Προκαλεί το σπανάκι πέτρες στα νεφρά;

Το σπανάκι είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνες και ουσίες που βοηθούν στην υγεία μας, αλλά και στο αδυνάτισμα. Όμως, όσοι έχουν ιστορικό εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση σπανακιού.

Το σπανάκι προκαλεί πέτρες στα νεφρά!

Η συχνή κατανάλωση σπανακιού μπορεί να προκαλεί πέτρες στα νεφρά, διότι αποτελεί μια εξαιρετικά πλούσια τροφή σε οξαλικά άλατα.

Τα οξαλικά άλατα ενώνονται με το ασβέστιο δημιουργώντας πέτρες στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται συνήθως από την ένωση οξαλικών οξέων με ασβέστιο, αλλά και από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως στο σώμα μας.

Τα οξαλικά οξέα βρίσκονται σε πολλές τροφές. Μια τυπική δίαιτα θα μας δώσει περίπου 300 mg οξαλικού οξέως την ημέρα. Όμως, το σπανάκι περιέχει τεράστιες ποσότητες. 100γρ ωμό σπανάκι έχει 600-1000 mg οξαλικού οξέως![1]

Πώς να φάτε το σπανάκι, ώστε να μειώσετε τα οξαλικά άλατα;

Καταρχάς, καλό είναι να μουλιάζετε το σπανάκι ή να το βράζετε. Έτσι, τα οξαλικά άλατα θα διαρρεύσουν στο νερό. Το βράσιμο μπορεί να ελαττώσει ακόμα και το 87% του οξαλικού οξέως στο σπανάκι.[2]

Επιπλέον, θα πρέπει να τρώτε τροφές με ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, μαζί με το σπανάκι. Το ασβέστιο των τροφών ενώνεται με τα οξαλικά άλατα κατά τη διαδικασία της πέψης. Οπότε και μειώνεται το ποσοστό του οξαλικού οξέως που μπαίνει στο αίμα και εν συνεχεία αποβάλλεται από τα νεφρά. Έτσι, τα ούρα έχουν μικρότερα επίπεδα οξαλικού οξέως, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.[3]

Πρακτικά, το τυρί στις πίτες με σπανάκι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά!

Αποφύγετε τροφές πλούσιες με οξαλικά οξέα αν έχετε πέτρες στα νεφρά!

Εκτός από το σπανάκι, τα παντζάρια, το τσάι, το ραβέντι (rhubarb), οι περισσότεροι ξηροί καρποί, αλλά και η σοκολάτα είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε οξαλικά άλατα.

Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν έχετε ιστορικό εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, για τις ποσότητες που μπορείτε να καταναλώνετε με ασφάλεια.

Βέβαια, η περιστασιακή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε οξαλικά άλατα, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.[4]

Άλλες τροφές που προκαλούν πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προέρχονται από πολλές αιτίες. Όχι, μόνο από τα οξαλικά άλατα.

Για παράδειγμα, η μεγάλη κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Επιπλέον, καλό είναι να περιορίσετε και τη χρήση αλατιού. Το πολύ αλάτι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά διότι αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι την ημέρα είναι υπεραρκετή. Άλλωστε, το πολύ αλάτι παχαίνει, αυξάνει την πίεση και κάνει κακό στην καρδιά!

Πίνετε πολύ νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για καλή ενυδάτωση, υγεία, αδυνάτισμα, αλλά και για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Το νερό διαλύει τις ουσίες στα ούρα που προκαλούν πέτρες στα νεφρά. Πρέπει να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια την ημέρα.

Ακόμα, ο χυμός εσπεριδοειδών εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Έτσι, θα επωφεληθείτε αν πίνετε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ή λεμονάδα την ημέρα. Επιπλέον, βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Το σπανάκι χτίζει μυς!

Μαγειρική σόδα: Οφέλη & κίνδυνοι για την υγεία.

Επόμενο