Να φάω αβοκάντο για αδυνάτισμα ή παχαίνει;

Το αβοκάντο έχει πολλές βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά, που βοηθάνε στο αδυνάτισμα, αφού αυξάνουν τον μεταβολισμό και καίνε περισσότερο λίπος. Βέβαια, θα πρέπει να τρώμε μικρές μερίδες, διότι το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες. Άρα παχαίνει εύκολα.

Πόσες θερμίδες έχει το αβοκάντο;

Το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες. 100γρ αβοκάντο έχουν 120-170 θερμίδες, ανάλογα με την ποικιλία.

Τα αβοκάντο τύπου Φλόριντα έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Έχουν 120 θερμίδες ανά 100γρ. Αυτά είναι τα μεγάλα πράσινα αβοκάντο. Ζυγίζουν περισσότερο από 300γρ το ένα! Ένα ολόκληρο αβοκάντο έχει περίπου 370 θερμίδες. Τα αβοκάντο Φλόριντας έχουν λιγότερες θερμίδες, διότι έχουν λιγότερα λιπαρά.

Τα μικρότερα μαύρα αβοκάντο είναι τύπου Καλιφόρνιας. 100γρ έχουν 170 θερμίδες. Ένα ολόκληρο αβοκάντο ζυγίζει περίπου 150γρ και έχει 230 θερμίδες.

Ως μια μερίδα αβοκάντο θεωρούνται τα 50γρ. Έτσι, μια μερίδα αβοκάντο θα μας δώσει 60-90 θερμίδες, ανάλογα την ποικιλία.

Το αδυνάτισμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βέβαια, ο σημαντικότερος είναι η λήψη λιγότερων θερμίδων απ’όσες καίμε. Επειδή το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες, καλό είναι να περιοριζόμαστε στη μια μερίδα την ημέρα. Τότε, πραγματικά βοηθάει στο αδυνάτισμα και στο να κάψουμε λίπος!

Το αβοκάντο έχει “καλό” λίπος που βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Το αβοκάντο αποτελείται κυρίως από λίπος. 100γρ αβοκάντο έχουν 2γρ πρωτεΐνη, 9γρ υδατάνθρακες και 15γρ λίπος.

Βέβαια, το αβοκάντο έχει καλά λιπαρά. Το αβοκάντο είναι εξαιρετικά πλούσια τροφή σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. 100γρ έχουν 9,8γρ μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αντίθετα, έχει μόνο 1,8γρ πολυακόρεστα και 2,1γρ κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Δε θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από 13γρ την ημέρα.[1] 

Σύμφωνα με έρευνες, όταν αντικαθιστούμε τροφές με κορεσμένα λιπαρά, με τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το αβοκάντο, χάνουμε βάρος ευκολότερα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχουν μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ελέγχουν το ζάχαρο του αίματος, μειώνουν τη “κακή” LDL-χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια![2,3]

Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο αβοκάντο, βοηθάνε στο αδυνάτισμα, αφού αυξάνουν το μεταβολισμό, μειώνουν την όρεξη και βοηθούν το σώμα μας να κάψει λίπος πιο αποτελεσματικά.[4]

Έτσι, το αβοκάντο αποτελεί πηγή υγιεινών λιπαρών. Μια μερίδα αβοκάντο την ημέρα, όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Προτιμήστε να λαμβάνεται τα λιπαρά που χρειάζεστε από τροφές, όπως είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και σπόροι. Αποφύγετε τα όλα τα φυτικά έλαια, καθώς έχουν τεράστιες ποσότητες θερμίδων. Ακόμα και το υγιεινό ελαιόλαδο παχαίνει.

Τέλος, το αβοκάντο έχει μικρές ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βέβαια, δεν είναι μια τροφή που μπορούμε να βασιστούμε για τη λήψη των πολύτιμων ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για καλή υγεία μας, αδυνάτισμα, αλλά και αύξηση της μυικής μάζας. Όμως, ελάχιστες τροφές τα περιέχουν. Δείτε τις τροφές με ωμέγα-3 σε αυτό το άρθρο μας.

Το αβοκάντο έχει πολλές ίνες, που μας χορταίνουν

Επιπλέον, το αβοκάντο βοηθάει στο αδυνάτισμα, διότι είναι καλή πηγή εδώδιμων ινών. 100γρ αβοκάντο έχουν περίπου 6,8γρ ινών.

Για σύγκριση, τα αχλάδια έχουν μόλις 5,6γρ ινών ανά 100γρ και θεωρούνται εξαιρετικά χορταστικά φρούτα που βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ινών είναι περίπου 28γρ για μια δίαιτα των 2000 θερμίδων. Η διατροφή πλούσια σε ίνες βοηθάει στο αδυνάτισμα και στο να κάψουμε περισσότερο λίπος![5]

Οι ίνες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Έτσι, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες συνολικά την ημέρα. Οπότε και χάνουμε κιλά πιο εύκολα!

