Παχαίνει η Coca-Cola; Πόσο να πιω για αδυνάτισμα;

Η κόκα κόλα παχαίνει διότι ένα μπουκάλι των 500 mL έχει 210 θερμίδες και 53 γραμμάρια ζάχαρης! Για αδυνάτισμα να πίνετε μόνο μέχρι 1-2 κουτάκια την εβδομάδα!

Ακόμα και η Coca-Cola zero που δεν έχει θερμίδες και ζάχαρη δεν είναι ιδανικό αναψυκτικό σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Πόσες θερμίδες έχει η Coca-Cola;

Η κόκα κόλα έχει 42 θερμίδες ανά 100 mL:

  • το κουτάκι κόκα κόλα των 330 mL έχει 140 θερμίδες
  • το μπουκάλι κόκα κόλα των 500 mL έχει 210 θερμίδες.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η Coca-Cola zero ίσως είναι ιδανικότερη επιλογή. καθώς δεν έχει θερμίδες. Αντί για ζάχαρη, η οποία έχει πολλές θερμίδες, περιέχει γλυκαντικές ουσίες, που δεν έχουν θερμιδική αξία![1]

Όλα τα light αναψυκτικά, που έχουν στέβια ή άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Είναι η ιδανικότερη επιλογή αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Πόση ζάχαρη έχει η κόκα κόλα;

Η κόκα κόλα έχει πολλές θερμίδες διότι έχει πολλή ζάχαρη. Έχει 10,6 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 mL.

Αυτό σημαίνει ότι το κουτάκι των 330 mL έχει 35 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ το μπουκάλι των 500 mL έχει 53 γραμμάρια ζάχαρης!

Η Coca-Cola zero δεν έχει καθόλου ζάχαρη. Για τη γλυκιά της γεύση ευθύνονται αποκλειστικά διάφορες άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Έχει πολλή ζάχαρη η κόκα κόλα;

Η κόκα κόλα έχει εξωφρενικά πολλή ζάχαρη. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η ανώτατη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης που συνίσταται να καταναλώνουμε σε μία δίαιτα των 2000 θερμίδων είναι μόλις 25 γραμμάρια την ημέρα![2]

Αυτό σημαίνει, ότι μόλις ένα κουτάκι των 330 mL κόκα κόλα περιέχει 40% περισσότερη ζάχαρη από την ανώτατη επιτρεπόμενη δόση.

Μάλιστα, ένα μπουκάλι των 500 mL περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα ζάχαρης από όση μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια σε μια ημέρα!

Συνεχής υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, φλεγμονές, καρδιοαγγειακή νόσο, διαβήτη, γνωστική εξασθένηση και πολλά ακόμα προβλήματα στην υγεία μας![3,4]

Μάλιστα, η ζάχαρη έχει ισχυρή εθιστική δράση. Όσο περισσότερη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο την επιζητούμε.

Έχει η Coca-Cola zero παρενέργειες;

Η γεύση της Coca-Cola zero οφείλεται σε μια πληθώρα γλυκαντικών ουσιών. Πολλές από αυτές έχουν κατηγορηθεί ως επικίνδυνες για την υγεία μας. Αυτοί οι ισχυρισμοί όμως δεν έχουν αποδειχθεί από μεγάλες επιστημονικές έρευνες.

Όμως, ακόμα και αν δεν έχει παρενέργειες, καλό είναι να καταναλώνουμε Coca-Cola zero σπάνια, καθώς παραμένει μια εξαιρετικά γλυκιά τροφή.

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών ή γλυκών με γλυκιά γεύση μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι υγιεινές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια θα μας φαίνονται άνοστες. Ακόμα και τα φρούτα, που είναι φυσικά πλούσια σε σάκχαρα, χάνουν τη γεύση τους με τον καιρό!

Πότε μπορώ να πιω κόκα κόλα, χωρίς να παχύνω;

Αν λατρεύετε την κόκα κόλα αλλά θέλετε και να αδυνατίσετε, μπορείτε να την καταναλώνετε μετά από έντονη σωματική άσκηση.[5]

Το σώμα μας χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ώστε να αναπληρώσει το χαμένο γλυκογόνο των μυών. Ειδικά αν έχει προηγηθεί έντονη άσκηση που έχει διαρκέσει περισσότερο από 60 λεπτά!

Μάλιστα, αμέσως μετά από έντονη άσκηση, το σώμα μας έχει αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οπότε η ζάχαρη της κόκα κόλα αποθηκεύεται ευκολότερα ως μυικό γλυκογόνο, παρά ως σωματικό λίπος!

Έτσι, η κατανάλωση ζάχαρης αμέσως μετά από έντονη άσκηση βοηθάει στη μυική αποκατάσταση!

Άρα, αν πίνω κόκα κόλα μετά από άσκηση δε θα παχύνω;

Δε θα παχύνουμε μόνο αν έχει προηγηθεί έντονη άσκηση (πχ τρέξιμο για περισσότερο από μια ώρα ή έντονη γυμναστική τύπου CrossFit). Σε άλλη περίπτωση, δε θα έχετε κάψει πολλές θερμίδες. Οπότε καλό είναι να αποφύγετε την κόκα κόλα.

Επίσης, η γρήγορη αποκατάσταση του μυικού γλυκογόνου αφορά τους αθλητές που γυμνάζονται καθημερινά. Οπότε και η γρηγορότερη μυική αποκατάσταση είναι εξαιρετικής σημασίας για τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Εκτός, από κόκα κόλα ή οποιοδήποτε άλλο αναψυκτικό με ζάχαρη, οι αθλητές μπορούν να καταναλώνουν και το αγαπημένο τους γλυκό μετά την προπόνηση, χωρίς να παχύνουν!

Πόση Coca-Cola μπορώ να πιω κατά το αδυνάτισμα;

Όση λιγότερη, τόσο το καλύτερο! Να θυμάστε, ότι χάνουμε κιλά μόνο όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα.

Η κόκα κόλα και όλα τα άλλα αναψυκτικά δε μας χορταίνουν, ούτε έχουν βιταμίνες. Οπότε δεν έχουν κάποιο όφελος στο αδυνάτισμα.

Αντίθετα, η πολλή ζάχαρη μας κάνει το αδυνάτισμα πιο δύσκολο. Μας “αναγκάζει” να αναζητούμε συνεχώς κάποιο παχυντικό γλυκό.

Μην πίνετε κόκα κόλα καθημερινά!

Οπότε, καλό είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε κόκα κόλα καθημερινά. Προτιμήστε να πίνετε 1-2 κουτάκια την εβδομάδα αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Τέλος, η κόκα κόλα έχει αρκετή καφεΐνη, που έχει κάποια οφέλη στο αδυνάτισμα. Έχει περίπου 50 mg καφεΐνης στα 500 mL. Περίπου, τη μισή ποσότητα καφεΐνης από ένα καφέ.

Για να έχετε τα οφέλη της καφεΐνης στο αδυνάτισμα, μπορείτε πίνετε τσάι. Έχει παρόμοια ποσότητα καφεΐνης με τη Coca-Cola. Επίσης, το τσάι είναι ένα από τα καλύτερα ροφήματα για αδυνάτισμα, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες!

Προηγούμενο

Τσάι: Οφέλη για αθλητές πριν & μετά την προπόνηση

Μερέντα: έχει πολλές θερμίδες & παχαίνει. Όντως;

Επόμενο