Βοηθάνε οι ρυζογκοφρέτες στο αδυνάτισμα;

Οι ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης βοηθούν στο αδυνάτισμα, διότι έχουν λίγες θερμίδες, αλλά πολλές εδώδιμες ίνες που μας χορταίνουν!

Πόσες θερμίδες έχουν οι ρυζογκοφρέτες;

Οι ρυζογκοφρέτες θεωρούνται ιδανικό σνακ για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, διότι έχουν λίγες θερμίδες. 1 ρυζογκοφρέτα έχει 35-40 θερμίδες, ενώ μια μερίδα (περίπου 30γρ ή 4 ρυζογκοφρέτες) έχει περίπου 140 θερμίδες.

Παρόμοιες θερμίδες έχουν και άλλα δημοφιλή αλμυρά σνακ, όπως τα κράκερ και τα κριτσίνια. Βοηθούν όμως πραγματικά στο αδυνάτισμα;

Μειώνουν την όρεξη οι ρυζογκοφρέτες;

Οι ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης είναι ωφέλιμες για αδυνάτισμα, διότι μειώνουν την όρεξη με λίγες σχετικά θερμίδες. Μόλις 4 ρυζογκοφρέτες θα μας δώσουν περίπου 1,3γρ εδώδιμων ινών.

Αντίθετα, οι ρυζογκοφρέτες από λευκό ρύζι δεν έχουν εδώδιμες ίνες ή έχουν ελάχιστες. Οπότε δε μας χορταίνουν ιδιαίτερα.

Οι εδώδιμες ίνες μειώνουν την όρεξη, αφού καθυστερούν την πέψη των τροφών. Επίσης, διογκώνονται στο στομάχι, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο. Έτσι, στέλνονται σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Οπότε τρώμε λιγότερο, χάνουμε κιλά ευκολότερα και μειώνουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.[1] 

Επιπλέον, μπορούμε να τρώμε ρυζογκοφρέτες μαζί με άλλες τροφές που έχουν πολλές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Φάτε ρυζογκοφρέτες με φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνη!

Οι ρυζογκοφρέτες έχουν λίγη πρωτεΐνη. Μια μερίδα θα μας δώσει μέχρι 2,5γρ πρωτεΐνης. Οι θερμίδες της ρυζογκοφρέτας προέρχονται περισσότερο από 80% από υδατάνθρακες. Όμως χρειαζόμαστε επαρκείς δόσεις πρωτεΐνης, για γρήγορο αδυνάτισμα!

Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη βοηθάει στο αδυνάτισμα! Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη αυξάνει το μεταβολισμό και προστατεύει την πολύτιμη μυική μας μάζα. Ειδικά, όταν ακολουθούμε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων για αδυνάτισμα!

Επίσης, οι τροφές που έχουν πολλή πρωτεΐνη, πολλές ίνες, αλλά και νερό, τείνουν να είναι και οι πιο χορταστικές.[2] Οπότε, καλό είναι να συνδυάζετε τις ρυζογκοφρέτες σας με τροφές με πρωτεΐνη και ίνες.

Έτσι, οι ρυζογκοφρέτες με αβοκάντο, χούμους, μπανάνα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, ή φυστικοβούτυρο βοηθούν στο αδυνάτισμα:

  • το αβοκάντο έχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βοηθούν το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος,
  • το ταχίνι έχει τεράστια διατροφική αξία,
  • οι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών.
  • η μπανάνα χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες. Όπως και όλα τα φρούτα!

Οι ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Σε κάθε περίπτωση, να προτιμάτε ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης. Μόνο αυτές μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα μακροπρόθεσμα. Καταρχάς, συμβάλουν στην πρόληψη επαρκούς ποσότητας εδώδιμων ινών.

Επιπλέον, το καφέ ρύζι έχει περισσότερα μέταλλα, απαραίτητα για καλό μεταβολισμό! Για παράδειγμα, το καφέ ρύζι έχει περισσότερο μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ακόμα και ψευδάργυρο σε σχέση με το λευκό ρύζι!

Οι ρυζογκοφρέτες παχαίνουν, λόγω μεγάλου Γλυκαιμικού Δείκτη!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε τις ρυζογκοφρέτες που δεν είναι ολικής άλεσης, αφού μας παχαίνουν, λόγω μεγάλου γλυκαιμικού δείκτη! Οι ρυζογκοφρέτες με λευκό ρύζι έχουν γλυκαιμικό δείκτη περίπου 91![3]

Οι τροφές που έχουν μεγάλο γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και την έκκριση ινσουλίνης. Μακροπρόθεσμα αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, αλλά και σοβαρών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.[4]

Οι ρυζογκοφρέτες μαζί με τροφές με πολλά λιπαρά παχαίνουν!

Επίσης, δε θα πρέπει να τρώτε ρυζογκοφρέτες με λιπαρές τροφές, όπως είναι τα τυριά. Οι λιπαρές τροφές έχουν πολλές θερμίδες και άρα παχαίνουν. Ακόμα και το υγιεινό ελαιόλαδο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού είναι εξαιρετικά παχυντική τροφή! Μόλις 1 κουταλιά έχει 120 θερμίδες.

Επίσης, οι λιπαρές τροφές ζωικής προέλευσης (πχ γαλακτοκομικά) έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, που σε μεγάλες ποσότητες γίνονται επικίνδυνα για την καρδιά!

Πόσες ρυζογκοφρέτες να φάω για να μην παχύνω;

Ιδανικά θα πρέπει να περιοριστείτε στις 3-4 ρυζογκοφρέτες την ημέρα. Περισσότερες μπορεί να μας παχύνουν, αφού θα προσθέσουν αρκετές έξτρα θερμίδες στη δίαιτα μας.

Οι ρυζογκοφρέτες με πολλή έξτρα ζάχαρη & αλάτι παχαίνουν!

Μια συσκευασία ρυζογκοφρέτας μπορεί να περιέχει περισσότερες από 500 θερμίδες. Ειδικά αν έχουν έξτρα αλάτι ή ζάχαρη. Το πολύ αλάτι παχαίνει. Όπως και η επιπλέον ζάχαρη. Να προτιμάτε ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης, χωρίς επιπλέον αλάτι, ζάχαρη, ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Τα φρούτα είναι καλύτερο σνακ για αδυνάτισμα!

Οι ρυζογκοφρέτες ολικής άλεσης χορταίνουν με σχετικά λίγες θερμίδες. Βέβαια, υπάρχουν και καλύτερα σνακ για αδυνάτισμα. Τα φρούτα για παράδειγμα… Τα φρούτα αδυνατίζουν, διότι έχουν λίγες θερμίδες, πολλές ίνες, βιταμίνες και φυτοχημικά που καίνε λίπος.

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε ποπκόρν ως γρήγορο σνακ αδυνατίσματος. Έχουν λίγες θερμίδες και μας χορταίνουν για ώρα!

Προηγούμενο

Παχαίνουν όντως τα μακαρόνια;

Τροφές με βιταμίνη Ε για λαμπερό πρόσωπο & δέρμα!

Επόμενο