Βοηθάει η βιταμίνη C στο αδυνάτισμα;

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα, καθώς βοηθάει το σώμα μας να κάψει περισσότερο λίπος για ενέργεια! Επίσης, μειώνει την περίμετρο της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους, αφού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες!

Ποία είναι η ελάχιστη δόση βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C είναι μόλις 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.

Βέβαια, οι έγκυες, οι καπνιστές ή όσοι ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις. Για παράδειγμα, οι καπνιστές πρέπει να λαμβάνουν 35 mg περισσότερη βιταμίνη C.[1]

Βέβαια, καλύτερα να λαμβάνουμε μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C την ημέρα, για μεγαλύτερα οφέλη. Για παράδειγμα, μια δόση βιταμίνης C των 500 mg ίσως μπορεί να μας βοηθήσει περαιτέρω στο αδυνάτισμα.

Ιδανικά θα πρέπει να παίρνουμε όλη τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε από τις τροφές. Βέβαια, ακόμα και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C από συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλείς.

Η βιταμίνη C καίει λίπος!

Υψηλές δόσεις βιταμίνης C φαίνεται ότι μειώνουν το σωματικό βάρος, το Δείκτη Μάζας Σώματος, το ποσοστό λίπους και την περιφέρεια της μέσης![2,3]

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για να κάψει περισσότερο λίπος. Υψηλά επίπεδα βιταμίνης C καίνε ακόμα και 30% περισσότερο λίπος για ενέργεια, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι καίνε λιγότερο λίπος! Έτσι, ίσως επωφεληθούν από μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης C.

Ειδικά, αν θέλετε να χάσετε κιλά γρήγορα, καλό είναι να ξεκινήσετε να ασκείστε. Δε χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και το περπάτημα 30-60′ την ημέρα είναι αρκετό για να αδυνατίσετε. Αρκεί να λαμβάνετε επαρκείς δόσεις βιταμίνης C…

Η βιταμίνη C βοηθάει υπέρβαρους ανθρώπους να ασκηθούν

Πάνω απ’όλα, αν θέλετε να αδυνατίσετε θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, αλλά και να ξεκινήσετε ήπια άσκηση.

Η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος κατά την άσκηση, αλλά θα μειώσει και την κούραση μετά την άσκηση!

Γενικά, οι αθλητές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C.

Έτσι, μια ημερήσια δόση βιταμίνης C των 500 mg φαίνεται ότι βοηθάει τους υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν κιλά πιο εύκολα.[4] Ιδανικά θα πρέπει να λαμβάνετε αυτή τη δόση από το φαγητό. Διαφορετικά μπορείτε να πάρετε και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη C.

Βιταμίνη C κατά της παχυσαρκίας

Η ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή οδηγούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση το σώμα μας, γνωστή και ως οξειδωτικό στρες. Εν συνεχεία, το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε ασθένειες και παχυσαρκία!

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που το καταπολεμούν. Τα 2 πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.

Έτσι, ο βασικός λόγος που μας βοηθάει να χάνουμε κιλά η βιταμίνη C είναι διότι έχει ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.[5] Αντίθετα, η παχυσαρκία αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τις χρόνιες φλεγμονές στο σώμα μας.

Επίσης, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες από τη λήψη φαρμάκων, αλλά και να ενισχύσει τη δράση άλλων μέτρων κατά της παχυσαρκίας.

Βιταμίνη C για αδυνάτισμα

Επίσης, η βιταμίνη C αδυνατίζει, αφού παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης! Η βιταμίνη C μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και βοηθάει τη διάθεση της στο σώμα μας. Επιπλέον, η βιταμίνη C βελτιώνει την ινσουλονοαντίσταση.[6]

Ακόμα, η βιταμίνη C μπορεί να εμποδίσει την έκκριση της ορμόνης λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό και ρυθμίζει την όρεξη. Όταν μειώνουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, η λεπτίνη αυξάνει την πείνα μας. Είναι η προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει το βάρος του σώματος. Λιγότερη λεπτίνη, σημαίνει λιγότερη πείνα. Άρα πιο εύκολο αδυνάτισμα.

Τέλος, η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας.[7]

Αυξάνει η βιταμίνη C το μεταβολισμό;

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της καρνιτίνης. Η καρνιτίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας. Αποτελεί ένα βασικό συστατικό για υψηλό μεταβολισμό, διότι βοηθάει το σώμα να κάψει σωματικό λίπος για ενέργεια. Έτσι, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας.

Η καρνιτίνη βρίσκεται συγκεντρωμένη στους μυς. Οπότε βοηθάει υπέρβαρους ανθρώπους να χάσουν κιλά πιο εύκολα, αλλά και τους αθλητές να έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Τροφές με βιταμίνη C που σε αδυνατίζουν

Μπορούμε να λάβουμε εύκολα τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C από το φαγητό. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι αρκετές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άριστες πηγές της βιταμίνης C. Αντίθετα, οι ζωικές τροφές δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες.

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα γκρέιπφρουτ, η παπάγια, το πεπόνι, η πιπεριά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και η ντομάτα είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C.

Ο ευκολότερος τρόπος να λάβετε μεγάλη δόση βιταμίνης C είναι να πιείτε μια πορτοκαλάδα το πρωί.

Επίσης, οι τροφές με βιταμίνη C βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού έχουν ελάχιστες θερμίδες, καθώς έχουν και άλλες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που δρουν συνεργατικά με τη βιταμίνη C.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε για γρήγορο αδυνάτισμα;

Σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνετε τη συνιστώμενη δόση βιταμίνης C, που είναι μόλις 90 mg. Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα έχει περισσότερη!

Βέβαια, μεγαλύτερες δόσεις των 250-500 mg φαίνεται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Επίσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα!

Η λήψη βιταμίνης C από συμπληρώματα διατροφής θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής. Ακόμα και για μεγάλες δόσεις των 2000 mg.

Προηγούμενο

Πώς η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια μας;

Βιταμίνη C για ύπνο & αϋπνίες!

Επόμενο