Η βρώμη είναι το ιδανικό πρωινό που αδυνατίζει!

Η καλύτερη ώρα για να φάμε βρώμη για να χάσουμε κιλά είναι στο πρωινό μας. Τότε το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες της βρώμης για ενέργεια. Αντίθετα, το βράδυ τους αποθηκεύει ως σωματικό λίπος!

Η βρώμη βοηθάει στο αδυνάτισμα

Η βρώμη βοηθάει στο αδυνάτισμα διότι μειώνει την πείνα και έχει εξαιρετική διατροφική αξία. Μια μερίδα βρώμης έχει 160 θερμίδες, 5,4γρ πρωτεΐνη, 4,7γρ λίπους και 27γρ υδατάνθρακες.[1] Έχει εξαιρετική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών.

Επίσης, μια μερίδα βρώμης θα μας δώσει 4,6γρ εδώδιμων ινών. Χρειαζόμαστε περίπου 28γρ εδώδιμων ινών την ημέρα. Μια δίαιτα με πολλές εδώδιμες ίνες βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα μας. Επίσης, οι εδώδιμες ίνες είναι απαραίτητες για καλή υγεία.[2]

Ειδικά η βρώμη περιέχει μια ιδιαίτερη κατηγορία ινών, γνωστών και ως β-γλυκάνη, που μειώνει την επικίνδυνη LDL χοληστερίνη.

Τα οφέλη της βρώμης είναι πολλά. Τόσο για την υγεία μας, όσο και για να χάσουμε κιλά. Η βρώμη δεν παχαίνει, παρά τις θερμίδες που έχει.

Επιπλέον, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό. Για παράδειγμα, τα κορν φλέικς είναι φτωχά σε πρωτεΐνη και ίνες, ενώ έχουν πολλή ζάχαρη!

Πότε είναι η καλύτερη ώρα να φάμε βρώμη για να αδυνατίσουμε;

Η στιγμή της ημέρας που τρώμε τα γεύματα μας παίζει καθοριστικό ρόλο για την απώλεια βάρους. Ειδικά αν χάνουμε κιλά δύσκολα, θα πρέπει να τρώμε τις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τις μειώνουμε στο ελάχιστο το βράδυ!

Έτσι, θα πρέπει να τρώμε τα γεύματα με πολλούς υδατάνθρακες στο πρωινό ή έστω στο μεσημεριανό μας. Το σώμα μας ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα μας καλύτερα το πρωί. Όταν τρώμε ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες το πρωί, όπως είναι η βρώμη, το σώμα μας αποθηκεύει τους υδατάνθρακες ως γλυκογόνο στους μύες.[3] Το γλυκογόνο είναι οι αποθήκες ενέργειας των μυών για άμεση χρήση.

Αντίθετα, όταν τρώμε υδατάνθρακες το απόγευμα ή το βράδυ, το σώμα μας αποθηκεύει μέρος τους ως σωματικό λίπος, που αποτελεί τις αποθήκες ενέργειας του σώματος μας για μελλοντική χρήση. Όμως, έτσι παχαίνουμε, αντί να αδυνατίζουμε!

Οπότε, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε βρώμη, ώστε να αδυνατίσουμε είναι στο πρωινό μας. Ακόμα και αν προσθέσουμε λίγο μέλι ή μια χούφτα με αποξηραμένα φρούτα, που είναι πλούσια σε ζάχαρη, δε θα παχύνουμε.

Αν νιώθετε ότι δε χορταίνετε, μπορείτε να προσθέσετε και μια μπανάνα στο πιάτο με τη βρώμη σας. Επίσης, μπορείτε να φάτε και ένα μήλο. Το μήλο βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Επίσης, η βρώμη συνδυάζεται ιδανικά μαζί με σπόρους chia. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί εξαιρετικό πρωινό για αδυνάτισμα.

Ακόμα ένας άριστος συνδυασμός είναι βρώμη με μύρτιλα! Η β-γλυκάνη της βρώμης, σε συνδυασμό με τις ανθοκυανίνες του μύρτιλου, δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα κορεσμού. Έτσι, τρώμε λιγότερο, χωρίς κόπο! Επίσης, τα μύρτιλα βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Πόση βρώμη να φάω για πρωινό για να μην παχύνω;

Αν σκοπός σας είναι το αδυνάτισμα, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί με την ποσότητα της βρώμης που καταναλώνετε. Μια μερίδα βρώμης έχει 160 θερμίδες. Ως μερίδα ορίζεται ένα μπολ βρασμένης ή μουλιασμένης βρώμης (περίπου 240γρ).

Ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος είναι να γεμίζουμε το μπολ με βρώμη και έπειτα να προσθέτουμε νερό. Όμως, έτσι τρώμε διπλάσια ποσότητα βρώμης! Μαζί με το μέλι, τους ξηρούς καρπούς ή τα φρούτα μπορούμε εύκολα να καταναλώσουμε περισσότερες ακόμα και από 600 θερμίδες. Τότε θα παχύνουμε! Όσο υγιεινό και αν είναι ένα γεύμα, αν έχει πολλές θερμίδες μας παχαίνει.

Τέλος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα επιπλέον συστατικά που προσθέτουμε στη βρώμη. Λίγο μέλι και μια χούφτα από αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, ή φιστίκια Αιγίνης είναι αρκετή. Οι ξηροί καρποί και σπόροι βοηθούν στο αδυνάτισμα, παρά τις πολλές τους θερμίδες!

Για τους ίδιους λόγους, και το μούσλι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Πότε να πιω πορτοκαλάδα για γρηγορότερο αδυνάτισμα;

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικό φρούτο για αδυνάτισμα!

Επόμενο