Παχαίνουν τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα δεν παχαίνουν, παρά τις πολλές θερμίδες τους. Αντίθετα, μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, μέχρι και 2 χούφτες την ημέρα, αφού βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Πόσες θερμίδες έχουν τα αμύγδαλα;

Τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες, οπότε και θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε την ημέρα, στις 2 χούφτες, αν δε θέλουμε να παχύνουμε. 100γρ αμυγδάλων έχουν περίπου 600 θερμίδες.

Πρακτικά, 1 χούφτα αμυγδάλων περιέχει περίπου 170 θερμίδες, οπότε και μπορούμε να την καταναλώσουμε άφοβα, ακόμα και αν ακολουθούμε δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων.

Προτιμήστε ωμά, ανάλατα & με τη φλούδα αμύγδαλα

Προτιμήστε να καταναλώνετε ωμά και με τη φλούδα αμύγδαλα. Καταρχάς, τα ψημένα αμύγδαλα περιέχουν ελαφρώς πιο πολλές θερμίδες, αφού έχουν λιγότερη υγρασία.

Το βασικότερο είναι ότι τα ωμά αμύγδαλα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διατροφική αξία. Επίσης, η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να καταστρέψει τα υγιεινά λίπη, που υπάρχουν στα αμύγδαλα. Ειδικά τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευαίσθητα στη μεγάλη θερμοκρασία.

Επίσης, καλό είναι να τρώτε ολόκληρα τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους. Η φλούδα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.[1]

Τέλος, αποφύγετε τα αλατισμένα αμύγδαλα, καθώς και όλους τους ξηρούς καρπούς. Καταρχάς. το αλάτι κάνει κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, το αλάτι μας παχαίνει και αποτελεί βασική αιτία παχυσαρκίας.[2]

Το βασικότερο όμως είναι, ότι το υπερβολικό αλάτι ευθύνεται για πολλές αρρώστιες και αυξημένη θνησιμότητα.[3] Αποφύγετε τη συστηματική κατανάλωση αλατισμένων αμυγδάλων και άλλων ξηρών καρπών. Έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Γιατί τα αμύγδαλα δε μας παχαίνουν;

Τα αμύγδαλα δε μας παχαίνουν, παρά τις πολλές τους θερμίδες, αφού έχουν μοναδικές ιδιότητες…

Δεν απορροφούμε όλες τις θερμίδες τους

Τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες, αφού αποτελούνται κατά 54% από λίπη. 1γρ λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ 1γρ υδατάνθρακα ή πρωτεΐνης έχει μόλις 4 θερμίδες.

Τα αμύγδαλα, όχι μόνο δε μας παχαίνουν, αλλά είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, αφού δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλο τα λίπη που περιέχουν. Έτσι, ενώ μια μερίδα αμυγδάλων έχει 170 θερμίδες, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές δε θα απορροφηθεί! Οπότε, τα αμύγδαλα είναι δεν παχαίνουν όσο νομίζουμε.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν και επιστήμονες, που συμπεριέλαβαν στη διατροφή 20 γυναικών, περίπου 2 μερίδες αμύγδαλα την ημέρα. Έπειτα από 10 εβδομάδες, οι συμμετέχουσες στην έρευνα δεν πήραν κιλά.[4]

Έτσι, ακόμα και 2 χούφτες από αμύγδαλα την ημέρα έχουν χαμηλές πιθανότητες να μας παχύνουν! Το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί να μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος, με λιγότερο κόπο.

Τα αμύγδαλα αδυνατίζουν αφού μας χορταίνουν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων αδυνατίσματος είναι ότι πεινάμε. Όμως, τα αμύγδαλα έχουν την ιδιότητα να μας κρατάνε χορτάτους!

