Παχαίνει το ελαιόλαδο & τα άλλα φυτικά έλαια;

Το ελαιόλαδο παχαίνει. Όπως όλα τα φυτικά έλαια έχει εξαιρετικά πολλές θερμίδες. 1 κουταλιά έχει 126 θερμίδες! Όσοι θέλουν να αδυνατίσουν θα πρέπει να περιορίσουν όλα τα έλαια στο ελάχιστο.

Πόσες θερμίδες έχει το ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο μας παχαίνει, διότι έχει πολλές θερμίδες. Στην πραγματικότητα είναι η πιο θερμιδογόνα τροφή, αφού αποτελείται 100% από λιπαρά! Μόλις μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει 126 θερμίδες!

Όλα τα φυτικά έλαια έχουν τις ίδιες θερμίδες. Ακόμα και μια κουταλιά ηλιέλαιο έχει 126 θερμίδες. Τα φυτικά έλαια έχουν περισσότερες θερμίδες ακόμα και από το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος! Επίσης, εξαιρετικά παχυντικές τροφές.

Παχαίνει το ελαιόλαδο;

Σίγουρα, θα πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες των φυτικών ελαίων που καταναλώνουμε, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Ακόμα και το υγιεινό ελαιόλαδου παχαίνει! Θα πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε.

Επίσης, καλό είναι να βγάλουμε τελείως από τη διατροφή μας όλα τα έλαια, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Χρειαζόμαστε λιπαρά για καλό μεταβολισμό

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, χρειάζεται να λαμβάνουμε το 20-35% των συνολικών θερμίδων μας από λίπη.[1] Αν τρώμε πολλά φυτικά έλαια, αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά πολύ και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Η καλύτερη διατροφική πηγή λιπαρών δεν είναι τα φυτικά έλαια. Ούτε το ελαιόλαδο. Είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι. Προτιμήστε να τρώτε καθημερινά 1-2 χούφτες με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Συνδυάστε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς, ώστε να λάβετε πολλές διαφορετικές ουσίες, που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας.

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, τα φιστίκια Αιγίνης κλπ είναι τροφές με αρκετό λίπος και θερμίδες, που όμως μας βοηθούν στο αδυνάτισμα. Είναι οι καλύτερες πηγές λιπαρών.

Τέλος, αν σας αρέσει το αβοκάντο, μπορείτε να τρώτε μια μερίδα την ημέρα. Ακόμα και αν κάνετε δίαιτα. Το αβοκάντο βοηθάει στο αδυνάτισμα, αφού αποτελείται κυρίως από τα “καλά” μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Όπως και το ελαιόλαδο!

Διατροφική αξία ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 100% από λιπαρά! Περίπου το 14% είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα, το 73% μονοακόρεστα και το 11% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.[2]

Η χαμηλή περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε κορεσμένα λιπαρά οξέα το καθιστά άριστη τροφή για την υγεία μας. Μια κουταλιά ελαιόλαδο περιέχει περίπου 2γρ κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο είναι τα 13γρ![3] Δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, υπέρτασης ή εγκεφαλικού.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε παίζει ρόλο στο αδυνάτισμα. Όταν ερευνητές αντικατέστησαν τα κορεσμένα λιπαρά, με μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα, οι ασθενείς έχασαν βάρος.[4]

Οι φυτικές τροφές, όπως και το ελαιόλαδο, έχουν μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων. Είναι ένας από τους λόγους, που βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Αντίθετα, οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Οπότε, θα πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Ακόμα και το γάλα παχαίνει, αφού περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα και θερμίδες.

Πάνω απ’όλα, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου έχουν μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας! Για παράδειγμα, οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μακροζωία και στον καλό μεταβολισμό. Επίσης, έχουν ισχυρή δράση κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.[5]

Το ελληνικό λάδι είναι από τα πιο πλούσια σε πολυφαινόλες. Για παράδειγμα, η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, για την Κορονέικη ποικιλία είναι μεγαλύτερη από 600 mg ανά κιλό! Άλλες ξένες ποικιλίες έχουν συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μικρότερη από 200 mg ανά κιλό.

Τέλος, το ελαιόλαδο έχει μια μικρή δόση βιταμίνης Ε και Κ. 100γρ ελαιόλαδου περιέχουν 14,4 mg βιταμίνης Ε και 60 μg βιταμίνης Κ.

Πώς να φάω το ελαιόλαδο, ώστε να αδυνατίσω;

Το ελαιόλαδο είναι από τις πιο θερμιδογόνες τροφές, που υπάρχουν. Πρέπει να τρώμε ελάχιστες ποσότητες, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Άρα καλό είναι να αποφεύγετε τα τηγανητά και τα φαγητά που έχουν πολύ λάδι. Μπορείτε να σοτάρετε τα λαχανικά σας με νερό, αντί για λάδι. Πάντα να προσθέτετε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να είναι πιο έντονη η γεύση του. ‘Έτσι, με μικρότερη ποσότητα έχουμε παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, προτιμήστε να μαγειρεύετε την ομελέτα σας με ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Μόνο τότε βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το αλάτι, ώστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα. Πολύ αλάτι στις τροφές παχαίνει.

Επίσης, αποφύγετε το πολύ λάδι στις σαλάτες και στα λαδερά φαγητά, καθώς και τον συνδυασμό με άλλες τροφές με πολλές θερμίδες, που παχαίνουν, όπως είναι η φέτα. Σως με λίγες θερμίδες, ώστε να προσθέσετε γεύση στις σαλάτες σας είναι η μουστάρδα και η light μαγιονέζα.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε το λάδι στο βραδινό σας, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Γιατί το ελαιόλαδο είναι προτιμότερο από το ηλιέλαιο;

Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγετε το ηλιέλαιο.

Το ηλιέλαιο έχει τεράστιες ποσότητες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το 65% των λιπαρών του ηλιελαίου είναι ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Ενώ χρειαζόμαστε τα ωμέγα-6, τέτοιες τεράστιες δόσεις οδηγούν σε φλεγμονές και παχυσαρκία!

Προηγούμενο

Παχαίνει τελικά το αλάτι;

Μπορώ να τρώω φέτα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος;

Επόμενο