Παχαίνει η στέβια ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα, αν αντικαταστήσει τη ζάχαρη, αφού δεν έχει θερμίδες. Όμως, θα πρέπει να αποφύγουμε τη μακρόχρονη κατανάλωση στέβιας, καθώς και όλων των γλυκαντικών ουσιών, αφού αποτελούν μια κακή συνήθεια και μακροχρόνια μας παχαίνουν!

Πόσες θερμίδες έχει η στέβια;

Η στέβια είναι κατάλληλη για αδυνάτισμα, αφού δεν έχει θερμίδες. Αντίθετα, η ζάχαρη μας παχαίνει, αφού 100γρ έχουν περίπου 380 θερμίδες.

Βέβαια, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση και των δυο, αφού δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά.

Θα χάσω κιλά αν αντικαταστήσω τη ζάχαρη με στέβια;

Αν δεν αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και απλά αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια θα χάσουμε κιλά, αφού η στέβια δεν έχει καθόλου θερμίδες.

Για παράδειγμα, αν συνηθίζουμε να πίνουμε 2 αναψυκτικά την ημέρα, λαμβάνουμε περίπου 240 θερμίδες και 60γρ ζάχαρης. Τα αναψυκτικά παχαίνουν! Αν αντικαταστήσουμε τα αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη, με αναψυκτικά με στέβια, θα λάβουμε 240 λιγότερε θερμίδες την ημέρα. Χωρίς καμία άλλη διατροφική αλλαγή. Έτσι, αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια μπορούμε να χάσουμε εύκολα ένα κιλό μέσα σε ένα μήνα.

Ακόμα, μια σοκολάτα με στέβια μπορεί να έχει μέχρι και 70 λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα, σε σχέση με μια σοκολάτα με ζάχαρη.

Υπολογίζεται, ότι θα καταναλώσουμε μέχρι και 10% λιγότερες θερμίδες την ημέρα, αν αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, χωρίς θερμίδες.[1]

Επιπλέον, η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα, σε σχέση με τη ζάχαρη, αφού φαίνεται ότι βελτιώνει το σωματικό βάρος, εμποδίζει την εμφάνιση ινσουλονοαντίστασης, και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τις φλεγμονές, την υπέρταση και την LDL-χοληστερίνη.[2]

Το πιο σημαντικό είναι, ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Ελέγχει η στέβια την όρεξη;

Επίσης, υπάρχει η αντίληψη, ότι η στέβια βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μειώνει την όρεξη. Βέβαια, αυτό είναι απλά ένας μύθος. Η στέβια δεν έχει την ιδιότητα να μας χορταίνει. Μόνο το μέλι είναι μια γλυκαντική ουσία που ρυθμίζει κάποιες ορμόνες της πείνας.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά εύκολα, προσπαθήστε να τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε νερό, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ώστε να μην πεινάτε συνεχώς, όταν ακολουθείτε μια δίαιτα αδυνατίσματος περιορισμένων θερμίδων. Τέτοιες τροφές είναι κυρίως τα λαχανικά. Μπορούμε να φάμε τεράστιες ποσότητες, χωρίς να παχύνουμε.

Βέβαια, μπορείτε να καταναλώνετε πολλές ακόμα τροφές, ώστε να χάσετε κιλά και να είστε χορτάτοι. Τροφές που αδυνατίζουν είναι το ποπκόρν, το λάχανο, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης, οι γλυκοπατάτες, ακόμα και οι απλές πατάτες!

Παχαίνει η στέβια;

Η στέβια είναι ίσως η καλύτερη γλυκαντική ουσία. Όμως, η καθημερινή κατανάλωση στέβιας μπορεί να μας παχύνει έμμεσα!

Καταρχάς, η στέβια είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Η χρόνια κατανάλωση στέβιας ή άλλων γλυκαντικών ουσιών αλλοιώνει την ικανότητα των αισθητήρων γεύσης μας. Σταδιακά, ο οργανισμός μας δεν ικανοποιείται από τη γεύση των φυσικών τροφών. Αποζητά όλο και πιο γλυκές γεύσεις.[3]

Έτσι, η χρόνια κατανάλωση στέβιας αλλοιώνει τη γεύση και μας αναγκάζει να αποζητάμε τη γευστική απόλαυση σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη, που μας παχαίνουν!

Για τον ίδιο λόγο παχαίνουν ακόμα και τα light αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Αναλογιστείτε, τι σας προκαλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Ένα φρούτο ή ένα γλυκό, που είναι πλούσιο σε λίπη και ζάχαρη;

Ακόμα και αν θελήσετε να περιορίσετε την ποσότητα της στέβιας που καταναλώνετε, θα δυσκολευτείτε. Η κατανάλωση ζάχαρης, στέβιας ή άλλων γλυκαντικών ουσιών εκκρίνει ντοπαμίνη και ενδορφίνες! Αυτές οι ουσίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχάριστα. Έχουν παρόμοια δράση με τις ναρκωτικές ουσίες! Η στέβια και η ζάχαρη είναι εθιστικές ουσίες, που αποτελούν κακή διατροφική συνήθεια και μακροχρόνια μας παχαίνουν.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην επίδραση της ζάχαρης ή της στέβιας. Καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αναλογικά με το σωματικό τους βάρος!

Τέλος, η στέβια δεν είναι ένα φυσικό προϊόν. Ναι, μεν προέρχεται από τα φύλλα του φυτού στέβια, αλλά ύστερα από τεράστια και πολύπλοκη χημική επεξεργασία. Η στέβια που φτάνει σε εμάς δεν περιέχει απολύτως κανένα θρεπτικό συστατικό. Αποτελείται μόνο από τις γλυκαντικές ουσίες του φυτού στέβια.

Πόση στέβια μπορώ να τρώω την ημέρα για να αδυνατίσω;

Μπορούμε να λάβουμε με ασφάλεια 4 mg σκόνης στέβια ανά κιλό σωματικού βάρους.[4] Δηλαδή ένα άτομο 70 κιλών μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια περίπου 0,3γρ σκόνης στέβια την ημέρα.

Προηγούμενο

Παχαίνουν οι φακές ή είναι ιδανικές για αδυνάτισμα;

Στέβια ή ζάχαρη για το παιδί μου;

Επόμενο