Πότε παχαίνει η μπύρα;

Η μπύρα παχαίνει, αφού έχει αρκετές θερμίδες και συχνά συνδυάζεται με άλλες θερμιδογόνες τροφές. Επιπλέον, όταν το σώμα μας προσπαθεί να αποβάλει το αλκοόλ από το αίμα δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά τις υπόλοιπες τροφές, με αποτέλεσμα οι τροφές που τρώμε μαζί με την μπύρα μας να αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος!

Η μπύρα παχαίνει αφού έχει θερμίδες

Σίγουρα, αν θέλετε να χάσετε κιλά γρήγορα, θα πρέπει να περιορίσετε τις μπύρες. Η μπύρα έχει θερμίδες, άρα παχαίνει!

θερμίδες
330ml
θερμίδες
500ml
χωρίς αλκοόλ[1]82125
lager[2]132200
μοναστηριακή[3]191290
μαύρη[4]208315
Θερμίδες ανά είδος μπύρας.

Μία τυπική μπύρα lager των 330ml περιέχει περίπου 130-140 θερμίδες, ανάλογα την εταιρία.

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ έχει τις λιγότερες θερμίδες. Ένα κουτί των 330ml έχει μόλις 82 θερμίδες. Αντίθετα, οι μαύρες μπύρες έχουν τις περισσότερες θερμίδες. Ένα κουτί των 330ml έχει περισσότερες από 200 θερμίδες.

Οι 140 θερμίδες που περιέχει μια κοινή μπύρα lager μπορεί να μη φαίνονται πολλές. Όμως, πολλοί πίνουν περισσότερες από μια μπύρα! Έτσι, η μπύρα παχαίνει, ειδικά όταν δεν περιοριζόμαστε στη μια!

Το αλκοόλ παχαίνει

Ως γενικό κανόνα να θυμάστε, ότι η μπύρα με το περισσότερο αλκοόλ παχαίνει περισσότερο. Το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες.

1γρ αλκοόλ έχει περίπου 7 θερμίδες! Για σύγκριση, 1γρ υδατάνθρακα ή πρωτεΐνης έχει 4 θερμίδες, ενώ 1γρ λίπους έχει 9 θερμίδες.

Άρα, το αλκοόλ παχαίνει, αφού έχει τεράστιο θερμιδικό φορτίο. Όσοι θέλουν να χάσουν κιλά θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Η μπύρα παχαίνει αφού εμποδίζει το μεταβολισμό του φαγητού

Πέρα από τις θερμίδες που περιέχει, η μπύρα παχαίνει, διότι το αλκοόλ εμποδίζει το σώμα μας να κάψει λίπος.

Όταν πίνουμε μπύρα ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό, ο οργανισμός μας έχει σαν προτεραιότητα να μεταβολίσει το αλκοόλ. Τότε σταματάει να καίει το λίπος του σώματος μας για ενέργεια.[5]

Επίσης, αν φάμε φαγητό, μαζί με την μπύρα μας, τότε το πιθανότερο είναι αυτό να αποθηκευτεί ως λίπος στο σώμα μας. Ο οργανισμός μας αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες του φαγητού για άμεση ενέργεια, όσο υπάρχει αλκοόλ!

Ο οργανισμός μας μπορεί να επεξεργαστεί συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ την ώρα. Μπορεί να μεταβολίσει μόλις 15-30ml αλκοόλ την ώρα. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνουμε, τόσο περισσότερο παχαίνουμε! Ειδικά, αν πίνουμε περισσότερο από 30ml αλκοόλ την ώρα!

Για παράδειγμα, μια μπύρα των 330ml με 5% αλκοόλ, έχει περίπου 16ml αλκοόλ. Άρα, δε θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο από ένα κουτάκι μπύρα την ώρα, για να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αποβάλει το αλκοόλ.

