Το μύρτιλο είναι ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα!

Τα μύρτιλα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι μας χορταίνουν για ώρα, με ελάχιστες θερμίδες. Επίσης, είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε ανθοκυανίνες. Ουσίες που καίνε λίπος!

Πόσες θερμίδες έχουν τα μύρτιλα;

Καταρχάς, τα μύρτιλα βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες. 100γρ έχουν μόλις 57 θερμίδες. Επιπλέον, ένα ολόκληρο μπολ μύρτιλα έχει λιγότερες από 90 θερμίδες.[1]

Για να χάσουμε κιλά πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Έτσι, τροφές με λίγες θερμίδες, που μας χορταίνουν, όπως είναι τα μύρτιλα, βοηθούν στο αδυνάτισμα. Χάνουμε κιλά, χωρίς να πεινάμε!

Τα μύρτιλα μειώνουν την πείνα

Ακόμα ένας βασικός λόγος, που τα μύρτιλα μας βοηθούν στην απώλεια βάρους, είναι ότι μας χορταίνουν για ώρα.

Καταρχάς, είναι εξαιρετικά πλούσιες τροφές σε εδώδιμες ίνες. 100γρ έχουν 2,4γρ ινών, ενώ ένα μπολ έχει 3.6 ινών, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Οι εδώδιμες ίνες καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι. Οπότε και νιώθουμε κορεσμό. Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες! Έτσι, μια δίαιτα πλούσια σε εδώδιμες ίνες μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας.[2]

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι οι πλουσιότερες τροφές σε ίνες, που θα πρέπει να τρώμε καθημερινά.

Καλή ενυδάτωση για καύση λίπους!

Ακόμα ένας λόγος, που τα μύρτιλα μειώνουν την πείνα, είναι το μεγάλο ποσοστό τους σε νερό. Το 84% του μύρτιλου είναι νερό. Το νερό επίσης καταλαμβάνει όγκο στο στομάχι. Άρα και μειώνει την όρεξη.

Βέβαια, για να κάψουμε λίπος, πρέπει να είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους.

Εκτός από το να πίνουμε νερό, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως είναι τα αγγούρια, οι ντομάτες και το καρπούζι. Βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς μας ενυδατώνουν και μας χορταίνουν με ελάχιστες θερμίδες!

Έτσι, καλή στιγμή για να φάμε μύρτιλα, ή άλλες τροφές με πολύ νερό, είναι πριν από το κυρίως γεύμα της ημέρας ή πριν από ένα γεύμα με πολλές θερμίδες. Αυτές οι τροφές θα μειώσουν την πείνα μας. Οπότε και θα καταναλώσουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες!

Τα μύρτιλα έχουν λίγα σάκχαρα

Επιπλέον, τα μύρτιλα έχουν λίγα σάκχαρα, παρά τη γλυκιά τους γεύση. 100γρ έχουν 10γρ σάκχαρα.

Επίσης, τα μύρτιλα δε θα αυξήσουν απότομα το ζάχαρο του αίματος. Έχουν Γλυκαιμικό Δείκτη μόλις 59. Τροφές με Γλυκαιμικό Δείκτη μικρότερο από 69 δεν αυξάνουν πολύ το ζάχαρο του αίματος.[3,4]

Έτσι, ακόμα και άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να φάνε μύρτιλα. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Άλλωστε, μια διατροφή πλούσια σε τροφές με χαμηλό ή μέτριο Γλυκαιμικό Δείκτη βοηθάει στο να χάσουμε κιλά γρηγορότερα, να μειώσουμε την περιφέρεια της μέσης και να μειώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.[5]

Η βιταμίνη C βοηθάει στην απώλεια βάρους

Ακόμα, τα μύρτιλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C. 100γρ έχουν 10 mg βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Άλλα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, ο ανανάς, το μάνγκο και η παπάγια. Καλό είναι να τα τρώτε συχνά. Θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε. Έχουν λίγες θερμίδες και εκτός από βιταμίνη C, είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτοχημικά που καίνε λίπος!

