Παχαίνουν οι φακές ή είναι ιδανικές για αδυνάτισμα;

Οι φακές δεν παχαίνουν. Αντίθετα, είναι εξαιρετική τροφή για αδυνάτισμα, αφού μας χορταίνουν με ελάχιστες θερμίδες. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και ινών. Παχαίνουμε, όταν καταναλώνουμε περίσσιες θερμίδες, που κυρίως προέρχονται από τα φυτικά έλαια και το ψωμί!

Πόσες θερμίδες έχουν οι φακές;

Οι φακές δεν παχαίνουν, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. 100γρ βρασμένης φακής έχουν 114 θερμίδες, ενώ ένα μπολ έχει μόλις 230 θερμίδες.[1]

Μάλιστα, οι φακές είναι ένα από τα όσπρια με τις λιγότερες θερμίδες. Άλλα όσπρια έχουν ακόμα και 300 θερμίδες ανά μερίδα!

Οι ιδιότητες που κάνουν τις φακές κατάλληλες για αδυνάτισμα

Επιπλέον, οι φακές μας αδυνατίζουν, αφού μειώνουν την όρεξη, λόγω των φυτικών ινών, που περιέχουν. Μια μερίδα φακής περιέχει περίπου 15,6γρ φυτικών ινών. Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Αντίθετα, χρόνια έλλειψη φυτικών ινών οδηγεί σε παχυσαρκία, αλλά και πολλές αρρώστιες. Δυστυχώς, πολλοί που ακολουθούν μια δίαιτα με ελάχιστα φρούτα και λαχανικά δεν καταναλώνουν όσες φυτικές ίνες θα έπρεπε.

Επίσης, οι φακές είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, αφού έχουν εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Είναι μόλις 5![2] Τροφές με γλυκαιμικό φορτίο κάτω από 10, θεωρούνται κατάλληλες για αδυνάτισμα, αλλά και για διαβητικούς!

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος, ούτε και την ινσουλίνη. Άρα μας βοηθούν να έχουμε σταθερά επίπεδα ενέργειας, μέσα στην ημέρα, αλλά και να μην έχουμε ανάγκη για ζάχαρη και γλυκά. Έτσι, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οπότε και χάνουμε κιλά εύκολα. Επίσης, είναι ιδανικές για ανθρώπους με διαβήτη.

Όλα τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ινών. Φάτε φακές, φάβα ή ρεβίθια για εύκολο αδυνάτισμα.

Ακόμα, οι φακές είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει τις υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου!

Τέλος, οι φακές αποτελούν από τις πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο!

Πότε παχαίνουν οι φακές;

Οι φακές δεν παχαίνουν, εκτός και αν τις φάμε με τροφές με πολλές θερμίδες, όπως είναι το λάδι!

Αν θες να αδυνατίσεις απόφυγε όλα τα φυτικά έλαια. Είναι από τις πιο θερμιδογόνες τροφές, που μπορείς να φας. Μια κουταλιά της σούπας, από οποιοδήποτε λάδι, περιέχει περίπου 120 θερμίδες! Ακόμα και το ελαιόλαδο.

Προτιμήστε να λαμβάνεται τα απαραίτητα λίπη από ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, ή τα φουντούκια. Παρά τις πολλές τους θερμίδες, οι ξηροί καρποί δεν παχαίνουν. Αντίθετα, μια χούφτα την ημέρα βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Επίσης, ακόμα ένα λάθος που κάνουμε είναι να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ψωμιού. Ενώ μέχρι και 2 φέτες ψωμί την ημέρα δεν παχαίνει, είναι εύκολη η υπερβολική κατανάλωση του, σε λαδερά φαγητά, όπως είναι οι φακές. Περιορίστε τις ποσότητες του ψωμιού που καταναλώνετε, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Πώς να φάω φακές για να χάσω κιλά;

Βέβαια, το ψωμί είναι άριστος συνδυασμός με τις φακές! Οι φακές δεν έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οπότε και δεν είναι πλήρης πρωτεΐνη. Όμως, τα αμινοξέα που λείπουν από τη φακή υπάρχουν στα περισσότερα σιτηρά.

Έτσι, ο συνδυασμός φακής με ψωμί είναι καλός για αδυνάτισμα, καθώς δημιουργεί ανώτερης ποιότητας πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη προστατεύει τους μυς κατά το αδυνάτισμα. Δυστυχώς, όταν χάνουμε κιλά δε χάνουμε μόνο λίπος, αλλά και πολύτιμη μυική μάζα. Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη, ώστε να περιορίσουμε την απώλεια της.

Οι φακές με ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης μας παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη, που προστατεύει τους μυς μας! Περισσότερα για το πώς να συνδυάσουμε τις φακές, για να λάβουμε ανώτερης ποιότητας φυτική πρωτεΐνη σε αυτό το άρθρο μας.

Τέλος, οι φακές είναι το πιο εύκολο όσπριο στο μαγείρεμα. Δε χρειάζονται μούλιασμα και είναι έτοιμες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Εκτός από σούπα, μπορείτε να τις προσθέσετε και στις σαλάτες σας. Δίνουν χρώμα, εξαιρετική γεύση και αυξάνουν την πρωτεΐνη του γεύματος.

Προηγούμενο

Παχαίνει η σόδα, τα αναψυκτικά & τα ενεργειακά ποτά;

Παχαίνει η στέβια ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Επόμενο