Διαλύει ο καφές τις πέτρες στα νεφρά;

Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος πέτρες στα νεφρά είναι περίπου 10%. Ακολουθώντας συγκεκριμένη διατροφή μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης τους όμως. Ο καφές είναι ένα ρόφημα που βοηθάει.

Η διατροφή που προκαλεί πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν σχηματίζονται κρύσταλλοι στα ούρα, έπειτα από ενώσεις διάφορων ουσιών. Η συνηθέστερη ένωση είναι μεταξύ ασβεστίου με οξαλικά άλατα. Όταν οι κρύσταλλοι είναι μικροί αποβάλλονται χωρίς πόνο από το ουροποιητικό σύστημα. Αντίθετα, αν σχηματιστούν μεγαλύτεροι κρύσταλλοι αποβάλλονται με έντονο πόνο.

Αν έχετε ιστορικό με πέτρες στα νεφρά, αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε οξαλικά άλατα. Το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα παντζάρια, τα όσπρια, το τσάι και η σοκολάτα είναι τροφές. που θα πρέπει να αποφεύγετε, αφού είναι πλούσιες σε οξαλικά άλατα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε και τροφές που παράγουν ουρικό οξύ, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά. Το ουρικό οξύ είναι η 2η πιο κοινή αιτία δημιουργίας πετρών στα νεφρά, μετά τα οξαλικά άλατα!

Επίσης, δε θα πρέπει να καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι. Το αλάτι αυξάνει το ασβέστιο στα ούρα, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά.[1]

Η καφεΐνη διαλύει τις πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνες, ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι βοηθούν στην ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

Βέβαια, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ καφές μειώνει το ρίσκο εμφάνισης πετρών στα νεφρά. Φαίνεται ότι ο καφές και το τσάι έχουν και άλλες ουσίες, που αποτρέπουν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά.[2]

Βοηθάει ο καφές να διαλυθούν οι πέτρες στα νεφρά;

Ο καφές και το τσάι είναι ροφήματα, που αποτρέπουν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά, αφού είναι πλούσια σε κάλιο. Μια διατροφή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη μείωση εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

Το κάλιο βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα νεφρά. Έτσι, λιγότερο ασβέστιο βρίσκεται στα ούρα και άρα μειώνεται ο κίνδυνος ενώσεων με οξαλικά άλατα.

Μια κούπα καφέ έχει 116 mg καλίου, ενώ ένα ποτήρι τσάι έχει 88 mg καλίου. Το τσάι, ο καφές, οι πατάτες και το γάλα είναι οι βασικές πηγές καλίου στη σύγχρονη διατροφή. Βέβαια, υπάρχουν πολλές ακόμα τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες.

Εκτός από προστασία από πέτρες στα νεφρά, η διατροφή πλούσια σε κάλιο αδυνατίζει!

Σύμφωνα με έρευνες, αν ακολουθείς διατροφή με μια ημερήσια δόση καλίου μεγαλύτερη των 4,000 mg καλίου έχεις περίπου 35-50% μικρότερο ρίσκο εμφάνισης πετρών στα νεφρά!

Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης

Πάνω απ’όλα, πίνετε άφθονο νερό για τη μείωση του ρίσκου δημιουργίας πετρών στα νεφρά. Ως βασική αρχή, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Επίσης, και άλλα ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμονιού ή η πορτοκαλάδα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την προστασία από τις πέτρες στα νεφρά. Όχι, μόνο ενυδατώνουν, αλλά το κιτρικό άλας, που έχουν τα εσπεριδοειδή μπλοκάρει τη δημιουργία πετρών στα νεφρά.

Έτσι, είναι άριστη συνήθεια να πίνετε νερό με χυμό λεμονιού το πρωί, αφού έχει πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμονιού μας αδυνατίζει και δυναμώνει τα μαλλιά μας!

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά!

Τέλος, η παχυσαρκία είναι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας δημιουργίας πετρών στα νεφρά. Ακόμα και οι ωφέλιμες ιδιότητες της καφεΐνης μειώνονται σε ανθρώπους που έχουν παραπανίσια κιλά.

Αν θες να χάσεις κιλά εύκολα, πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που τρως την ημέρα. Για παράδειγμα, φαγητά που σε χορταίνουν, αλλά έχουν ελάχιστες θερμίδες είναι τα ποπκόρν και το λάχανο.

Προηγούμενο

Γιατί οι τροφές με κάλιο σε αδυνατίζουν;

Οι ιδιότητες του πορτοκαλιού για νεανικό πρόσωπο & δέρμα.

Επόμενο