιού μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα!

Σε τι βοηθάει το αλάτι;

Μικρές δόσεις αλατιού είναι απαραίτητες για την υγεία μας και για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, το αλάτι παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, στη συστολή των μυών, στην αρτηριακή πίεση, στη νευρολογική λειτουργία κλπ.

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο. Το νάτριο είναι μια απαραίτητη ουσία, που πρέπει να την πάρουμε από το φαγητό. Δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός μας.

Χάνουμε αλάτι καθημερινά, από το ιδρώτα και τα ούρα. Οπότε πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε την ποσότητα που χάνουμε. Για παράδειγμα, αν ιδρώνετε πολύ όταν περπατάτε πρέπει να ανανεώνετε το νερό και τους ηλεκτρολύτες (πχ νάτριο) που χάνετε μέσω των τροφών.

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε την ημέρα;

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 2300 mg νάτριο την ημέρα. Αυτή είναι η ανώτατη επιτρεπόμενη δόση. Βέβαια, μικρότερες δόσεις είναι προτιμότερες. Όσοι έχουν υπέρταση δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1500 mg νατρίου την ημέρα.[1] Όμως, η ιδανική δόση νατρίου είναι τα 1000 mg την ημέρα. Ακόμα και για όσους δεν έχουν πρόβλημα με υπέρταση.

Μεγαλύτερες δόσεις νατρίου αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών! Δυστυχώς, πολλοί από εμάς καταναλώνουν τεράστιες δόσεις νατρίου. Ακόμα και δόσεις μεγαλύτερες των 3000 mg την ημέρα.[2]

Η μαγειρική σόδα είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε νάτριο. Έτσι, παρά τα οφέλη για την υγεία μας, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες. Οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο!

Βέβαια, το υπερβολικό αλάτι έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και παρενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, αφού μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι το βράδυ. Μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου. Ο κακός βραδινός ύπνος αποτελεί ακόμα μια αιτία παχυσαρκίας!

Έχει θερμίδες το αλάτι;

Το αλάτι δεν έχει θερμίδες. Όμως, μας παχαίνει, αφού αυξάνει την όρεξη, μας κάνει να τρώμε περισσότερες θερμίδες και να αναζητούμε θερμιδογόνες τροφές, πλούσιες σε λιπαρά.

Το αλάτι μας κάνει να τρώμε περισσότερες θερμίδες

Μια διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Καταρχάς, το αλάτι αυξάνει τη δίψα. Αντί να πιούμε νερό όμως, συχνά καταναλώνουμε ροφήματα, που μας παχαίνουν, όπως είναι η μπύρα ή τα αναψυκτικά. Τα ροφήματα αυτά έχουν αρκετές θερμίδες. Το σημαντικότερο είναι, ότι δε συνειδητοποιούμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.

Επίσης, το αλάτι μας παχαίνει, αφού μας κάνει να προτιμούμε θερμιδογόνες τροφές, πλούσιες σε λίπη και άρα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’όσες καίμε.

Το αλάτι είναι εθιστικό

Το σώμα μας χρειάζεται νάτριο. Το αλάτι είναι η καλύτερη διατροφική πηγή νατρίου. Όταν, χάνουμε νάτριο, ο εγκέφαλος μας στέλνει σήματα, που μας κάνουν να επιζητούμε το αλάτι. Κατά μια έννοια είμαστε φτιαγμένοι, ώστε να μας αρέσουν οι αλμυρές τροφές.[3] Είναι απλά ένας μηχανισμός επιβίωσης. Χρειαζόμαστε μια μικρή δόση νατρίου την ημέρα.

Όμως, στη σύγχρονη εποχή το αλάτι βρίσκεται σε αφθονία. Τεράστιες δόσεις αλατιού μας παχαίνουν, αφού το αλάτι ρυθμίζει την όρεξη και αυξάνει τις λιγούρες, οδηγώντας μας σε υπερκατανάλωση τροφών.

Επίσης, οι τροφές με αλάτι μπορεί να είναι εθιστικές. Ο εγκέφαλος μας διεγείρεται, όταν τρώμε αλάτι, με παρόμοιο τρόπο, όπως τα ναρκωτικά.[4]

Το πολύ αλάτι στο φαγητό παχαίνει

Μια διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει ακόμα και 11% τις θερμίδες, που καταναλώνουμε την ημέρα! Επιπλέον, όταν τρώμε τροφές με λιπαρά, μαζί με πολύ αλάτι, καταναλώνουμε ακόμα και 60% περισσότερες θερμίδες![5] Ο συνδυασμός αλατιού με τροφές με πολλά λιπαρά μας παχαίνει.

Άρα, θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φέτας στο ελάχιστο! Η φέτα έχει 260 θερμίδες, 21γρ λιπαρά και 1140 mg νάτριο ανά 100γρ. Η πολύ φέτα παχαίνει.

Επίσης, το αλάτι μπορεί να μεγαλώσει τα κύτταρα του λιπώδους ιστού.[6] Έτσι, το αλάτι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Άρα να μας παχύνει.

