Φάτε 1 Μήλο την ημέρα για γρήγορο Αδυνάτισμα!

Τα μήλα υποστηρίζουν την απώλεια βάρους γιατί σας κρατούν χορτάτους για ώρες, ρυθμίζοντας την πρόσληψη ενέργειας. Ένα μέτριο μήλο έχει μόνο 120 θερμίδες και παρέχει το 12% ΗΣΔ φυτικών ινών! Μπορείτε να τρώτε 1-3 μήλα κάθε μέρα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με λίγες θερμίδες.

Ακόμη και λογικές ποσότητες χυμού μήλου μπορούν να παίξουν ευεργετικό ρόλο στην καύση του λίπους, καθώς είναι γεμάτος με πολυφαινόλες. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, τις μεταβολικές αλλά και τις ανοσολογικές αντιδράσεις!

Διατροφική αξία

Τα μήλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες και άλλα φυτοχημικά. Εκτός από την παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές, η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μήλων ή χυμού μήλου έχει ευεργετικές επιδράσεις σε πολλά θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ακόμη και σε καρκίνο.[1]

Τα μήλα περιέχουν ίχνη από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και μαγγάνιο.

Ποσότητα
(μήλο)
% ΗΣΔ
(μήλο)
Ποσότητα
(χυμός μήλου)
% ΗΣΔ
(χυμός μήλου)
θερμίδες122 114 
νερό (g)170 220 
υδατάνθρακες (g)30 28 
φυτικές ίνες (g)4,212%0,51,4%
ζάχαρη (g)23,694,4%23,995,4%
μαγγάνιο (mg)0,13,5%0,28,0%
κάλιο (mg)2124,5%2505,3%
χαλκός (mg)0,17,6%0,033,3%
μαγνήσιο (mg)9,82,3%12,43,0%
βιταμίνη C (mg)9,210,2%2,22,5%
φώσφορο (mg)162,3%17,42,5%
ασβέστιο (mg)141,4%19,82,0%
σίδηρος (mg)0,10,7%0,31,7%
ψευδάργυρος (mg)0,00,4%0,00,5%
βιταμίνη Ε (mg)0,42,4%0,00,0%
βιταμίνη Κ (mcg)4,43,7%0,00,0%
Θρεπτική αξία ολόκληρου μήλου (μέτριο, 200 γρ) με τη φλούδα & χυμού μήλου.[2]

Τα μήλα έχουν τεράστια οφέλη για την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία, επειδή είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ενώσεις. Έχουν περίπου 20 πολυφαινολικές ενώσεις. Οι γλυκοσίδες κερκετίνης (περίπου 200 mg ανά 100 γρ) είναι οι κύριες πολυφαινόλες στη φλούδα και τα φαινολικά οξέα (10 mg ανά 100 g) στη σάρκα.[3]

Οι φλαβανόλες, ιδιαίτερα οι προκυανιδίνες, αποτελούν το 80% της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες τόσο στη σάρκα όσο και στη φλούδα.

Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στα μήλα τα καθιστούν ένα εξαιρετικό, καθημερινό, υγιεινό σνακ.

Οφέλη από ολόκληρα μήλα για απώλεια βάρους

Μειώστε τις Λιγούρες

Λίγες θερμίδες

Πάνω από όλα, τα μήλα είναι ο σύμμαχός σας στις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους, επειδή μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με λίγες μόνο θερμίδες. Ένα μέτριο (200 γραμμάρια) μήλο έχει περίπου 120 θερμίδες. Το μήλο έχει περίπου 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 49 υπέρβαρες γυναίκες, όσες έτρωγαν 3 μήλα την ημέρα για 10 εβδομάδες έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος, σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν μπισκότα βρώμης με την ίδια σύνθεση φυτικών ινών (περίπου 6 γραμμάρια). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες των μήλων σε σχέση με τη βρώμη θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους.[4]

Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά χορταστικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ενώ κάνετε δίαιτα. Τα μήλα, τα αχλάδια και άλλα φρούτα κάνουν καλό στο αδυνάτισμα.

Φυτικές Ίνες

Το μήλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Έχουν περίπου 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γρ. Ένα μέτριο μήλο με τη φλούδα έχει περίπου 4,2 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 12% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης. Ένα μεγάλο μήλο με τη φλούδα μπορεί να προσφέρει έως και 20% της ΗΣΔ.

Λάβετε υπόψη ότι η φλούδα είναι το πιο πλούσιο μέρος σε φυτικές ίνες. Ένα αποφλοιωμένο μήλο έχει μόνο 1,3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.

Τα αποξηραμένα μήλα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Έχουν 8,7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα μεγέθη των μερίδων. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες. Έχουν 243 θερμίδες ανά 100 γρ. Καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωσή τους ενώ κάνετε δίαιτα.

Ο χυμός μήλου έχει αμελητέες ποσότητες φυτικών ινών.

Τα καθαρισμένα μήλα έχουν 45% λιγότερες φυτικές ίνες από τα μήλα με τη φλούδα!

Διατηρήστε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας

Ένα ολόκληρο μήλο έχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των μήλων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες:

 • Ποικιλία μήλου:  Διαφορετικές ποικιλίες μήλων έχουν φυσικά ποικίλες ποσότητες ζάχαρης. Μερικά γνωστά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
  • Υψηλή ζάχαρη: Fuji, Gala, Honeycrisp
  • Μέτρια ζάχαρη: Golden Delicious, Granny Smith
  • Χαμηλό σάκχαρο: Braeburn, Granny Smith
 • Ωριμότητα: Καθώς τα μήλα ωριμάζουν, τα άμυλα τους μετατρέπονται σε σάκχαρα, οδηγώντας σε αύξηση της γλυκύτητας. Τα άγουρα μήλα έχουν γενικά λιγότερη ζάχαρη από τα ώριμα.
 • Γενετική: Η γενετική σύνθεση της μηλιάς μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα του καρπού σε ζάχαρη.
 • Κλίμα και συνθήκες ανάπτυξης: Η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα νερού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Τα θερμότερα κλίματα και η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως τείνουν να έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
 • Σύνθεση του εδάφους: Τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο έδαφος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η μηλιά χρησιμοποιεί τα σάκχαρα για ανάπτυξη και ανάπτυξη.
 • Ωρίμαση και χρόνος συγκομιδής: Τα μήλα που συγκομίζονται στη μέγιστη ωρίμανση τους θα έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από αυτά που μαζεύονται νωρίς.
 • Αποθήκευση: Ο τρόπος αποθήκευσης των μήλων μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Τα μήλα που αποθηκεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να διατηρούν τα σάκχαρά τους καλύτερα από αυτά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα ενός μεμονωμένου μήλου μπορεί να ποικίλλει ακόμη και στην ίδια ποικιλία.

