Καρότο: 20+1 Μυστικά Καλλιέργειας | Τροφές Επιβίωσης

Τα καρότα είναι μια αξιόπιστη τροφή επιβίωσης που μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί στο χωράφι, στον κήπο ή δοχεία. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι έτοιμες για συγκομιδή σε λιγότερο από δύο μήνες.

Μάλιστα, κάθε μέρος του φυτού (ρίζα, φύλλα, σπόροι, άνθος) είναι βρώσιμο και θρεπτικό.

Τα καρότα έχουν μέτριες απαιτήσεις σε έδαφος και νερό, αλλά χρειάζονται πολύ φως. Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο χωράφι ή να μεταφυτευθούν σπορόφυτα που μεγάλωσαν σε εσωτερικούς χώρους ή θερμοκήπιο, στο χωράφι, ώστε να παραταθεί η καλλιεργητική περίοδος.

Γιατί το Καρότο είναι Τροφή Επιβίωσης;

Τα καρότα προσφέρουν έναν συνδυασμό μεγάλης θρεπτικής αξίας και σχετικά εύκολης καλλιέργειας. Αυτό τα καθιστά μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν κήπο επιβίωσης.

Τα καρότα είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσφέρουν επίσης βιταμίνες C, K και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαζί με κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, ειδικά σε καταστάσεις επιβίωσης όπου οι πηγές τροφής μπορεί να είναι περιορισμένες.

Επιπλέον, τα ολόκληρα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν για αρκετές εβδομάδες σε δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος.

Τα καρότα μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορα κλίματα με μέτριες θερμοκρασίες. Δεν απαιτούν εξαιρετικά πλούσιο έδαφος και είναι σχετικά ανθεκτικά στα παράσιτα.

Είναι επίσης ένα ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό, που απαιτεί περίπου 50-80 ημέρες για να αναπτυχθεί από σπόρους.

Καλλιεργείται ευρέως εδώ και αιώνες, αποτελώντας βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Μυστικά Καλλιέργειας Καρότου | Βιολογικές Μέθοδοι

Πόσες Θερμίδες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο;

Ένα τετραγωνικό μέτρο καλλιέργειας καρότου προσφέρει περισσότερες από 3000 θερμίδες ετησίως .

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, τα καρότα μπορούν να έχουν απόδοση 4-6 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο φύτευσης, ενώ κατά μέσο όρο, ένα κιλό καρότων περιέχει περίπου 410 θερμίδες.[1]

Όμως, σε πολλές περιοχές, πολλαπλές φυτεύσεις καρότων μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα χρόνο. Υποθέτουμε δύο επιτυχημένες φυτεύσεις ανά έτος.

Οπότε, με έναν συντηρητικό υπολογισμό, ένα τετραγωνικό μέτρο του κήπου σας, φυτεμένο με καρότα, μπορεί να σας δώσει περισσότερες από 3000 θερμίδες!

Υπολογισμός: 4 κιλά x 410 θερμίδες x 2 καλλιέργειες/έτος = 3280 θερμίδες/έτος

Αυτή είναι μια απλή εκτίμηση και η πραγματική απόδοση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η ποικιλία καρότου, οι συνθήκες φύτευσης, το κλίμα και οι πρακτικές καλλιέργειας.

Τα λουλούδια, οι σπόροι & τα φύλλα είναι Βρώσιμα

Ναι, και τα άνθη και τα φύλλα των καρότων είναι βρώσιμα!

Φύλλα

Τα φύλλα καρότου, γνωστά και ως κορυφές καρότου, είναι ένα άλλο βρώσιμο και εξαιρετικά θρεπτικό μέρος του φυτού. Έχουν μια ελαφρά γεύση σαν μαϊντανός, είναι λίγο πικρά.

Προτιμήστε τις νεαρές, τρυφερές κορυφές καρότου. Είναι οι καλύτερες για κατανάλωση.

Μπορείτε να τα ψιλοκόψετε όπως τα άλλα μυρωδικά ή να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε μια φρέσκια, ελαφρώς πικρή γεύση και ζωηρό χρώμα στις σαλάτες.

Οι κορυφές καρότου μπορούν να προστεθούν σε σούπες και μαγειρευτά για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και μια λεπτή γεύση ή να αναμειχθούν με σκόρδο, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε μια γευστική σάλτσα πέστο.

Λουλούδια

Τα άνθη καρότου είναι τεχνικά βρώσιμα και μπορούν να προστεθούν ωμά σε σαλάτες για μια διακοσμητική πινελιά. Ωστόσο, έχουν ήπια γεύση και δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως όσο η ρίζα ή τα φύλλα καρότου.

Για την καλύτερη γεύση και υφή, χρησιμοποιήστε νεαρά άνθη καρότου, προτού βγάλουν σπόρους. Τα πέταλα τείνουν να γίνονται ελαφρώς πικρά καθώς ωριμάζουν τα άνθη.

Τα λουλούδια καρότου χρησιμοποιούνται περισσότερο για αισθητικούς σκοπούς. Δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση.

Σπόροι

Και οι σπόροι καρότου είναι βρώσιμοι! Προσφέρουν ένα μοναδικό γευστικό προφίλ και μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας.

Οι σπόροι καρότου έχουν γήινη γεύση, με μια νότα μπαχαρικών ή γλυκάνισου. Έχουν τραγανή υφή, παρόμοια με άλλους μικρούς σπόρους.

Αν και είναι ασφαλείς για κατανάλωση, οι σπόροι καρότου έχουν έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο. Οι σπόροι καρότου χρησιμοποιούνται συνήθως ως ολόκληροι ή ως αλεσμένο μπαχαρικό για να προσθέσουν μια μοναδική γευστική διάσταση σε διάφορα πιάτα.

Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε σπόρους καρότου από μια αξιόπιστη πηγή, που προορίζεται για μαγειρική χρήση, όχι για φύτευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένοι εμπορικά διαθέσιμοι σπόροι, ειδικά αυτοί που προορίζονται για γεωργία μεγάλης κλίμακας, μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με αναστολείς βλάστησης. Αυτές οι χημικές ουσίες εμποδίζουν τους σπόρους να φυτρώσουν ακούσια κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά. Ενώ οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται γενικά θεωρούνται ασφαλείς για γεωργικούς σκοπούς, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η κατανάλωση σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με αναστολείς βλάστησης θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας.

Μπορεί να είναι Δηλητηριώδες;

Οι σπόροι και τα λουλούδια καρότου δεν είναι εγγενώς δηλητηριώδη.

Ωστόσο, ενώ τα άνθη και οι σπόροι του καρότου είναι ασφαλή για κατανάλωση, υπάρχει ο κίνδυνος να φάτε άλλα φυτά, που μοιάζουν, τα οποία όμως είναι τοξικά. Προσοχή θέλει ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά.

Για παράδειγμα, τα φυτά του άγριου καρότου έχουν κάποια ομοιότητα με το Poison Hemlock (Conium maculatum), το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε σωστά το φυτό πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε μέρος, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών ή των σπόρων.

Είναι το Καρότο ένα Εύκολο Φυτό για Καλλιέργεια;

Τα καρότα θεωρούνται γενικά ένα εύκολο φυτό στην καλλιέργεια. Αποτελούν μια καλή επιλογή για αρχάριους κηπουρούς.

Πόσες Ημέρες Χρειάζονται για την Καλλιέργεια τους;

Σε σύγκριση με κάποια άλλα λαχανικά, τα καρότα έχουν σχετικά σύντομη καλλιεργητική περίοδο (περίπου 50-80 ημέρες). Αυτό είναι επωφελές σε ένα σενάριο επιβίωσης όπου πρέπει να δημιουργήσετε γρήγορα μια πηγή τροφής.[2]

Ο αριθμός των ημερών που χρειάζονται για την καλλιέργεια των καρότων εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως η ποικιλία και οι συνθήκες καλλιέργειας.