Βέβαια, η παντελής έλλειψη αλατιού δεν είναι η λύση στο αδυνάτισμα. Το σώμα μας χρειάζεται νάτριο για την ορθή λειτουργία του. Η έλλειψη νατρίου μπορεί επίσης να αυξήσει το λιπώδη ιστό. Άρα, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος, θα πρέπει να καταναλώσουμε 1000-1500 mg νάτριο την ημέρα. Μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση μπορεί να μας παχύνει.

Πρακτικά, μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι έχει όσο νάτριο θα χρειαστούμε την ημέρα!

Το πολύ αλάτι στο φαγητό μας φουσκώνει

Επίσης, το πολύ αλάτι στη διατροφή μας παχαίνει προσωρινά, αφού προκαλεί κατακράτηση νερού. Έτσι, νιώθουμε φουσκωμένοι. Δικαιολογημένα, αφού αν καταναλώσουμε πολύ αλάτι μια ημέρα, μπορούμε να βαρύνουμε ακόμα και 2 κιλά! Βέβαια, τα κιλά αυτά χάνονται εύκολα μέσα σε λίγες μέρες.

Αν νιώθετε πρησμένοι από το πολύ αλάτι μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία απομάκρυνσης των υγρών, τρώγοντας τροφές με κάλιο. Το κάλιο αλληλεπιδρά με το νάτριο, βοηθώντας το σώμα μας να αποβάλει το επιπλέον νερό. Επιπλέον, η διατροφή με κάλιο αδυνατίζει.

Δείτε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο και πως μας αδυνατίζουν σε αυτό το άρθρο μας.

Τέλος, αν θέλετε να αποβάλετε άμεσα το επιπλέον νερό από το σώμα σας και να χάσετε άμεσα κιλά, θα πρέπει να πίνεται διουρητικά ροφήματα. Το καφές και το τσάι έχουν ήπια διουρητική δράση.

Πότε βοηθάει το αλάτι στο αδυνάτισμα;

Το νάτριο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας. Το χρειαζόμαστε για να αδυνατίσουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι, ως “εργαλείο” για μια πιο υγιεινή διατροφή. Μπορείτε να προσθέτετε αλάτι σε υγιεινές αλλά άγευστες τροφές, αν σας βοηθάει να τις εντάξετε στη διατροφή σας.

Αν παράδειγμα, το αλάτι σας βοηθάει να φάτε χόρτα, τότε μπορεί να γίνει σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα. Τα χόρτα, τα λαχανικά και τα βότανα είναι από τις καλύτερες τροφές για αδυνάτισμα. Έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά πολλές βιταμίνες και φυτοχημικά, που καίνε λίπος και αυξάνουν το μεταβολισμό!

Μπορείτε να συνδυάσετε το αλάτι, μαζί με άλλα βότανα και μπαχαρικά, ώστε να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση άνοστων, αλλά άκρως υγιεινών τροφών.

Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ιωδιούχο αλάτι στο φαγητό σας. Μια μικρή ποσότητα από ιωδιούχο αλάτι παρέχει όσο ιώδιο χρειαζόμαστε την ημέρα! Το ιώδιο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Η έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μειωμένη ενέργεια. Οι χορτοφάγοι και όσοι νηστεύουν θα επωφεληθούν ιδιαίτερα. Περισσότερα για τις τροφές με ιώδιο και το ιωδιούχο αλάτι σε αυτό το άρθρο μας.

Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθησία της ινσουλίνης

Ακόμα, το αλάτι μπορεί να βελτιώσει στην ευαισθησία της ινσουλίνης![7] Χρόνια έλλειψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλονοαντίσταση! Κοινή αιτία για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, αλλά και παχυσαρκίας!

Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον γιατρό σας για την ποσότητα αλατιού, που μπορείτε να καταναλώνετε την ημέρα. Ειδικά αν έχετε υπέρταση, καρδιακή νόσο ή κάποια άλλη ασθένεια, καθώς και αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Πώς να μειώσεις το αλάτι στο φαγητό για να χάσεις βάρος;

Για να μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουμε την ημέρα, αρχικά θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επεξεργασμένες τροφές, το γρήγορο φαγητό και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Αυτές οι τροφές περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Θα πρέπει να προσθέτουμε αλάτι, αμέσως πριν το σερβίρισμα. Έτσι, μικρότερη ποσότητα αλατιού θα δώσει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, υπάρχουν πολλά μπαχαρικά και βότανα, που μπορούν να κάνουν ενδιαφέρον γευστικά ένα πιάτο. Μη βασίζεστε μόνο στο αλάτι.

Να θυμάστε… Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι έχει περίπου 1150 mg νάτριο. Αυτή είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νατρίου! 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι έχει 2300 mg νάτριο. Αυτή είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση.

Πάντα να υπολογίζετε και το αλάτι που καταναλώνετε από τις επεξεργασμένες τροφές. Συχνά, είναι η βασικότερη πηγή νατρίου! Ακόμα και τροφές που διαφημίζονται ως κατάλληλες για αδυνάτισμα, όπως τα κριτσίνια, τα κράκερ ή οι ρυζογκοφρέτες μπορεί να περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού και στην πραγματικότητα να μας παχαίνουν!

Προηγούμενο

Τροφές με ιώδιο για θυρεοειδή & αδυνάτισμα!

Παχαίνει το ελαιόλαδο & τα άλλα φυτικά έλαια;

Επόμενο