Να φάω αλμυρά κράκερ για αδυνάτισμα;

Το κράκερ είναι ένα διαδεδομένο σνακ για αδυνάτισμα, αλλά στην πραγματικότητα δε μας βοηθάει να χάσουμε κιλά, αφού έχει αρκετές θερμίδες και δε μας χορταίνει ιδιαίτερα!

Πόσες θερμίδες έχει ένα αλμυρό κράκερ;

Τα κράκερ έχουν αρκετές θερμίδες. 100γρ έχουν περίπου 440 θερμίδες.[1] Ένα κράκερ έχει περίπου 45 θερμίδες. Οπότε μια μερίδα με 5 κράκερ έχει 220 θερμίδες!

Τα κράκερ έχουν αρκετές θερμίδες και είναι εύκολο να φάμε πολλά. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Ειδικά αν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Τα κράκερ έχουν πολλούς υδατάνθρακες

Επίσης, τα κράκερ είναι εξαιρετικά πλούσια σε υδατάνθρακες. 100γρ έχουν 68γρ υδατάνθρακες. Οπότε, μια μερίδα θα μας δώσει περίπου 34γρ.

Οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες παχαίνουν. Ειδικά αν κάνουμε καθιστική ζωή. Επίσης, οι επεξεργασμένες τροφές με λευκά άλευρα και ζάχαρη τείνουν να έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές οι τροφές μας παχαίνουν, αφού αυξάνουν υπερβολικά την έκκριση ινσουλίνης, καθώς και την πείνα και τις λιγούρες. Έτσι, τρώμε περισσότερες συνολικά θερμίδες την ημέρα.[2]

Τα κράκερ έχουν ένα μέτριο γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι 65.[3] Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε πολλές τροφές με γλυκαιμικό δείκτη μεγαλύτερο από 70. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λευκά άλευρα είναι τέτοια τροφές.

Προτιμήστε κράκερ με άλευρα ολικής άλεσης. Έχουν μεγαλύτερη δόση εδώδιμων ινών. Οι εδώδιμες ίνες καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων. Έτσι, μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος και κυρίως μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Είναι το κράκερ κατάλληλο σνακ για δίαιτα;

Τα κράκερ είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεγελάσουμε την πείνα μας. Είναι ένα σχετικά υγιεινό σνακ, που μεταφέρεται εύκολα. Αλλά δε θα πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά στα κράκερ για ένα σύντομο γεύμα. Ούτε σε κάποιο άλλο προϊόν αρτοποιίας, όπως είναι τα κριτσίνια ή οι ρυζογκοφρέτες.

Αυτά τα προϊόντα έχουν αρκετές θερμίδες και μας χορταίνουν για λίγη ώρα. Υπάρχουν καλύτερες λύσεις για να ένα σύντομο σνακ, ανάμεσα στα γεύματα.

Επιπλέον, τα κράκερ συνδυάζονται συνήθως με σως ή κρέμες τυριών, που αποτελούνται από πολλά λιπαρά και θερμίδες. Έτσι, ένα “αθώο” σνακ μπορεί να αποτελείται ακόμα και από περισσότερες από 500 θερμίδες, χωρίς να το καταλάβουμε!

Τα κράκερ παχαίνουν, αφού έχουν πολλά λιπαρά!

Επίσης, τα κράκερ έχουν μεγάλες ποσότητες από φθηνά φυτικά έλαια, όπως είναι το φοινικέλαιο. 100γρ κράκερ έχουν περίπου 14γρ λιπαρών. Τα λιπαρά έχουν τις περισσότερες θερμίδες. 1 γρ λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ 1γρ υδατάνθρακα ή πρωτεΐνης έχει μόλις 4 θερμίδες.

Το χειρότερο είναι, ότι τα κράκερ έχουν και αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα. 100γρ έχουν περίπου 7γρ κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτά είναι τα επικίνδυνα λιπαρά για την καρδιά μας. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι μόλις 13γρ την ημέρα![4]

Γενικά, αν θέλετε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο όλα τα φυτικά έλαια. Είναι από τις πιο θερμιδογόνες τροφές. Ακόμα και το υγιεινό ελαιόλαδο παχαίνει, αφού αποτελείται 100% από λιπαρά.

Άλλα υγιεινά σνακ για αδυνάτισμα, εκτός των κράκερ

Αρχικά, μπορείτε να φάτε φρούτα. Τα φρούτα δεν παχαίνουν, παρά τα σάκχαρα που περιέχουν. Αντίθετα, τα φρούτα έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, εδώδιμες ίνες και άλλα φυτοχημικά, που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.[5]

Από τα πιο εύκολα φρούτα που μπορούμε να φάμε, ακόμα και στο γραφείο, είναι η μπανάνα και το μήλο. Η μπανάνα και το μήλο βοηθούν στο αδυνάτισμα. Έχουν μόνο 100 θερμίδες αλλά και 4γρ εδώδιμων ινών!

Σε μια έρευνα, οι επιστήμονες σύγκριναν πόσο χορταίνουν διάφορες τροφές. Βρήκαν, ότι η μπανάνα μας χορταίνει περισσότερο από τα κράκερ.[6] Φαίνεται, ότι οι εδώδιμες ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι’αυτό να προτιμάτε κράκερ ολικής άλεσης. Έχουν περισσότερες εδώδιμες ίνες, αλλά και βιταμίνες.

Επίσης, μπορείτε να τρώτε μέχρι και 2 χούφτες ξηρούς καρπούς και σπόρους την ημέρα. Παρά τις πολλές θερμίδες που περιέχουν, οι ξηροί καρποί και σπόροι δεν παχαίνουν. Έτσι, μπορείτε να τρώτε αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια κλπ, ως ένα υγιεινό σνακ, αντί για κράκερ.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, τα αμύγδαλα χορταίνουν για περισσότερη ώρα, σε σχέση με τα κράκερ και μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την πείνα.[7]

Ποια κράκερ βοηθάνε στο αδυνάτισμα;

Αν τα κράκερ είναι αγαπημένο σας σνακ, δεν υπάρχει λόγος να τα αποχωριστείτε. Αρκεί να γνωρίζετε πραγματικά, πόσες θερμίδες καταναλώνετε και να προγραμματίσετε ανάλογα και τα υπόλοιπα γεύματα σας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προτιμάτε κράκερ ολικής άλεσης. Έχουν περισσότερες εδώδιμες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε πολύσπορα κράκερ. Έχουν ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία. Προσοχή πάντα στις θερμίδες που αναγράφει η συσκευασία.

Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε τα κράκερ με επιπλέον ζάχαρη.

Πώς να φάω κράκερ για να αδυνατίσω;

Επιπλέον, αν θέλετε τα κράκερ να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε, θα πρέπει να τα καταναλώνετε μαζί με άλλες τροφές. Κυρίως με τροφές που έχουν πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.

Τέλος, όταν τρώτε κράκερ να πίνετε πολύ νερό. Το νερό είναι απαραίτητο στο αδυνάτισμα. Αρχικά, ο οργανισμός μας πρέπει να είναι ενυδατωμένος, ώστε να κάψει λίπος αποτελεσματικά. Επιπλέον, το νερό διογκώνει τις εδώδιμες ίνες, οπότε και καταλαμβάνουμε περισσότερο όγκο στο στομάχι μας. Έτσι, η ίδια τροφή, μαζί με νερό, μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα!

Προηγούμενο

Τι να φάω το βράδυ με χαμηλές θερμίδες, αντί για γιαουρτάκι;

Η βιταμίνη Β12 αυξάνει τη γονιμότητα σε άνδρες & γυναίκες!

Επόμενο