Γλυκαιμικός Δείκτης

Τα μήλα έχουν γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , ο οποίος συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 34 και 44. Αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση.

Γιατί όμως τα μήλα έχουν τόσο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αφού έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη;

Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Τα μήλα είναι μια καλή πηγή ινών, ιδιαίτερα διαλυτών φυτικών ινών όπως η πηκτίνη. Αυτός ο τύπος ινών σχηματίζει μια ουσία στον πεπτικό σωλήνα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οδηγεί σε μια πιο ελεγχόμενη και παρατεταμένη απελευθέρωση ζάχαρης, αποτρέποντας την ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη Μήλου στο Αδυνάτισμα!

Φρουκτόζη: Τα κύρια σάκχαρα στα μήλα είναι η φρουκτόζη και η σακχαρόζη. Η φρουκτόζη αποτελεί το 66% της συνολικής περιεκτικότητας ζάχαρης των μήλων. Η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά από τη γλυκόζη, καθώς πρέπει πρώτα να μεταβολιστεί από το συκώτι.

Άμυλο: Τα μήλα περιέχουν επίσης μερικούς υδατάνθρακες βραδείας πέψης όπως το άμυλο. Αυτά διασπώνται σε γλυκόζη με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τα απλά σάκχαρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη των μήλων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος γλυκαιμικός δείκτης ενός μήλου μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η ποικιλία, η ωριμότητα και οι μέθοδοι επεξεργασίας.

Να φάω μήλα αν ακολουθώ κετογονική διατροφή;

Γενικά, τα μήλα δεν θεωρούνται κατάλληλα για αυστηρή κετογονική δίαιτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. 

Η κετογονική δίαιτα στοχεύει στην επίτευξη κέτωσης, μια κατάσταση όπου το σώμα χρησιμοποιεί κυρίως λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (ζάχαρη) που προέρχεται από υδατάνθρακες. Για να επιτευχθεί αυτό, συνήθως περιορίζουμε τους ημερήσιους καθαρούς υδατάνθρακες (συνολικούς υδατάνθρακες μείον τις φυτικές ίνες) σε 20-50 γραμμάρια.

Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να φάνε μήλα;

Ναι, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε μήλα με μέτρο. Θεωρούνται γενικά μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή για τους περισσότερους διαβητικούς. Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε ολόκληρα μήλα, αλλά μόνο μικρές ποσότητες χυμού μήλου. Καλύτερα να αποφύγετε τελείως τα αποξηραμένα μήλα.[5]

Υποστηρίξτε την υγεία του εντέρου

Τα μήλα είναι πλούσια τόσο σε πολυφαινόλες όσο και σε φυτικές ίνες. Οι περισσότερες πολυφαινόλες των μήλων φτάνουν στο κόλον άπεπτες και μαζί με τις διαλυτές φυτικές ίνες πηκτίνη (που βρίσκεται επίσης σε αφθονία στα μήλα) και τους μη εύπεπτους πολυσακχαρίτες, γίνονται τροφή για τα βακτήρια του εντέρου. 

Τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ποσότητας και της ποικιλίας των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.

Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους:

Μειωμένη όρεξη: Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παράγουν ορμόνες, οι οποίες σηματοδοτούν στον εγκέφαλο αισθήματα πληρότητας και κορεσμού, μειώνοντας πιθανώς τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι με μικρότερες μερίδες.

Βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και ενδεχομένως μειώνοντας την επιθυμία για πρόσθετες θερμίδες.

Ενισχυμένος μεταβολισμός: Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού επηρεάζοντας τη διάσπαση και την απορρόφηση των διατροφικών λιπών και υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να αυξήσει δυνητικά την ενεργειακή δαπάνη και να προωθήσει τη διαχείριση του βάρους.

Μειωμένη φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης και στη μείωση της φλεγμονής, συμβάλλοντας δυνητικά στις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία είναι η ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Οι πολυφαινόλες του μήλου θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους, κυρίως λόγω της ρύθμισης της μικροχλωρίδας του εντέρου και της όρεξης.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλού βαθμού χρόνια φλεγμονή που είναι μια κοινή αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων! Οι πολυφαινόλες των μήλων είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να βλάψει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη με 46 συμμετέχοντες, όσοι έτρωγαν 3 ολόκληρα μήλα την ημέρα για 6 εβδομάδες είχαν αυξημένη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα κατά σχεδόν 10%.[6]

Βελτιώστε την Ανοσοποιητικό

Οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη C (10% ΗΣΔ) στα μήλα μαζί με μια υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσαν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σας.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ωφελήσει έμμεσα τη διαχείριση του βάρους μειώνοντας τη συχνότητα και τη διάρκεια των ασθενειών, επιτρέποντας στο σώμα να επικεντρωθεί σε άλλες λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός. 

Επίσης, τα υγιή άτομα είναι πιο πιθανό να ασκούνται ή να είναι πιο δραστήρια.

Ακόμα, ένα καλό ανοσοποιητικό συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, η οποία συνδέεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και διαχείριση βάρους.

Η επίδραση της μάσησης τραγανών τροφών στην απώλεια βάρους

Το μάσημα τραγανών τροφών όπως τα μήλα μπορεί να προσφέρει κάποια έμμεσα οφέλη για την απώλεια βάρους.

Το μάσημα τραγανών τροφών απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και χρόνο από τις μαλακές τροφές, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα πληρότητας και να μειώσει την επιθυμία να φάτε περισσότερο. 

