Παχαίνει η σόδα, τα αναψυκτικά & τα ενεργειακά ποτά;

σόδα | αναψυκτικά | light αναψυκτικά | ενεργειακά ποτά

Η σόδα δεν παχαίνει, αρκεί να μην έχει γλυκαντικές ύλες ή ζάχαρη. Αντίθετα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά παχαίνουν, αφού έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη! Είναι ακατάλληλα για όσους ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.

Παχαίνει η σόδα;

Η σόδα είναι απλό νερό εμπλουτισμένο με ανθρακικό. Υπάρχουν πηγές που αναβλύζουν νερό με ανθρακικό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες προσθέτουν επιπλέον ανθρακικό και άλατα, ώστε να διαμορφώσουν τη γεύση της σόδας.

Η σόδα, που αποτελείται από νερό και ανθρακικό, δεν παχαίνει, αφού δεν έχει θερμίδες.

Είναι απαραίτητο να πίνουμε αρκετό νερό, ώστε να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε εύκολα, αφού ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, ώστε να κάψει αποτελεσματικά, λίπος για ενέργεια.

Βέβαια, μπορούμε να πίνουμε και φυσικούς χυμούς για ενυδάτωση. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν το πιο αγνό νερό. Αποτελούν φυσικά φίλτρα. Επιπλέον, εκτός από νερό, οι χυμοί μας δίνουν βιταμίνες και μέταλλα.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, προτιμήστε χυμούς με λίγες θερμίδες, όπως είναι ο χυμός λεμονιού. Ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού το πρωί αδυνατίζει, αφού έχει μόλις 10 θερμίδες! Βέβαια, ακόμα και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα στο πρωινό δεν παχαίνει. Αντίθετα, δίνει όση βιταμίνη C χρειαζόμαστε την ημέρα και πολλά ακόμα μέταλλα.

Σε κάθε περίπτωση, να τρώτε συχνά φρούτα. Τα φρούτα δεν παχαίνουν! Αντίθετα, είναι άριστη τροφή ακόμα και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων.

Ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν συχνά φρούτα ή χυμούς φρούτων, αφού έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τη ζάχαρη, που όμως μπορεί να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία!

Τέλος, μπορείτε να πίνετε άφοβα σόδα, αν σας αρέσει. Όχι, μόνο δεν παχαίνει, αλλά αντίθετα, ίσως βοηθάει στο αδυνάτισμα. Φαίνεται, ότι το ανθρακούχο νερό μας δίνει ένα αίσθημα κορεσμού, για περισσότερο χρόνο, σε σχέση με το νερό.[1]

Παχαίνουν τα αναψυκτικά;

Αν θέλετε να αδυνατίσετε, αποφύγετε τα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά παχαίνουν, αφού έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Ένα κουτάκι των 330ml μπορεί να περιέχει 160 θερμίδες και 40γρ ζάχαρης!

Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι Coca-Cola των 330 mL παχαίνει, καθώς έχει 140 θερμίδες και 35 γραμμάρια ζάχαρης!

Βέβαια, το χειρότερο είναι, ότι δεν έχουν καθόλου βιταμίνες ή αλλά θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με μια έρευνα που κράτησε 10 χρόνια, όσοι κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά αύξησαν την περίμετρο της μέσης τους και το σωματικό τους βάρος. Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι αυξήθηκε το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος![2] Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι οι συμμετέχοντες, που αντί για αναψυκτικά, έπιναν γάλα ή φυσικούς χυμούς με τις ίδιες ακριβώς θερμίδες, δεν πάχυναν!

Τέλος, ακόμα ένας λόγος, που παχαίνουν τα αναψυκτικά είναι ότι πολλά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Αυτό είναι ένα φθηνό γλυκαντικό, αρκετές φορές πιο γλυκό από την απλή ζάχαρη. Έτσι, οι εταιρείες τροφίμων το χρησιμοποιούν συχνά.

Όμως, μεγάλες δόσεις φρουκτόζης είναι επικίνδυνες για την υγεία μας. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, που κάθε κύτταρο του σώματος μας τη μεταβολίζει, μόνο το συκώτι μπορεί να μεταβολίσει τη φρουκτόζη. Έτσι, μεγάλες δόσεις φρουκτόζης, για χρόνια, καταπονούν το συκώτι μας, οδηγώντας σε μια ασθένεια, που ονομάζεται “μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος”.

