Σελήνιο και αδυνάτισμα!

Σελήνιο για θυρεοειδή & μεταβολισμό

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, βασικό για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και του θυρεοειδούς αδένα. Βασικές λειτουργίες του θυρεοειδή είναι ο μεταβολισμός της ενέργειας και η θερμογένεση. Καλύτερος μεταβολισμός ή αυξημένη θερμογένεση σημαίνει, ότι καίμε περισσότερες θερμίδες, χωρίς δίαιτα. Ή και χωρίς επιπλέον άσκηση. Άρα χάνουμε κιλά πιο εύκολα.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι το όργανο του σώματος, που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή.[1]

Οι ορμόνες αυτές μπορούν να βοηθήσουν ή να δυσχεραίνουν το αδυνάτισμα, οπότε πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μάζα σώματος και μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ακόμα και μικρή δυσλειτουργία του θυρεοειδή, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.[2]

Επισκέψου τον γιατρό σου, αν δεν μπορείς να χάσεις κιλά εύκολα ή αν έχεις κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σου. Ο έλεγχος των επιπέδων σεληνίου είναι βασικός για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατ’επέκταση για γρήγορο αδυνάτισμα!

Σελήνιο και ευαισθησία στην ινσουλίνη

Ακόμα μια βασική ιδιότητα του σεληνίου είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και μεταφέρει τη γλυκόζη του αίματος στα κύτταρα. Υπάρχει περίπτωση όμως τα κύτταρα να μην επιτρέπουν στην ινσουλίνη να διεισδύσει και άρα να μην είναι δεκτικά στη λήψη της γλυκόζης. Οπότε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος παραμένουν πολύ υψηλά. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας, γνωστή και ως αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μικρότερη ινσουλονοαντίσταση σημαίνει μικρότερο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας! Η αύξηση βάρους έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη.[3]

Ποια δόση σεληνίου όμως είναι ικανή να βοηθήσει σε περιπτώσεις ινσουλονοαντίστασης; Ερευνητές βρήκαν ότι δόση σεληνίου μέχρι και 1,6 mcg ανά κιλό σωματικού βάρους είναι ικανή να μειώσει την ινσουλονοαντίσταση.[4]

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας 100 κιλών καλό είναι να λαμβάνει μέχρι και 160 mcg σεληνίου κάθε μέρα, ενώ μια γυναίκα 55 κιλών καλό είναι να λαμβάνει μια δόση σεληνίου των 90 mcg ημερησίως. Μεγαλύτερες δόσεις δε θα σε ωφελήσουν περαιτέρω. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα και σοβαρές παρενέργειες.

Επίσης, η ταυρίνη μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αφού παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Τέλος, ημερήσια δόση σεληνίου των 100-150 mcg έχει βρεθεί ότι είναι αρκετή για προστασία από κάποιους τύπους καρκίνου.[5]

Το σελήνιο βοηθάει να κάψεις περισσότερο λίπος

Σύμφωνα με μια έρευνα που πήραν μέρος 37 υπέρβαροι άνθρωποι, το σελήνιο βοήθησε στην απώλεια περισσότερου λίπους. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. Οι μισοί περίπου συμμετέχοντες πήραν και ένα συμπλήρωμα σεληνίου των 240 mcg την ημέρα.

Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου τα ίδια κιλά, η ομάδα που πήρε και το συμπλήρωμα σεληνίου μείωσε κατά πολύ το ποσοστό λίπους του σώματος. Επιπλέον, το σελήνιο αύξησε λίγο και τη μυική μάζα.[6] Αυτό είναι μεγάλο όφελος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αδυνατίσματος χάνεται και μέρος μυικής μάζας.

Η μυική μάζα όμως χρειάζεται πολλές θερμίδες, απλά για τη διατήρηση της. Άρα αυξάνει το μεταβολισμό μας. Οπότε και η διατήρηση της ή και η αύξηση της μέσω της γυμναστικής θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα μας.

