Τι είναι η ταυρίνη και πως βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Τι είναι η ταυρίνη;

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ, που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Βρίσκεται, σχεδόν, σε κάθε ιστό του σώματος μας. Ο εγκέφαλός, τα μάτια, οι μυς και η καρδιά περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ταυρίνης.[1]

Η ταυρίνη δεν ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει, ότι το σώμα μας μπορεί να τη συνθέσει φυσικά.

Ταυρίνη και αδυνάτισμα!

Η ταυρίνη έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, βοηθάει στο να έχουμε αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Για το λόγο αυτό, τα ενεργειακά ποτά, που απευθύνονται σε αθλητές, που έχουν μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, περιέχουν μεγάλες δόσεις ταυρίνης.

Επίσης, η ταυρίνη φαίνεται, ότι βοηθάει, όχι μόνο στο αδυνάτισμα, αλλά και στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Δηλαδή στη μείωση του ποσοστού λίπους του σώματος μας!

Έτσι, χάνουμε πόντους από την κοιλιά, αφού η ταυρίνη εμποδίζει τη σύνθεση νέου λιπώδους ιστού.[2]

Επιπλέον, η ταυρίνη βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα, αφού εμπλέκεται στον μηχανισμό:[3]

  • ρύθμισης της γλυκόζης,
  • μεταβολισμού του λίπους,
  • της κατανάλωσης ενέργειας και
  • του ελέγχου της όρεξης!

Τέλος, η ταυρίνη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης!

Τροφές με ταυρίνη για αδυνάτισμα

Οι τροφές που περιέχουν ταυρίνη είναι το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά. Αν τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει αυτές τις τροφές, θα λάβουμε μέχρι και 400 mg ταυρίνης την ημέρα. Μια ημερήσια δόση των 400 mg ταυρίνης θεωρείται επαρκής.

Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα σιτηρά και όλες οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν ταυρίνη. Οπότε οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένες πιθανότητες έλλειψης ταυρίνης.

Βέβαια, το σώμα μας μπορεί να παράξει κάποια δόση ταυρίνης φυσικά. Αρκεί να τρώμε τροφές με συγκεκριμένα συστατικά.

Η διατροφή που αυξάνει την παραγωγή ταυρίνης στο σώμα μας

Για να παράξει το σώμα μας ταυρίνη και άρα να χάσουμε κιλά πιο εύκολα, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τροφές με κυστεΐνη, μεθειονίνη και βιταμίνη Β6. Ακόμα και μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πλούσια σε αυτά τα συστατικά:

Έτσι, αν τρώμε ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, σιτηρά ολικής άλεσης και λαχανικά θα μπορέσουμε να αδυνατίσουμε πιο εύκολα. Καταρχάς, ο οργανισμός μας θα μπορέσει να παράξει μεγαλύτερη δόση ταυρίνης.

Επιπλέον, θα λάβουμε εύκολα, την ημερήσια συνιστώμενη δόση φυτικών ινών, που είναι περίπου 28γρ για μια διατροφή 2.000 θερμίδων.

Η μη κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας! Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφή δυτικού τύπου δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών.

Τα ενεργειακά ποτά με ταυρίνη αδυνατίζουν;

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλες δόσεις ταυρίνης.

Ενώ η ταυρίνη μπορεί να γίνει σύμμαχος σου στο αδυνάτισμα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ενεργειακά ποτά. Αυτά περιέχουν μεγάλες δόσεις ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι κενές θερμίδες. Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά θα πρέπει να την αποφεύγουν.

Αν ακολουθείτε μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή, είστε αθλητής ή θέλετε να χάσετε βάρος και δεν τρέφεστε σωστά, καλύτερα να προτιμήσετε να λάβετε μια επιπλέον δόση ταυρίνης, από συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν παχαίνουν. Αντίθετα, είναι η οικονομικότερη και ασφαλέστερη λύση.

Προηγούμενο

Τι είναι η ταυρίνη και πώς βοηθάει τους αθλητές;

Ταυρίνη: απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους

Επόμενο