Παχαίνουν οι ηλιόσποροι;

Πόσες θερμίδες έχουν οι ηλιόσποροι;

Σίγουρα, οι ηλιόσποροι έχουν πολλές θερμίδες, αφού 100γρ περιέχουν περίπου 580 θερμίδες. Πρακτικά, μια χούφτα με ηλιόσπορους περιέχει περίπου 165 θερμίδες.

Παρ’όλα αυτά, οι ηλιόσποροι δεν παχαίνουν. Αντίθετα, βοηθούν στο αδυνάτισμα, αφού έχουν τεράστια διατροφική αξία.

Παχαίνουμε από υπερβολική κατανάλωση;

Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, θα πρέπει να περιοριστούμε στη 1 χούφτα ηλιόσπορων την ημέρα! Μια χούφτα περιέχει περίπου 165 θερμίδες. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να παχύνουμε από την υπερβολική κατανάλωση ηλιόσπορων.

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε λίπη. Το 50% των ηλιόσπορων είναι λίπος![1] Βέβαια, οι ηλιόσποροι έχουν “καλά” λίπη. Αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Αντίθετα, περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά οξέα και καθόλου χοληστερίνη.

Γιατί αδυνατίζουν οι ηλιόσποροι;

Οι ηλιόσποροι έχουν τεράστια διατροφική αξία, αφού είναι άριστη πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε! Ουσίες απαραίτητες για όποιον θέλει να αδυνατίσει!

Επιπλέον, οι ηλιόσποροι περιέχουν και τα αμινοξέα κυστεΐνη και μεθειονίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της ταυρίνης. Η ταυρίνη είναι απαραίτητη στο αδυνάτισμα, αφού καίει λίπος και μειώνει την όρεξη!

Είναι άριστη διατροφική πηγή ψευδαργύρου

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο. 100γρ περιέχουν 5,29 mg ψευδαργύρου, ενώ 1 χούφτα περιέχει 1,5 mg.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της τεστοστερόνης, αλλά και για αυξημένη λίμπιντο και γονιμότητα.

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος και για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά, καθώς ελέγχει την ινσουλίνη και την όρεξη.[2] Τέλος, ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει, όσους ακολουθούν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων να χάσουν κιλά ακόμα πιο γρήγορα.

Ο σίδηρος είναι βασικός για αδυνάτισμα

Επίσης, οι ηλιόσποροι είναι άριστη διατροφική πηγή σιδήρου. 100γρ περιέχουν 3,8 mg, ενώ 1 χούφτα ηλιόσπορων περιέχει 1,1 mg σιδήρου.

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο, αφού χρειάζονται περίπου 18 mg την ημέρα. Οι άνδρες χρειάζονται μόλις 11 mg.

Όμως, και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο, αφού φαίνεται ότι έχουν μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης του από τις τροφές.[3] Οπότε, όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, καλό είναι να καταναλώνουν περισσότερες τροφές με σίδηρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές!

Επιπλέον, ο σίδηρος παρέχει οξυγόνο στους μυς και βοηθάει το σώμα μας να κάψει περισσότερες θερμίδες και άρα να χάσουμε κιλά πιο εύκολα.

Άλλες φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το superfood μορίνγκα, οι κολοκυθόσποροι, η κινόα, το φαγόπυρο, οι φακές, το γκότζι μπέρι, οι σταφίδες και τα ρεβίθια.

Οι ηλιόσποροι είναι άριστη πηγή βιταμίνης Β6

Ακόμα, οι ηλιόσποροι περιέχουν βιταμίνη Β6. 100γρ έχουν 0,8 mg, ενώ 1 χούφτα ηλιόσπορων έχει 0,23 mg βιταμίνης Β6. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Β6 είναι 1,3 mg.

Όσοι έχουν επάρκεια βιταμίνης Β6 και κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, τείνουν να χάνουν περισσότερα κιλά.[4] Επίσης, η επάρκεια σε βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των μυών.

Όταν αδυνατίζουμε, εκτός από λιπώδη ιστό, χάνουμε και μυική μάζα. Βέβαια, όσο λιγότερη μυική μάζα χάσουμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να διατηρηθούμε σε ένα υγιές σωματικό βάρος μετέπειτα!

Εκτός της βιταμίνης Β6, οι ηλιόσποροι βοηθούν στη διατήρηση της μυικής μάζας, αφού είναι και καλή πηγή πρωτεΐνης. 100γρ ηλιόσπορων περιέχουν 19,3γρ φυτικής πρωτεΐνης, ενώ μια χούφτα έχει 5,5γρ πρωτεΐνης.

Επιπλέον, οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β5 και βιταμίνης Β1 οι οποίες είναι απαραίτητες για καλό μεταβολισμό και για την “εκμετάλλευση” της ενέργειας των τροφών!

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για αδυνάτισμα

Βέβαια, η διατροφική αξία των ηλιόσπορων είναι τεράστια, αφού περιέχει και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε. 100γρ έχουν 26,1 mg βιταμίνης Ε, ενώ μια χούφτα ηλιόσπορων έχει 7,4 mg βιταμίνης Ε. Σχεδόν τη μισή ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα!

Η επάρκεια βιταμίνης Ε είναι απαραίτητη σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού η βιταμίνη Ε βελτιώνει την ινσουλονοαντίσταση και μειώνει τις φλεγμονές, που αποτελούν ακόμα μια αιτία παχυσαρκίας.

Παχαίνει το ηλιέλαιο;

Το ηλιέλαιο παχαίνει, αφού περιέχει 120 θερμίδες, ανά κουταλιά. Αν θέλετε να αδυνατίσετε, καλό είναι να το αποφύγετε τελείως.

Βέβαια, ακόμα και αν έχετε ένα φυσιολογικό βάρος, καλό είναι να αποφεύγετε τελείως το ηλιέλαιο, αφού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Ενώ τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα για την υγεία μας, η υπερκατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές. Ειδικά, αν δεν καταναλώνουμε καθόλου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ακόμα και αν τρώτε ηλιόσπορους, καλό είναι να τους συνδυάζετε με τροφές με ωμέγα-3, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Προηγούμενο

Βοηθάει η μελατονίνη στο αδυνάτισμα;

Παχαίνουν οι βιταμίνες;

Επόμενο