Οι ποικιλίες καρότου ταξινομούνται με βάση τον χρόνο ωρίμανσης τους:

  • Οι ποικιλίες πρώιμης εποχής ωριμάζουν ταχύτερα, χρειάζονται περίπου 50-60 ημέρες.
  • Οι ποικιλίες της κύριας εποχής χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, ωριμάζοντας σε 65-75 ημέρες.
  • Οι ποικιλίες όψιμης εποχής ωριμάζουν πιο αργά, χρειάζονται 75-80 ημέρες ή και περισσότερες.

Τα καρότα φυτεύονται συνήθως σε δροσερό καιρό, είτε στις αρχές της άνοιξης είτε στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το κλίμα. Η φύτευση πολύ νωρίς ή πολύ αργά στην εποχή μπορεί να επηρεάσει το χρόνο βλάστησης και ωρίμανσης.

Οι σπόροι καρότου βλασταίνουν καλύτερα σε δροσερό καιρό, ιδανικά γύρω στους 13-18°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να επιβραδύνουν τη βλάστηση και τη συνολική ανάπτυξη.

Κοινές ποικιλίες

Όλες μπορούν να παίξουν ευεργετικό ρόλο στην απώλεια βάρους και στην καλή υγεία.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες καρότου.[3]

Το Imperator είναι μια δημοφιλής, μακριά και λεπτή ποικιλία καρότου με ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Έχει καλή γεύση και αποθηκεύεται καλά, καθιστώντας το αγαπημένο τόσο στους οικιακούς κηπουρούς, όσο και στους εμπορικούς καλλιεργητές.

Η Nantes είναι μια άλλη δημοφιλής ποικιλία γνωστή για τις λείες, κυλινδρικές ρίζες της και την καλή παραγωγή. Ωριμάζει γρήγορα, καθιστώντας το κατάλληλο για σύντομες καλλιεργητικές περιόδους. Τα καρότα της είναι γνωστά για τη γλυκύτητα και την τραγανή υφή τους.

Το Danvers half-long είναι μια κλασική ποικιλία καρότου με ελαφρώς κωνική ρίζα με αμβλύ άκρο. Είναι γνωστή για την έντονη γεύση του και την καλή του αντοχή σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Είναι μια καλή επιλογή για φθινοπωρινή φύτευση.

Το Scarlet Nantes είναι μια πιο κοντή και πιο πυκνή εκδοχή του καρότου Nantes, με έντονο πορτοκαλί χρώμα και καλή γεύση. Ωριμάζει γρήγορα και είναι κατάλληλο για καλλιέργεια σε δοχεία!.

Το Mokum είναι μια ολλανδική ποικιλία καρότου, γνωστή για το βαθύ πορτοκαλί χρώμα και την έντονη γεύση της. Έχει καλή διάρκεια αποθήκευσης και είναι αγαπημένη μεταξύ των σεφ. Τα καρότα Mokum μπορούν να μεγαλώσουν έως και 30 εκατοστά σε μήκος.

Το Purple Haze είναι μια μοναδική ποικιλία καρότου με μωβ εξωτερικό και πορτοκαλί σάρκα. Έχει ελαφρώς γλυκιά και ξηρή γεύση και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα καρότα Purple Haze είναι μια καλή επιλογή για να προσθέσετε χρώμα και ποικιλία στον κήπο σας.

Το Atomic Red είναι μια άλλη πολύχρωμη ποικιλία καρότου με έντονο κόκκινο εξωτερικό και πορτοκαλί σάρκα. Έχει καλή γεύση και είναι καλή πηγή βήτα-καροτίνης. Τα Atomic Red καρότα είναι μια οπτικά εντυπωσιακή προσθήκη σε κάθε κήπο.

Το Yellow Bunch είναι μια παραδοσιακή ποικιλία καρότου με μικρές, στρογγυλές ρίζες. Έχουν γλυκιά και ήπια γεύση.

Το Rainbow Mischung είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών χρωματικών ποικιλιών καρότου, όπως πορτοκαλί, μοβ, κόκκινο, λευκό και κίτρινο. Έχουν μια ποικιλία από γεύσεις και υφές.

Το White Satin είναι μια ακόμα παραδοσιακή ποικιλία καρότου με λευκές ρίζες και γλυκιά, ήπια γεύση. Είναι καλά για κατανάλωση φρέσκων ή ψητά. Αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν μια πιο ήπια γεύση καρότου.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Γενικά, τα καρότα με πιο βαθύ πορτοκαλί χρώμα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α που είναι σημαντική για την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ποικιλίες όπως το Imperator, το Mokum και το Atomic Red εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ποικιλίες όπως το Purple Haze είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη, έναν τύπο αντιοξειδωτικού με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ορισμένες ποικιλίες καρότου μπορεί να εκτρέφονται για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η γλυκύτητα, η δυνατότητα αποθήκευσης ή η ταχύτερη συγκομιδή. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν επηρεάζουν απαραίτητα τη θρεπτική πυκνότητα τους.

Για αντιοξειδωτική ενίσχυση, επιλέξτε μοβ ποικιλίες, όπως το Purple Haze.

Ποια Ποικιλία είναι πιο Εύκολο να Καλλιεργηθεί;

Ορισμένες ποικιλίες καρότου που θεωρούνται ευκολότερες στην καλλιέργεια για αρχάριους είναι:

Η Nantes ωριμάζει γρήγορα (περίπου 50-60 ημέρες) και είναι γνωστή για την καλή της ανοχή σε ένα ευρύτερο φάσμα εδαφολογικών συνθηκών.

Το Scarlet Nantes είναι μια πιο κοντή και στιβαρή έκδοση του Nantes. Είναι κατάλληλη για κηπουρική σε δοχεία, λόγω του συμπαγούς μεγέθους και της γρήγορης ωρίμανσης.

Το Danvers είναι μια ποικιλία ανθεκτική στο κρύο. Αν και δεν είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη ποικιλία, είναι μια αξιόπιστη επιλογή για περιοχές με μικρότερες καλλιεργητικές περιόδους.

Πλήρης Οδηγός Καλλιέργειας Καρότου

Κατανοώντας το κλίμα σας και χρησιμοποιώντας την κατάλληλη στρατηγική φύτευσης, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη συγκομιδή καρότου!

Πότε να Σπείρω Σπόρους Καρότου;

Η καλύτερη στιγμή για να σπείρετε σπόρους καρότου εξαρτάται από το κλίμα σας και το επιθυμητό διάστημα συγκομιδής.

Τα καρότα προτιμούν τον δροσερό καιρό για βλάστηση και πρώιμη ανάπτυξη. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για βλάστηση είναι περίπου 13-18°C. Τα σπορόφυτα καρότου μπορούν να ανεχθούν ελαφρούς παγετούς, αλλά όχι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες.

Φύτευση πρώιμης Άνοιξης

Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά σε περιοχές με ήπιους χειμώνες και δροσερό ανοιξιάτικο καιρό. Σπείρετε σπόρους 3-4 εβδομάδες πριν από την τελευταία μέση ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Δηλαδή, στην Ελλάδα φυτεύουμε καρότα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επιτρέπει μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο και δυνατότητα συγκομιδής πριν ξεκινήσει ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός.

Προστατέψτε τα σπορόφυτα από απροσδόκητους παγετούς με καλύμματα σειρών, εάν είναι απαραίτητο. [ΑΓΟΡΑ ΕΔΩ]

Φθινοπωρινή Φύτευση

Ιδανικό για περιοχές με ζεστά φθινόπωρα και ήπιους χειμώνες, όπως είναι οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα. Σπέρνουμε τους σπόρους 6-8 εβδομάδες πριν από την πρώτη αναμενόμενη ημερομηνία παγετού το φθινόπωρο. Δηλαδή, κυρίως Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Τα καρότα μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται κατά τους δροσερούς μήνες του φθινοπώρου, οδηγώντας σε συγκομιδή στο τέλους του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα.

Προστατέψτε τα σπορόφυτα από τους σκληρούς χειμερινούς παγετούς με σάπια φύλλα ή καλύμματα σειρών εάν χρειάζεται. Σε ορισμένα πολύ ψυχρά κλίματα, η φθινοπωρινή φύτευση μπορεί να μην είναι εφικτή.

