Θα παχύνω αν πίνω πορτοκαλάδα κάθε ημέρα;

Πόσες θερμίδες έχει η πορτοκαλάδα;

O φυσικός χυμός πορτοκάλι έχει 45 θερμίδες, ανά 100γρ.[1] Πρακτικά, ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού έχει αρκετές θερμίδες:

  • 250ml πορτοκαλάδας έχουν 112 θερμίδες
  • 330ml πορτοκαλάδας έχουν 150 θερμίδες

Βέβαια, οι πορτοκαλάδες του εμπορίου έχουν ακόμα περισσότερες θερμίδες, αφού συνηθίζεται να προστίθεται ζάχαρη για καλύτερη γεύση. Η ζάχαρη είναι κενές θερμίδες, αφού δεν έχει κάποια διατροφική αξία. Έτσι, μια πορτοκαλάδα με ανθρακικό των 330ml έχει περίπου 170 θερμίδες.[2]

Καλό είναι να πίνουμε πορτοκαλάδες που μόλις έχουμε στύψει. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία, σε σχέση με τις πορτοκαλάδες του εμπορίου και μπορούν να μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε.

Διατροφική αξία φυσικού χυμού πορτοκαλιού

Ο φυσικό χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός. Σίγουρα το μεγαλύτερο όφελος του είναι η τεράστια ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού θα σου δώσει μέχρι και 165 mg βιταμίνης C! Μεγαλύτερη ποσότητα από την ημερήσια συνιστώμενη δόση.[3]

Ιδιαίτερα οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C του πορτοκαλιού.

100γρ250γρ330γρ
νερό (γρ)88,3221291
θερμίδες45112148
πρωτεΐνη (γρ)0,71,752,31
λίπος (γρ)0,20,50,66
υδατάνθρακες (γρ)10,42634,3
σάκχαρα (γρ)8,42127,7
ασβέστιο (mg)1127,536,3
σίδηρος (mg)0,20,50,66
μαγνήσιο (mg)1127,536,3
φώσφορος (mg)1742,556,1
κάλιο (mg)200500660
ψευδάργυρος (mg)0,050,120,16
χαλκός (mg)0,040,10,13
σελήνιο (mcg)0,10,250,33
βιταμίνη C (mg)50125165
λουτεΐνη & ζεαξανθίνη
(mcg)
115287,5379,5
Διατροφική αξία φυσικού χυμού πορτοκαλιού.

Οι θερμίδες της πορτοκαλάδας προέρχονται κυρίως από τα σάκχαρα. 330γρ πορτοκαλάδας έχουν περίπου 28γρ σακχάρων, αλλά και 2,3γρ πρωτεΐνης! Το λίπος είναι αμελητέο.

Αν καταναλώνεις πολλές τροφές σε σάκχαρα κινδυνεύεις να παχύνεις. Ειδικά αν οι τροφές αυτές έχουν μεγάλο γλυκαιμικό φορτίο. Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού έχει μέτριο γλυκαιμικό φορτίο, οπότε και είναι ένα ρόφημα, που μπορείς να πιεις ακόμα και αν θες να χάσεις κιλά γρήγορα.[4]

Βέβαια, πάντα είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα. Οι ίνες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, τα πορτοκάλια έχουν μικρό γλυκαιμικό φορτίο. Μόλις 5. Οπότε είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα.

Οι ιδιότητες της πορτοκαλάδας που σε αδυνατίζουν

Καταρχάς, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι άριστη πηγή βιταμίνης C. 330ml πορτοκαλάδας θα σου δώσουν 165 mg βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη αν θες να αδυνατίσεις!

Καταρχάς, η βιταμίνη C βοηθάει στη διαδικασία της λιπόλυσης. Λιπόλυση σημαίνει ότι το σώμα καίει λίπος για ενέργεια. Χρειαζόμαστε επαρκή ποσότητα βιταμίνης C, για να κάψουμε το λίπος της κοιλιάς εύκολα. Επιπλέον, η βιταμίνη C ελέγχει πολλές ορμόνες του σώματος, καθώς και το μεταβολισμό της γλυκόζης.[5]

Ακόμα, η πορτοκαλάδα μας ενυδατώνει, αφού είναι πάνω από 88% νερό. Επίσης, το νερό των φρούτων είναι ανώτερο ποιοτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά φίλτρα και παρέχουν το καλύτερο νερό που μπορείς να πιεις! Επιπλέον, η πορτοκαλάδα έχει και ηλεκτρολύτες, οπότε ενυδατώνει το σώμα μας καλύτερα από το νερό.

