Ποια δοσολογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 δημιουργεί φλεγμονές;

Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα για καλή υγεία. Όμως, στη σύγχρονη διατροφή έχει αυξηθεί υπερβολικά η κατανάλωση των ωμέγα-6. Αντίθετα, τρώμε ελάχιστα τρόφιμα με ωμέγα-3. Αυτές οι δοσολογίες οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές και άρα αρρώστιες!

Ιδιότητες ωμέγα-3 & ωμέγα-6

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού, πνευμονικού, ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος.[1]

Επιπλέον, είναι απαραίτητα για καλή όραση, μνήμη, αλλά και γονιμότητα, αφού βρίσκονται σε αφθονία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τον εγκέφαλο, αλλά και στα σπερματοζωάρια.

Επίσης, είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα. Δηλαδή, πρέπει να τα λαμβάνουμε από τις τροφές. Δεν μπορεί να τα παράξει το σώμα μας.

Παρενέργειες υπερβολικής κατανάλωσης ωμέγα-6

Παρ’ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στην υγεία μας, η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, όπως χρόνιες φλεγμονές.

Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνουμε την ίδια δοσολογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Όμως, στη σύγχρονη διατροφή, καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ωμέγα-6. Κυρίως, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυτικών ελαίων.Τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, περιέχουν τεράστιες ποσότητες ωμέγα-6 και καθόλου ωμέγα-3.

Η ανισορροπία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, η καρδιακή νόσος, ακόμα και ο καρκίνος![1]

Η ιδανική αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3

Παλαιότερα οι άνθρωποι κατανάλωναν περίπου ίσες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6.[2]

Στις μέρες μας, καταναλώνουμε έως και 17 φορές περισσότερα ωμέγα-6 απ’ότι ωμέγα-3! Οπότε και ταλαιπωρούμαστε από πολλές παρενέργειες.

Άρα, πρέπει να μειώσουμε την αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, όσο πιο πολύ μπορούμε. Σύμφωνα με έρευνες, όταν ο λόγος αυτός μειώθηκε, από το 17 στο:

  • 5, βοήθησε ανθρώπους με άσθμα.
  • 4, μειώθηκε κατά 70% το ποσοστό της συνολικής θνησιμότητας.
  • 3, μείωσε τις φλεγμονές στους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επομένως, θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-6 και ταυτόχρονα να τρώμε πιο πολλές τροφές με ωμέγα-3.

Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε ωμέγα-6 που πρέπει να αποφεύγεις

Τα ωμέγα-6 υπάρχουν παντού. Είναι σχεδόν αδύνατον να έχουμε ανεπάρκεια σε ωμέγα-6. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά, καθώς και τα αβγά και άλλες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα-6.

Απλά, θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση των τροφών με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ωμέγα-6. Τα φαγητά που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι τα περισσότερα φυτικά έλαια.

Δυστυχώς, βρίσκονται παντού. Θα τα βρούμε σε πολλές συσκευασμένες τροφές, γλυκά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, fast food, αλλά και σε όλα τα τηγανητά τρόφιμα!

ωμέγα-6
(γρ/100γρ)
ωμέγα-3
(γρ/100γρ)
ηλιέλαιο65,70
καλαμποκέλαιο53,51,2
Βαμβακέλαιο51,50
αμυγδαλέλαιο17,40
ελαιόλαδο9,80,8
φοινικέλαιο9,10
Πλουσιότερες τροφές με ωμέγα-6.

Όπως βλέπουμε, το ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο είναι από τις πλουσιότερες τροφές σε ωμέγα-6, ενώ περιέχουν καθόλου ή αμελητέα ποσότητα ωμέγα-3!

Καλό είναι να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση αυτών των ελαίων, ώστε να αποφύγουμε σοβαρές παρενέργειες, όπως είναι οι χρόνιες φλεγμονές!

Ακόμα ένας λόγος να αποφεύγετε τα τηγανητά!

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 που πρέπει να τρως!

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι περίπου 1,6γρ για τους άντρες και 1,1γρ για τις γυναίκες.

Αν τρώμε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, μπορούμε εύκολα να καταναλώσουμε αυτή τη δόση. Για παράδειγμα, ο λιναρόσπορος και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες τροφές με ωμέγα-3. Μόλις 1 κουταλιά λιναρόσπορου περιέχει 2,3γρ ωμέγα-3!

Δείτε όλες τις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 εδώ. Δυστυχώς, είναι ελάχιστες.

Τέλος, τρώτε τροφές με ωμέγα-3 καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αλλά και κτίζουν μυς! Οι αθλητές, καθώς και όσοι ακολουθούν διατροφή περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα!

Προηγούμενο

Ο κολοκυθόσπορος είναι superfood τροφή!

Η κινόα είναι ποιοτική φυτική πρωτεΐνη, ιδανική για αθλητές!

Επόμενο