Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω για γρήγορο αδυνάτισμα;

Το καρπούζι βοηθάει στο γρήγορο αδυνάτισμα. Έχει μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα, μειώνει την όρεξη λόγω της τεράστιας ποσότητας νερού που περιέχει, ενυδατώνει αποτελεσματικά και μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος!

Πόσες θερμίδες έχει το καρπούζι;

Το καρπούζι είναι άριστη τροφή για αδυνάτισμα διότι έχει ελάχιστες θερμίδες. Μια μερίδα καρπούζι (150γρ) έχει μόλις 45 θερμίδες! Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τα σάκχαρα του καρπουζιού. Μια μερίδα έχει περίπου 9γρ σακχάρων και 1γρ πρωτεΐνης.[1]

Στην πραγματικότητα, το καρπούζι είναι μάλλον αδύνατον να μας παχύνει. Ακόμα και ένα ολόκληρο καρπούζι των 4,5 κιλών έχει μόλις 1360 θερμίδες, αλλά και περισσότερα από 4 κιλά νερό!

Μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια και τους σπόρους του καρπουζιού. Όχι, μόνο είναι βρώσιμοι, αλλά έχουν και μεγάλη διατροφική αξία.

Παχαίνει το καρπούζι λόγω της ζάχαρης που περιέχει;

Σίγουρα, το καρπούζι αποτελείται κυρίως από σάκχαρα. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα. Ειδικά αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Βέβαια, το καρπούζι έχει μια ιδιαιτερότητα. Αποτελείται κατά 92% από νερό! Οπότε είναι απίθανο να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες σακχάρων. Άλλωστε, το καρπούζι έχει ιδιαίτερα χαμηλό Γλυκαιμικό Φορτίο. Είναι μόλις 5. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνει δραματικά το ζάχαρο στο αίμα μας! Ακόμα και οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να απολαύσουν το καρπούζι![2]

Οι τροφές με γλυκαιμικό φορτίο μικρότερο του 10 θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπους με διαβήτη, αλλά και για όσους θέλουν να ακολουθήσουμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα.[3]

Το καρπούζι ενυδατώνει & αδυνατίζει!

Πάνω απ’όλα, το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι έχει τεράστιες ποσότητες νερού. Το 92% είναι νερό!

Καταρχάς, το νερό βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μειώνει την όρεξη. Το νερό καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι και άρα πεινάμε λιγότερο. Για μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, μπορείτε να πίνετε νερό, μαζί με τροφές με εδώδιμες ίνες. Τροφές με πολλές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί. Οι ίνες με το νερό διογκώνονται στο στομάχι μας. Έτσι καταλαμβάνουν ακόμα περισσότερο όγκο και άρα νιώθουμε χορτάτοι για ώρες.

Επιπλέον, το καρπούζι μας ενυδατώνει αποτελεσματικά. Καλύτερα από το νερό! Όταν ιδρώνουμε, εκτός από νερό, χάνουμε και ηλεκτρολύτες. Αν δεν τους αναπληρώσουμε, μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι ζαλάδα, ακανόνιστος ρυθμός καρδιάς, πονοκέφαλος, κούραση και υπνηλία.

Βέβαια, μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες δόσεις ηλεκτρολυτών από τις τροφές. Ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλές τροφές με ηλεκτρολύτες, αλλά και πολύ νερό. Εκτός από το καρπούζι, τα αγγούρια και οι ντομάτες είναι άριστες τροφές για γρήγορη ενυδάτωση. Αλλά και αδυνάτισμα, διότι έχουν ελάχιστες θερμίδες!

Επίσης, αν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, εκτός από καλή υγεία, θα χάσουμε και περισσότερα κιλά. Το σώμα μας χρειάζεται νερό για να κάψει σωματικό λίπος για ενέργεια.[4] Οπότε η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει το αδυνάτισμα.

Τέλος, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ανώτερης ποιότητας νερό. Αποτελούν φυσικά φίλτρα!

Το λυκοπένιο στο καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Ακόμα ένας λόγος που το καρπούζι βοηθάει στο αδυνάτισμα είναι διότι αποτελεί άριστη πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Το λυκοπένιο αδυνατίζει και μπορεί να μειώσει την περιφέρεια της μέσης, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζει τη λιπογένεση και μειώνει την ινσουλονοαντίσταση. Εμποδίζει δηλαδή την αποθήκευση σωματικού λίπους![5]

Εκτός από το καρπούζι, τροφές με μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου είναι η ντομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, η γκουάβα και η παπάγια.

Για σύγκριση, 100γρ καρπουζιού έχουν 4530 μg λυκοπένιο, ενώ η φρέσκια ντομάτα έχει 2570 μg, η λιαστή έχει 42900 μg και το κόκκινο γκρέιπφρουτ έχει 1420 μg λυκοπένιο, αντίστοιχα.

Πόσο λυκοπένιο πρέπει να λαμβάνουμε την ημέρα; Δεν υπάρχει κάποια συνιστώμενη δόση. Όμως οι περισσότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα οφέλη του λυκοπενίου στην υγεία μας, χρησιμοποιήθηκαν δόσεις μεταξύ 15000-30000 μg.

Η κύρια πηγή λυκοπενίου είναι η ντομάτα και τα προϊόντα της. Οι διάφορες έτοιμες σάλτσες ντομάτας, ακόμα η κέτσαπ είναι άριστες πηγές λυκοπενίου. Το λυκοπένιο δεν καταστρέφεται με τη ζέστη.

Θα παχύνουμε αν φάμε πολύ καρπούζι;

Είναι σχεδόν αδύνατο να παχύνουμε τρώγοντας καρπούζι! Για παράδειγμα, ένα ολόκληρο καρπούζι των 4,5 κιλών έχει μόλις 1360 θερμίδες αλλά και περισσότερα από 4 κιλά νερό. Το καρπούζι θα μας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες.

Όπως και τα περισσότερα φρούτα, έτσι και το καρπούζι δε μας παχαίνει. Αντίθετα, μας βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι μας βοηθάει να μην καταναλώσουμε άλλες τροφές με πολλές θερμίδες. Άλλωστε, για να χάσουμε κιλά θα πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.

Έτσι, αν θέλετε να χάστε κιλά, καλό είναι να τρώτε καρπούζι πριν από το κυρίως γεύμα σας.

Η κατανάλωση χορταστικών τροφών με λίγες θερμίδες, όπως είναι το καρπούζι, το αγγούρι, η ντομάτα, αλλά και των περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι ο σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα!

Προηγούμενο

Πόσες θερμίδες καίω αν κάνω 10.000 βήματα την ημέρα;

Πότε να φάω καρπούζι για να χάσω κιλά;

Επόμενο