Τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά πολλές εδώδιμες ίνες που μας χορταίνουν! Επίσης, η βιταμίνη Α και C, καθώς και το κάλιο που περιέχουν βοηθούν στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών.

Τα καρότα αδυνατίζουν διότι έχουν λίγες θερμίδες!

Πάνω απ’όλα τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. 100γρ έχουν μόλις 41 θερμίδες, ενώ ένα καρότο περιέχει μόλις 25 θερμίδες!

Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες την ημέρα, απ’όσες καίμε. Τότε το σώμα μας θα κάψει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια.

Οι ίνες στα καρότα μειώνουν την πείνα!

Επιπλέον, τα καρότα αποτελούν άριστη διατροφική πηγή εδώδιμων ινών. 100γρ καρότου έχουν 2,8γρ ινών.

Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ ινών την ημέρα σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων. Αν δε λαμβάνουμε αυτή τη συνιστώμενη δόση ινών, αυξάνονται οι πιθανότητες παχυσαρκίας.[1]

Οι ίνες των τροφών διογκώνονται στο στομάχι, καταλαμβάνοντας πολύ χώρο. Έτσι, νιώθουμε χορτάτοι για ώρα. Οπότε τρώμε λιγότερο και άρα χάνουμε κιλά χωρίς κόπο!

Επιπλέον, τα καρότα αποτελούνται κυρίως από νερό. Το 88% τους είναι νερό!

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να καταναλώνετε πολλές τροφές σαν τα καρότα. Καλό είναι να τρώτε τροφές με πολλές ίνες, νερό και βιταμίνες, αλλά ελάχιστες θερμίδες.

Άλλες ιδανικές τροφές για αδυνάτισμα και απώλεια λίπους είναι οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, το καρπούζι και το ακτινίδιο.

Γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο σύμμαχος σας στο αδυνάτισμα!

Τα καρότα έχουν μικρό Γλυκαιμικό Φορτίο!

Συχνά, όσοι θέλουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά τους αποφεύγουν τα καρότα διότι έχουν πολλή ζάχαρη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως.

Σίγουρα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Αν και πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ζάχαρη, αυτά δεν παχαίνουν! Καταρχάς, έχουν μικρές ποσότητες ζάχαρης και επιπλέον, οι ίνες αποτρέπουν την απότομη απορρόφηση της ζάχαρης των φρούτων και λαχανικών.

Έτσι, ένα καρότο περιέχει μόλις 3γρ ζάχαρης, αλλά και 1,7γρ εδώδιμων ινών! Πρακτικά, ένα καρότο δε θα αυξήσει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα μας.

Αυτό φαίνεται και από μελέτες, που δείχνουν ότι τα καρότα έχουν Γλυκαιμικό Φορτίο μόλις 2![2]

Ο δείκτης αυτός δείχνει πόσο επηρεάζει μια τροφή το ζάχαρο στο αίμα μας.

Τροφές με γλυκαιμικό φορτίο μικρότερο του 10 επηρεάζουν ελάχιστα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα! Είναι ιδανικές για αδυνάτισμα!

Τα καροτενοειδή στα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα

Ακόμα, τα καρότα είναι εξαιρετικά πλούσια σε μια κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστά και ως καροτενοειδή. 100γρ καρότου περιέχουν 8280 μg β-καροτένιο, 3480 μg α-καροτένιο, 256 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συνολικά αντιστοιχούν σε 16700 IU βιταμίνη Α!

Τα καρότα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Α. Δεν είναι μύθος το ότι κάνουν καλό στα μάτια και προστατεύουν την όραση μας!

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα τους. Σύμφωνα με μια έρευνα, άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ:30) μεγαλύτερο από τα φυσιολογικά όρια είχαν 22% μικρότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο σώμα τους, σε σχέση με ανθρώπους με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ:22).[3]

Τα καροτενοειδή μας προστατεύουν από το επικίνδυνο οξειδωτικό στρες, που οδηγεί σε παχυσαρκία, αλλά και άλλες επικίνδυνες χρόνιες αρρώστιες. Οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι πιο εκτεθειμένοι στο οξειδωτικό στρες!