Διαδοχικές Φυτεύσεις

Αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλά σε περιοχές με μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης.

Κάνετε μικρές φυτεύσεις κάθε λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, εξασφαλίζοντας δροσερό καιρό για βλάστηση. Παρέχει συνεχή συγκομιδή φρέσκων καρότων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Παρακολουθήστε τα καιρικά μοτίβα και προσαρμόστε τους χρόνους φύτευσης με βάση τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε τη φύτευση εάν το καλοκαίρι φτάσει νωρίς.

Σπόροι & Σπορόφυτα

Καλλιέργεια από Σπόρους

Οι σπόροι είναι συνήθως ο πιο οικονομικός τρόπος για να καλλιεργήσετε καρότα, ειδικά αν σκοπεύετε να φυτέψετε μεγάλη έκταση.

Επιπλέον, έχετε την πιο εκτεταμένη επιλογή ποικιλιών καρότου για να διαλέξετε, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε συγκεκριμένα χρώματα, μεγέθη και χρόνους ωριμότητας που ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας.

Από την άλλη πλευρά, οι σπόροι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν σε σύγκριση με τα σπορόφυτα και η διαδικασία βλάστησης απαιτεί μεγάλη προσοχή στην υγρασία και τη θερμοκρασία.

Επιπλέον, τα σπορόφυτα αναδύονται πυκνά και η αραίωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σωστής ανάπτυξης των ριζών. Αυτό μπορεί να είναι μια απαιτητική εργασία για αρχάριους κηπουρούς.

Συμβουλές για τη Σπορά Σπόρων στο Χωράφι ή Κήπο
Πριν από τη Σπορά

Προετοιμάστε το έδαφος. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για την καλή ανάπτυξη των ριζών. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα σας είναι χαλαρό, καλά αεριζόμενο και απαλλαγμένο από πέτρες. Το αμμώδες αργιλώδες έδαφος είναι ιδανικό για καρότα. Επίσης, τα υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου είναι μια καλή επιλογή για την παροχή βέλτιστων συνθηκών εδάφους.

Επιπλέον, θα μπορούσατε να κάνετε μια δοκιμή εδάφους για να προσδιορίσετε το επίπεδο pH του εδάφους σας και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα καρότα προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος με pH μεταξύ 6,0 και 6,8. Τροποποιήστε το χώμα σας με ασβέστη για να αυξήσετε το pH εάν χρειάζεται.

Καλό είναι να έχετε έναν αισθητήρα pH, υγρασίας και φωτός. Εκτός από το pH του εδάφους, ελέγχετε και τα ποτίσματα!

Σπορά και Διάθεση

Σπείρετε σπόρους καρότου ρηχά, περίπου 0,5-1 εκατοστό βάθος. Η βαθύτερη φύτευση μπορεί να μειώσει τους ρυθμούς βλάστησης.

Οι σπόροι του καρότου είναι μικροί και τείνουν να βλασταίνουν πυκνά. Ακολουθούν δύο μέθοδοι για την επίτευξη σωστής απόστασης:

  • Σπορά σε σειρά: Σπείρετε τους σπόρους σε ρηχά αυλάκια που απέχουν περίπου 30-45 εκατοστά μεταξύ τους. Μετά τη βλάστηση, αραιώστε τα σπορόφυτα σε απόσταση 5-8 εκατοστών μεταξύ τους, στην κάθε σειρά. Αυτό επιτρέπει τη σωστή ανάπτυξη των ριζών και αποτρέπει τον υπερπληθυσμό.
  • Διασκορπίστε τους σπόρους ομοιόμορφα πάνω από το καλά προετοιμασμένο στρώμα εδάφους. Αυτή η μέθοδος είναι πιο γρήγορη αλλά απαιτεί περισσότερη αραίωση αργότερα. Επιδιώξτε μια ελαφριά διασπορά των σπόρων και αραιώστε αυστηρά για να επιτύχετε την επιθυμητή απόσταση των 5-8 εκατοστών μεταξύ των ώριμων φυτών.

Μετά τη σπορά, καλύψτε ελαφρά τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα βερμικουλίτη ή κοσκινισμένο χώμα για να συγκρατήσει την υγρασία και να δώσει λίγο σκοτάδι.

Επίσης, σε ψυχρότερα κλίματα, η χρήση καλυμμάτων σειρών πάνω από τους φυτεμένους σπόρους σας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βοηθήσει στην παγίδευση της ζεστασιάς και στη δημιουργία ενός μίνι φαινομένου θερμοκηπίου, προωθώντας την ταχύτερη βλάστηση.

Η ανάμειξη μικρής ποσότητας άμμου με τους μικρούς σπόρους καρότου μπορεί να βοηθήσει στην ομοιόμορφη κατανομή τους κατά τη διάρκεια της ρίψης τους.

Μετά τη σπορά

Πότισμα: Διατηρήστε το έδαφος σταθερά υγρό, ειδικά κατά τη βλάστηση. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Μπορείτε να επιλέξετε ένα σύστημα στάγδην άρδευσης για ομοιόμορφη κατανομή υγρασίας.

Εδαφοκάλυψη: Εφαρμόστε μια στρώση οργανικής κάλυψης, όπως άχυρο ή ψιλοκομμένα φύλλα, γύρω από τα σπορόφυτα μετά την αραίωση. Το επίστρωμα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Υπενθύμιση αραίωσης: Η αραίωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ανάπτυξη των ριζών. Μην φοβάστε να αφαιρέσετε τα πλεονάζοντα σπορόφυτα για να εξασφαλίσετε τη σωστή απόσταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αραιωμένα σπορόφυτα σε σαλάτες ή χυμούς.

Καταπολέμηση ζιζανίων: Κρατήστε τα ζιζάνια υπό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το βοτάνισμα με το χέρι είναι μια αποτελεσματική επιλογή για μικρούς κήπους.

Προστασία από παράσιτα: Τα καρότα γενικά δεν είναι ευαίσθητα σε πολλά παράσιτα. Ωστόσο, προσέξτε τις μύγες καρότου σε ορισμένες περιοχές. Τα καλύμματα σειρών μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτών των παρασίτων κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Για μια συνεχή συγκομιδή, εξετάστε το ενδεχόμενο να φυτέψετε καρότα σε μικρές παρτίδες κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της δροσερής περιόδου, εξασφαλίζοντας δροσερό καιρό για βλάστηση.

Καλλιέργεια από σπορόφυτα

Τα σπορόφυτα έχουν ήδη υποβληθεί στο αρχικό στάδιο βλάστησης, επομένως θα μπορέσετε να μαζέψετε τα καρότα σας πιο γρήγορα σε σύγκριση με το να φυτεύετε απευθείας τους σπόρους στον κήπο.

Επίσης, τα εγκατεστημένα σπορόφυτα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με τους ευαίσθητους σπόρους, μειώνοντας τον κίνδυνο αποτυχίας βλάστησης.

Το πιο βασικό είναι ότι τα σπορόφυτα δεν έχουν την ανάγκη για αραίωση.

Ωστόσο, τα σπορόφυτα είναι γενικά πιο ακριβά από τους σπόρους, ειδικά αν σκοπεύετε να φυτέψετε μια μεγάλη έκταση και η επιλογή των ποικιλιών δενδρυλλίων καρότου που διατίθενται σε φυτώρια μπορεί να είναι πιο περιορισμένη από αυτή που θα βρείτε με τους σπόρους.

Συμβουλές για ταχύτερη βλάστηση

Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκους σπόρους από αξιόπιστη πηγή. Οι παλαιότεροι σπόροι μπορεί να έχουν χαμηλότερους ρυθμούς βλάστησης.

Οι σπόροι καρότου βλασταίνουν καλύτερα σε δροσερό καιρό, ιδανικά με θερμοκρασίες εδάφους μεταξύ 13-18°C. Αποφύγετε τη σπορά σπόρων σε ζεστό έδαφος, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει τη βλάστηση.

Διατηρήστε το έδαφος συνεχώς υγρό.

