Βοηθάει το φυλλικό (ή φολικό) οξύ στο αδυνάτισμα;

Κατά το αδυνάτισμα, πρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς δόσεις φυλλικού οξέως, που θα βρούμε σε αφθονία στα φυλλώδη λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια.

Φολικό οξύ & οφέλη για την υγεία

Το φολικό (ή φυλλικό οξύ) είναι απαραίτητο για την καλή υγεία μας.

Καταρχάς, παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών.

Επίσης, είναι απαραίτητο κατά την κυτταρική διαίρεση και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Για το λόγο αυτό χορηγούνται συμπληρώματα φολικού οξέως στις γυναίκες, πριν και αλλά και κατά τη διάρκεια μιας κύησης.

Επιπρόσθετα, το φυλλικό οξύ φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μερικών ειδών καρκίνου, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Ακόμα, βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης, βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

Η παχυσαρκία επηρεάζει τα επίπεδα φολικού οξέως

Χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως έχουν συσχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και περιφέρεια μέσης.[1]

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά μάλλον θα έχουν χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέως στο σώμα τους, από το φυσιολογικό. Φαίνεται ότι δεν απορροφούν τόσο αποτελεσματικά το φυλλικό οξύ των τροφών.

Βέβαια, η παχυσαρκία μπορεί να είναι, εν μέρει, και αποτέλεσμα μιας φτωχής διατροφής σε λαχανικά και όσπρια. Κοινές τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά και πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Αντίθετα, όταν χάνουμε κιλά, τότε αυξάνονται οι συγκεντρώσεις φυλλικού οξέως στο σώμα μας.[2,3,4]

Αυξάνεται η ομοκυστεΐνη όταν χάνουμε κιλά;

Από τις πιο βασικές ιδιότητες του φολικού οξέως είναι ότι μαζί με τις βιταμίνες Β6 και Β12, παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης. Το φολικό οξύ μειώνει τα επίπεδα της στο σώμα μας!

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, που γίνεται επικίνδυνο σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Τεράστιες ποσότητες μπορούν να βλάψουν τα τοιχώματα των αρτηριών, να οδηγήσουν σε θρόμβους, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό![5]

Κατά την απώλεια σωματικού βάρους, υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα μας. Έτσι, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα, θα πρέπει να εντάξουν την καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ, ώστε να προστατευτούν από τυχόν παρενέργειες της αυξημένης ομοκυστεΐνης!

Άλλες βιταμίνες για φυσιολογικές τιμές ομοκυστεΐνης είναι οι βιταμίνες Β6 και Β12.

Άλλωστε, οι πλουσιότερες τροφές σε φολικό οξύ είναι και εξαιρετικές διατροφικές επιλογές για γρήγορο αδυνάτισμα! Για παράδειγμα, το σπανάκι, το λάχανο, τα χόρτα, το μπρόκολο, οι φακές και τα ρεβύθια αδυνατίζουν και ταυτόχρονα είναι άριστες διατροφικές πηγές φυλλικού οξέως.

Βοηθάει το φολικό οξύ στο αδυνάτισμα;

Επάρκεια φολικού οξέως είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπών, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.

Επιπρόσθετα, το φολικό οξύ μειώνει το οξειδωτικό στρες λόγω του αυξημένου ποσοστού λίπους, τις φλεγμονές και τέλος, αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση φολικού οξέως;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση φυλλικού οξέως από τη διατροφή μας είναι 400 μg. Τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν αυξημένες ανάγκες σε φολικό οξύ.

Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής με φολικό οξύ για γρήγορο αδυνάτισμα;

Σίγουρα, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι, που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ, δε χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα. Δε θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος γρηγορότερα.

Ο βασικότερος κανόνας στο αδυνάτισμα είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, απ’όσες καίμε! Πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, ώστε να παραμένουμε υγιείς.

Προηγούμενο

Χρειάζομαι φυλλικό (ή φολικό) οξύ πριν την εγκυμοσύνη;

Υψηλή ομοκυστεΐνη & τροφές για φυσιολογικές τιμές!

Επόμενο