Επιπλέον, η φρουκτόζη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης, φλεγμονών και καρδιακής νόσου![3] 

Άρα, αποφύγετε τα αναψυκτικά, για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, αλλά και για λόγους υγείας. Ειδικά, αν δεν αναφέρεται στα συστατικά το είδος των σακχάρων και των γλυκαντικών που περιέχουν.

Παχαίνουν τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη παχαίνει και δεν έχει καμία διατροφική αξία. Έτσι, οι καταναλωτές στρέφοντα σε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, που συχνά αναφέρονται ως light ή zero. Όμως, ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη παχαίνουν!

Αδυνατίζουν αφού δεν έχουν θερμίδες;

Σίγουρα, τα light αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη παχαίνουν λιγότερο από τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται δεν έχουν θερμίδες. Ακόμα και έτσι, δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για όποιον θέλει να αδυνατίσει…

Επίσης, μην επαναπαύεστε αν πίνετε αναψυκτικά με στέβια. Η στέβια είναι ισχυρή γλυκαντική ουσία. Μπορεί να μην έχει θερμίδες, αλλά μακροχρόνια η στέβια μας παχαίνει.

Παχαίνουν αφού αυξάνουν την όρεξη

Τα light αναψυκτικά παχαίνουν έμμεσα, αφού ίσως αυξάνουν την όρεξη! Έρευνες έχουν δείξει, ότι ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά φαίνεται να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ορμονών, που ρυθμίζουν την πείνα.[4]

Όταν πεινάμε τρώμε. Αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’όσες καίμε τότε παίρνουμε κιλά.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε εύκολα, αλλά κυρίως να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, θα πρέπει να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα τις ορμόνες της όρεξης, όπως είναι η σεροτονίνη και η μελατονίνη. Το αδυνάτισμα μπορεί να γίνει εύκολη υπόθεση, αν τρώμε έξυπνα!

Τα αναψυκτικά κάνουν το αδυνάτισμα δύσκολη υπόθεση!

Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση ακόμα και των light αναψυκτικών. Είναι μια κακή συνήθεια, που μας δυσκολεύει να ακολουθήσουμε μια δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων.

Οι γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα αναψυκτικά είναι πολλές φορές πιο γλυκές από την απλή ζάχαρη. Για παράδειγμα, η στέβια είναι μέχρι και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έτσι, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αλλοιώνει την ικανότητα των αισθητήρων γεύσης μας. Σταδιακά, ο οργανισμός μας μαθαίνει να αποζητά εξαιρετικά γλυκές γεύσεις.

Έτσι, τα αναψυκτικά κάνουν υγιεινές φυσικές τροφές να φαίνονται άνοστες και αδιάφορες. Για παράδειγμα, ένα φρούτο δεν καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκό. Παρ’όλα τα σάκχαρα που περιέχει. Έτσι, αναγκαζόμαστε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό, τρώγοντας τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες.

Τα ενεργειακά ποτά παχαίνουν παρά τις βιταμίνες τους

Ακόμα και τα ενεργειακά ποτά μας παχαίνουν. Μην τα καταναλώνετε, αν δεν αθλείστε και δε θέλετε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, για άμεση ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, μην πίνετε ενεργειακά ποτά αν θέλετε να χάσετε κιλά. Είτε περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και άρα πολλές κενές θερμίδες. Είτε γλυκαντικές ουσίες, που μας παχαίνουν έμμεσα, όπως είδαμε.

Οι εταιρείες θέλοντας να κάνουν τα ενεργειακά ποτά να φαίνονται υγιεινά έχουν συμπεριλάβει ουσίες απαραίτητες στον οργανισμό μας, για αυξημένη ενέργεια, όπως καφεΐνη ή ταυρίνη. Όμως, αυτός δε θα πρέπει να είναι λόγος να πίνουμε ενεργειακά ποτά.

Προτιμήστε να πιείτε καφέ. Πέρα από την καφεΐνη, έχει και πολλά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα μας από τη φωτογήρανση ή και την κυτταρίτιδα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε αναψυκτικά με καφεΐνη ή ενεργειακά ποτά αργά το βράδυ. Η καφεΐνη επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του βραδινού ύπνου.

Τέλος, η ταυρίνη είναι απαραίτητη για γρήγορο αδυνάτισμα. Βρίσκεται φυσικά μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης, οπότε όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ίσως έχουν έλλειψη ταυρίνης. Οπότε, καλό είναι να παίρνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής με ταυρίνη.

Προηγούμενο

Παχαίνει η βρώμη ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Παχαίνουν οι φακές ή είναι ιδανικές για αδυνάτισμα;

Επόμενο