Για περιοχές με σύντομες καλλιεργητικές περιόδους ή επίμονο δροσερό καιρό, η έναρξη των σπόρων σε εσωτερικούς χώρους λίγες εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό και η μεταφύτευση υγιών δενδρυλλίων σε εξωτερικούς χώρους αργότερα μπορεί να τους δώσει ένα προβάδισμα.

Το μούλιασμα των σπόρων καρότου για λίγες ώρες (περίπου 4-6 ώρες) σε χλιαρό νερό πριν από τη φύτευση μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς τους ρυθμούς βλάστησης. Μην μουλιάζετε για μεγάλες περιόδους, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τους σπόρους.

Εάν ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, διατηρήστε μέτρια υγρασία γύρω από τα σπορόφυτα χρησιμοποιώντας έναν θόλο υγρασίας. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και τους δικούς σας από διάφανα πλαστικά μπουκάλια!

Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μυκητιασικές ασθένειες.

Η βλάστηση διαρκεί συνήθως 7-14 ημέρες υπό ιδανικές συνθήκες. Μην ενοχλείτε τους σπόρους σκάβοντάς τους για να ελέγξετε την πρόοδο ανάπτυξης τους.

Οι Ιδανικές Γλάστρες για Ανάπτυξη Σπορόφυτων

Οι ιδανικές γλάστρες για την ανάπτυξη σπόρων καρότου πρέπει να εξυπηρετούν την ανάπτυξη της ρίζας του καρότου. Ένα ελάχιστο βάθος 15 cm είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Ιδανικά, στοχεύστε σε ακόμη βαθύτερες γλάστρες των 20-25 cm. Ειδικά για μεγαλύτερες ποικιλίες καρότου.

Τα πιο ρηχά κυπελάκια/δοχεία περιορίζουν την ανάπτυξη των ριζών και μπορεί να οδηγήσουν σε κακοσχηματισμένα καρότα.

Το υλικό του δοχείου εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Το πλαστικό είναι ελαφρύ, προσιτό και άμεσα διαθέσιμο. Ωστόσο, τα πλαστικά δοχεία στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Από την άλλη πλευρά, τα κυπελάκια από κοκοφοίνικα ή τύρφη μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος κατά τη μεταφύτευση, ελαχιστοποιώντας τη διαταραχή της ρίζας. Ωστόσο, απαιτούν συχνότερο πότισμα, ενώ τα πήλινα γλαστράκια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας, αλλά είναι πιο βαριά και ακριβότερα.

Τι Χώμα πρέπει να χρησιμοποιείται;

Τα εμπορικά διαθέσιμα μείγματα εκκίνησης δενδρυλλίων είναι μια βολική επιλογή. Είναι τυπικά αποστειρωμένα, καλά στραγγιζόμενα και περιέχουν κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά για βλάστηση.

Αναζητήστε ένα μείγμα γλάστρας για σπορόφυτα ή λαχανικά, τα οποία συνήθως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Το πολύ άζωτο μπορεί να προάγει την υπερβολική ανάπτυξη της κορυφής σε βάρος της ανάπτυξης των ριζών.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα συνδυάζοντας:

  • 2 μέρη χώμα για γλάστρες (κατά προτίμηση ένα ελαφρύ μείγμα που στραγγίζει καλά)
  • 1 μέρος περλίτη ή βερμικουλίτη (για αποστράγγιση και αερισμό)
  • 1 μέρος κομπόστ (για κάποια οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά)

Εάν χρησιμοποιείτε τα δικά σας συστατικά μείγματος γλάστρας, σκεφτείτε να τα κοσκινίσετε για να αφαιρέσετε μεγάλα σωματίδια ή συστάδες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη βλάστηση. Μια λεπτότερη υφή επιτρέπει καλύτερη επαφή με τους σπόρους και ομοιόμορφη κατανομή υγρασίας.

Μερικοί κηπουροί προτιμούν μίγματα χωρίς χώμα όπως κοκοφοίνικα για την έναρξη των σπόρων. Αυτά τα μείγματα είναι ελαφριά και αποστειρωμένα αλλά απαιτούν προσεκτική διαχείριση της υγρασίας καθώς μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα. Εάν χρησιμοποιείτε μείγμα χωρίς χώμα, ίσως χρειαστεί να παρέχετε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά για τα σπορόφυτα καθώς μεγαλώνουν.

Συμβουλές για να Αγοράσετε τους Καλύτερους Σπόρους & Σπορόφυτα Καρότου

Οι σπόροι καρότου έχουν διάρκεια ζωής περίπου 2-3 ​​χρόνια, αλλά τα ποσοστά βλάστησης μειώνονται με την ηλικία. Επιλέξτε σπόρους από τη συγκομιδή του τρέχοντος ή του προηγούμενου έτους για βέλτιστα αποτελέσματα. Αναζητήστε τις λέξεις; “συσκευασμένα για” ή “ημερομηνία συγκομιδής” στο πακέτο σπόρων.

Παραδοσιακές Ποικιλίες ή Υβρίδια;

Οι παραδοσιακές ποικιλίες καρότου είναι ανοιχτής επικονίασης και μπορείτε να αποθηκεύσετε σπόρους από αυτές για μελλοντικές φυτεύσεις.

Οι υβριδικές ποικιλίες αναπτύσσονται συχνά για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η φύλαξη και καλλιέργεια σπόρων από υβρίδια δε συνίσταται. Δεν εγγυάται κανένα αποτέλεσμα για μελλοντική παραγωγή.

Καλλιέργεια Καρότου | Πλήρης Οδηγός
Αγορά σπορόφυτων

Επιλέξτε σπορόφυτα που φαίνονται υγιή και ζωηρά. Αναζητήστε πράσινους, στιβαρούς μίσχους και φρέσκα, αψεγάδιαστα φύλλα. Αποφύγετε τα σπορόφυτα που είναι μαραμένα, κιτρινισμένα ή έχουν σημάδια βλάβης από παράσιτα.

Εάν είναι δυνατόν, ελέγξτε απαλά την ανάπτυξη των ριζών των δενδρυλλίων. Επιλέξτε σπορόφυτα με καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, καθώς αυτό υποδηλώνει υγιή ανάπτυξη πριν από τη μεταφύτευση.

Παρόμοια με τους σπόρους, σκεφτείτε την ποικιλία των καρότων που προσφέρονται και επιλέξτε μία που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Τα φυτώρια μπορεί να μην έχουν την ίδια εκτεταμένη ποικιλία ποικιλιών με τους σπόρους, επομένως να είστε προετοιμασμένοι να επιλέξετε από ό,τι είναι διαθέσιμο.

Μπορώ να Καλλιεργήσω Καρότο από Υπολείμματα Κουζίνας;

Αναρωτιέστε αν θα μπορούσε να παραχθεί ένα νέο καρότο από την κορυφή ενός φαγωμένου καρότου; Όχι, δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος για την παραγωγή ώριμων καρότων.

Αν το βάλετε σε ένα μπολάκι με νερό, μπορεί να αποκτήσετε κάποια εκ νέου ανάπτυξη φύλλων καρότου, αλλά δεν θα πάρετε μια ρίζα καρότου πλήρους μεγέθους κατάλληλη για κατανάλωση.

Ακόμα κι αν δείτε κάποια πράσινη ανάπτυξη, πιθανότατα δεν θα είναι σημαντική ή θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αναγεννημένα φύλλα μπορεί να είναι κατάλληλα για μια μικρή γαρνιτούρα ή για να προσθέσουν μια πινελιά γεύσης καρότου σε ένα πιάτο. Σε κάθε περίπτωση δε θα παρέχουν σημαντική ποσότητα.

Εκτός των άλλων, υπάρχει πιθανότητα οι κορυφές των καρότων να έχουν αντιμετωπιστεί με αναστολείς βλάστησης, καθιστώντας τις λιγότερο κατάλληλες για εκ νέου ανάπτυξη.

Η ρίζα του καρότου μόλις αποκοπεί από το κύριο φυτό, δεν αναπτύσσεται πλέον ενεργά.

