Το φθόριο προστατεύει τα δόντια και τα κόκαλα μας. Εκτός από την οδοντόκρεμα, τροφές φυσικά πλούσιες σε φθόριο είναι το χαμομήλι και η σοκολάτα!
Φθόριο για υγιή δόντια & δυνατά κόκαλα
Το φθόριο είναι ένα μέταλλο, που βρίσκεται σε αφθονία στη φύση, σε μικρές ποσότητες. Βρίσκεται τόσο στο χώμα, όσο και στο νερό.
Διατηρεί τα δόντια και τα κόκαλα γερά και υγιή. Άλλωστε, το 99% του φθορίου στο σώμα μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια.
Το φθόριο βοηθά στη σκλήρυνση του σμάλτου των δοντιών. Όταν τρώμε τροφές με ζάχαρη ή υδατάνθρακες τροφοδοτούμε τα “κακά” βακτήρια στο στόμα μας. Αυτά μεταβολίζουν τη ζάχαρη και παράγουν οξέα, που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.
Τα οξέα καταστρέφουν τη δομή του σμάλτου και απομακρύνουν τα μέταλλα που περιέχει, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος.
Αντίθετα, το φθόριο βοηθάει στην επιμετάλλωση του σμάλτου. Ουσιαστικά, βοηθάει στο να συγκεντρωθούν πάλι τα μέταλλα που χάθηκαν, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος.
Δείτε ποια μέταλλα και βιταμίνες είναι απαραίτητα για γερά δόντια σε αυτό το άρθρο μας.
Επίσης, κάνει τα μέταλλα που εναποτίθενται στο σμάλτο πιο σκληρά, ενδυναμώνοντας τα δόντια.[1]
Αυτή η διαδικασία είναι πιο αποδοτική όταν το φθόριο έρχεται σε επαφή με τα δόντια, παρά όταν περνά στιγμιαία.
Έτσι, καλό είναι να μην ξεπλένουμε με νερό το στόμα μας, αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας με μια οδοντόκρεμα με φθόριο. Ούτε καν να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα. Έστω και αν περιέχει φθόριο. Απλά πτύστε την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα. Με αυτό τον τρόπο, θα αφήσουμε έξτρα φθόριο, ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Στα δόντια!
Ποία είναι η ημερήσια συνιστώμενη δόση;
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση φθορίου είναι 4 mg για τους άνδρες και 3 mg για τις γυναίκες.
Οι έφηβοι συνίσταται να λαμβάνουν μόλις 3 mg φθορίου την ημέρα. Τα παιδιά χρειάζονται ακόμα μικρότερες δόσεις.[2]
Μπορώ να λάβω επαρκείς ποσότητες φθορίου μόνο από τη διατροφή μου;
Δυο από τις καλύτερες πηγές φθορίου είναι οι οδοντόκρεμες με φθόριο και το νερό.
Υπολογίζεται, ότι λαμβάνουμε 0,1 mg φθορίου κάθε φορά που πλένουμε τα δόντια μας και χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με φθόριο. Τα παιδιά λαμβάνουν μέχρι και 0,3 mg, αφού δεν ελέγχουν την κατάποση τόσο καλά, όσο οι ενήλικες.
Βέβαια, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταπίνουμε ηθελημένα την οδοντόκρεμα, ώστε να αυξήσουμε τη δόση του φθορίου που λαμβάνουμε!
Επιπλέον, λαμβάνουμε φθόριο και από το νερό. Το νερό έχει μικρές ποσότητες φθορίου. Παρά το ότι στην Ελλάδα το νερό δεν εμπλουτίζεται με φθόριο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.[3,4]
Κάθε περιοχή έχει διαφορετικές συγκεντρώσεις φθορίου στο νερό και στο χώμα. Γενικά, στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στο νερό, σε σχέση με άλλα κράτη. Επίσης, οι συγκεντρώσεις στο νερό ύδρευσης είναι πολύ χαμηλότερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Τέλος, σε μερικά κράτη προστίθεται φθόριο και στο αλάτι. Θεωρείται ως ένας από τους πλέον οικονομικούς τρόπους αντιμετώπισης της φθοράς των δοντιών![5]
Τροφές πλούσιες σε φθόριο για υγιή δόντια
Βέβαια, μπορούμε να λάβουμε και μεγάλες δόσεις φθορίου από τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε φθόριο.
Η πλουσιότερη τροφή σε φθόριο είναι η σκόνη σοκολάτας. Έχει 0,52 mg φθορίου στα 100 γρ. Ακολουθούν οι κολοκυθόσποροι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κριθάρι, το καρότο, οι πατάτες, το ρύζι, το σπανάκι, τα φιστίκια, οι φακές, τα ρεβύθια, οι γαρίδες, η γαλοπούλα, το χοιρινό, το μοσχάρι και ο τόνος.[6]
Όμως, ο πιο εύκολος τρόπος να αυξήσουμε θεαματικά την κατανάλωση φθορίου από τη διατροφή μας είναι με το να πίνουμε χαμομήλι καθημερινά. Ένα ποτήρι χαμομήλι περιέχει περίπου το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Οπότε, το χαμομήλι προστατεύει τα δόντια μας φυσικά!
Είναι το φθόριο επικίνδυνο για την υγεία μας;
Η ανώτατη ημερήσια επιτρεπτή δόση φθορίου είναι 10 mg. Σίγουρα, δεν μπορούμε να λάβουμε τόσο μεγάλες ποσότητες φθορίου από τη διατροφή μας. Ούτε καν από την απρόσεκτη κατάποση οδοντόκρεμας με φθόριο.
Περιστατικά τοξικότητας από φθόριο έχουν καταγραφεί, ύστερα από ατυχήματα. Κυρίως από την κατάποση ιατρικών σκευασμάτων ή από τη λήψη μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων φθορίου.
Παρενέργειες από μεγάλες δόσεις φθορίου μπορεί να είναι ναυτία, εμετός, διάρροια ή πόνοι στην κοιλιά.
Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας πριν αλλάξετε δραστικά τη δίαιτα σας ή ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.