Παχαίνει το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κάνει για αδυνάτισμα;

Το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν παχαίνει, αφού έχει μόνο 140 θερμίδες. Βέβαια, δεν είναι και η καλύτερη τροφή για αδυνάτισμα! Δε μας χορταίνει, αφού είναι φτωχό σε εδώδιμες ίνες. Προτιμήστε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης. Είναι το μόνο που βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Πόσες θερμίδες έχει το κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Ένα μέτριο κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει περίπου 140 θερμίδες. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, όπως είναι το άμυλο των αλεύρων και η ζάχαρη.

Επιπλέον, πολλές θερμίδες έχει και το σουσάμι. 100γρ σουσαμιού έχουν περίπου 630 θερμίδες![1] Αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από φυτικά λίπη. Το σουσάμι αποτελείται κατά 61% από λίπη, 20% πρωτεΐνη και 12% από εδώδιμες ίνες.

Έχει διατροφική αξία το κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα, αφού δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική αξία.

Το βασικό του συστατικό είναι το λευκό αλεύρι, το οποίο και θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Βέβαια, εκτός από άμυλο, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι καλή πηγή και φυτικής πρωτεΐνης. Ένα κουλούρι έχει περίπου 10γρ πρωτεΐνης.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης, αν θέλετε να χάσετε κιλά. Είναι άριστη πηγή εδώδιμων ινών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και πολλών ακόμα βιταμινών.

Το λευκό αλεύρι δεν έχει καμία σχέση με τα άλευρα ολικής άλεσης, καθώς έχει χάσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.

Επιπλέον, τα άλευρα ολικής άλεσης είναι άριστη πηγή εδώδιμων ινών. Ένα αλεύρι ολικής άλεσης έχει περίπου 13γρ ινών ανά 100γρ! Οι ίνες μας χορταίνουν και ρυθμίζουν την όρεξη μας. Άρα καταναλώνουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες, μέσα στην ημέρα. Οπότε και βοηθούν στο αδυνάτισμα!

άλευρα
ολικής άλεσης
λευκό αλεύρι
εδώδιμες ίνες (γρ)13,12,7
σίδηρος (mg)3,711,17
φώσφορος (mg)323108
κάλιο (mg)394107
ψευδάργυρος (mg)2,960,7
χαλκός (mg)0,480,14
Διατροφική αξία αλεύρων.

Οι εδώδιμες ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ ινών την ημέρα. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν καταναλώνουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Η έλλειψη ινών έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο παχυσαρκίας.

Οπότε, προτιμήστε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης, ώστε να πάρετε μέχρι και 9γρ ινών ή το 32% των ημερήσιων αναγκών μας! Άρα, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αντίθετα, το κουλούρι με λευκό αλεύρι παχαίνει!

Πότε παχαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης με λευκό αλεύρι δεν είναι κατάλληλο για αδυνάτισμα. Καταρχάς, δεν έχει κάποια σπουδαία διατροφική αξία.

Επιπλέον, δε μας χορταίνει, αφού έχει ελάχιστες εδώδιμες ίνες. Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες.

Ακόμα και έτσι, ο κύριος λόγος που μας παχαίνει το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ότι δε μας χορταίνει. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε, χωρίς να το καταλάβουμε περισσότερα από 1 κουλούρια! Είναι ένα σνακ που εύκολα μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να το αντιληφθούμε. 2 κουλούρια έχουν σχεδόν 300 θερμίδες. Αυτές είναι ικανές να σαμποτάρουν τη δίαιτα μας!

Προτιμήστε να καταναλώνετε φαγητά που σας χορταίνουν, αλλά και που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε βρώμη για πρωινό. Ενώ έχει αρκετές θερμίδες, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αφού ρυθμίζει την όρεξη μας.

Είναι ιδανικό για αδυνάτισμα;

Το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδανική τροφή για αδυνάτισμα. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λίπη, ενώ είναι φτωχό σε εδώδιμες ίνες. Αυτός ο συνδυασμός συστατικών παχαίνει!

Επίσης, το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη! Ειδικά, το λευκό αλεύρι είναι από τις χειρότερες τροφές, όσο αφορά την επίδραση που έχει στην έκκριση ινσουλίνης, καθώς έχει γλυκαιμικό δείκτη 71.[2] Μεγαλύτερο και από αυτόν της ζάχαρης! Χρόνια κατανάλωση τέτοιων τροφών αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης ινσουλονοαντίστασης, διαβήτη και παχυσαρκίας!

Βέβαια, αν θέλετε να αδυνατίσετε μπορείτε να δοκιμάσετε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης! Χορταίνει, αφού έχει πολλές εδώδιμες ίνες και έχει πλούσια διατροφική αξία!

Επιπλέον, καλό είναι να τρώμε υδατάνθρακες το πρωί. Βοηθούν το σώμα μας να παράξει περισσότερη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης, αλλά και του αδυνατίσματος.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε θα πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Έτσι, προσπαθήστε να τρώτε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αλλά και σιτηρά ολικής άλεσης για να χάσετε κιλά εύκολα. Ακόμα και οι ξηροί καρποί, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης βοηθάνε στο αδυνάτισμα, παρά τις πολλές τους θερμίδες. Έχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, υγιεινά λίπη και άλλες ουσίες, που καίνε λίπος!

Προηγούμενο

Παχαίνουν οι σταφίδες ή είναι κατάλληλες για αδυνάτισμα;

Παχαίνει η φάβα ή είναι υπερτροφή για αδυνάτισμα;

Επόμενο