Καφές & καφεΐνη: οφέλη για την υγεία μας!

Μπορούμε να πίνουμε καφέ, ώστε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και της καφεΐνης.

Οφέλη & ιδιότητες του καφέ για την υγεία μας

Ο καφές είναι ωφέλιμος για την υγεία μας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Είναι πλούσιος κυρίως σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Αυτές οι ουσίες βοηθούν το σώμα μας στην αντιμετώπιση του επικίνδυνου οξειδωτικού στρες, το οποίο αποτελεί βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών.[1]

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι επίσης, άριστες πηγές αντιοξειδωτικών. Η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από αυτές τις τροφές.

Αν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ήδη λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών. Σίγουρα, η κατανάλωση καφέ δεν είναι απαραίτητη!

Αντίθετα, αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, θα επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά του καφέ. Βέβαια, δε θα πρέπει να προσθέτετε ζάχαρη ή άλλες θερμιδογόνες κρέμες, πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Οφέλη της καφεΐνης για την υγεία μας

Επίσης, η καφεΐνη του καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας.[2,3]

Εκτός, από το να διεγείρει το νευρικό σύστημα και να μας προσφέρει ένα αίσθημα ενέργειας, η καφεΐνη μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε μερικά σκευάσματα κατά των πονοκεφάλων.

Ακόμα, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και κάποιων παρενεργειών που απαντώνται σε νευρολογικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Επιπλέον, η καφεΐνη ίσως μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Φαίνεται ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολισμό.

Τέλος, η καφεΐνη μπορεί να χαλαρώσει τους αγγειακούς μυς, καθώς βοηθάει στην έκκριση νιτρικού οξέως. Η σοκολάτα αυξάνει επίσης, την έκκριση του νιτρικού οξέως. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα!

Πόσο καφέ ή καφεΐνη μπορώ να καταναλώνω την ημέρα χωρίς παρενέργειες;

Όμως, δε χρειάζεται να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, ώστε να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες της. Μάλιστα, μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες μητέρες και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας (αρρυθμίες, υπέρταση κ.α.).

Η μέγιστη επιτρεπτή δόση καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες είναι τα 400 mg. Αυτή την ποσότητα έχουν οι 3-4 καφέδες. Ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής. Οπότε, καλό είναι να καταναλώνουμε μέχρι 2-3 καφέδες την ημέρα, για μέγιστα οφέλη στην υγεία μας.[4]

Βέβαια, αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, ακόμα και ένας καφές την ημέρα είναι αρκετός. Επίσης, μπορείτε να πίνετε άφοβα ντεκαφεϊνέ καφέ.

Άλλες τροφές με καφεΐνη είναι το τσάι, η μαύρη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου cola και τα ενεργειακά ποτά. Καφεΐνη μπορεί να υπάρχει και σε πολλά προϊόντα. Ειδικά αυτά που διαφημίζονται ως αναζωογονητικά ή ότι δίνουν ενέργεια.

Πέρα από τη σοκολάτα και το τσάι, καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε προϊόντα με καφεΐνη. Συχνά έχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης αλλά και ζάχαρης.

Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση όλων των τροφών που έχουν καφεΐνη, λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και κακό βραδινό ύπνο.

Πάντα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουμε, καθώς και για τις διατροφικές μας συνήθειες.

Προηγούμενο

Μπορούν οι έφηβοι & τα παιδιά να πίνουν καφέ;

Γιατί νυστάζω όταν πίνω καφέ;

Επόμενο