Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ζεστά φαγητά & ροφήματα;

Καλύτερα να αποφεύγετε να τρώτε πολύ ζεστά φαγητά ή να πίνετε καυτερά ροφήματα! Επηρεάζουν την πέψη των τροφών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του οισοφάγου!

Τα καυτά γεύματα & ροφήματα αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου!

Οι τροφές και τα υγρά φτάνουν στο στομάχι σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα μετά την κατάποση τους. Έτσι, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν. Η βλεννογόνος του στομάχου δεν μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από τις υψηλές θερμοκρασίες του φαγητού.

Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να πίνετε το τσάι σας ζεστό (50oC), παρά καυτό (60oC). Τα καυτά ροφήματα και γεύματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, αλλά και άλλων καρκίνων, ακόμα και 3 φορές![1]

Όσοι συνηθίζουν να τρώνε το φαγητό τους απλά ζεστό, αντί για καυτό, έχουν περίπου 80% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οι πολύ ζεστές τροφές αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου!

Επιπλέον, τα καυτά φαγητά και ροφήματα αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.[2,3]

Η συχνή κατανάλωση καυτών τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου 2 φορές!

Επίσης, η συχνή κατανάλωση πολύ καυτού τσαγιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου ακόμα και 4 φορές!

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι από τους πιο συχνούς κακοήθεις όγκους. Επιπλέον, σπάνια ανιχνεύεται σε αρχικά στάδια.

Άλλες κοινές αιτίες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου είναι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, αλλά και η συχνή κατανάλωση λαχανικών τουρσί.[4]

Τα ζεστά γεύματα εμποδίζουν την πέψη!

Οι καυτές τροφές μπορεί να εμποδίσουν και τη σωστή πέψη. Τροφές με υψηλές θερμοκρασίες φεύγουν από το στομάχι γρηγορότερα απ’ότι θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι να μη χωνεύουμε τις τροφές αποτελεσματικά.[5]

Θα πρέπει να τρώμε γεύματα που είναι απλά ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Βέβαια, ακόμα και πολύ κρύες τροφές δεν είναι καλές για την πέψη. Έχουν την ίδια αντιμετώπιση από το στομάχι μας, όπως οι πολύ ζεστές τροφές.

Σύμφωνα με έρευνες, κρύες τροφές με μια ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία των 4oC φεύγουν από το στομάχι πιο γρήγορα απ’ότι θα έπρεπε, δημιουργώντας προβλήματα στη χώνεψη. Αντίθετα, τροφές με θερμοκρασία 12oC δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στην πέψη.[6]

Πρακτικά, καλό είναι να περιμένετε μερικά λεπτά, αφού βγάλετε το φαγητό από το φούρνο, προτού ξεκινήσετε να τρώτε. Προτιμήστε να πίνετε ροφήματα ή να τρώτε τροφές, που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε θερμοκρασία δωματίου!

Προηγούμενο

Το GABA βοηθάει στην αύξηση της μυικής μάζας!

Τα Kαρότα βοηθούν στο δυνάτισμα!

Επόμενο