Πόσο επικίνδυνη είναι η ζάχαρη τελικά;

Η πολλή ζάχαρη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία μας.

Τι προβλήματα υγείας προκαλεί η υπερβολική ζάχαρη;

Η σύγχρονη Δυτικού τύπου διατροφή επιτάσσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Αυτή η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η πολλή ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου, χρόνιων φλεγμονών, καρδιακής νόσου, αλλά και παχυσαρκίας.[1]

Επίσης, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένο ουρικό οξύ, καθώς και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης!

Η πολλή ζάχαρη παχαίνει!

Ίσως, η πιο γνωστή παρενέργεια της υπερβολικής ζάχαρης είναι ότι παχαίνει. Η ζάχαρη οδηγεί σε παχυσαρκία για πολλούς λόγους.

Καταρχάς, έχει πολλές θερμίδες. Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε παχαίνουμε.

Επιπλέον, η ζάχαρη και οι λοιπές γλυκαντικές ουσίες, έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν τον μηχανισμό επιβράβευσης του εγκεφάλου. Δεν ικανοποιούμαστε, όση ζάχαρη και αν καταναλώσουμε. Οπότε και αναζητούμε συνεχώς περισσότερη. Έτσι, η ζάχαρη σιγά σιγά, επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες.[2]

Ακόμα, η πολλή ζάχαρη μειώνει την παραγωγή λεπτίνης από το σώμα μας. Αυτή η ορμόνη ελέγχει τον μεταβολισμό της ενέργειας και μειώνει την πείνα.

Πρακτικά, όταν τρώμε πολλή ζάχαρη δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πάντα αναζητούμε επιπλέον ζάχαρη. Όμως, όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο την επιζητούμε!

Πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε για καλή υγεία;

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη να μην είναι περισσότερες από το 10% των συνολικών θερμίδων. Μάλιστα, αν καταναλώνουμε ακόμα λιγότερη ζάχαρη (5% των συνολικών θερμίδων) θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας.[3]

Σε μια τυπική διατροφή των 2000 θερμίδων, με το 5% των θερμίδων να προέρχεται από έξτρα ζάχαρη, σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια μόλις 25γρ ζάχαρης την ημέρα. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ότι φαίνεται. Η ζάχαρη βρίσκεται παντού.

Σε αυτή την ποσότητα δεν υπολογίζεται η ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει φυσικά στα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, γάλα).

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η περισσότερη ζάχαρη;

Καταρχάς, μεγάλες ποσότητες ζάχαρης περιέχουν οι περισσότερες τυποποιημένες τροφές. Την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε, κοιτάξτε από περιέργεια πόσα γραμμάρια έξτρα ζάχαρης έχουν τα δημητριακά, τα κουλουράκια, οι διάφορες κρέμες, τα αναψυκτικά, τα σιρόπια και πολλά ακόμα. Η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Όχι, μόνο στα γλυκά και στη σοκολάτα.

Αν πραγματικά θέλετε να περιορίσετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε, θα πρέπει να μειώσετε δραστικά τα τυποποιημένα προϊόντα που αγοράζετε. Για παράδειγμα, μόλις ένα ντόνατς έχει 28, ενώ η κόκα κόλα μέχρι και 53 γραμμάρια ζάχαρης!

Ακόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με στέβια που αποτελεί φυσικό γλυκαντικό, χωρίς θερμίδες.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση των γλυκών, αλλά και του λευκού ψωμιού και όλων των λοιπών προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό το λευκό αλεύρι. Τα ραφιναρισμένα άλευρα έχουν εξαιρετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 80).

Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα μας, όπως η ζάχαρη. Αυξάνουν και μειώνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα. Για σύγκριση, η ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη περίπου 70. Όσο μεγαλύτερος ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής, τόσο το χειρότερο.

Η μόνη στιγμή της ημέρας που τα γλυκά ή το λευκό ψωμί δεν παχαίνουν, είναι όταν καταναλώνονται αμέσως μετά από έντονη άσκηση! Μάλιστα, τότε έχουν οφέλη για τους αθλητές.

Οπότε, καλό είναι να προτιμάτε σιτηρά ολικής άλεσης. Οι εδώδιμες ίνες που περιέχουν εμποδίζουν την απότομη άνοδο και πτώση της γλυκόζης. Εδώδιμες ίνες έχουν μόνο οι τροφές φυτικής προέλευσης. Δηλαδή τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Προηγούμενο

Η σοκολάτα κάνει καλό! Έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Πόση ζάχαρη έχει η σοκολάτα;

Επόμενο