Παχαίνει το γάλα ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Το γάλα δεν είναι απαραίτητο σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Το αντίθετο μάλιστα! Στην πραγματικότητα, όλα τα γαλακτοκομικά έχουν πολλές θερμίδες και άρα μας παχαίνουν. Ακόμα και τα light προϊόντα, όπως το γάλα με 2% λιπαρά. Επίσης, το γάλα έχει ορμόνες, που ίσως οδηγούν στην παχυσαρκία!

Πόσες θερμίδες έχει το γάλα;

Παχαίνουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε.

Το γάλα έχει στην πραγματικότητα αρκετές θερμίδες, οπότε και μπορεί να μας παχύνει. 100γρ γάλακτος 3,5% έχουν περίπου 60 θερμίδες, ενώ το γάλα μειωμένων λιπαρών 2% έχει 50 θερμίδες. Πρακτικά. ένα ποτήρι με πλήρες γάλα έχει 150 θερμίδες, ενώ με γάλα 2% έχει 120 θερμίδες!

Για σύγκριση, ένα ποτήρι μπύρα περιέχει περίπου 130 θερμίδες, ενώ ένα κουτάκι αναψυκτικό έχει περίπου 160 θερμίδες. Σίγουρα, θα παχύνουμε αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ότι πρέπει. Τα ροφήματα μας “ξεγελούν” και καταναλώνουμε θερμίδες, χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Έτσι, δε θα πρέπει να πίνουμε υπερβολικές ποσότητες γάλακτος ή να τρώμε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, αν δε θέλουμε να παχύνουμε.

Η πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα

Το γάλα είναι γνωστό για την πρωτεΐνη και το ασβέστιο που περιέχει. Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Ένα ποτήρι γάλα θα μας δώσει περίπου 8γρ πρωτεΐνης.

Μια δίαιτα με πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Η πρωτεΐνη μας κρατάει χορτάτους για ώρα και ελέγχει την όρεξη μας.

Επιπλέον, η πέψη της πρωτεΐνης απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από το σώμα μας. Καίμε μέχρι και 30% των θερμίδων της πρωτεΐνης κατά τη διαδικασία της πέψης. Για σύγκριση, καίμε περίπου 3% για το λίπος και 5-10% για τους υδατάνθρακες.

Βέβαια, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης. Ακόμα και η πρωτεΐνη παχαίνει, αφού έχει θερμίδες.

Τα κορεσμένα λιπαρά στο γάλα παχαίνουν

Ο κύριος λόγος που παχαίνει το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά είναι ότι είναι πλούσιο σε λίπος. Ένα ποτήρι με πλήρες γάλα έχει περίπου 7,8γρ λίπους. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των θερμίδων του γάλακτος προέρχονται από το λίπος![1]

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 58% του λίπους του γάλακτος αποτελείται από τα επικίνδυνα για την υγεία μας, κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 4,5γρ κορεσμένα λιπαρά.

Υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.[2]

Το ανώτατο όριο κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μόλις 13γρ την ημέρα, για μια δίαιτα των 2000 θερμίδων.[3] Μόλις ένα ποτήρι γάλα έχει το 35% της ανώτατης αυτής επιτρεπόμενης δόσης. Άλλα γαλακτοκομικά έχουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Για παράδειγμα, η φέτα έχει 16γρ κορεσμένων λιπαρών ανά 100γρ!

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν τη χοληστερίνη στο αίμα και μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό!

Το γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά είναι βασική πηγή κορεσμένων λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή. Έτσι, καλό είναι να περιορίσουμε την ποσότητα γαλακτοκομικών που καταναλώνουμε την ημέρα.

Ακόμα και το γάλα 2% παχαίνει

Οπότε, το γάλα μειωμένων λιπαρών ακούγεται ιδανική λύση. Στην πραγματικότητα, ακόμα και το γάλα των 2% είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Ένα ποτήρι με γάλα 2% έχει 4,6γρ λίπους, εκ των οποίων, τα 2,7γρ είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα! Επίσης, έχει 120 θερμίδες. Άρα, ακόμα και το γάλα των 2% παχαίνει, αν καταναλώσουμε μεγάλες δόσεις.