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Μήλο για Αδυνάτισμα

Επιπλέον, η πράξη της σχολαστικής μάσησης ενθαρρύνει την προσεκτική κατανάλωση φαγητού, επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να καταγράφει σήματα κορεσμού, οδηγώντας δυνητικά σε πιο αργή κατανάλωση φαγητού και συνολικά λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.

Αν ελάχιστα επηρεάζει, το μάσημα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την καύση θερμίδων λόγω της πρόσθετης ενέργειας που δαπανάται στη διαδικασία.

Εκτός από τα μήλα, το δεύτερο πιο υγιεινό τραγανό φαγητό που θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους είναι το ποπ κορν!

Πόσα Μήλα μπορώ να φάω την ημέρα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος μαγικός αριθμός μήλων που πρέπει να τρώτε την ημέρα για απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση 3 μήλων την ημέρα για 1-2 μήνες θα μπορούσε να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Μάλιστα, πολλές μελέτες ενσωματώνουν την κατανάλωση 3 μήλων την ημέρα για 6-10 εβδομάδες με εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Θα μπορούσατε όμως να τρώτε ένα μήλο την ημέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων είναι προτιμότερη, βέβαια. Ενώ τα μήλα προσφέρουν πολλά οφέλη, η εστίαση μόνο σε ένα μόνο τρόφιμο όπως τα μήλα δεν είναι μια αποτελεσματική ή συνιστώμενη προσέγγιση για την απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση 1-3 μήλων την ημέρα βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Βοηθούν στην καύση του λίπους της κοιλιάς;

Τα μήλα δεν καίνε άμεσα το λίπος της κοιλιάς. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλλουν στη διαχείριση βάρους, η οποία μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε μείωση του κοιλιακού λίπους ως μέρος της συνολικής απώλειας βάρους. 

Ωστόσο, οι πολυφαινόλες στα μήλα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καύση του σπλαχνικού λίπους.

Τα οφέλη του χυμού μήλου για την απώλεια βάρους

Ο χυμός μήλου υποστηρίζει την απώλεια βάρους παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων σε διάφορες μορφές (ολόκληρα φρούτα, χυμός) μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα.

Πολυφαινόλες

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χυμός μήλου είναι ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε πολυφαινόλες. Έχει μεταξύ 110 και 459 mg πολυφαινολών ανά λίτρο.

Οι φρέσκοι χυμοί έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από τους εμπορικούς:

 • παστερίωση: μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας για παράταση της διάρκειας ζωής και εξόντωση επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να αποικοδομήσει τις ευαίσθητες στη θερμότητα πολυφαινόλες, μειώνοντας τη συνολική περιεκτικότητά τους.
 • Το φιλτράρισμα των χυμών για την αφαίρεση του πολτού, των ινών και άλλων συστατικών μειώνει επίσης τις συγκεντρώσεις πολυφαινόλης τους. Αυτά τα συστατικά περιέχουν συχνά σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών και η απομάκρυνσή τους οδηγεί σε χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στο τελικό προϊόν.

Ενυδάτωση

Ο χυμός μήλου ενυδατώνει το σώμα καθώς αποτελείται κατά 88% απο νερό! Έχει και κάποιους ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή ενυδάτωση.

Η σωστή ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στο αδυνάτισμα:

Μειωμένη πείνα: Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας και στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας ενδεχομένως στις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

Βελτιωμένα σήματα κορεσμού: Η αφυδάτωση μερικές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί από το σώμα ως πείνα. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της σωστής ερμηνείας των σημάτων κορεσμού, οδηγώντας σε πιο ελεγχόμενη διατροφή και ενδεχομένως μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Βελτιωμένος μεταβολισμός: Ένα ενυδατωμένο σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά για διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Μειωμένη κατακράτηση νερού: Η αφυδάτωση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, προκαλώντας φούσκωμα και αύξηση βάρους.

Ο χυμός μήλου πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Δεν είναι υποκατάστατο του νερού. Το νερό παραμένει ο πιο αποτελεσματικός και συνιστώμενος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Βοηθά στην καύση του λίπους της κοιλιάς

Η βιταμίνη C στον χυμό μήλου (10% ΗΣΔ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καύση του λίπους της κοιλιάς και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C είναι ζωτικής σημασίας στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η μεγάλη κατανάλωση πολυφαινόλης μήλου (600 mg την ημέρα) θα μπορούσε να μειώσει το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος σε 3 μήνες.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση χυμού μήλου είναι πιο σημαντική από το αδυνάτισμα. Η κατανάλωση ολόκληρων μήλων, χυμού μήλου ή άλλων προϊόντων μήλου έχει συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις σε πολλές ασθένειες, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις!

Πόσο μπορώ να πιω σε δίαιτα;

Το μέτρο είναι το κλειδί. Ο χυμός μήλου έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Περιέχει σχεδόν το 100% της μέγιστης συνιστώμενης ασφαλούς πρόσληψης ζάχαρης.

Περιορίστε σε ένα μικρό ποτήρι 3-4 φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να αραιώσετε τον χυμό με νερό για να μειώσετε περαιτέρω την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μόνο αθλητές μπορούσαν να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών τους.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και η ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στους χυμούς φρούτων θεωρείται «προστιθέμενη ζάχαρη».

Προτιμήστε να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό τους. Ακόμα κι αν είναι φρεσκοστυμμένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Θα χάσω βάρος αν αντικαταστήσω τα αναψυκτικά με χυμό μήλου;

Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων αναψυκτικών με χυμό μήλου μπορεί να προσφέρει κάποιες βελτιώσεις όσον αφορά την πρόσληψη θερμίδων και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο χυμός μήλου εξακολουθεί να περιέχει ζάχαρη. Παρόλο που μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες και να μην έχει πρόσθετα σάκχαρα σε σύγκριση με τα αναψυκτικά, ο χυμός μήλου εξακολουθεί να είναι φυσικά πλούσιος σε ζάχαρη. 