Η καλλιέργεια από σπόρους είναι η προτεινόμενη μέθοδος για τους περισσότερους κηπουρούς, ενώ η φύτευση σπορόφυτων είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους που επιθυμούν την ταχύτερη συγκομιδή.

Πόσο Νερό;

Τα καρότα χρειάζονται σταθερή υγρασία καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά όχι υπερχείλιση. Είναι μια καλλιέργεια με μέτριες ανάγκες σε νερό.

Κατά τη διάρκεια της βλάστησης και της πρώιμης ανάπτυξης δενδρυλλίων, διατηρείτε το έδαφος σταθερά υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Ποτίστε απαλά για να μην ενοχλήσετε τα ευαίσθητα σπορόφυτα. Καθώς τα καρότα ωριμάζουν και αναπτύσσουν τις ρίζες τους, απαιτούν τακτικό πότισμα, ειδικά σε ζεστό και ξηρό καιρό.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τις ανάγκες σε πότισμα είναι να ελέγξετε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους. Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα περίπου 5 εκατοστά βάθος. Εάν το αισθάνεστε ξηρό στην αφή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε.

Ποτίστε τα καρότα σας νωρίς το πρωί για να αφήσετε το έδαφος να απορροφήσει την υγρασία πριν από τη ζέστη της ημέρας.

Ποτίστε βαθιά αντί για συχνό ρηχό πότισμα. Αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη βαθιάς ρίζας.

Πόσο Φως;

Τα καρότα ευδοκιμούν σε τοποθεσίες που λαμβάνουν άμεσο ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Για βέλτιστη ανάπτυξη και ανάπτυξη των ριζών, τα καρότα χρειάζονται ιδανικά τουλάχιστον 6 έως 10 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα.

Ενώ τα καρότα προτιμούν τον ήλιο, μπορούν να ανεχθούν κάποια ελαφριά σκιά (περίπου 4-6 ώρες άμεσου ήλιου). Ωστόσο, οι μειωμένες ώρες ηλιακού φωτός μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης και την απόδοσή τους. Μπορεί να δείτε πιο αργή ανάπτυξη ριζών, μικρότερα καρότα και ενδεχομένως λιγότερη γλυκύτητα.

Χρειάζονται Κάλυμμα;

Σε πολύ ζεστά κλίματα, τα νεοεμφανιζόμενα σπορόφυτα καρότου μπορεί να επωφεληθούν από κάποια προσωρινή προστασία από τη σκιά κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας μέχρι να εδραιωθούν. Ωστόσο, αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιοχές.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι κορυφές των φυτών των καρότων σας μαραίνονται ή τα φύλλα κιτρινίζουν κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας, μπορεί να είναι σημάδι καψίματος από τον ήλιο.

Καλύτερο Έδαφος

Το καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια καρότου είναι το χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο και γόνιμο, επιτρέποντας τη βέλτιστη ανάπτυξη των ριζών και μια καλή συγκομιδή. Οι ρίζες του καρότου χρειάζονται χώρο για να μεγαλώσουν μακριές και ίσιες.

Το πυκνό, συμπιεσμένο χώμα εμποδίζει την ανάπτυξη των ριζών και μπορεί να οδηγήσει σε δύσμορφα μικρά καρότα.

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, μια επιζήμια μυκητιακή ασθένεια. Το χώμα που στραγγίζει καλά αποτρέπει την υπερχείλιση και επιτρέπει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα γύρω από τις ρίζες.

Το αμμοπηλώδες είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το αμμώδες έδαφος στραγγίζει φυσικά καλά, ενώ το αργιλώδες έδαφος μπορεί να απαιτήσει τροποποιήσεις όπως η άμμος ή το λίπασμα για τη βελτίωση της αποστράγγισης.

Ενώ τα καρότα χρειάζονται κάποια θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη, το υπερβολικά γόνιμο έδαφος μπορεί να ενθαρρύνει την υπερβολική ανάπτυξη της κορυφής σε βάρος της ανάπτυξης των ριζών.

Τα καρότα προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος με pH μεταξύ 6,0 και 6,8.

Η προσθήκη οργανικής ύλης όπως το λίπασμα στο χώμα σας μπορεί να βελτιώσει τη δομή, την αποστράγγιση και την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα προάγει τα ευεργετικά μικρόβια του εδάφους.

Λίπανση

Εφαρμόστε οργανικά λιπάσματα πριν από τη φύτευση ή ελαφριά λίπανση λίγες εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Αποφύγετε την εφαρμογή τους απευθείας στα σπορόφυτα, καθώς τα συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να τα κάψουν.

  • Κομποστοποιημένη κοπριά: Ένα οργανικό λίπασμα άμεσα διαθέσιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εφαρμόστε καλά παλαιωμένη κοπριά με μέτρο πριν από τη φύτευση και αποφύγετε την άμεση επαφή με τα σπορόφυτα.
  • Οστεάλευρα: Εξαιρετική πηγή φωσφόρου, ο οποίος είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη των ριζών στα καρότα. Ανακατέψτε το στο έδαφος πριν τη φύτευση.
  • Άλλες καλλιέργειες: Η φύτευση οσπρίων πριν από τη φύτευση καρότων μπορεί να σταθεροποιήσει το άζωτο στο έδαφος και να βελτιώσει τη συνολική γονιμότητα.
  • Τσάι κομπόστ: Μια υγρή μορφή κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαφυλλική τροφή ή ως διαβροχή εδάφους για να παρέχει συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά στα καρότα σας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Κάρβουνο στο Χώμα

Η ανάμειξη κάρβουνου με το χώμα πριν τη σπορά των σπόρων καρότου προωθεί την υγιή ανάπτυξη των ριζών και ενδεχομένως τη βελτίωση της συγκομιδής σας.

Το κάρβουνο έχει πορώδη δομή με μεγάλη εσωτερική επιφάνεια. Αυτό του επιτρέπει να απορροφά και να διατηρεί νερό και θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για τις ρίζες του καρότου αλλά και άλλες καλλιέργειες.

Εδαφοκάλυψη

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της εδαφοκάλυψης με οργανική ύλη είναι η διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα στην επιφάνεια του εδάφους, το σάπια φύλλα μειώνουν την εξάτμιση και βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στη ζώνη της ρίζας.

Επιπλέον, τα φύλλα δρουν ως μονωτικό, βοηθώντας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους. Διατηρούν το έδαφος πιο δροσερό σε ζεστό καιρό, αποτρέποντας τις ρίζες του καρότου από το να υπερθερμανθούν και ενδεχομένως να γίνουν κακοσχηματισμένες ή πικρές.

Αντίθετα, σε ψυχρότερα κλίματα, το φύλλα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί κάποια ζεστασιά στο έδαφος, παρατείνοντας ελαφρώς την καλλιεργητική περίοδο.

Επίσης, η εδαφοκάλυψη πνίγει τα ζιζάνια, εμποδίζοντάς τα να ανταγωνίζονται με τα καρότα σας για νερό, θρεπτικά συστατικά και ηλιακό φως. Αυτό μειώνει την ανάγκη για συχνό ξεβοτάνισμα και εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια.

Ακόμα, με την πάροδο του χρόνου, τα φύλλα αποσυντίθεται αργά, προσθέτοντας οργανική ύλη στο έδαφος. Αυτό βελτιώνει τη δομή του εδάφους, την αποστράγγιση και τον αερισμό.

Το άχυρο, τα τεμαχισμένα φύλλα ή τα ροκανίδια προτιμώνται γενικά για τα καρότα.

Αποφύγετε τη χρήση αποκομμάτων γρασιδιού ή ακατέργαστου πριονιδιού, καθώς μπορεί να αφαιρέσουν το άζωτο από το έδαφος. Η ανάμειξη μη αποσυντιθέμενων ροκανιδιών ή άλλου υλικού πλούσιου σε άνθρακα στο έδαφος μπορεί επίσης να δεσμεύσει προσωρινά το άζωτο στο έδαφος. Αυτό μπορεί να δεσμεύσει το πολύτιμο αυτό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών.