Επιπλέον, η βιταμίνη Α στα καρότα βοηθάει στην καύση του σωματικού λίπους για ενέργεια, αλλά και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η απώλεια λίπους και η διατήρηση της μυικής μάζας είναι το ζητούμενο σε κάθε δίαιτα μειωμένων θερμίδων με σκοπό το αδυνάτισμα.

Ακόμα μια εξαιρετικά πλούσια τροφή σε καροτενοειδή, που βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους είναι το σπανάκι!

Τα καρότα είναι άριστη πηγή καλίου!

Ακόμα ένας λόγος που τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα είναι διότι είναι εξαιρετική πηγή καλίου. 100γρ περιέχουν 320 mg καλίου, που αποτελεί το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθάει στο να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά μας και να μειώσουμε την περίμετρο της μέσης και των γοφών!

Βιταμίνη C για να χάσουμε κιλά!

Επιπλέον, τα καρότα έχουν μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα. Βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος. Ακόμα και 30%!

Έτσι, καλό είναι να τρώτε καρότα μαζί με άλλες τροφές που είναι άριστες πηγές βιταμίνης C. Μερικές κοινές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, η ντομάτα, η πιπεριά και το μπρόκολο!

Τα καρότα έχουν βιταμίνη Κ

Ακόμα, τα καρότα είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ1. Ένα καρότο περιέχει μέχρι και το 8% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Η βιταμίνη Κ βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, διότι φαίνεται να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη.[4]

Η ανάπτυξη ινσουλονοαντίστασης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και σε διαβήτη τύπου 2.

Πότε να φάω καρότα για να αδυνατίσω γρηγορότερα;

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας, για να φάτε 1-2 καρότα, ώστε να αδυνατίσετε, είναι περίπου μισή ώρα πριν το κυρίως γεύμα της ημέρας. Τα καρότα πριν ένα θερμιδογόνο γεύμα (πχ μακαρόνια, πίτσα, παστίτσιο) θα μειώσουν την πείνα, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες!

Προτιμήστε τα βιολογικά καρότα!

Επιπλέον, καλό είναι να προτιμάτε βιολογικά καρότα, ώστε να τα τρώτε με τη φλούδα.

Η φλούδα τους περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό φαινολικών ενώσεων, αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών, σε σχέση με το υπόλοιπο λαχανικό. Επίσης, η φλούδα προστατεύει τις βιταμίνες και τα καροτενοειδή, από το να διαρρεύσουν στο νερό, κατά το μαγείρεμα![5]

Προτιμήστε βιολογικά καρότα, διότι στη φλούδα των συμβατικών συγκεντρώνονται τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων.

Αδυνατίζει ο χυμός καρότου;

Ενώ τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα, καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε χυμό καρότου, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Ο χυμός καρότου δε χορταίνει, διότι δεν περιέχει καθόλου ίνες. Επίσης, έχει και αρκετές θερμίδες. Ένα ποτήρι έχει περίπου 100 θερμίδες!

Καλό είναι να αποφεύγετε όλους τους χυμούς φρούτων, αν θέλετε να χάσετε βάρος. Κυρίως διότι δε μας χορταίνουν, οπότε και αποτελούν απλά έξτρα θερμίδες. Προτιμήστε να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα!

Βέβαια, οι χυμοί φρούτων δεν παχαίνουν αν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Προτιμήστε να πίνετε μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, μαζί με χυμό καρότου το πρωί ή πριν/μετά την άσκηση.

Προηγούμενο

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ζεστά φαγητά & ροφήματα;

Το σπανάκι είναι η καλύτερη τροφή για αδυνάτισμα!

Επόμενο