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Εναλλακτικά Ποτά

 • Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση και απώλεια βάρους, καθώς δεν έχει θερμίδες και βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί βέλτιστα.
 • Το τσάι χωρίς ζάχαρη (ζεστό ή παγωμένο) είναι χωρίς θερμίδες και προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να ενισχύσει ελαφρώς το μεταβολισμό. Απολαύστε τη φυσική γεύση ή προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή άλλα φρούτα για διακριτικό άρωμα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
 • Ο μαύρος καφές είναι επίσης από τη φύση του χαμηλός σε θερμίδες και μπορείτε να τον απολαύσετε σκέτο ή με μικρή ποσότητα γάλακτος χωρίς ζάχαρη ή εναλλακτικά γάλακτος φυτικής προέλευσης. Ο καφές μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
 • Νερό με λεμόνι: Η προσθήκη λεμονιού στο νερό προσθέτει μια αναζωογονητική γεύση χωρίς να αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες. Μπορεί να βοηθήσει την πέψη.
 • Το άγλυκο ανθρακούχο νερό παρέχει μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση στο απλό νερό με ελαφρύ αφρισμό αλλά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή θερμίδες.

Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες: Προσέχετε τα πρόσθετα σάκχαρα στα ποτά που διατίθενται στο εμπόριο, ακόμα κι αν ισχυρίζονται ότι είναι «υγιεινά» ή «φυσικά».

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μηλόξυδου και του χυμού μήλου;

Ενώ τόσο το μηλόξυδο όσο και ο χυμός μήλου προέρχονται από μήλα, διαφέρουν σημαντικά ως προς την επεξεργασία, τη γεύση και το θρεπτικό τους περιεχόμενο:

 • Ο χυμός μήλου παρασκευάζεται πιέζοντας τα φρέσκα μήλα για να βγει ο χυμό τους. Συνήθως παστεριώνεται (θερμαίνεται) για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και να υποβαθμίσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
 • Το μηλόξυδο παράγεται με ζύμωση χυμού μήλου με συγκεκριμένα βακτήρια. Τα σάκχαρα του χυμού μετατρέπονται σε οξικό οξύ, δίνοντας στο μηλόξυδο τη χαρακτηριστική ξινή γεύση και άρωμα. Συνήθως είναι αφιλτράριστο και μη παστεριωμένο.

Το μηλόξυδο έχει συνήθως θολό καφέ ή κίτρινο χρώμα με έντονη, ξινή και πικάντικη γεύση με άρωμα ξιδιού. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο είναι το κύριο δραστικό συστατικό, μαζί με μικρές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Το μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας και να μειώσει την όρεξη, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα κι αν το μηλόξυδο προσφέρει κάποια οφέλη, ο ρόλος του στο αδυνάτισμα είναι μικρός και πρέπει να συνδυαστεί με άλλες στρατηγικές διαχείρισης βάρους, όπως μια υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Μειονεκτήματα της κατανάλωσης μήλων

Ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση μήλων;

Ενώ τα μήλα είναι γενικά ένα ασφαλές και υγιεινό φρούτο για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές ομάδες που μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί ή να τα αποφεύγουν εντελώς.

Άτομα με επιβεβαιωμένη αλλεργία σε μήλα ή άλλα φρούτα της οικογένειας Rosaceae (όπως ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια και βερίκοκα) θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μήλων ή προϊόντων μήλου για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.

Ενώ τα μήλα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη, καλύτερα να αποφεύγουν να πίνουν χυμό μήλου ή να τρώνε αποξηραμένα μήλα.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις ενώσεις των μήλων, επηρεάζοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητά τους ή προκαλώντας ανεπιθύμητες ενέργειες.

Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλες πεπτικές παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση μήλων λόγω της οξύτητάς τους.

Τα ολόκληρα μήλα αποτελούν κίνδυνο πνιγμού για τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών. Οι γονείς πρέπει να κόβουν τα μήλα σε μικρά κομμάτια και να επιβλέπουν στενά τα παιδιά ενώ τα τρώνε.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε εάν τα μήλα είναι κατάλληλα για εσάς.

Μπορώ να πίνω χυμό μήλου με άδειο στομάχι;

Γενικά δεν συνιστάται να πίνετε χυμό μήλου με άδειο στομάχι. Μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από πιθανή πτώση που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι. 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η οξύτητα του χυμού μήλου, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι, μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια, σε ορισμένα άτομα.

Μπορούν τα μήλα να με παχύνουν;

Ο χυμός μήλου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους εάν καταναλωθεί υπερβολικά. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων οποιουδήποτε τύπου ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών σακχάρων, συμβάλλει στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Σε σύγκριση με ολόκληρα φρούτα, ο χυμός μήλου είναι μια υγρή μορφή ζάχαρης και θερμίδων. Το σώμα επεξεργάζεται τα υγρά με διαφορετικό τρόπο από τα στερεά τρόφιμα, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένη απορρόφηση θερμίδων και λιγότερο κορεσμό από την ίδια ποσότητα θερμίδων σε σύγκριση με ολόκληρα μήλα.

Αν και ο χυμός μήλου δεν είναι εγγενώς παχυντικός, η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, η έλλειψη φυτικών ινών και η υγρή του μορφή μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλωθεί υπερβολικά.

Στην πραγματικότητα, η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος μήλου μπορεί να σας παχύνει. Ωστόσο, μέτριες ποσότητες προϊόντων μήλου, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων τσιπς, της σάλτσας μήλου και των μαρμελάδων μήλου, μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επιλέξτε επιλογές με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα όποτε είναι δυνατόν. Εστιάστε στον έλεγχο των μερίδων και τρώτε ολόκληρα φρούτα.

Τα μήλα δεν παχαίνουν.

Φθορά των δοντιών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη του χυμού μήλου δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα σας, τα οποία μπορούν να παράγουν οξύ που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και οδηγεί σε τερηδόνα. Ο χυμός μήλου είναι επίσης όξινος, το οποίο μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών και να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Σε σύγκριση με τον χυμό μήλου, τα ολόκληρα μήλα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι ενέχουν μικρότερο κίνδυνο να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα μήλα βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής σάλιου. Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και των βακτηρίων από τα δόντια σας, βοηθώντας στην πρόληψη της τερηδόνας.

Επίσης, η πράξη του μάσησης ολόκληρων μήλων μπορεί να έχει καθαριστικό αποτέλεσμα στα δόντια σας, βοηθώντας στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής και της συσσώρευσης πλάκας.

Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου αφού φάω μήλα;

Ενώ γενικά συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, αποφύγετε το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση μήλων.

Τα μήλα περιέχουν φυσικά οξέα. Το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά την κατανάλωση μήλων εκθέτει τα δόντια σας σε αυτά τα οξέα, τα οποία μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα στην τριβή από το ίδιο το βούρτσισμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη φθορά των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μήλων πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Αυτό επιτρέπει στο σάλιο σας να εξουδετερώνει φυσικά τα οξέα και να ανανεώνει το σμάλτο των δοντιών σας, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα σε ζημιές από το βούρτσισμα.

Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να αφαιρέσετε τα σωματίδια της τροφής και να μειώσετε την οξύτητα στο στόμα σας μετά την κατανάλωση μήλων.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση πολλών μήλων

Η εστίαση αποκλειστικά στα μήλα, παρόλο που είναι υγιεινά, παραμελεί άλλες βασικές ομάδες τροφίμων. Η υπερβολική κατανάλωση μήλου μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα.

Αν δεν επιλέξετε βιολογικές επιλογές, τα μήλα που παράγονται στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει την έκθεσή σας σε αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Να είστε προσεκτικοί με τις δίαιτες μόδας που προωθούν την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μεμονωμένων τροφών όπως τα μήλα. Αυτές οι δίαιτες είναι συχνά διατροφικά μη ισορροπημένες, μη βιώσιμες και μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία σας.

Το ήξερες;

 • Η δραστική απώλεια βάρους του Christian Bale για το The Machinist περιελάμβανε μια δίαιτα σχεδόν λιμοκτονίας που αποτελούταν μόνο από ένα μήλο, μια κονσέρβα τόνο και ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ την ημέρα, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 30 κιλών σε 4 μήνες!
 • Ο Χοακίν Φίνιξ, γνωστός για τη δέσμευσή του στους ρόλους του, ξεκίνησε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για την ερμηνεία του στο «Τζόκερ». Η διατροφή του αποτελούταν κυρίως από μήλα, μαρούλι και πράσινα φασόλια. Οδήγησε στην απώλεια βάρους περισσότερων από 25 κιλών!

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάω ένα μήλο;

Ο χρόνος κατανάλωσης ενός μήλου ή οποιουδήποτε άλλου φρούτου ή σνακ έχει πιθανώς έναν ελάχιστο ρόλο στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε μήλα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να ελέγξετε την πρόσληψη των θερμίδων.

Πριν το μεσημεριανό

Η κατανάλωση ενός μήλου πριν από ένα γεύμα μπορεί να είναι μια λογική στρατηγική που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η κατανάλωση ενός μήλου πριν από ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι και ενδεχομένως να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του γεύματος. Προσπαθήστε να το καταναλώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το μεσημεριανό γεύμα.

Μετά το μεσημεριανό

Ένα μήλο μπορεί να είναι μια υγιεινή απόλαυση μετά το μεσημεριανό γεύμα. Θα σας βοηθήσει να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά εάν το καταναλώνετε αντί για το αγαπημένο σας γλυκό.

Στο πρωινό

Μια άλλη καλή στιγμή για να φάτε ένα μήλο είναι το πρωί. Οι φυτικές ίνες στο μήλο καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας για το υπόλοιπο της ημέρας. Μπορεί να ελέγξει τη συνολική πρόσληψη ενέργειας! 

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του μήλου προστατεύουν το δέρμα και τα μάτια από το οξειδωτικό στρες λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

Ως Σνακ

Τα μήλα αποτελούν ένα βολικό και θρεπτικό σνακ. Η κατανάλωση ενός μήλου μεταξύ των γευμάτων μπορεί να περιορίσει την πείνα και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση.

Μετά την Άσκηση

Ο χυμός μήλου μπορεί να είναι ένα καλό σνακ μετά την προπόνηση λόγω των φυσικών του σακχάρων. Η ζάχαρη βοηθά στην γρήγορη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου και επιταχύνει την ανάρρωση των μυών!

Στο δείπνο

Θα μπορούσατε επίσης να φάτε ένα μήλο στο δείπνο. Τα μήλα είναι από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε μελατονίνη; η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο!

Η κατανάλωση ενός μικρότερου, ελαφρύτερου δείπνου οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για το αδυνάτισμα.

Επιπλέον, τα ελαφριά δείπνα είναι εύκολα στην πέψη και μπορεί να προάγουν καλύτερο ύπνο, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει έμμεσα τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Τα βαριά γεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτική δυσφορία και διαταραχή του ύπνου, επηρεάζοντας δυνητικά τη διαχείριση του βάρους.

Η καλύτερη στιγμή για να φάτε ένα μήλο είναι αυτή που ταιριάζει στην καθημερινότητά σας και σας βοηθά να διατηρήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Οι καλύτερες ποικιλίες για αδύνατο σώμα

Καμία συγκεκριμένη ποικιλία μήλου δεν είναι εγγενώς «καλύτερη» για την επίτευξη ενός αδύνατου σώματος. Το κλειδί για τη διαχείριση του βάρους βρίσκεται στα γενικά διατροφικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας υγιεινών τροφών και του ελέγχου των μερίδων, μαζί με την τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, διαφορετικές ποικιλίες μήλων προσφέρουν ελαφρώς διαφορετικά διατροφικά προφίλ και ορισμένες μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στους στόχους διαχείρισης βάρους σας με βάση συγκεκριμένες ανάγκες:

 • Θερμίδες:  Ενώ όλες αυτές οι ποικιλίες είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες, η Granny Smith και η Red Delicious έχουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Άλλα πράσινα και κόκκινα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες.
 • Φυτικές ίνες:  Το Gala έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον κορεσμό και στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας ενδεχομένως στη διαχείριση του βάρους.
 • Ζάχαρη:  Το Fuji έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ειδικά εάν έχετε συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς ή ανησυχίες για το σάκχαρο του αίματος. Τα κόκκινα μήλα μπορεί να είναι οριακά πιο γλυκά, αλλά η συνολική διαφορά περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι ελάχιστη.
 • Βιταμίνες και μέταλλα:  Όλες οι ποικιλίες παρέχουν λίγη βιταμίνη C, αλλά η Granny Smith ξεχωρίζει με εξαιρετική ποσότητα.
 • Αντιοξειδωτικά:  Τα κόκκινα μήλα περιέχουν γενικά ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες ανθοκυανινών, ένα είδος αντιοξειδωτικού που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Ωστόσο, τα πράσινα μήλα μπορεί να προσφέρουν διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών.