Εφαρμόστε ένα στρώμα από φύλλα ή άχυρο, πάχους περίπου 5 εκατοστά αφού τα σπορόφυτα καρότου σας έχουν αναδυθεί και εδραιωθεί.

Μπορώ να καλλιεργήσω καρότα σε Δοχείο;

Ναι, μπορείτε να καλλιεργήσετε καρότα σε ένα δοχείο! Τα καρότα δεν απαιτούν τεράστιο χώρο για να αναπτυχθούν, καθιστώντας τα ιδανικά για μπαλκόνια, αίθρια ή ακόμα και εσωτερικούς κήπους με αρκετό φως.

Η κηπουρική σε γλάστρα σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ένα καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο μείγμα χώματος. Επιπλέον, τα δοχεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ορισμένων παρασίτων και ασθενειών που μπορεί να εμφανιστούν στην κλασική καλλιέργεια στο έδαφος.

Επιλέξτε ένα δοχείο με βάθος και πλάτος τουλάχιστον 30 εκατοστά. Αυτό επιτρέπει αρκετό χώρο για την ανάπτυξη της ρίζας. Επιλέξτε βαθύτερα δοχεία για μεγαλύτερες ποικιλίες καρότου.

Χρειάζονται Κλάδεμα;

Όχι, τα καρότα συνήθως δεν χρειάζονται κλάδεμα με την παραδοσιακή έννοια της αφαίρεσης στελεχών για τον έλεγχο της ανάπτυξης ή τη διαμόρφωση του φυτού.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου μπορείτε να παρέμβετε στην ανάπτυξη των φύλλων των καρότων.

Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μπορείτε περιστασιακά να αφαιρέσετε τυχόν κιτρινισμένα, μαραμένα ή άρρωστα φύλλα από τα φυτά καρότου σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα και ενδεχομένως στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των ριζών και δεν πρέπει να αποτελεί τακτική πρακτική.

Το αραίωμα είναι το κρίσιμο βήμα στην καλλιέργεια του καρότου. Αν και δεν είναι κλάδεμα, περιλαμβάνει την αφαίρεση ορισμένων δενδρυλλίων καρότου για να δημιουργηθεί χώρος για τα υπόλοιπα, ώστε να αναπτύξουν υγιείς ρίζες. Ανατρέξτε στις οδηγίες συσκευασίας σπόρων για οδηγίες αραίωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρότα θα πρέπει να αρραιώνονται ανά 2-10 εκατοστά, όταν τα σπορόφυτα είναι νεαρά.

Πώς Επικονιάζονται τα Καρότα;

Τα καρότα είναι φυτά με διασταυρούμενη επικονίαση, που σημαίνει ότι βασίζονται στη μεταφορά της γύρης από ένα λουλούδι σε άλλο λουλούδι για να παράγουν σπόρους. Τα έντομα, κυρίως οι μέλισσες και οι μύγες, είναι οι κύριοι επικονιαστές για τα καρότα.

Τα άνθη του καρότου είναι τέλεια, που σημαίνει ότι έχουν και αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα (στήμονες και στίγμα) μέσα στο ίδιο λουλούδι.

Πώς να ελέγξετε τις Ασθένειες και τα Παράσιτα Βιολογικά;

Προληπτικά μέτρα

  • Υγιές έδαφος: Το θεμέλιο του οργανικού ελέγχου παρασίτων και ασθενειών είναι το υγιές έδαφος. Τροποποιήστε το χώμα σας με κομπόστ ή παλαιωμένη κοπριά για να βελτιώσετε την αποστράγγιση, τη γονιμότητα και τη μικροβιακή δραστηριότητα. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος που μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στα παθογόνα και τα παράσιτα.
  • Αμειψισπορά: Αποφύγετε να φυτεύετε καρότα στο ίδιο μερος του κήπου κάθε χρόνο. Αυτό διαταράσσει τον κύκλο ζωής των παρασίτων και ασθενειών που μεταδίδονται στο έδαφος.
  • Επιλογή σπόρων: Επιλέξτε ποικιλίες καρότου ανθεκτικές στις ασθένειες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων από την αρχή.
  • Σωστό πότισμα: Ποτίστε τα καρότα σας τακτικά για να διατηρήσετε σταθερή υγρασία στο έδαφος, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Οι μυκητιασικές ασθένειες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε υπερβολικά υγρές συνθήκες.
  • Βοτάνισμα: Αφαιρείτε τακτικά τα ζιζάνια. Ανταγωνίζονται τα καρότα σας για πόρους και μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν παράσιτα και ασθένειες.

Ευεργετικά έντομα και φυτά

Προσελκύστε στον κήπο σας ωφέλιμα έντομα όπως πασχαλίτσες. Αυτοί οι φυσικοί θηρευτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των παρασίτων.

Μπορείτε να το πετύχετε φυτεύοντας συντροφικά λουλούδια όπως άνηθο, αλυσούμι ή κόλιανδρο κοντά στα καρότα σας. Αυτά τα λουλούδια παρέχουν νέκταρ και γύρη για τα ωφέλιμα έντομα.

Βιολογικές Μέθοδοι Καταπολέμησης Παρασίτων

Εάν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με έντομα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού από λιπαρά οξέα. Αυτή είναι μια επιλογή ελέγχου ευρέος φάσματος που μπορεί να στοχεύσει αφίδες, φυλλοβόλα και άλλα έντομα με μαλακό σώμα.

Το σπρέι ελαίου neem είναι μια άλλη βιολογική επιλογή που προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι κάποιων παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μυκητιακών ασθενειών.

Βιολογικός Έλεγχος Ασθενειών

Ένα σπρέι διαλύματος μαγειρικής σόδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο έναντι μυκητιασικών ασθενειών όπως το ωίδιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να αυξήσει το pH του εδάφους.

Τα οργανικά μυκητοκτόνα χαλκού είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο μυκητιασικών ασθενειών. Ωστόσο, ο χαλκός μπορεί να συσσωρευτεί στο έδαφος με την πάροδο του χρόνου, επομένως χρησιμοποιήστε τον με φειδώ και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής.

Φυτά συντροφιάς

Απωθήστε τα Παράσιτα

  • Σκόρδο, σχοινόπρασο, πράσα, ασκαλώνια, κρεμμύδια: Το έντονο άρωμα της οικογένειας “Alliums” απωθεί τις μύγες του καρότου, ένα σημαντικό παράσιτο του καρότου.
  • Φασκόμηλο: Το αρωματικό φύλλωμα του φασκόμηλου αποτρέπει τις μύγες των καρότων και άλλα ανεπιθύμητα έντομα.
  • Δεντρολίβανο: Παρόμοιο με το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο απωθεί τις μύγες του καρότου με τα αρωματικά του έλαια και μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τη γεύση του καρότου.
  • Nasturtiums: Αυτά τα ανθοφόρα φυτά προσελκύουν τις αφίδες μακριά από τα καρότα σας, λειτουργώντας ως καλλιέργεια παγίδας. Απωθούν επίσης άλλα έντομα όπως σκαθάρια αγγουριού.
  • Μέντα: Το έντονο άρωμα της μέντας αποτρέπει τις αφίδες, τους ψύλλους και τις μύγες των καρότων.

Προσελκύστε Ωφέλιμα Έντομα

  • Άνηθος: Το φτερωτό φύλλωμα και τα άνθη του άνηθου προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, όπως πασχαλίτσες, μύγες και παρασιτικές σφήκες.
  • Τα άνθη του μαϊντανού προσελκύουν τις μύγες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών των αφίδων.

Μην φυτεύετε άνηθο ή μάραθο πολύ κοντά στα καρότα. Το φύλλωμά τους μπορεί να σκιάσει τα καρότα.

Βελτίωση της Υγείας του Εδάφους

  • Φασόλια: Τα όσπρια εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο.

Για Σκιά & διατήρηση Υγρασίας:

  • Μαρούλι: Το ρηχό ριζικό σύστημα του μαρουλιού δεν θα ανταγωνιστεί τα καρότα για θρεπτικά συστατικά και τα φύλλα του μπορούν να προσφέρουν κάποια σκιά στα νεαρά σπορόφυτα καρότου, βοηθώντας τα να διατηρήσουν την υγρασία.

