Βοηθάει η μελατονίνη στο αδυνάτισμα;

Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, που είναι κυρίως γνωστή γιατί μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Βέβαια, η μελατονίνη είναι πολλά περισσότερα, από την ορμόνη του ύπνου. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Το σώμα μας παράγει μελατονίνη. Επίσης, μπορούμε να λάβουμε μελατονίνη από τη διατροφή μας, αλλά και από συμπληρώματα διατροφής.

Βοηθάει η μελατονίνη στο αδυνάτισμα;

Η έλλειψη μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και ινσουλονοαντίσταση.[1] Καθώς γερνάμε παράγουμε όλο και λιγότερη μελατονίνη. Είναι ένας από τους λόγους, γιατί παχαίνουμε σταδιακά. Άρα θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές με μελατονίνη για να διατηρούμε ένα υγιές βάρος σώματος.

Σε περιπτώσεις μεγάλης έλλειψης μελατονίνης, ίσως χρειαστούμε και συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά, αν έχουμε ανεπάρκεια μελατονίνης.

Βέβαια, θα πρέπει να τα λάβουμε έπειτα από τη συγκατάθεση του γιατρού μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν παρενέργειες. Ειδικά αν ακολουθούμε και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αλλά πως ακριβώς βοηθάει η μελατονίνη στο αδυνάτισμα;

Καταρχάς, η μελατονίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση και έκκριση της ινσουλίνης. Μεγάλες δόσεις ινσουλίνης οδηγούν σε παχυσαρκία.[2]

Επιπλέον, η μελατονίνη είναι απαραίτητη για την έκκριση της λεπτίνης. Ακόμα μιας ορμόνης, που βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς ελέγχει την πείνα και τις καύσεις του σώματος.

Επίσης, η μελατονίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ρυθμίζει την όρεξη. Ακόμα, η μελατονίνη έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας, καθώς φαίνεται ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.[3,4]

Τέλος, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά ευκολότερα, θα πρέπει να έχουμε υψηλά επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ακόμα μια ορμόνη που βοηθάει στο αδυνάτισμα. Περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας.

Μελατονίνη, αδυνάτισμα & καφέ λιπώδης ιστός

Ακόμα ένας τρόπος, που η μελατονίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα είναι αυξάνοντας τον καφέ λιπώδη ιστό!

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες νόμιζαν, ότι μόνο τα βρέφη έχουν καφέ λιπώδη ιστό. Τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε, ότι και οι ενήλικες έχουν κάποιο μικρό ποσοστό καφέ λιπώδους ιστού.

Ο καφέ λιπώδης ιστός δεν αποθηκεύει τεράστια ποσά ενέργειας, όπως ο κάνει ο γνωστός μας λευκός λιπώδης ιστός. Αντίθετα, αυξάνει τη θερμογένεση και τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος. Έτσι, κάνουμε περισσότερες καύσεις, χωρίς κάποια επιπλέον άσκηση! Άρα χάνουμε κιλά πιο εύκολα.

Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι μια καθημερινή δόση των 3 mg μελατονίνης, για 3 μήνες, μπορεί να αυξήσει τον καφέ λιπώδη ιστό, σε ανθρώπους με ανεπάρκεια μελατονίνης.[5]

Ο καφέ λιπώδης ιστός έχει τεράστια σημασία για τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος. Φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη. Επιπλέον, ο καφέ λιπώδης ιστός μας αποτρέπει από το να παχύνουμε πάλι!

Το φως το βράδυ μειώνει τη μελατονίνη & μας παχαίνει!

Το σώμα μας παράγει μελατονίνη, κυρίως το βράδυ. Όμως πρέπει να κοιμόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι. Ακόμα και μια μικρή πηγή φωτός μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι το φως ενώ κοιμόμαστε μας παχαίνει!

Οι τροφές με μελατονίνη αδυνατίζουν

Βέβαια, μπορούμε να λάβουμε και μελατονίνη μέσω των τροφών. Οι τροφές με μελατονίνη μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά και να αδυνατίσουμε.

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη είναι τα φιστίκια, το κρασί, τα αμύγδαλα, τα κεράσια, οι φράουλες, ακόμα και οι μπανάνες. Προτιμήστε να καταναλώνετε αυτές τις τροφές στο βραδινό σας. Δε θα παχύνετε, ακόμα και αν φάτε μπανάνα ή φιστίκια στο βραδινό σας.

Δείτε τη λίστα με όλες τις τροφές με μελατονίνη εδώ.

Χρειάζομαι συμπλήρωμα μελατονίνης για να χάσω βάρος;

Όσοι έχουν έλλειψη μελατονίνης μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα μελατονίνης. Ειδικά αν θέλουν να χάσουν βάρος.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα μελατονίνης ίσως είναι καταλληλότερα την περίοδο του φθινοπώρου και χειμώνα. Τότε το σώμα μας συνθέτει λιγότερη μελατονίνη. Ίσως, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που παχαίνουμε το χειμώνα. Λιγότερη μελατονίνη σημαίνει αυξημένη όρεξη!

Έτσι, αν έχετε ιστορικό χαμηλής μελατονίνης ή έχετε αυξημένη όρεξη, κυρίως το χειμώνα, ίσως θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα μελατονίνης.

Επιπλέον, παράγουμε όλο και λιγότερη μελατονίνη, καθώς γερνάμε. Έτσι, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες έλλειψης μελατονίνης.

Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνιστώμενη ημερήσια δόση μελατονίνης, μια δόση των 1 mg είναι αρκετή για τις περισσότερες περιπτώσεις. Βέβαια, μπορούμε να πάρουμε ακόμα και ημερήσιες δόσεις των 5 mg αφού θεωρούνται ασφαλείς.

Χρειαζόμαστε μελατονίνη όταν κάνουμε δίαιτα

Επιπλέον, χρειαζόμαστε αυξημένη δόση μελατονίνης όταν αδυνατίζουμε, αφού η μελατονίνη μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Όταν χάνουμε κιλά αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Αν αυξηθούν οι ελεύθερες ρίζες, τότε το σώμα μας μπαίνει σε μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας, γνωστή ως οξειδωτικό στρες.

Οι τροφές με μελατονίνη αλλά και με αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από το αντιοξειδωτικό στρες. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τέλος, για να χάσουμε κιλά εύκολα θα πρέπει να έχουμε επαρκείς δόσεις σε βιταμίνη D και σε ταυρίνη. Η ανεπάρκεια σε αυτές τις ουσίες είναι αρκετά συχνή.

Παχαίνουν τα συμπληρώματα μελατονίνης;

Τα συμπληρώματα μελατονίνης θεωρούνται ασφαλή και δε μας παχαίνουν. Το αντίθετο μάλιστα… Σε κάθε περίπτωση ακολουθείστε τη συμβουλή του γιατρού σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Προηγούμενο

Τροφές με σεροτονίνη για να κόψεις το τσιγάρο άνετα!

Παχαίνουν οι ηλιόσποροι;

Επόμενο