Συμπεριλάβετε διαφορετικές ποικιλίες μήλων στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τα ποικίλα θρεπτικά συστατικά και γεύσεις τους.

Κοινές ποικιλίες:

 • Πράσινα Μήλα:
  • Granny Smith: Δημοφιλή για την ξινή, τραγανή γεύση τους.
  • Pippin: Γνωστό για τη σύνθετη, ελαφρώς γλυκιά γεύση τους.
  • Ginger Gold: Μια πιο ήπια, πιο γλυκιά επιλογή.
 • Κόκκινα μήλα:
  • Red Delicious: Εμβληματικά, γλυκά και ήπια.
  • Fuji: Ζουμερό και σούπερ γλυκό.
  • Honeycrisp: Μια ισορροπημένη τραγανή γεύση.

Επιλέξτε το χρώμα και την ποικιλία που απολαμβάνετε να τρώτε περισσότερο, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα τα ενσωματώνετε τακτικά στη διατροφή σας. 

Να δοκιμάζετε διαφορετικές ποικιλίες πράσινων και κόκκινων μήλων για να απολαύσετε τις διαφορετικές γεύσεις και να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα μήλα;

Αν και το χρώμα δεν είναι πάντα ένας απόλυτος δείκτης ωρίμανσης, αποφύγετε τα μήλα με θαμπό ή ανομοιόμορφο χρώμα ή ατέλειες όπως μώλωπες, κοψίματα ή μαλακά σημεία. Ένα υγιές, ώριμο μήλο πρέπει να έχει ένα σταθερό και ζωντανό χρώμα για την ποικιλία του.

Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, να μην ζαρώνει ή να συρρικνώνεται. Αποφύγετε τα μήλα που τα αισθάνεστε μαλακά ή χυλώδη.

Αναζητήστε ένα φρέσκο, πράσινο μίσχο που είναι σταθερά συνδεδεμένος με το μήλο. Ένα καφέ ή ξηρό στέλεχος μπορεί να υποδηλώνει πολύ ώριμο μήλο.

Πρόσθετες συμβουλές:

 • Επιλέξτε εποχιακές ποικιλίες: Επιλέξτε μήλα που είναι στην εποχή τους στην περιοχή σας, καθώς είναι πιθανό να είναι πιο φρέσκα και να έχουν πιο γεμάτη γεύση.
 • Μυρωδιά: Αν και δεν είναι αλάνθαστη μέθοδος, μερικά ώριμα μήλα μπορεί να έχουν ένα αχνό γλυκό άρωμα. Αποφύγετε μήλα με δυσάρεστες οσμές.
 • Λαϊκές αγορές: Αναζητήστε μήλα τοπικής καλλιέργειας στις λαϊκές αγορές, για να υποστηρίξετε την τοπική γεωργία και ενδεχομένως να αποκτήσετε πιο φρέσκα προϊόντα.

Συμβουλή

Σηκώστε το μήλο και νιώστε το βάρος του. Ένα ώριμο μήλο θα αισθάνεται πιο βαρύ για το μέγεθός του σε σύγκριση με ένα άγουρο ή ξεραμένο.

Πρέπει να φάω μήλα με τη φλούδα;

Ναι, γενικά συνιστάται να τρώτε μήλα με τη φλούδα. Η φλούδα ενός μήλου είναι το πιο πλούσιο μέρος σε φυτικές ίνες. Τα καθαρισμένα μήλα περιέχουν έως και 45% λιγότερες φυτικές ίνες από τα ολόκληρα μήλα!

Επίσης, οι φλούδες των μήλων περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τη σάρκα. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο και μια ποικιλία ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Η φλούδα είναι σημαντικά πιο πλούσια σε βιταμίνη C από τη σάρκα.

Μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση της φλούδας μειώνει τη σπατάλη τροφίμων και είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ορισμένα μήλα μπορεί να έχουν μια λεπτή επίστρωση κεριού για διατήρηση και οπτική έλξη. Τρίψτε τα μήλα σταθερά με μια βούρτσα κάτω από ζεστό νερό για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του κεριού.

Εάν έχετε ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να αφομοιώσετε τα ξεφλουδισμένα μήλα. Παρατηρήστε πώς αντιδρά το σώμα σας και προσαρμόστε ανάλογα.

Τα μη βιολογικά μήλα που καλλιεργούνται στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πλύνετε καλά τα μήλα ή επιλέξτε βιολογικές ποικιλίες για να μειώσετε την έκθεση σε αυτές τις βλαβερές ουσίες.

Η φλούδα έχει έως και 28 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα!

Αξίζουν το κόστος τα βιολογικά μήλα;

Ζυγίστε τα πιθανά οφέλη από τη μειωμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα και τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις έναντι του υψηλότερου κόστους. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις αξίες και τον προϋπολογισμό σας.

Οφέλη

Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας συνήθως απαγορεύουν τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, ελαχιστοποιώντας ενδεχομένως την έκθεσή σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Επιπλέον, η βιολογική γεωργία γενικά προωθεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η διατήρηση της υγείας του εδάφους και της βιοποικιλότητας, συμβάλλοντας δυνητικά σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, τα βιολογικά μήλα μπορεί να είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα συμβατικής καλλιέργειας και μπορεί να είναι λιγότερο εύκολα διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα και τοποθεσίες, απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια για την αγορά τους.

Ανεξάρτητα από την προέλευση, πλύνετε καλά όλα τα μήλα κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό πριν τα φάτε για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα πιθανά υπολείμματα κεριού.

Πώς να αποθηκεύσετε τα μήλα;

Αποθηκεύστε τα μήλα σε δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος. Αποφύγετε να τα αποθηκεύετε κοντά σε έντονες οσμές ή άμεσο ηλιακό φως, που μπορεί να επιταχύνουν την ωρίμανση και την αλλοίωση.

