Μπορώ να τρώω φέτα σε μια δίαιτα αδυνατίσματος;

Πόσες θερμίδες έχει η φέτα;

Η φέτα έχει αρκετές θερμίδες. 100γρ φέτα έχουν περίπου 260 θερμίδες.[1] Έτσι, μια μερίδα, που αποτελείται από 50γρ θα μας δώσει περίπου 130 θερμίδες. Οπότε, αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα της φέτας που καταναλώνουμε.

Η φέτα είναι πρωτεΐνη ή λίπος;

Οι θερμίδες της φέτας προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά. 100γρ φέτας έχουν 21γρ λιπαρά. Ακόμα, είναι αρκετά καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ δεν έχει καθόλου υδατάνθρακες.

Καταρχάς, η πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, αφού περίπου το 20-30% των θερμίδων της καίγονται κατά τη διαδικασία της πέψης.

Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά λίπη. Το σώμα μας μπορεί εύκολα να αποθηκεύσει τα λίπη των τροφών, ως σωματικό λίπος. Ιδανικά το 20-35% των θερμίδων της ημέρας θα πρέπει να προέρχεται από λίπη.[2]  Μεγαλύτερες ποσότητες λίπους έχουν συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Έτσι, αφού η φέτα είναι πλούσια σε λίπη, καλό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Αν σκοπός μας είναι το αδυνάτισμα, θα πρέπει να περιοριστούμε σε μια μερίδα των 50γρ την ημέρα.

Επιπλέον, η φέτα αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά. Είναι το είδος των λιπαρών που είναι επικίνδυνα για την καρδιά! Το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι μόλις 13γρ, σε μια δίαιτα των 2000 θερμίδων![3]

Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για κάποιον υπέρβαρο να χάσει βάρος.[4]

100γρ φέτα έχουν περίπου 16γρ κορεσμένα λιπαρά οξέα! Περισσότερα δηλαδή από το ανώτατο ασφαλές όριο. Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών είναι ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να ελαττώσουμε την κατανάλωση φέτας.

Το αλάτι στη φέτα παχαίνει!

Επιπλέον, η φέτα παχαίνει, διότι έχει πολύ αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο. 100γρ φέτα έχουν περίπου 1140 mg νάτριο.

Η ανώτατη ασφαλής δόση νατρίου, για υγιείς ανθρώπους είναι 2300 mg την ημέρα. Βέβαια, συνίστανται αρκετά χαμηλότερες δόσεις, ακόμα και για υγιείς ανθρώπους. Πάνω απ’όλα, όσοι έχουν υπέρταση δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1500 mg νατρίου την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ιδανική δόση νατρίου για τους περισσότερους από εμάς είναι μόλις τα 1000 mg την ημέρα.[5] 

Το αλάτι μπορεί να μην έχει θερμίδες, αλλά κάνει κατακράτηση υγρών και μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων. Ειδικά ο συνδυασμός του με λιπαρές τροφές, όπως είναι η φέτα, μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε ακόμα και 60% περισσότερες θερμίδες. Μεγάλες δόσεις αλατιού παχαίνουν.

Πόση φέτα μπορώ να τρώω την ημέρα για να χάσω κιλά;

Δε θα πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες φέτας, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε. Η φέτα παχαίνει, διότι έχει πολλές θερμίδες, πολύ αλάτι και τεράστια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αν σκοπός σας είναι το αδυνάτισμα, δε θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από 1 μερίδα των 50γρ φέτα την ημέρα. Αυτή η ποσότητα έχει 130 θερμίδες.

Άλλωστε η φέτα είναι τυρί με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Πώς να φάω τη φέτα για να μην παχύνω;

Η φέτα παχαίνει, ειδικά, όταν είναι το κύριο συστατικό σε μια συνταγή. Για παράδειγμα, αν φάτε αρκετά κομμάτια τυρόπιτας, ως μεσημεριανό, το πιθανότερο είναι να καταναλώσετε πολλές θερμίδες και τεράστιες δόσεις νατρίου, καθώς και κορεσμένων λιπαρών οξέων!

Αντίθετα, η φέτα μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, αν τη χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό και με κύριο σκοπό να δώσει γεύση σε υγιεινά, αλλά άγευστα γεύματα.

Βέβαια, προσοχή χρειάζεται στις συνολικές θερμίδες του γεύματος. Εκτός της φέτας, το λάδι και το ψωμί μπορεί να εκτινάξουν τις θερμίδες, που καταναλώνουμε. Κλασικά παραδείγματα είναι η παραδοσιακή σαλάτα και τα λαδερά φαγητά. Ο συνδυασμός φέτα – λάδι – ψωμί παχαίνει, ειδικά αν φάμε μεγάλες ποσότητες ή αν τα φάμε για βραδινό.

Προηγούμενο

Παχαίνει το ελαιόλαδο & τα άλλα φυτικά έλαια;

Τι να φάω το βράδυ με χαμηλές θερμίδες, αντί για γιαουρτάκι;

Επόμενο