Ειδικά το αβοκάντο είναι εξαιρετικά χορταστική τροφή. Έχει την ιδιότητα να μας κρατάει χορτάτους για ώρα![6] Έτσι, μόλις μια μερίδα αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε εύκολα, χωρίς κόπο.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε αβοκάντο για γρηγορότερο αδυνάτισμα είναι στο δεκατιανό ή στο μεσημεριανό. Το αβοκάντο μας κρατάει χορτάτους μέχρι και 5 ώρες! Οπότε μας βοηθάει να ακολουθήσουμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα πιο εύκολα, αφού δεν πεινάμε!

Επιπλέον, οι ίνες στο αβοκάντο βοηθούν στη δυσκοιλιότητα!

Το αβοκάντο έχει βιταμίνες που αυξάνουν το μεταβολισμό!

Το αβοκάντο έχει μεγάλη διατροφική αξία.

Για παράδειγμα, 100γρ αβοκάντο έχουν 0,6 mg σίδηρο, 0,68 mg ψευδάργυρο, 507 mg κάλιο, 0,17 mg χαλκό, 0,4 μg σελήνιο, 147 IU βιταμίνη Α, 1,97 mg βιταμίνη Ε, 9 mg βιταμίνη C.

Το σώμα μας χρειάζεται επαρκείς δόσεις βιταμινών και μετάλλων, ώστε να μπορέσει να κάψει λίπος αποτελεσματικά και να χάσουμε βάρος.

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ βοηθάει στη σύνθεση της σεροτονίνης και της νιασίνης από το σώμα μας. Ουσίες που είναι απαραίτητες στο αδυνάτισμα!

Το αβοκάντο αδυνατίζει αφού έχει αντιοξειδωτικά

Μια συχνή αιτία παχυσαρκίας είναι οι φλεγμονές. Για να τις αντιμετωπίσουμε φυσικά, μέσω της διατροφής, χρειάζεται να τρώμε τροφές πλούσιες αντιοξειδωτικά.

Το αβοκάντο είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών.[7] Για παράδειγμα, 100γρ αβοκάντο έχουν 271 μg λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Δυο ισχυρότατων καροτενοειδών, που παίζουν βασικό ρόλο στην όραση και στο νεανικό δέρμα!

Οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μυρωδικά, και τα μπαχαρικά.

Ακόμα και οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αντιοξειδωτικά. Το πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο τους είναι ένας από τους λόγους, που βοηθάνε στο αδυνάτισμα, παρά τις πολλές τους θερμίδες!

Τέλος, το αβοκάντο είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε φυτοστερόλες.

Το αβοκάντο βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Παρά τις πολλές του θερμίδες, το αβοκάντο, όχι μόνο βοηθάει στο αδυνάτισμα, αλλά βοηθάει και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Σίγουρα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μια ισορροπημένης δίαιτας αδυνατίσματος.[8,9]

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι εξαιρετική διατροφική πηγή φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β6. Απαραίτητες βιταμίνες για τη μείωση της επικίνδυνης ομοκυστεΐνης.

Μπορείτε να συνδυάσετε το αβοκάντο με τα αγαπημένα σας αλμυρά σνακ, όπως είναι τα κράκερ, τα κριτσίνια ή οι ρυζογκοφρέτες, αλλά και σε υγιεινά σάντουιτς για αδυνάτισμα!

Θα παχύνω αν φάω ένα αβοκάντο την ημέρα;

Ένα μικρό αβοκάντο (~150γρ) την ημέρα, τύπου Καλιφόρνιας, έχει περίπου 230 θερμίδες. Όσες 2 κουταλιές ελαιόλαδου! Αυτή η ποσότητα δεν παχαίνει. Το αντίθετο μάλιστα!

Μπορείτε να το προσθέσετε σε τοστ και άλλα αγαπημένα σας σνακ.

Βέβαια, πάνω απ’όλα, θα πρέπει να προσέξουμε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε την ημέρα. Όταν καταναλώνουμε περισσότερες, απ’όσες καίμε, τότε παχαίνουμε. Σε αντίθετη περίπτωση χάνουμε κιλά.

Σίγουρα, μπορείτε να τρώτε φρούτα για να αδυνατίσετε. Ειδικά, φρούτα με λίγες θερμίδες, όπως οι φράουλες, ο ανανάς και τα πορτοκάλια.

Προηγούμενο

Βιταμίνη Β12 για τριχόπτωση & δυνατά μαλλιά!

Ο ανανάς είναι το απόλυτο φρούτο για αδυνάτισμα!

Επόμενο