Ορισμένες ποικιλίες μήλων, όπως η Granny Smith, μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, παρακολουθήστε τα για σημάδια ωρίμανσης και αλλοίωσης.

Μην αποθηκεύετε με άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα μήλα απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση άλλων προϊόντων. Αποθηκεύστε τα χωριστά ή σε σακούλα που αναπνέει.

Κομμάτια μήλου

Για να μην μαυρίσουν, τα κομμένα μήλα πρέπει να φυλάσσονται με όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με τον αέρα.

Βυθίστε σε νερό με χυμό λεμονιού ή αλάτι. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ με κρύο νερό. Βυθίστε τις φέτες μήλου και φυλάξτε τις στο ψυγείο για έως και μια μέρα.

Ακόμα μπορείτε να τα τυλίξτε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη ή αεροστεγές δοχείο. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν θήκες αέρα γύρω από τις φέτες μήλου.

Πώς να φάτε μήλα για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς;

Μπορείτε να φάτε μήλα με διάφορα φρούτα, μούρα, σπόρους, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής αλέσεως για ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ.

Μήλο & απώλεια βάρους

Βιταμίνη C

Τα μήλα έχουν 4-5 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια. Ένα μήλο παρέχει μόνο 10% της ΗΣΔ. Καθώς η βιταμίνη C είναι τόσο σημαντική για τον μεταβολισμό του λίπους καθώς και για πολλές άλλες μεταβολικές διεργασίες του σώματος, είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε υψηλές ποσότητες από τη διατροφή σας.

Σαλάτα με μήλο και ακτινίδιο: Αυτή η σαλάτα συνδυάζει τη γλύκα των μήλων με τη γλυκιά γεύση του ακτινιδίου, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.

Παρφέ γιαουρτιού μήλου και φράουλας: Στρώστε γιαούρτι, μήλα σε φέτες και φρέσκες φράουλες σε ένα μικρό δοχείο για ένα νόστιμο και υγιεινό παρφέ. Οι φράουλες είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνη και ασβέστιο σε αυτό το σνακ.

«Nachos» μήλου με φυστικοβούτυρο και σπόρους Chia: Αυτή η υγιεινή σύνθεση ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκό. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα φυστικοβούτυρου. Πασπαλίστε με σπόρους chia που βοηθούν στην απώλεια βάρους!

Σίδερος

Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό πολλών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, τη διαδικασία με την οποία το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να διαταράξουν αυτά τα ένζυμα, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τον μεταβολισμό σας και δυσκολεύοντας την αποτελεσματική καύση θερμίδων.

Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο διαδεδομένη ανεπάρκεια παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, που είναι ζωτικής σημασίας για την καύση θερμίδων και την προώθηση της απώλειας βάρους.

Τα μήλα και ο χυμός μήλου περιέχουν αμελητέες ποσότητες σιδήρου. Ένα ολόκληρο μήλο παρέχει έως και 2% ΗΣΔ σιδήρου.

Αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου με αυτά τα σνακ:

Φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου και αποξηραμένα βερίκοκα: Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι καλή πηγή σιδήρου, ενώ το βούτυρο αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Smoothie με μήλο και σπανάκι: δροσιστικό smoothie με 1 μέτριο μήλο, 1 φλιτζάνι φρέσκο ​​σπανάκι, 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικά) και 1/4 φλιτζάνι πάγο (προαιρετικά).

Ασβέστιο

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να προάγει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του καφέ λιπώδους ιστού, βοηθώντας ενδεχομένως στην καύση λίπους και στη δαπάνη θερμίδων.

Επιπλέον, η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει τον κορεσμό (αίσθημα κορεσμού) και τη ρύθμιση της όρεξης.

Τα μήλα είναι φτωχές διατροφικές πηγές ασβεστίου. Θα λάβετε λιγότερο από 2% ΗΣΔ τρώγοντας ένα μήλο ή πίνοντας ένα φλιτζάνι χυμό μήλου.

Αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου τρώγοντας μήλο:

Παρφέ μήλου και γιαουρτιού με αμύγδαλα: 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, 1/2 μέτριο μήλο, κομμένο σε φέτες, 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλο. Αυτό το παρφέ προσφέρει έναν κρεμώδη και τραγανό συνδυασμό με ενίσχυση ασβεστίου από το γιαούρτι και τα αμύγδαλα.

Μήλο και Cottage Cheese με σπόρους Chia: 1/2 φλιτζάνι τυρί κότατζ, 1/2 μέτριο μήλο, σε φέτες, 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia. Αυτό το σνακ γεμάτο πρωτεΐνες συνδυάζει την κρεμώδη υφή του τυριού cottage με τη γλυκύτητα των μήλων. Το τυρί κότατζ είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, ενώ οι σπόροι chia προσφέρουν φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και λίγο ασβέστιο.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν κάνετε δίαιτα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στις λιγούρες και να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. 

Σε σύγκριση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη έχει υψηλότερη θερμική επίδραση, που σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση και την οικοδόμηση μυϊκού ιστού, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και της σωματικής λειτουργίας.

Το μήλο περιέχει αμελητέες ποσότητες πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, καλύτερα να το συνδυάσετε με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη.

Μπολ με μήλο και τυρί κότατζ με γκρανόλα: 1/2 φλιτζάνι τυρί κότατζ, 1/2 μέτριο μήλο σε κύβους, 1/4 φλιτζάνι γκρανόλα. Το τυρί κότατζ προσφέρει μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, ενώ τα μήλα προσθέτουν γλυκύτητα και βιταμίνη C.

Smoothie μήλου και γιαουρτιού με σπόρους Chia: 1/2 μέτριο μήλο, ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia. Αυτό το δροσιστικό και γεμάτο πρωτεΐνη smoothie είναι τέλειο για ένα σνακ μετά την προπόνηση ή ένα γρήγορο πρωινό. Το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, ενώ τα μήλα προσθέτουν βιταμίνη C και γλυκύτητα. Το γάλα παρέχει πρόσθετη πρωτεΐνη και ασβέστιο και οι σπόροι chia συνεισφέρουν σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και λίγη πρωτεΐνη.

