Βοηθούν τα κορν φλέικς (corn flakes) στο αδυνάτισμα;

Σίγουρα, μπορείτε να χάσετε κιλά, τρώγοντας κορν φλέικς για πρωινό. Όμως, δεν είναι η καλύτερη λύση στο αδυνάτισμα. Έχουν πολλές θερμίδες και είναι φτωχά σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες. Αντίθετα, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Οπότε δε μας χορταίνουν για ώρα!

Πόσες θερμίδες έχουν τα κορν φλέικς;

100γρ κορν φλέικς έχουν 390 θερμίδες.

Πολλές συσκευασίες αναφέρουν, ότι μια μερίδα των 28γρ έχει μόλις 110 θερμίδες. Άρα, είναι ιδανικά για ένα ελαφρύ πρωινό και ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν.

Άλλωστε, χάνουμε κιλά όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, απ’όσες καίμε.

Όμως, τα κορν φλέικς δεν είναι ιδανικά για μια δίαιτα αδυνατίσματος! Καταρχάς, καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, από τη μερίδα που αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό είναι ένα τρικ των εταιρειών, ώστε να μας δελεάζουν με τις χαμηλές αναγραφόμενες θερμίδες.

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περίπου 40 με 50γρ κορν φλέικς στο πρωινό μας. Αυτή η ποσότητα θα μας δώσει 160 με 200 θερμίδες![1]

Τα κορν φλέικς (corn flakes) παχαίνουν;

Έτσι, αν κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε, ότι τα κορν φλέικς έχουν λίγες θερμίδες και άρα, μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες, θα παχύνουμε!

Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσουμε τις θερμίδες που έχει το γάλα, που προσθέτουμε στα κορν φλέικς. Ένα ποτήρι γάλα έχει περίπου 150 θερμίδες. Ακόμα και το γάλα λίγων λιπαρών έχει περισσότερες από 100 θερμίδες ανά ποτήρι!

Οπότε, κάποιος που θέλει να χάσει κιλά νομίζει ότι τα κορν φλέικς είναι ιδανικά για πρωινό, αφού έχουν μόλις 100 θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα καταναλώνει μέχρι και 350 θερμίδες!

Οι θερμίδες αυξάνονται δραματικά, αν προσθέτετε αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, καθώς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνες ουσίες.

Ακόμα, τα κορν φλέικς δε βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι είναι πλούσια σε ζάχαρη. Μια μερίδα μπορεί να έχει ακόμα και 16γρ ζάχαρης! Η ζάχαρη δίνει γεύση στα κορν φλέικς. Όμως, η πολλή ζάχαρη παχαίνει.

Έτσι, τα κορν φλέικς έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Είναι περίπου 93. Αυτό σημαίνει, ότι τα κορν φλέικς επηρεάζουν πολύ το ζάχαρο στο αίμα μας. Το αυξάνουν απότομα. Πέφτει εξίσου απότομα, όμως.[2]

Η συχνή κατανάλωση τροφών με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, ινσουλονοαντίστασης και διαβήτη. Επιπλέον, τέτοιες τροφές δε μας χορταίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε μας δυσκολεύουν στο να διατηρήσουμε μια δίαιτα αδυνατίσματος για καιρό.[3]

Τέλος, τα κορν φλέικς μας παχαίνουν, διότι τα περισσότερα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιροπιού καλαμποκιού φρουκτόζης. Αυτή είναι μια φθηνή γλυκαντική ουσία. Όμως, φαίνεται να επηρεάζει το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.[4]

Ουσιαστικά μας “αναγκάζει” να επιζητούμε όλο και περισσότερες τροφές με ζάχαρη, ώστε να νιώσουμε ευχαρίστηση. Βέβαια, αυτές οι τροφές οδηγούν σε παχυσαρκία.

Αντίθετα, το ολόκληρο καλαμπόκι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για αδυνάτισμα. Μας χορταίνει για ώρες με λιγότερες από 90 θερμίδες ανά μερίδα!

Τα κορν φλέικς δε μας χορταίνουν!

Επιπλέον, τα κορν φλέικς δεν είναι κατάλληλα για αδυνάτισμα, διότι είναι φτωχά σε πρωτεΐνη και εδώδιμες ίνες. Οπότε δε μας προκαλούν κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύντομα νιώθουμε πείνα και τσιμπολογάμε.

Για να νιώθουμε χορτάτοι για ώρα, θα πρέπει το γεύμα μας να είναι πλούσιο σε ίνες, πρωτεΐνη και νερό![5]

Ακόμα, η πρόσθετη ζάχαρη σε πολλά κορν φλέικς αυξάνει τις λιγούρες και την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε να φάω κορν φλέικς για αδυνάτισμα;

Η ιδανική στιγμή της ημέρας για να φάμε ένα μπολ κορν φλέικς δεν είναι το πρωινό. Οι περισσότεροι από εμάς θα νιώθουμε πείνα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπότε και θα αναγκαστούμε να φάμε ένα θερμιδογόνο σνακ.

Ακόμα και “διαιτητικά” σνακ, όπως είναι τα κριτσίνια και οι ρυζογκοφρέτες μπορούν να μας παχύνουν.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να φάμε κορν φλέικς είναι πριν ή μετά τη γυμναστική. Η ζάχαρη που έχουν θα μας δώσει άμεση ενέργεια. Κάτι που επιθυμούμε πριν από την άσκηση.

Επιπλέον, μπορούμε να φάμε κορν φλέικς μετά από έντονη άσκηση. Τότε οι αποθήκες γλυκογόνου στους μυς έχουν αδειάσει. Οπότε και χρειαζόμαστε ζάχαρη για να γεμίσουν πάλι. Επιπρόσθετα, μετά την άσκηση, το σώμα μας έχει αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά τη ζάχαρη των τροφών.

Κορν φλέικς ή βρώμη για γρηγορότερο αδυνάτισμα;

Η βρώμη για πρωινό είναι ιδανικότερη επιλογή, σε σχέση με τα κορν φλέικς.

Ενώ έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, η βρώμη μας χορταίνει για ώρες. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη και ίνες, σε σχέση με τα κορν φλέικς. Έχει σχεδόν 4 φορές περισσότερες ίνες και 3 φορές περισσότερη πρωτεΐνη!

Επιπλέον, είναι καλή πηγή ριβοφλαβίνης, μαγγανίου και μαγνησίου!

Προηγούμενο

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) βοηθάει στο αδυνάτισμα!

Έλλειψη βιταμίνης Α & συμπληρώματα διατροφής.

Επόμενο