Άλλες Ωφέλιμες Καλλιέργειες

  • Τα παντζάρια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα καρότα και μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του εδάφους για ευκολότερη ανάπτυξη των ριζών του καρότου. Τα φύλλα τους προσφέρουν σκιά.
  • Ραπανάκια: Παρόμοια με τα παντζάρια, τα ραπανάκια ωριμάζουν γρήγορα και βοηθούν στη διάσπαση του εδάφους, ενώ οι κορυφές τους μπορούν να προσφέρουν κάποια σκιά στα καρότα.
  • Τα γογγύλια μπορούν να αποτρέψουν τα παράσιτα και να προσφέρουν κάποια σκιά στα καρότα σας.

Μην καλλιεργείτε ποτέ αυτά τα φυτά με καρότα

Ανταγωνιστές

  • Το καλαμπόκι ψηλώνει και έχει ένα γερό ριζικό σύστημα, δυνητικά σκιάζοντας τα καρότα σας. Τα ανταγωνίζεται για νερό και θρεπτικά συστατικά.
  • Ηλίανθοι: Παρόμοια με το καλαμπόκι, οι ηλίανθοι αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να σκιάσουν σημαντικά τα καρότα σας.
  • Το πυκνό φύλλωμα του μάραθου μπορεί να συνωστίσει τα καρότα και ενδεχομένως να απελευθερώσει αλληλοπαθητικές χημικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
  • Ο άνηθος μπορεί επίσης να σκιάσει τα καρότα εάν φυτευτεί πολύ κοντά.
  • Βότανα, όπως το κόλιανδρο, ο μαϊντανός αν αφεθούν να ανθίσουν μπορούν να φουσκώσουν και να γεμίσουν τα καρότα σας. Ενώ προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, η ανθοφορία μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρότου.

Κοινά παράσιτα και ασθένειες

  • Σέλινο: Αν και δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, το σέλινο και τα καρότα είναι ευαίσθητα σε ορισμένες παρόμοιες μυκητιακές ασθένειες.

Πότε τα Μαζεύω;

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να συλλέγετε τα καρότα όταν το επάνω μέρος της ρίζας. όπου συναντά το πράσινο φύλλωμα. φτάσουν σε διάμετρο από 0,75 έως 2,5 εκατοστά. Μπορείτε να σπρώξετε προσεκτικά λίγο χώμα γύρω από ένα καρότο για να μετρήσετε το πάχος του.

Πέρα από το μέγεθος, ελέγξτε την ωριμότητα των φύλλων. Εάν οι κορυφές των καρότων εξακολουθούν να αναπτύσσονται έντονα και να είναι καταπράσινες, τα ίδια τα καρότα μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως ώριμα. Από την άλλη πλευρά, εάν οι κορυφές αρχίσουν να κιτρινίζουν ή να ξεθωριάσουν, είναι σημάδι ότι τα καρότα έχουν ωριμάσει.

Οι ποικιλίες καρότου με μικρότερες ρίζες και οι baby ποικιλίες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή νωρίτερα από τις ποικιλίες με μακρύτερες ρίζες. Οι πληροφορίες στο πακέτο σπόρων συνήθως καθορίζουν τον κατά προσέγγιση χρόνο συγκομιδής για τη συγκεκριμένη ποικιλία που φυτέψατε.

  • Πρώιμα ή baby καρότα: Αυτά μπορούν να συγκομιστούν ήδη 50-60 ημέρες μετά τη φύτευση, όταν φτάσουν σε πάχος περίπου ενός εκατοστού.
  • Καρότα εποχής: Αυτά χρειάζονται συνήθως 70-80 ημέρες για να ωριμάσουν και μπορείτε να τα μαζέψετε όταν φτάσουν σε διάμετρο 0,75 έως 2,5 εκατοστά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια μερική συγκομιδή, αραιώνοντας μερικά ώριμα καρότα, ενώ επιτρέπετε σε άλλα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για μελλοντική χρήση.

Για ορισμένες ποικιλίες καρότου, ένας ελαφρύς παγετός μπορεί να βελτιώσει τη γλύκα τους. Εάν ζείτε σε κλίμα με ήπιους παγετούς, μπορείτε να αφήσετε τα καρότα σας στο έδαφος για μερικές εβδομάδες μετά τον πρώτο παγετό για να βελτιώσετε τη γεύση τους.

Συμβουλές Αποθήκευσης

Κόψτε τα περισσότερα από τα φύλλα του καρότου, αφήνοντας περίπου 1 εκ. φυλλώματος προσκολλημένο. Τα χόρτα αντλούν υγρασία από τις ρίζες, επομένως η αφαίρεση των φύλλων βοηθά τα καρότα να παραμείνουν πιο τραγανά.

Μπορείτε να αφήσετε ένα ελαφρύ στρώμα χώματος στα καρότα για πρόσθετη προστασία ή να τα πλύνετε καλά με δροσερό νερό αν προτιμάτε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει τελείως πριν τα αποθηκεύσετε.

Τοποθετήστε τα καρότα σε μια καθαρή, διάτρητη πλαστική σακούλα. Οι τρύπες επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα για την αποφυγή αλλοίωσης, ενώ η σακούλα διατηρεί λίγη υγρασία.

Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε ψιλοκομμένα καρότα σε ένα αεροστεγές δοχείο με μια υγρή χαρτοπετσέτα για να προσθέσετε υγρασία. Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες.

Κρατήστε τα καρότα μακριά από φρούτα που παράγουν το αέριο αιθυλένιο, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, καθώς αυτό το αέριο μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση τους.

Πώς να Αποθηκεύσετε τους Σπόρους για το Επόμενο Έτος;

Επιλέξτε υγιή, ανθεκτικά στις ασθένειες φυτά καρότου (παλαιές παραδοσιακές ποικιλίες) για να τους επιτρέψετε να ανθίσουν και να παράγουν βιώσιμους σπόρους. Αφήστε αυτά τα επιλεγμένα φυτά να ωριμάσουν πέρα ​​από το σημείο όπου θα μαζεύατε κανονικά τις ρίζες.

Τα φυτά καρότου συνήθως ανθίζουν στο δεύτερο έτος τους, οπότε να είστε έτοιμοι να περιμένετε. Ανάλογα με τον χρόνο φύτευσης και την ποικιλία, η ανθοφορία μπορεί να συμβεί στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

Οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή μόλις ροδίσουν και στεγνώσουν στις κεφαλές των λουλουδιών.

Κόψτε προσεκτικά τις κεφαλές των λουλουδιών με κλαδευτήρι πριν σπάσουν και διασκορπιστούν οι σπόροι. Τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να στεγνώσουν εντελώς.

Μόλις στεγνώσουν τελείως οι σπόροι, μπορείτε να τους αλωνίσετε απαλά με το χέρι για να τους ξεχωρίσετε από το άνθος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε τους αποξηραμένους σκύλους μαζί πάνω από ένα δοχείο για να απελευθερώσετε τους σπόρους.

Απομόνωση

Για να διασφαλίσετε ότι οι σπόροι σας θα είναι καλής ποιότητας, συνιστάται να απομονώνετε τα καρότα σας από άλλα ανθοφόρα μέλη της οικογένειας Apiaceae (όπως μαϊντανός, μάραθο ή άγρια ​​καρότα) κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Μπορείτε να το πετύχετε φυτεύοντάς τα σε ξεχωριστή τοποθεσία τουλάχιστον 1000 μέτρα μακριά ή χρησιμοποιώντας καλύμματα σειρών για να αποτρέψετε την πρόσβαση των εντόμων.

Αποθήκευση Σπόρων

Μετά το αλώνισμα, καθαρίστε και ταξινομήστε τους σπόρους για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ή ανώριμους σπόρους. Τοποθετήστε τους σπόρους σε αεροστεγή δοχεία με ετικέτες που υποδεικνύουν την ποικιλία, την ημερομηνία συλλογής και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.

