Παχαίνει η βρώμη ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Η βρώμη είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Όμως, παχαίνει αν φάμε μεγάλες ποσότητες, αφού έχει αρκετές θερμίδες.

Πόσες θερμίδες έχει η βρώμη;

Η βρώμη έχει αρκετές θερμίδες. 100γρ αποξηραμένης βρώμης έχουν 380 θερμίδες.[1]

Πρακτικά, μια μερίδα βρώμης έχει περίπου 160 θερμίδες. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Βέβαια, ένα μπολ βρώμης για πρωινό δε θα μας παχύνει. Αντίθετα, θα μας γεμίσει ενέργεια και βιταμίνες!

Η βρώμη αδυνατίζει αφού μας χορταίνει

Επιπλέον, η βρώμη είναι κατάλληλη για αδυνάτισμα, αφού μας χορταίνει για ώρες. Η βρώμη είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Τροφές πλούσιες σε νερό, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε λίπη δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.

Μια μερίδα βρώμης έχει 5,4γρ εξαιρετικής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη της βρώμης θεωρείται, ότι έχει μεγαλύτερη βιολογική αξία, από αυτή των υπόλοιπων δημητριακών, αφού έχει περισσότερα αμινοξέα.[2]

Επιπλέον, μια μερίδα βρώμης έχει 4,5γρ εδώδιμων ινών. Είναι βασικό να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες εδώδιμων ινών για καλή υγεία, αλλά και για να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Η ανεπάρκεια φυτικών ινών αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 28γρ φυτικών ινών, σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων.

Ακόμα και το ταπεινό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι άριστη πηγή εδώδιμων ινών και άρα βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αρκεί να είναι ολικής άλεσης…

Η βρώμη έχει τεράστια διατροφική αξία

Πάνω απ’όλα βέβαια, καλό είναι τρώμε βρώμη για πρωινό, αφού έχει τεράστια διατροφική αξία. Μας δίνει μεγάλες ποσότητες μετάλλων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, που βρίσκονται συχνά σε έλλειψη στη σύγχρονη διατροφή δυτικού τύπου!

Η ανεπάρκεια σιδήρου μας παχαίνει!

Η βρώμη είναι άριστη πηγή σιδήρου, αφού 100γρ μας δίνουν περίπου 4,7 mg σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου είναι ιδιαιτέρως συχνή στις γυναίκες, που χρειάζονται περίπου 18 mg σιδήρου την ημέρα. Οι άνδρες χρειάζονται μόλις 8 mg.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καθώς έχουμε λιγότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα και άρα είμαστε λιγότερο δραστήριοι. Έτσι, καίμε λιγότερες θερμίδες και άρα παχαίνουμε.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές τροφές με σίδηρο. Οι κολοκυθόσποροι, η κινόα, το φαγόπυρο, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικά παραδείγματα.

Χρειαζόμαστε ψευδάργυρο για αδυνάτισμα

Επίσης, η βρώμη περιέχει ψευδάργυρο. Έχει 1,15mg ανά μερίδα! Ο ψευδάργυρος βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά και στην αυξημένη λίμπιντο, στη γονιμότητα, στη σύνθεση τεστοστερόνης, αλλά και κολλαγόνου!

Ο ψευδάργυρος βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι ρυθμίζει την όρεξη, αλλά και την έκλυση της ινσουλίνης. Συχνά μπορεί να επωφεληθούμε από τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου.

Φώσφορος κατά της παχυσαρκίας

Επιπλέον, η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου. 100γρ βρώμης έχουν 80mg φωσφόρου, ενώ εμείς χρειαζόμαστε μόλις 700 mg την ημέρα.

Ο φώσφορος βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αφού καίει περισσότερες θερμίδες για ενέργεια.[3] Έτσι, είμαστε πιο δραστήριοι μέσα στην ημέρα.

Το αντίθετο αποτέλεσμα έχουμε όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλλά φτωχά σε φώσφορο. Τότε αυξάνεται απότομα η ινσουλίνη. Όμως πέφτει και απότομα. Αυτό μας οδηγεί να στο να τρώμε συνεχώς, χωρίς να έχουμε ενέργεια. Έτσι, παχαίνουμε…

Κάλιο για να χάσω κιλά εύκολα

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο αδυνατίζει. Αντίθετα, η έλλειψη καλίου οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας. Χρειαζόμαστε περίπου 3400 mg καλίου την ημέρα. 100γρ βρώμης θα μας δώσουν 70 mg καλίου.

Σελήνιο για γρήγορο αδυνάτισμα

Τέλος, η βρώμη είναι άριστη πηγή και σεληνίου. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Οπότε ελέγχει το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας.

100γρ βρώμης θα μας δώσουν 4.4 μg σεληνίου! Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 55 μg.

Επίσης, το σελήνιο είναι απαραίτητο για καλή γονιμότητα και δυνατά μαλλιά.