Το γάλα είναι πλούσιο σε σάκχαρα

Επιπλέον, το γάλα έχει και σάκχαρα. Ένα ποτήρι γάλα έχει περίπου 12γρ σακχάρων. Τα σάκχαρα του γάλακτος απορροφούνται εξαιρετικά γρήγορα προκαλώντας αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Χρόνια μεγάλη κατανάλωση γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση, που επίσης συνδέεται με την παχυσαρκία.[4,5] 

Έτσι, καλό είναι να αποφύγετε το γάλα, τη ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τις επεξεργασμένες τροφές αν θέλετε να αδυνατίσετε. Αυτές οι τροφές προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης και μας “αναγκάζουν” να τρώμε περισσότερο, αφού πεινάμε συνεχώς.

Επίσης, είναι σύνηθες να πίνουμε γάλα με δημητριακά, όπως είναι τα κορν φλέικς. Όμως, συχνά έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης! Οπότε και μας παχαίνουν.

Το γάλα έχει ορμόνες που παχαίνουν

Επιπλέον, το γάλα έχει ορμόνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Μην ξεχνάμε, ότι το γάλα είναι μια τροφή που προορίζεται για τα μοσχαράκια, τα οποία παχαίνουν δεκάδες κιλά, μέσα σε λίγους μήνες! Αυτές οι ορμόνες μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνες για τους ενήλικες.

Για παράδειγμα, το γάλα είναι πλούσιο στην αυξητική ορμόνη IGF-1. Μόλις ένα ποτήρια γάλα μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αυτής της ορμόνης στο αίμα μας![6] Αυτή η ορμόνη, εκτός από παχυσαρκία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους ή του προστάτη.[7]

Χρειαζόμαστε το ασβέστιο του γάλακτος για αδυνάτισμα;

Το γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου. Όντως, μόλις ένα ποτήρι γάλα έχει 300 mg ασβεστίου. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι 1200 mg.

Βέβαια, δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο ασβέστιο. απ’όσο χρειαζόμαστε. Δόσεις μεγαλύτερες από 2000 mg την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες, όπως είναι η δυσκοιλιότητα και οι πέτρες στα νεφρά. Ακόμα ένας λόγος για να αποφύγουμε τα υπερβολικά γαλακτοκομικά.

Το ασβέστιο είναι ωφέλιμο για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Βοηθάει τον οργανισμό μας να κάψει αποτελεσματικό το σωματικό λίπος για ενέργεια, αλλά και αποτρέπει την απορρόφηση του λίπους.[8] 

Το γάλα δεν είναι η μόνη τροφή πλούσια σε ασβέστιο. Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να μας δώσουν όλο το ασβέστιο που έχουμε ανάγκη. Για παράδειγμα, τα όσπρια, ο σπόροι chia, το ψωμί, το σπανάκι, η ρόκα και τα αμύγδαλα είναι άριστες φυτικές πηγές ασβεστίου. Δείτε τη λίστα με τροφές με ασβέστιο για χορτοφάγους ή όσους νηστεύουν εδώ.

Όλα τα γαλακτοκομικά έχουν πολλές θερμίδες

Εκτός από το γάλα, όλα τα γαλακτοκομικά μας παχαίνουν, αφού περιέχουν εξαιρετικά πολλές θερμίδες. 100γρ γάλακτος έχουν 60 θερμίδες. Το τυρί έχει 70-410 θερμίδες, το πλήρες γιαούρτι έχει 100 θερμίδες, η κρέμα γάλακτος 340, ενώ το βούτυρο είναι μια εξαιρετικά παχυντική τροφή με 720 θερμίδες!

Οπότε, καλό είναι να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά στο βραδινό. Μόνο το γιαούρτι 2% βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Τέλος, ακόμα και παχυντικές τροφές, όπως είναι τα μακαρόνια με τυρί, μπορούν να μετατραπούν σε τροφές κατάλληλες για αδυνάτισμα, αν αντικαταστήσουμε τα παχυντικά γαλακτοκομικά.

Θα αδυνατίσω αν πίνω γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου είναι καλύτερο ρόφημα για αδυνάτισμα, σε σχέση με το γάλα. Καταρχάς, έχει λιγότερες θερμίδες. 100γρ έχουν περίπου 25 θερμίδες. Ακόμα και το γάλα 2% έχει διπλάσιες θερμίδες.

Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου δεν έχει κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερίνη και είναι φτωχό σε σάκχαρα, αλλά και πρωτεΐνη. Σίγουρα, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να αποτελέσει άριστη προσθήκη σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Πότε παχαίνει η μπύρα;

Φυτικές τροφές με ασβέστιο, αντί για γάλα!

Επόμενο