Πόσες θερμίδες έχει η βρώμη;

Η βρώμη έχει αρκετές θερμίδες. Μια μερίδα πόριτζ με νερό έχει 160 θερμίδες, ενώ με γάλα έχει πολύ περισσότερες.

Η βρώμη έχει πολλές θερμίδες

Αν και η βρώμη έχει τεράστια θρεπτική αξία, δε θα πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες, διότι έχει αρκετές θερμίδες.

100γρ βρώμης έχουν 380 θερμίδες! Οπότε, αν θέλετε να χάσετε κιλά, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε τον αγαπημένο σας χυλό με βρώμη, καλό είναι να τη ζυγίσετε. Μόνο έτσι θα ξέρετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε πραγματικά.[1]

Μια τυπική μερίδα πόριτζ (βρώμη με νερό) αποτελείται από περίπου 50 γρ βρώμης. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να έχει το πόριτζ μας την επιθυμητή σύσταση. Ο χυλός βρώμης με νερό έχει περίπου 160 θερμίδες.

Αν φτιάχνετε το πόριτζ σας με γάλα, τότε οι θερμίδες αυξάνονται στις 280 ανά μερίδα! Λαμβάνετε 75% περισσότερες θερμίδες, δηλαδή!

Οπότε, αν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε την ημέρα, καλό είναι να προσθέτετε νερό ή γάλα αμυγδάλου στη βρώμη σας.

Το αγελαδινό γάλα έχει πολλές θερμίδες! Μάλιστα είναι πλούσιο και σε κορεσμένα λιπαρά. Η συνεχής κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Παχαίνει η βρώμη;

Παχαίνουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε την ημέρα. Το αντίθετο ισχύει για το αδυνάτισμα.

Οπότε, η βρώμη, αν και εξαιρετικά υγιεινή τροφή, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Πρέπει να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες, διότι έχει αρκετές θερμίδες.

Βέβαια, μια τυπική μερίδα βρώμης την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα!

Οφέλη για την υγεία

Η καθημερινή κατανάλωση βρώμης, ειδικά στο πρωινό, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας. Έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, η βρώμη έχει βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, χαλκό, μαγνήσιο και καροτενοειδή.

Ακόμα, είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα.[2]

Επίσης, η βρώμη μας χορταίνει, διότι είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για καλή υγεία.

Μάλιστα, η βρώμη είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε β-γλυκάνη! Η β-γλυκάνη μειώνει τη χοληστερίνη και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η βρώμη έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες![3]

Τέλος, η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη. Βέβαια, αν αποφεύγετε τη γλουτένη, προτιμήστε προϊόντα βρώμης που αναγράφεται, ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Διαφορετικά, το εργοστάσιο πιθανότατα επεξεργάζεται και όλα σιτηρά τα οποία έχουν γλουτένη.[4]

Εκτός από τη βρώμη, και το μούσλι είναι εξαιρετικό σνακ για αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες έχει το αγγούρι;

Πόσες θερμίδες έχουν τα όσπρια;

Επόμενο