Παχαίνει η γλυκοπατάτα;

Η γλυκοπατάτα δεν παχαίνει. Αντίθετα, είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, αφού μας χορταίνει, με ελάχιστες θερμίδες. Βέβαια, δε θα πρέπει να τρώμε τηγανητές γλυκοπατάτες. Είναι ακατάλληλες για αδυνάτισμα, αφού έχουν πολλές θερμίδες.

Έχει ελάχιστες θερμίδες

Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά μπορούν να καταναλώνουν γλυκοπατάτες, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. 100γρ βρασμένης γλυκοπατάτας έχει μόλις 76 θερμίδες![1]

1 μεσαίου μεγέθους βραστή γλυκοπατάτα των 150γρ έχει 114 θερμίδες, ενώ μια μεγάλη των 235γρ έχει περίπου 180 θερμίδες.

Πρακτικά, μια μερίδα γλυκοπατάτες έχει μόλις 190 θερμίδες. Οπότε, μπορούμε να τις καταναλώνουμε χωρίς φόβο, ότι θα μας παχύνουν.

Χορταίνει αφού έχει πολλές φυτικές ίνες

Η γλυκοπατάτα είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. 100γρ βραστής γλυκοπατάτας έχει 2,5γρ φυτικών ινών. Μια μερίδα των 250γρ θα μας δώσει μέχρι και το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Η έλλειψη φυτικών ινών αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας. Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ φυτικών ινών την ημέρα. Δυστυχώς, οι σύγχρονες δίαιτες δυτικού τύπου είναι φτωχές σε φυτικές ίνες.

Έτσι, θα πρέπει να αυξήσουμε τη δοσολογία σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και σιτηρά ολικής άλεσης, που καταναλώνουμε καθημερινά. Είναι οι πλουσιότερες τροφές σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Άρα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά, μέσα στην ημέρα.

Αδυνατίζει γιατί έχει χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο

Επιπλέον, η γλυκοπατάτα είναι τροφή που αδυνατίζει, αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.[2] Το γλυκαιμικό της φορτίο είναι μόλις 11.

Τα φαγητά με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο είναι ωφέλιμα σε δίαιτες αδυνατίσματος. Μας προστατεύουν από λιγούρες, αφού είναι ιδιαιτέρως χορταστικά. Επίσης, αποτρέπουν την απότομη έκλυση ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.[3]

Προτιμήστε να καταναλώνετε βιολογικές γλυκοπατάτες με τη φλούδα. Η φλούδα έχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και φυτικές ίνες. Άρα είναι ωφέλιμη στο αδυνάτισμα.

Το ίδιο ισχύει και για τις απλές πατάτες. Οι βραστές πατάτες είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες παχαίνουν.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες & αντιοξειδωτικά

Επιπλέον, καλό είναι να καταναλώνουμε γλυκοπατάτες όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, διότι είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Έτσι, 100γρ βραστής γλυκοπατάτας περιέχουν 12,7 mg βιταμίνης C, 784 μg βιταμίνης Α, 229 mg καλίου και την τεράστια δόση των 9406 μg β-καροτίνης.

Καταρχάς, μια μερίδα βραστής γλυκοπατάτας περιέχει περίπου 1960 μg βιταμίνης Α! Η βιταμίνη Α προστατεύει το δέρμα και τα μάτια μας, αλλά έχει και εξαιρετικές ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας. Είναι ωφέλιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αφού παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση νέου λιπώδους ιστού.[4]

Επίσης, μια μερίδα γλυκοπατάτας έχει περίπου 32 mg βιταμίνης C. Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τους περισσότερους από εμάς δεν ξεπερνά τα 120 mg. Οπότε και η γλυκοπατάτα αποτελεί μια άριστη πηγή βιταμίνης C.

Η επάρκεια βιταμίνης C είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Μερικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που βοηθούν στο να χάσουμε κιλά είναι, ότι ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα, μειώνει τις φλεγμονές, αλλά και παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση ορμονών, που καίνε λίπος![5]

Τέλος, η β-καροτίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι γνωστή για την ιδιότητα της να προστατεύει την όραση και το δέρμα μας. Η γλυκοπατάτα είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές β-καροτίνης. Μπορείτε να δείτε ποιες ακόμα τροφές περιέχουν β-καροτίνη, αλλά και άλλα καροτενοειδή για λαμπερό δέρμα και καλή όραση σε αυτό το άρθρο μας.

Η γλυκοπατάτα έχει κάλιο που έχει αδυνατίζει

Επίσης, η γλυκοπατάτα είναι άριστη πηγή καλίου. Μια μερίδα περιέχει περίπου 570 mg καλίου. Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο είναι κατάλληλη για αδυνάτισμα, αφού το κάλιο βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καύση του λίπους και στην ινσουλονοαντίσταση.

Μάθετε ποιες άλλες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο εδώ.

Γιατί οι τηγανητές γλυκοπατάτες παχαίνουν;

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να τηγανίζουμε τις γλυκοπατάτες, αφού αυξάνονται κατακόρυφα οι θερμίδες που περιέχουν. Οπότε και μας παχαίνουν.

Ενώ 100γρ βραστής ή ψητής γλυκοπατάτας περιέχουν μόλις 76 θερμίδες, η τηγανητή γλυκοπατάτα περιέχει 260 θερμίδες!

Αυτό οφείλεται στο λάδι. Όλα τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε θερμίδες. Μόλις μια κουταλιά περιέχει 120 θερμίδες. Αν θέλετε να χάσετε κιλά, αποφύγετε τα τηγανητά! Αντίθετα, η ψητή ή βραστή γλυκοπατάτα δεν παχαίνει.

Προηγούμενο

Παχαίνουν τα αμύγδαλα;

Παχαίνει η βρώμη ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Επόμενο