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη γρήγορη απώλεια βάρους. Ειδικά αν πίνεις νερό ή άλλα ροφήματα χαμηλά σε θερμίδες, λίγο πριν το φαγητό σου.

Ένας ακόμα λόγος που η σπιτική φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα βοηθάει στο αδυνάτισμα είναι ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, που έχει είναι η βιταμίνη C, αλλά και τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό περιοδικό για την κλινική διατροφή, η πορτοκαλάδα ανήκει ανάμεσα στις 100 πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά.[6]

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας, αλλά και για την απώλεια βάρους, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές. Οι φλεγμονές είναι ένας από τους λόγους που παχαίνεις. Έτσι, αν πίνεις ένα ποτήρι πορτοκαλάδα κάθε πρωί και ακολουθείς μια διατροφή λιγότερων θερμίδων, από αυτές που καις, θα χάσεις κιλά εύκολα.

Κάνει να πίνω φυσικό χυμό πορτοκάλι το βράδυ;

Η καλύτερη ώρα για να πιεις ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού είναι το πρωί. Τότε το σώμα σου χρειάζεται ενυδάτωση, αλλά και ενέργεια.

Η πορτοκαλάδα είναι πλούσια σε σάκχαρα, τα οποία θα αποθηκευτούν κυρίως ως γλυκογόνο στους μύες. Το γλυκογόνο είναι η άμεση αποθήκη ενέργειας.

Καθώς περνά η μέρα, το σώμα αποθηκεύει τους υδατάνθρακες, όλο και λιγότερο αποτελεσματικά ως γλυκογόνο. Όσο βραδιάζει, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται και ως σωματικό λίπος. Το λίπος είναι αποθηκευμένη ενέργεια για μελλοντική χρήση. Άρα, καλό είναι, να αποφεύγουμε να πίνουμε πορτοκαλάδα στο βραδινό. Ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Επίσης, προτίμησε να πίνεις πορτοκαλάδα το πρωί, μαζί με το υπόλοιπο πρωινό. Ιδανικές τροφές για πρωινό είναι αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Το νερό που περιέχει η πορτοκαλάδα θα διογκώσει τις ίνες, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο όγκο στο στομάχι σου και άρα να νιώθεις χορτάτος για ώρα. Οπότε, συνδύασε πορτοκαλάδα με δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σου, για να χάσεις βάρος, χωρίς δίαιτα!

Χυμός χωρίς θερμίδες για γρήγορο αδυνάτισμα

Ο καλύτερος χυμός για γρήγορο αδυνάτισμα δεν είναι η πορτοκαλάδα. Είναι ο χυμός λεμονιού. Αν πίνεις νερό με χυμό λεμονιού το πρωί θα πάρεις αρκετή δόση βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και ηλεκτρολυτών, χωρίς θερμίδες! Ο χυμός λεμονιού είναι το ιδανικό ρόφημα για γρήγορο αδυνάτισμα.

Βέβαια, η φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C.

Ολόκληρα φρούτα ή χυμοί για να χάσω κιλά;

Οι χυμοί των φρούτων είναι καλοί για την υγεία μας, αφού μας παρέχουν μεγάλες δόσεις βιταμινών γρήγορα. Όμως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες και σάκχαρα. Πάντα να προτιμάτε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων για γρήγορο αδυνάτισμα, αφού έτσι παίρνετε και τις ίνες των φρούτων. Οι ίνες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Έτσι τρώμε λιγότερο και άρα προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

Επίσης, μπορείτε να πίνετε smoothies. Τα smoothies είναι καλύτερα από τους χυμούς, αφού χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φρούτο, άρα λαμβάνουμε και τις ίνες.

Τελικά, παχαίνει η πορτοκαλάδα;

Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα έχει 150 θερμίδες και πολλά σάκχαρα. Σίγουρα, η πορτοκαλάδα θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις, αν πίνεις μόνο 1 ποτήρι, ιδανικά το πρωί και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιορίζει τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες.

Αντίθετα, αν πίνεις περισσότερα από 2 ποτήρια πορτοκαλάδας μπορεί να παχύνεις. Ειδικά αν δεν ασκείσαι ή κάνεις κάποια χειρονακτική εργασία. Πάνω απ’όλα μην πίνεις πορτοκαλάδες του εμπορίου ή άλλα αναψυκτικά. Έχουν περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη και ελάχιστες βιταμίνες.

Προηγούμενο

Βοηθάει όντως στο αδυνάτισμα, το νερό με λεμόνι το πρωί;

Ακτινίδιο κάθε μέρα για γρήγορο αδυνάτισμα!

Επόμενο