Αποθηκεύστε τους σπόρους σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Οι σπόροι καρότου μπορούν να παραμείνουν βιώσιμοι για έως και 3 χρόνια υπό κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

20+1 Μυστικά Καλλιέργειας Καρότου

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή: Σπείρετε τους σπόρους σε δροσερό καιρό, ιδανικά 2-4 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό.

Ηλιοφάνεια: Επιλέξτε μια τοποθεσία με τουλάχιστον 6-10 ώρες άμεσου ηλιακού φωτός καθημερινά.

Χαλαρώστε το έδαφος: Τα καρότα προτιμούν χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Τροποποιήστε τα βαριά αργιλώδη εδάφη με λίπασμα ή άμμο για καλύτερη ανάπτυξη των ριζών.

Σημασία απόστασης σπόρων: Ανατρέξτε στις οδηγίες των πακέτων σπόρων για συγκεκριμένες συστάσεις απόστασης.

Μουλιάζω; Το μούλιασμα των σπόρων για λίγες ώρες πριν από τη φύτευση μπορεί να ενθαρρύνει την ταχύτερη βλάστηση, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Απευθείας Σπορά; Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν απευθείας σε εξωτερικούς χώρους ή να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους λίγες εβδομάδες πριν από τη μεταφύτευση. Ωστόσο, η μεταφύτευση μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των ευαίσθητων ριζών τους.

Διατηρήστε το υγρό, όχι μουσκεμένο: Ποτίζετε τακτικά, ειδικά κατά τη βλάστηση και τον ζεστό καιρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Ποτίστε σοφά: Στοχεύστε σε βαθύ πότισμα που φτάνει στη ζώνη της ρίζας, ενθαρρύνοντας την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών.

Αραίωση για ευημερία: Μόλις τα σπορόφυτα φτάσουν μερικά εκατοστά ψηλά, αραιώστε τα για να επιτρέψετε τη σωστή ανάπτυξη των ριζών. Χρησιμοποιήστε τα αραιωμένα καρότα στις σαλάτες σας.

Εδαφοκάλυψη: Εφαρμόστε ένα στρώμα οργανικού υλικού, όπως άχυρο ή τεμαχισμένα φύλλα γύρω από τα καρότα σας για να καταστείλετε τα ζιζάνια, να διατηρήσετε την υγρασία και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του εδάφους.

Κομποστοποιημένοι κόκκοι καφέ: Τα κατακάθια καφέ μπορούν να προστεθούν στη σωρό του κομπόστ. Εμπλουτίζουν το έδαφος.

Ζιζάνια: Αφαιρείτε τακτικά τα ζιζάνια γύρω από τα καρότα σας για να αποτρέψετε τον ανταγωνισμό για νερό και θρεπτικά συστατικά.

Εναλλάξτε τις καλλιέργειές σας: Μη φυτεύετε καρότα στο ίδιο μέρος του κήπου κάθε χρόνο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται στο έδαφος και στην εξάντληση των θρεπτικών ουσιών.

Βιολογικές επιλογές: Για προβλήματα παρασίτων, δοκιμάστε οργανικές μεθόδους όπως εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού ή σπρέι ελαίου neem πριν καταφύγετε σε χημικούς ελέγχους.

Ενθαρρύνετε τα ωφέλιμα έντομα: Προσφέρετε βιότοπο για πασχαλίτσες, φυτεύοντας βότανα ή αφήνοντας λίγο τριφύλλι να αναπτυχθεί στον κήπο σας. Αυτοί οι φυσικοί θηρευτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των παρασίτων.

Ωφέλιμα φυτά: Φυτέψτε λουλούδια συντροφιάς, όπως άνηθο κοντά στα καρότα σας για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα και να αποτρέψετε τα παράσιτα.

Το μέγεθος έχει σημασία: Ο ιδανικός χρόνος συγκομιδής εξαρτάται από την ποικιλία. Γενικά, στοχεύστε σε διάμετρο περίπου 2 εκ. για τις περισσότερες ποικιλίες. Ανατρέξτε στις πληροφορίες του πακέτου σπόρων για λεπτομέρειες.

Σταδιακή συγκομιδή: Σκεφτείτε μια σταδιακή συγκομιδή.

Φρεσκάδα: Αποθηκεύστε τα μη αποφλοιωμένα καρότα στο συρτάρι του ψυγείου σας σε μια διάτρητη πλαστική σακούλα ή δοχείο με λίγο νερό για να διατηρήσετε την υγρασία.

Κελάρι: Εάν έχετε ένα κελάρι, είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσετε τα καρότα για παρατεταμένες περιόδους σε δροσερό, σκοτεινό και υγρό περιβάλλον. Συσκευάστε τα σε ελαφρώς υγρή άμμο ή πριονίδι.

Αφήστε τα λουλούδια: Αφήστε μερικά φυτά καρότου να ανθίσουν. Θα πάρετε σπόρους καρότου το δεύτερο έτος για μελλοντικές φυτεύσεις.

Άλλες Τροφές για έναν Κήπο Επιβίωσης

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν και ωριμάζουν γρήγορα, παρέχοντας μια σταθερή πηγή φρέσκων προϊόντων καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών και σταθεροποιούν το άζωτο στο έδαφος, βελτιώνοντας τη γονιμότητά του για άλλα φυτά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες φασολιών για να διαλέξετε.

Ο αρακάς είναι μια άλλη καλλιέργεια που δεσμεύει το άζωτο και παρέχει πρωτεΐνες και απαραίτητες βιταμίνες. Είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού που μπορούν να φυτευτούν νωρίς την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο.

Οι ντομάτες είναι μια ευέλικτη τροφή που μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια, μαγειρεμένη ή κονσέρβα. Απαιτούν πλήρη ήλιο και ζεστές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσουν, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες για να διαλέξετε, ώστε να μπορείτε να βρείτε αυτή που είναι κατάλληλη για το κλίμα σας.

Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό προϊόν σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, μαγειρεμένα ή αποξηραμένα. Τα κρεμμύδια προσθέτουν γεύση στα τρόφιμα και έχουν επίσης ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Το σκόρδο είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων και έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, μαγειρεμένο ή αποξηραμένο.

Οι πιπεριές έρχονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα και μπορεί να είναι γλυκές ή καυτερές. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C.

Η χειμωνιάτικη κολοκύθα και τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια είναι ευέλικτα λαχανικά. Η χειμωνιάτικη κολοκύθα αποθηκεύεται καλά, ενώ τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια τρώγονται καλύτερα φρέσκα. Αποτελούν μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Ειδικά η χειμωνιάτικη κολοκύθα είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές επιβίωσης. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί, παρέχει πολλές θερμίδες και αποθηκεύεται έως και 7 μήνες!

Το καλαμπόκι είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, μαγειρεμένο ή αποξηραμένο. Το καλαμπόκι απαιτεί πλήρη ήλιο και ζεστές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει.Βρείτε τον πλήρη οδηγό καλλιέργειας καλαμποκιού ΕΔΩ.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, βιταμινών και φυτικών ινών. Είναι μια ευέλικτη καλλιέργεια που μπορεί να ψηθεί, να πολτοποιηθεί ή να ψηθεί. Οι γλυκοπατάτες απαιτούν πλήρη ήλιο και ζεστές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσουν.

Οι πατάτες είναι ένα αμυλούχο λαχανικό που είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων. Μπορούν να ψηθούν, να πολτοποιηθούν, να βραστούν ή να τηγανιστούν. Οι πατάτες χρειάζονται δροσερό καιρό για να ευδοκιμήσουν και πρέπει να φυτευτούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές βασικές τροφές που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε έναν κήπο επιβίωσής. Φυτεύοντας μια ποικιλία καλλιεργειών, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε μια σταθερή παροχή θρεπτικών τροφών καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Προηγούμενο

Κολοκύθα: 27+1 Μυστικά Καλλιέργειας | Τροφές Επιβίωσης

Καλαμπόκι για Αδυνάτισμα

Επόμενο