Οι πλουσιότερες τροφές σε β-γλυκάνη είναι το κριθάρι και η βρώμη. Μερικά ακόμα σιτηρά, καθώς και μερικά μανιτάρια και φύκια αποτελούν επίσης καλές διατροφικές πηγές β-γλυκάνης.
Τι είναι η β-γλυκάνη;
Η β-γλυκάνη αποτελεί ένα είδος διαλυτών εδώδιμων ινών. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τη συνθέσει. Έτσι, πρέπει να τη λάβουμε από τις τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής.
Οφέλη β-γλυκάνης για την υγεία μας!
Η β-γλυκάνη έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιότητας της να μειώνει την υψηλή χοληστερίνη. Ιδιαίτερα την “κακή” LDL χοληστερίνη!
Επιπλέον, η β-γλυκάνη μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, και να βελτιώσει την καλή λειτουργία της καρδιάς μας.[1]
Τροφές πλούσιες σε β-γλυκάνη
Η πλουσιότερη τροφή σε β-γλυκάνη είναι το κριθάρι! Το κριθάρι περιέχει μέχρι και 20γρ β-γλυκάνης ανά 100γρ (ξηρό βάρος)!
Η δεύτερη πλουσιότερη τροφή σε β-γλυκάνη είναι η βρώμη. Η βρώμη περιέχει μέχρι και 8γρ β-γλυκάνης ανά 100γρ.[2]
Άλλες τροφές που αποτελούν άριστη πηγή β-γλυκάνης είναι η σίκαλη με 2,7γρ, το αλεύρι αραβοσίτου με 1,7γρ, το σιτάρι με 1γρ και το ρύζι με 0,13γρ β-γλυκάνης ανά 100γρ, αντίστοιχα.
Ακόμα, μερικές ποικιλίες μανιταριών, όπως είναι τα μανιτάρια Reishi, Shiitake και Maitake είναι καλές διατροφικές πηγές β-γλυκάνης.
Τέλος, μερικά είδη άλγης και φυκιών είναι επίσης καλές διατροφικές πηγές β-γλυκάνης!
Η βρώμη και το κριθάρι αποτελούν και από τις πλουσιότερες τροφές σε GABA, μια ουσία που καταπολεμά το άγχος και βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Ποία είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση β-γλυκάνης;
Συνίσταται να λαμβάνουμε τουλάχιστον 3γρ β-γλυκάνης την ημέρα. Αυτή η ημερήσια δόση μπορεί να μειώσει την επικίνδυνη LDL χοληστερίνη ακόμα και κατά 10%.[3]
Ο ευκολότερος τρόπος, ώστε να λάβουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση β-γλυκάνης είναι να τρώμε καθημερινά βρώμη.
Ειδικά το πίτουρο βρώμης είναι εξαιρετικά πλούσιο σε β-γλυκάνη. Περιέχει περίπου 7-10% β-γλυκάνη!
Μπορείτε να λαμβάνεται εύκολα μεγάλες δόσεις β-γλυκάνης, αν τρώτε ένα μπολ βρώμης την ημέρα. Άλλωστε η βρώμη βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ειδικά αν την τρώμε στο πρωινό!
Επίσης, μπορείτε να τρώτε συχνά ψωμί ή παξιμάδια από κριθάρι, ώστε να αυξήσετε την ποσότητα β-γλυκάνης που καταναλώνετε καθημερινά!