Οι ανθοκυανίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Βέβαια, ο βασικότερος λόγος, που τα μύρτιλα ξεχωρίζουν στο αδυνάτισμα, είναι ότι αποτελούν το πλουσιότερο φρούτο σε ανθοκυανίνες!

Οι ανθοκυανίνες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελούν το 60% των αντιοξειδωτικών στο μύρτιλο.

Προτιμήστε να τρώτε ώριμα μύρτιλα. Έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Υπάρχουν ποικιλίες μύρτιλου που έχουν μέχρι και 487 μg ανθοκυανίνες στα 100γρ.[6]

Άλλα φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες, που βοηθούν στο αδυνάτισμα είναι όλα τα μούρα, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα και οι φράουλες.

Οι ανθοκυανίνες θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές αντιοξειδωτικές ουσίες κατά της παχυσαρκίας.

Υψηλές δόσεις ανθοκυανινών μπορούν να μειώσουν το λίπος μέχρι και 9%. Ιδιαίτερα το λίπος της κοιλιάς.[7]

Έτσι, όταν καταναλώνουμε μύρτιλα, ως μέρος μιας διατροφής περιορισμένων θερμίδων, με σκοπό το αδυνάτισμα, θα μας βοηθήσουν να χάσουμε περισσότερο λίπος!

Τέλος, οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στο μύρτιλο έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη, την υπέρταση, και την ινσουλίνη!

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φάω μύρτιλο;

Η καλύτερη στιγμή για να φάμε μύρτιλο, ώστε να αδυνατίσουμε, είναι πριν από ένα θερμιδογόνο γεύμα, ώστε να καταναλώσουμε λιγότερες συνολικά θερμίδες την ημέρα.

Βέβαια, μπορείτε να φάτε μύρτιλα, αντί για γλυκό! Έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τα γλυκά. Οπότε και θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το θερμιδικό έλλειμμα.

Πόσα μύρτιλα να τρώω την ημέρα για να χάσω κιλά;

Μπορείτε να τρώτε ακόμα και μεγάλες ποσότητες μύρτιλων, χωρίς να παχύνετε. Άλλωστε, ένα μπολ (150γρ) έχει μόλις 86 θερμίδες.

Όμως, σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και 50γρ μύρτιλου την ημέρα περιέχουν αρκετά μεγάλη δόση ανθοκυανινών, ώστε να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους!

Θα χάσετε ακόμα περισσότερο λίπος, αν αντικαταστήσετε 50γρ ζάχαρης (από γλυκά, συσκευασμένες τροφές, αναψυκτικά) με 50γρ μύρτιλου! Εκτός από μείωση του βάρους, αυτή η αλλαγή είναι ωφέλιμη για την υγεία σας, καθώς μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και την έκκριση ινσουλίνης.

Φάτε μύρτιλο με βρώμη για να χάσετε περισσότερα κιλά!

Επιπλέον, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα, μπορείτε να τρώτε μύρτιλο μαζί με τη βρώμη σας!

Η βρώμη βοηθάει στο αδυνάτισμα και αποτελεί μια από τις πλουσιότερες τροφές σε β-γλυκάνη.

Ο συνδυασμός της β-γλυκάνης της βρώμης, με τις ανθοκυανίνες του μύρτιλου, φαίνεται να προκαλεί ένα ισχυρό αίσθημα κορεσμού! Έτσι, τρώμε λιγότερο, χωρίς κόπο.

Μπορούν τα μύρτιλα να μας παχύνουν;

Τα μύρτιλα μπορούν να μας παχύνουν, μόνο όταν δεν τα τρώμε φρέσκια.

Ειδικά τα αποξηραμένα μύρτιλα είναι πλούσια σε θερμίδες και σάκχαρα. 100γρ έχουν 317 θερμίδες και 68γρ σάκχαρα! Πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Ακόμα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες, που καταναλώνετε και από άλλα προϊόντα μύρτιλου, όπως είναι οι χυμοί, τα σιρόπια και οι μαρμελάδες. Επίσης, αυτά τα προϊόντα έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη.

Προηγούμενο

Φράουλες κάθε μέρα για γρήγορο Αδυνάτισμα!

Μύρτιλο & οφέλη για την υγεία μας!

Επόμενο