Η καλύτερη ώρα να φάμε βρώμη είναι στο πρωινό

Ένα μπολ με βρώμη και λίγους ξηρούς καρπούς είναι ιδανικό πρωινό. Ξυπνάει το μεταβολισμό μας, μας χορταίνει και μας παρέχει σταθερά επίπεδα ενέργεια για ώρες!

Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες στο πρωινό βοηθούν τον οργανισμό μας να παράξει σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς, αλλά και μας βοηθάει να χάσουμε κιλά πιο εύκολα.

Πόση βρώμη πρέπει να τρώμε για να μην παχύνουμε;

Η βρώμη έχει αρκετές θερμίδες, οπότε και δε θα πρέπει να τρώμε τεράστιες ποσότητες, ώστε να μην παχύνουμε. Ένα μπολ βρώμης την ημέρα είναι αρκετό. Έχει περίπου 300 θερμίδες, αλλά και 11γρ πρωτεΐνης, 10γρ φυτικών ινών και αμέτρητες βιταμίνες, που αυξάνουν το μεταβολισμό και καίνε λίπος!

Επιπλέον, η βρώμη περιέχει μια ιδιαίτερη κατηγορία ινών, γνωστών και ως β-γλυκάνη, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά και την υγεία μας.

Πώς να φάω τη βρώμη για να μην παχύνω;

Προσοχή όμως. Ένα μπολ βρώμης δεν παχαίνει, αν δεν προσθέσουμε πολλές έξτρα θερμίδες. Αποφύγετε να προσθέσετε μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη, μέλι, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Καθώς η βρώμη δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα κοινό λάθος είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε γεύση, προσθέτοντας πολλά επιπλέον υλικά, που όμως έχουν πολλές θερμίδες. Έτσι, ενώ ένα μπολ βρώμης που έχει μόνο 300 θερμίδες, αν προσθέσουμε πολλά υλικά, μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 700 θερμίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η βρώμη παχαίνει…

Περιοριστείτε στη μισή χούφτα ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων. Δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε μέρα, ώστε να μη βαρεθείτε να τρώτε βρώμη για πρωινό.

Ένας άριστος συνδυασμός είναι βρώμη με μύρτιλα! Η β-γλυκάνη της βρώμης, σε συνδυασμό με τις ανθοκυανίνες του μύρτιλου, δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα κορεσμού. Έτσι, τρώμε λιγότερο, χωρίς κόπο! Επίσης, τα μύρτιλα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Οι ξηροί καρποί και σπόροι δεν παχαίνουν! Αντιθέτως, είναι κατάλληλοι για αδυνάτισμα. Αρκεί να τρώμε μέχρι 2 χούφτες την ημέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, ή φιστίκια Αιγίνης στη βρώμη σας, κάθε πρωί.

Τέλος, προτιμήστε να φτιάχνετε βρώμη με ζεστό νερό ή γάλα αμυγδάλου. Το αγελαδινό γάλα παχαίνει, αφού έχει πολλά λιπαρά και θερμίδες!

Η βρώμη παχαίνει το βράδυ

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε να τρώτε βρώμη το βράδυ. Έχει αρκετές θερμίδες και πολλούς υδατάνθρακες, οπότε δεν είναι κατάλληλη για βραδινό. Ειδικά αν θέλετε να χάσετε κιλά. Προτιμήστε να τρώτε βρώμη για πρωινό.

Τι θα γίνει αν τρώω βρώμη κάθε μέρα;

Αν τρώτε βρώμη κάθε μέρα θα έχετε περισσότερη ενέργεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η βρώμη βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, αλλά και μας αδυνατίζει. Είναι από τις καλύτερες τροφές, που μπορούμε να φάμε για πρωινό.

Ποια βρώμη να προτιμήσω;

Το πιο διαδεδομένο είδος βρώμης, που θα βρείτε, είναι η στιγμιαία βρώμη. Είναι προμαγειρεμένη βρώμη, που είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά, με την προσθήκη λίγου νερού. Είναι αρκετά επεξεργασμένη βρώμη και συνήθως έχει επιπρόσθετη ζάχαρη.

Επίσης, υπάρχουν και οι νιφάδες βρώμης, γνωστές και ως rolled oats. Όμως, χρειάζονται αρκετά λεπτά της ώρας για να μαγειρευτούν.

Τέλος, υπάρχει και το πλιγούρι βρώμης, γνωστό ως steel-cut. Όμως, χρειάζεται αρκετή ώρα μαγειρέματος. Έτσι, χρησιμοποιείται κυρίως σε συνταγές, όχι για ένα γρήγορο πρωινό.

Προηγούμενο

Παχαίνει η γλυκοπατάτα;

Παχαίνει η σόδα, τα αναψυκτικά & τα ενεργειακά ποτά;

Επόμενο