Έτσι, αν πιούμε μια μπύρα των 330ml δε θα μπορούμε να κάψουμε λίπος για περίπου μια ώρα. Επίσης, δε θα πρέπει να φάμε τροφές με πολλές θερμίδες σε αυτό το διάστημα, αφού ο μεταβολισμός μας υπολειτουργεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα παχύνουμε!

Τέλος, πάντα πίνουμε αρκετό νερό, όταν καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά. Το αλκοόλ μας αφυδατώνει. Αντίθετα, το νερό βοηθάει το σώμα μας να αποβάλλει το αλκοόλ πιο γρήγορα. Επίσης, όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι χάνουμε κιλά πιο εύκολα, αφού καίμε λίπος πιο αποτελεσματικά.

Η μπύρα ίσως επηρεάζει την όρεξη μας

Επίσης, η μπύρα παχαίνει, διότι συνηθίζεται να πίνετε με τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως ψητά ή τηγανιτές πατάτες. Είναι πιο εύκολο να σπάσουμε μια δίαιτα αδυνατίσματος, όταν πίνουμε μπύρα ή γενικά αλκοόλ.

Σκεφτείτε… Με τι ταιριάζει καλύτερα μια κρύα μπύρα; Με το αγαπημένο σας ψητό ή με μια σαλάτα;

Τέλος, πίνουμε μεγαλύτερες ποσότητες μπύρας, όταν είμαστε με παρέα. Τότε όμως, τείνουμε να καταναλώνουμε και τις περισσότερες θερμίδες. Μαζί με φίλους, καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, απ’όσο νομίζουμε.

Η μπύρα μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης

Ακόμα ένας λόγος που μας παχαίνει η μπύρα είναι, ότι το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.[6] Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και αυξημένη περιφέρεια μέσης.

Εκτός της παχυσαρκίας, η έλλειψη τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο, υπογονιμότητα, μειωμένη μυική μάζα, κακή διάθεση κλπ. Τρώτε τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο, για να αυξήσετε φυσικά την τεστοστερόνη σας.

Μπορώ να αδυνατίσω αν πίνω μπύρα;

Ναι, μπορείτε να πίνετε μπύρα και ταυτόχρονα να αδυνατίσετε. Όμως, θα πρέπει οι συνολικές θερμίδες, που καταναλώνετε την ημέρα, να είναι λιγότερες, από αυτές που καίτε. Αφού η μπύρα περιέχει θερμίδες, καλό είναι να περιοριστείτε στην ελάχιστη δυνατή ποσότητα. Μην ξεπερνάτε τη 1 μπύρα την ημέρα, που έχει περίπου 140 θερμίδες, αν θέλετε να χάσετε κιλά.

Έτσι, η μετρημένη κατανάλωση μπύρας δεν είναι απαραίτητο, ότι παχαίνει. Αντίθετα, μικρές ποσότητες μπύρας μπορεί να είναι ωφέλιμες για την υγεία μας! Για παράδειγμα, μια μπύρα την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 μπύρες την ημέρα για τους άνδρες φαίνεται ότι μειώνουν το ρίσκο καρδιακής νόσου ή νευροεκφυλιστικής ασθένειας.[7]

Κρασί ή μπύρα για υγεία & αδυνάτισμα;

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν και άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως είναι το κρασί. Η μπύρα και το κρασί, σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι ωφέλιμα, διότι έχουν πολυφαινόλες, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες!

Έτσι, όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες μπύρας ή κρασιού. Όχι, μόνο δεν παχαίνουν, αλλά είναι ευεργετικά για την καρδιά μας.[8]

Το κρασί και η μπύρα έχουν παρόμοια διατροφική αξία. Η μπύρα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη (ελάχιστη βέβαια), αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σχέση με το κρασί.

Επίσης, το κρασί και η μπύρα έχουν παρόμοια ποσότητα αντιοξειδωτικών. Όμως τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες. Οπότε μπορούμε να πίνουμε και τα 2 ποτά.

Προηγούμενο

Παχαίνει η πρωτεΐνη;

Παχαίνει το γάλα ή βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Επόμενο