Τέλος, ακόμα μια έρευνα έδειξε, ότι για κάθε επιπλέον 1 mcg σεληνίου που λαμβάνουμε, για κάθε κιλό σωματικού βάρους, μειώνεται κατά 3-6% το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.

Το σελήνιο ανεβάζει τη διάθεση

Ακόμα, επαρκής ποσότητα σεληνίου φαίνεται ότι ανεβάζει τη διάθεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η απώλεια των έξτρα κιλών δε συμβαίνει μέσα σε μια νύχτα, αλλά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καλή διάθεση θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το πρόγραμμα αδυνατίσματος για καιρό.

Επιπλέον, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο δραστήριος. Ακόμα και ήπια σωματική άσκηση, όπως είναι το περπάτημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώλεια βάρους.

Πόσο σελήνιο χρειάζομαι την ημέρα;

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου είναι μόλις 55 mcg. Επιπλέον, η ανώτατη επιτρεπόμενη δόση σεληνίου δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 400 mcg. Καθημερινές δόσεις πάνω από τα 400 mcg μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες.

Οπότε, πόσο σελήνιο χρειάζομαι καθημερινά για τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μου, αλλά και για γρήγορο αδυνάτισμα; Φαίνεται ότι μια ημερήσια δόση των 100-150 mcg είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και βοηθάει στην αποτελεσματική καύση του λίπους. Επίσης, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Επίσης, το σελήνιο και άρα η κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας μπορεί να επωφελήσει την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα!

Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε το γιατρό σας, πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα σεληνίου ή αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας.

Ποιες τροφές περιέχουν σελήνιο;

Τα ψάρια, το κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ακόμα και πολλά λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε σελήνιο. Βέβαια, η πλουσιότερη τροφή σε σελήνιο είναι μακράν τα καρύδια Βραζιλίας. Μόλις 1 καρύδι περιέχει 68-91 mcg σεληνίου. Περισσότερο σελήνιο από την ημερήσια συνιστώμενη δόση δηλαδή!

Άρα αν καταναλώσετε μόλις 2 καρύδια Βραζιλίας θα έχετε πάρει αρκετή δόση σεληνίου, ώστε να κάψετε λίπος και να αδυνατίσετε! 150 mcg σεληνίου την ημέρα είναι αρκετά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Έχει το σελήνιο παρενέργειες;

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 400 mcg σεληνίου την ημέρα. Προσοχή λοιπόν με τα καρύδια Βραζιλίας. 6-8 καρποί έχουν περίπου 550 mcg σεληνίου.

Η συχνή υπερκατανάλωση σεληνίου μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση, κούραση, ή εξανθήματα στο σώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το σελήνιο μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα και παρενέργειες, όπως παχυσαρκία, ακόμα και διαβήτη τύπου 2.

Πότε να παίρνω το σελήνιο;

Καλό είναι να μην παίρνετε συμπληρώματα σεληνίου, παρά μόνο αν σας το συστήσει ο γιατρός σας. Αντίθετα, 1-2 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα παρέχουν υπεραρκετή δόση σεληνίου. Μην ξεχνάτε, πολλά ακόμα τρόφιμα είναι άριστες πηγές σεληνίου.

Τα καρύδια Βραζιλίας καλό είναι να τα τρώτε το πρωί. Επειδή είναι τροφές με πολλές θερμίδες, αλλά και ίνες, θα σας χορτάσουν και θα σας δώσουν ενέργεια, που θα διαρκέσει για ώρες.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στο γρήγορο αδυνάτισμα, παρ’ότι είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Για παράδειγμα, τα φουντούκια και το ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) βοηθάνε στην απώλεια κιλών με πολλούς τρόπους. Καταρχάς σε χορταίνουν αλλά εξουδετερώνουν και το οξειδωτικό στρες, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που έχουν!

Προηγούμενο

Το σελήνιο αυξάνει τη γυναικεία & ανδρική γονιμότητα!

Παχαίνουν τα φιστίκια Αιγίνης;

Επόμενο