Αντί για γάλα, μπορείτε να προτιμήσετε το κεφίρ. Είναι το πιο υγιεινό γαλακτοκομικό προϊόν ! Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου, καθώς είναι η πιο πλούσια τροφή σε προβιοτικά!

Ιδέες συνταγών με μηλόξυδο

Πουτίγκα Chia με μήλο, μούρο & μηλόξυδο: Συνδυάστε βρώμη, σπόρους chia, γάλα και γιαούρτι σε ένα βάζο ή δοχείο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Το πρωί, βάλτε την πουτίγκα σε φέτες μήλου, μαζί με μούρα και λίγο μηλόξυδο αναμεμειγμένο με μέλι.

Σαλάτα μήλου και κοτόπουλου με σάλτσα μηλόξυδου: Συνδυάστε το κοτόπουλο, το μήλο, το σέλινο, το κρεμμύδι και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά τη μαγιονέζα, το μηλόξυδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώστε τη βινεγκρέτ στη σαλάτα και απολαύστε.

Καταστρέφει το μαγείρεμα τη θρεπτική αξία των Μήλων;

Ενώ το μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική αξία ορισμένων φρούτων και λαχανικών, ο αντίκτυπος στα μήλα είναι σχετικά μικρός. 

Το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια βιταμίνης C. Έχει ελάχιστη επίδραση σε άλλες βιταμίνες και μέταλλα που υπάρχουν στα μήλα, όπως το κάλιο, οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

8 μύθοι για τις επιπτώσεις των μήλων στην απώλεια βάρους

Μύθος 1: Η κατανάλωση μήλων θα σας κάνει να χάσετε βάρος. Πραγματικότητα: Ενώ τα μήλα είναι ένα υγιεινό και χαμηλών θερμίδων σνακ, δεν βοηθάει μαγικά στο αδυνάτισμα. Η απώλεια βάρους απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Μύθος 2: Τα μήλα είναι μια τροφή με αρνητικές θερμίδες, που σημαίνει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες αφομοιώνοντάς τα, από όσες περιέχουν. Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει τρόφιμο με αρνητικές θερμίδες. Όλα τα τρόφιμα απαιτούν κάποια ενέργεια για να αφομοιωθούν, αλλά η ποσότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις θερμίδες του φαγητού.

Μύθος 3: Το μηλόξυδο καίει το λίπος. Πραγματικότητα: Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πιθανά οφέλη του μηλόξυδου για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ή τη ρύθμιση της όρεξης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι καίει άμεσα το λίπος.

Το ήξερες; Πώς βγήκε η φράση: "Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κρατάει πέρα!"

Μύθος 4: Πρέπει να τρώτε μόνο πράσινα μήλα για απώλεια βάρους, επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πραγματικότητα: Όλες οι ποικιλίες μήλων έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά μερίδα. Ενώ τα πράσινα μήλα μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο γλυκά, εξακολουθούν να προσφέρουν παρόμοιες θερμίδες.

Μύθος 5: Ο χυμός μήλου είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση για ολόκληρα μήλα. Πραγματικότητα: Ο χυμός μήλου δεν έχει τις φυτικές ίνες που βρίσκονται σε ολόκληρα μήλα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο χορταστικό και να οδηγεί σε ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μύθος 6: Η κατανάλωση μήλων αργά το βράδυ εμποδίζει την απώλεια βάρους. Πραγματικότητα: Ο χρόνος των γευμάτων σας δεν επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους, εφόσον η συνολική πρόσληψη θερμίδων παραμένει εντός των ημερήσιων αναγκών σας.

Μύθος 7: Ο συνδυασμός μήλων με ορισμένες τροφές μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους στην καύση λίπους. Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων ενισχύουν μαγικά την απώλεια λίπους.

Μύθος 8: Τα βιολογικά μήλα είναι πιο αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους. Πραγματικότητα: Αν και η επιλογή βιολογικών φρούτων μπορεί να έχει περιβαλλοντικά οφέλη, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι επηρεάζει άμεσα την απώλεια βάρους σε σύγκριση με τα συμβατικά μήλα. Μόνο η κατανάλωση ολόκληρων βιολογικών μήλων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η φλούδα είναι το πιο πλούσιο μέρος των μήλων σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολυφαινόλες!

Ήξερες ότι…

Παγκόσμια Ημέρα Μήλου: Κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου, ο κόσμος γιορτάζει τα μήλα με την Παγκόσμια Ημέρα Μήλου!

Τα μισά φυλλοβόλα φρούτα του κόσμου: Τα μήλα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής φυλλοβόλων φρούτων.

Ένα μήλο την ημέρα: Το γνωστό ρητό «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» προέρχεται από την Ουαλία και χρονολογείται τουλάχιστον από το 1866.

Τα μήλα επιπλέουν: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, περίπου το 25% του όγκου ενός μήλου είναι στην πραγματικότητα αέρας. Αυτός είναι ο λόγος που επιπλέουν!

Χρόνια για καρποφορία: Οι περισσότερες μηλιές χρειάζονται περίπου 4-5 χρόνια για να παράγουν την πρώτη τους πρώτους καρπούς μετά τη φύτευση.

Η πιο διάσημη μηλιά: Η μηλιά του Ισαάκ Νεύτων, που βρίσκεται στην Αγγλία, είναι ακόμα ζωντανή και υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 400 ετών.

Τρώγεται από το 6500 π.Χ.: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι τρώνε μήλα για περισσότερα από 8.000 χρόνια, με αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από το 6500 π.Χ.

Το μήλο είναι τριαντάφυλλο; Παραδόξως, τα μήλα είναι στην πραγματικότητα μέλη της οικογένειας των τριαντάφυλλων, μαζί με φρούτα όπως τα αχλάδια και οι φράουλες.

Σνακ αστροναύτη: Τα μήλα ήταν ένα από τα πρώτα φρούτα που συμπεριλήφθηκαν στη δίαιτα των αστροναυτών, επειδή είναι ελαφριά, δεν χρειάζονται ψυγείο και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.

Προηγούμενο

Μπανάνα: Οφέλη για δίαιτα αδυνατίσματος!

Καρύδια για Αδυνάτισμα: 7+1 Μύθοι

Επόμενο