Ταυρίνη: απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους

Τι είναι η ταυρίνη;

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ, που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η ταυρίνη ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειας, την όρεξη και συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους. Έτσι, η ταυρίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Επιπλέον, η ταυρίνη βρίσκεται, σχεδόν, σε κάθε ιστό του σώματος μας. Ο εγκέφαλός, τα μάτια, οι μυς και η καρδιά περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ταυρίνης.[1]

Η ταυρίνη δεν ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό σημαίνει, ότι το σώμα μας μπορεί να τη συνθέσει φυσικά.

Τροφές με ταυρίνη

Οι πιο πλούσιες τροφές σε ταυρίνη είναι το κρέας, τα ψάρια και τα αβγά. Αν τρώμε αυτές τις τροφές λαμβάνουμε μέχρι και 400 mg ταυρίνης την ημέρα, η οποία και θεωρείται επαρκής δόση.

Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά και όλες οι άλλες τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν ταυρίνη. Έτσι, οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένες πιθανότητες έλλειψης ταυρίνης.

Η χορτοφαγική διατροφή που αυξάνει τα επίπεδα ταυρίνης

Βέβαια, το σώμα μας μπορεί να παράξει ταυρίνη! Απαιτείται όμως να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν κυστεΐνη, μεθειονίνη και βιταμίνη Β6, καθώς είναι απαραίτητα συστατικά για τη σύνθεση της ταυρίνης.

Ευτυχώς, η χορτοφαγική διατροφή περιέχει πολλές τροφές με αυτά τα συστατικά.

Για παράδειγμα, κυστεΐνη έχουν οι φακές, τα ρεβίθια, οι ηλιόσποροι, η βρώμη και οι σπόροι chia.

Το σπανάκι, η ντομάτα, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα φιστίκια και τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6.

Τέλος, οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης, αφού είναι άριστες πηγές μεθειονίνης!

Χρειάζονται οι χορτοφάγοι συμπληρώματα ταυρίνης;

Οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένες πιθανότητες έλλειψης ταυρίνης.[2] Η έλλειψη ταυρίνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Έτσι, η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους χορτοφάγους. Ειδικά, αν ακολουθούν δραστήρια ζωή ή αν είναι αθλητές! Μια ημερήσια δόση ταυρίνης μέχρι και 3.000 mg θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κρεατίνη. Ελάχιστες ή καθόλου φυτικές τροφές περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Τέλος, όσοι νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι θα πρέπει να καταναλώνουν μια μικρή ποσότητα ιωδιούχο αλάτι. Δεν υπάρχουν φυτικές τροφές με ιώδιο, αρκετό να καλύψει τις ανάγκες μας.

Προηγούμενο

Τι είναι η ταυρίνη και πως βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Κρεατίνη: βασικό συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους!

Επόμενο