Στέβια ή ζάχαρη για το παιδί μου;

Η ζάχαρη έχει πολλές θερμίδες και η υπέρμετρη κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, όπως είναι και η παιδική παχυσαρκία. Η στέβια είναι καλύτερη εναλλακτική, αλλά και πάλι, τα παιδιά δε θα πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες, αφού είναι μέχρι και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έτσι μαθαίνουν σε γλυκές γεύσεις, με αποτέλεσμα να αποκτούν κακές διατροφικές συνήθειες.

Πόση ζάχαρη μπορούν να τρώνε τα παιδιά με ασφάλεια;

Τα παιδιά λατρεύουν τη ζάχαρη. Δυστυχώς, δεν μπορούν να ελέγξουν τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν. Οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα γλυκά, που δίνουν στα παιδιά τους.

Η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 5% των συνολικών θερμίδων της ημέρας. Τα νήπια πρέπει να καταναλώνουν ακόμα λιγότερη ζάχαρη. Πρακτικά, τα παιδιά δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες από 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Αυτή η δόση είναι περίπου 25γρ ζάχαρης.[1]

Επιπλέον, δε θα πρέπει να καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες στέβιας. Στην πραγματικότητα, η σκόνη στέβιας είναι ένα άκρως επεξεργασμένο προϊόν, που καμία σχέση δεν έχει με τα φύλλα του φυτού στέβια. Δεν έχει βιταμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Έπειτα από μια πολύπλοκη χημική διαδικασία, το μόνο που έχει η σκόνη στέβια είναι χημικές γλυκαντικές ουσίες.

Έτσι, η ασφαλής δόση στέβιας είναι μόλις 4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.[2] Ακόμα και για τους ενήλικες. Μεγαλύτερη δόση στέβιας μπορεί να μας παχύνει.

Πόση ζάχαρη καταναλώνουν τα παιδιά σήμερα;

Πολλά παιδιά καταναλώνουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης την ημέρα. Αρκετές φορές μεγαλύτερη δόση από την ανώτατη συνιστώμενη!

Τα γλυκά δεν είναι η μόνη πηγή ζάχαρης για τα παιδιά. Στις μέρες μας, τα παιδιά καταναλώνουν πιο πολλά αναψυκτικά από ποτέ. Τα αναψυκτικά είναι βασική πηγή ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών ουσιών. Τα αναψυκτικά μας παχαίνουν. Ακόμα και αν αντί για ζάχαρη, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες, όπως είναι η στέβια.

Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι τα παιδιά καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης, στέβιας και άλλων γλυκαντικών ουσιών σε σχέση με το βάρος τους.[3] Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παιδική παχυσαρκία.

Έτσι, τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τα αναψυκτικά που καταναλώνουν. Οι γονείς δε θα πρέπει να δίνουν αναψυκτικά στα παιδιά καθημερινά.

Η ζάχαρη & η στέβια είναι αιτία παιδικής παχυσαρκίας

Επιπλέον, η ζάχαρη, η στέβια, αλλά και οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες είναι εθιστικές ουσίες. Έπειτα από την κατανάλωση τους εκκρίνεται ντοπαμίνη και ενδορφίνες, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευφορίας.[4] Έτσι, είναι δύσκολο για τα παιδιά να διαχειριστούν τη στέρηση των γλυκών ή των αναψυκτικών.

Βέβαια, το χειρότερο είναι, ότι η κατανάλωση ζάχαρης και στέβιας επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία, επηρεάζουν το άτομο και στην ενήλικη ζωή του! Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να δώσουν σωστές διατροφικές αρχές στο παιδί.

Όταν ένα παιδί καταναλώνει καθημερινά ζάχαρη, τότε χάνει σταδιακά το ενδιαφέρουν του για τις φυσικές γεύσεις. Σταδιακά αναζητά τη γευστική ευχαρίστηση στις τροφές με ζάχαρη και με λίπη. Είναι οι ίδιες τροφές που παχαίνουν και οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία.

Η στέβια μπορεί να μην έχει θερμίδες, όπως η ζάχαρη, αλλά είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έτσι, η στέβια, όπως και οι λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλλοιώνουν τη γευστική ικανότητα και άρα τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Όπως και με τη ζάχαρη, τα παιδιά καλό είναι να καταναλώνουν γλυκίσματα ή αναψυκτικά με στέβια σπάνια.

Προσπαθήστε να δίνετε ένα φρούτο ή φυσικό χυμό φρούτων στο παιδί σας, αντί για γλυκό ή αναψυκτικό, αντίστοιχα. Ναι, μεν τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, αλλά περιέχουν και πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τα φρούτα είναι η καλύτερη πηγή ζάχαρης για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς!

Η ζάχαρη είναι επικίνδυνη και για τους ενήλικες. Χρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας!

Προηγούμενο

Παχαίνει η στέβια ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Παχαίνουν οι σταφίδες ή είναι κατάλληλες για αδυνάτισμα;

Επόμενο