Δεν πεινάμε τρώγοντας αμύγδαλα, διότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μη κορεσμένα λιπαρά, αλλά και πολλά φυτοχημικά. Επίσης, έχουν ιδιαίτερα μικρό γλυκαιμικό δείκτη! Όλα αυτά καθιστούν τα αμύγδαλα μια ιδιαιτέρως χορταστική τροφή. Έτσι, τα αμύγδαλα κάνουν το αδυνάτισμα ευκολότερη υπόθεση.[5]

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε αμύγδαλα ώστε να χάσουμε κιλά είναι ανάμεσα στα γεύματα. Μπορούμε να τα φάμε με άδειο στομάχι, καθώς έχουν μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Δε θα ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα μας!

Τα αμύγδαλα αυξάνουν τις θερμίδες που καίει το σώμα μας

Επιπλέον, τα αμύγδαλα δεν παχαίνουν, αφού ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων τους καίγεται κατά την πέψη. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως θερμογένεση.

Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στα πολλά μη κορεσμένα λιπαρά, που έχουν τα αμύγδαλα. 100γρ αμυγδάλων περιέχουν περίπου 50γρ μη κορεσμένων και μόλις 4γρ κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Επιπλέον, 100γρ αμυγδάλων περιέχουν και 20,4γρ πρωτεΐνης. Περίπου το 30% των θερμίδων της πρωτεΐνης καίγεται κατά τη διαδικασία της πέψης της! Όλοι οι ξηροί καρποί και σπόροι είναι άριστες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Οπότε, πολλές θερμίδες των αμυγδάλων καίγονται απλά και μόνο για την πέψη τους.

Βιταμίνη Ε & αδυνάτισμα

Επίσης, τα αμύγδαλα είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε. 100γρ περιέχουν 25,6 mg βιταμίνης Ε. 1 μερίδα αμυγδάλων περιέχει περίπου 7,3 mg βιταμίνης Ε, που αποτελεί το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά, θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές με βιταμίνη Ε. Συχνά, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης Ε. Επίσης, είναι βασικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα από τις τροφές, αφού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ηλιόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης είναι επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, που βοηθάνε στο αδυνάτισμα!

Τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνες που αδυνατίζουν

Τέλος, τα αμύγδαλα είναι άριστη πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών, που βοηθούν το σώμα μας να κάψει λίπος και άρα να αποκτήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

100γρ1 μερίδια (28γρ)
ασβέστιο (mg)26074
σίδηρος (mg)3,61
μαγνήσιο (mg)27177
φώσφορος (mg)457130
κάλιο (mg)692196
ψευδάργυρος (mg)3,210,9
Διατροφική αξία αμυγδάλων.

Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη μείωση της ινσουλονοαντίστασης, αλλά και της όρεξης!

Επιπλέον, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και αυξημένα ποσοστά λίπους στο σώμα μας. Έτσι, όσοι θέλουν να αδυνατίσουν θα πρέπει να καταναλώνουν πολλές τροφές με κάλιο.

Άλλες ιδιότητες των αμυγδάλων για την υγεία μας

Μπορεί τα αμύγδαλα και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί να είναι άριστες τροφές για αδυνάτισμα, αλλά έχουν πολλές ακόμα σημαντικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα φαίνεται ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερίνη. Έτσι, η συστηματική κατανάλωση τους μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση του σακχάρου του αίματος και βελτιώνουν την ινσουλονοαντίσταση!

Τέλος, τα αμύγδαλα μπορούν να αυξήσουν τη μυική μας μάζα. Όσοι κάνουν γυμναστική για μυική υπερτροφία θα επωφεληθούν από την κατανάλωση αμυγδάλων.

Πόσα αμύγδαλα μπορώ να φάω χωρίς να παχύνω;

Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε 30 αμύγδαλα, μας βοηθάει στο αδυνάτισμα. Έτσι, λιγότερα από 30 αμύγδαλα την ημέρα δεν παχαίνουν. Το αντίθετο!

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ακόμα και διπλάσιες ποσότητες (περίπου 70γρ) την ημέρα δεν παχαίνουν, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων των αμυγδάλων.

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις κιλά τρώγοντας αμύγδαλα είναι να τα συνδυάσεις με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως είναι τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, τα καρύδια Βραζιλίας κλπ.

Προηγούμενο

Παχαίνουν οι βιταμίνες;

Παχαίνει η γλυκοπατάτα;

Επόμενο