Είναι τα καρότα η πλουσιότερη τροφή σε βιταμίνη Α;

Τα καρότα αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Ένα μόνο καρότο θα μας δώσει περισσότερη από τη μισή ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α!

Ημερήσια συνιστώμενη δόση

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη Α είναι 900 μg και 700 μg για τους άνδρες και για τις γυναίκες, αντίστοιχα.

Μόνο οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις των 770 μg και των 1300 μg, αντίστοιχα.[1]

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, υγιή μάτια, καλό ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης, παίζει βασικό ρόλο στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών.

Πόση βιταμίνη Α έχουν τα καρότα;

Τα καρότα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες τροφές σε βιταμίνη Α. 100γρ θα μας δώσουν 835 μg. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου στο 93% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης!

Στην πραγματικότητα, τα καρότα, όπως και όλες οι τροφές φυτικής προέλευσης, δεν περιέχουν βιταμίνη Α, αλλά καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή μεταβολίζονται από το σώμα μας σε ρετινόλη. Η ρετινόλη είναι η ενεργός μορφή της βιταμίνης Α.

Τα καρότα έχουν πραγματικά τεράστιες ποσότητες καροτενοειδών. Για παράδειγμα, 100γρ περιέχουν 8280 μg β-καροτίνης και 3480 μg α-καροτίνης!

Πρακτικά, μόλις ένα καρότο έχει περίπου 500 μg βιταμίνης Α. Αυτή η δόση είναι το 56% της ημερήσιας συνιστώμενης!

Ακόμα, αν θέλετε να αυξήσετε με φυσικό τρόπο τη δόση της βιταμίνης Α που λαμβάνεται, μπορείτε να πίνετε χυμό καρότου. Ένα μόλις ποτήρι με χυμό καρότου έχει 2260 μg βιταμίνης Α. Δόση που αντιστοιχεί στο 250% της ημερήσιας συνιστώμενης!

Έχουν τα καρότα παρενέργειες;

Όταν λαμβάνουμε, για καιρό, τεράστιες ποσότητες βιταμίνης Α, από συμπληρώματα διατροφής ή από τροφές ζωικής προέλευσης (κυρίως το μοσχαρίσιο συκώτι), μπορούν να εμφανιστούν παρενέργειες.

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αν λαμβάνουμε μεγαλύτερες δόσεις απ’όσες χρειαζόμαστε, αυτές αποθηκεύονται και με τον καιρό συσσωρεύονται στο σώμα μας.

Έτσι, ο ασφαλέστερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε κάποια πιθανή έλλειψη βιταμίνης Α δεν είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά η κατανάλωση τροφών με βιταμίνη Α.

Μάλιστα, η λήψη, ακόμα και μεγάλων δόσεων, από τροφές φυτικής προέλευσης είναι απολύτως ασφαλείς. Τα καροτενοειδή των φυτικών τροφών δεν προκαλούν τοξικότητα. Ακόμα και σε εξαιρετικά μεγάλες δοσολογίες.

Οπότε, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα, όσα καρότα επιθυμείτε. Άλλωστε, τα καρότα βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Πόσα καρότα πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Ένα καρότο την ημέρα είναι αρκετό για να καλύψουμε άμεσα τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη Α. Είναι ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος, ώστε να λάβουμε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α.

Βέβαια, καλύτερα να τρώτε τα καρότα ωμά, σε σαλάτες ή ως σνακ. Το μαγείρεμα καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος των καροτενοειδών του καρότου. Υπολογίζεται ότι με το βράσιμο ή ακόμα και με το μαγείρεμα στον ατμό χάνεται ακόμα και το 45% των καροτενοειδών.[2]

Προηγούμενο

Έλλειψη βιταμίνης Α & συμπληρώματα διατροφής.

Κρέας ή φυτικές τροφές για σίδηρο;

Επόμενο