Το ταχίνι δεν παχαίνει παρά τις πολλές του θερμίδες!

Το ταχίνι προέρχεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού. Έχει εκπληκτική διατροφική αξία και δικαίως θεωρείται superfood από πολλούς. Μια κουταλιά ταχίνι το πρωί δεν παχαίνει. Αντίθετα, μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις.

Το ταχίνι έχει μεγάλη διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται άκρως θρεπτική τροφή. Περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία μας. Επίσης, το ταχίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και είναι άριστη πηγή μετάλλων, όπως είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το σελήνιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο και πολλά άλλα.

100γρ1 κουταλιά
θερμίδες59589
πρωτεΐνη (γρ)172,55
λίπη (γρ)548
κορεσμένα
λιπαρά
(γρ)
7,531,1
μονοακόρεστα
λιπαρά
(γρ)
20,33
πολυακόρεστα
λιπαρά
(γρ)
23,63,5
υδατάνθρακες (γρ)213,2
ίνες (γρ)9,31,4
σάκχαρα (γρ)0,50,07
ασβέστιο (mg)42664
σίδηρος (mg)8,951,34
μαγνήσιο (mg)9514,2
φώσφορος (mg)732110
κάλιο (mg)41462
ψευδάργυρος (mg)4,60,7
μαγγάνιο (mg)1,50,2
σελήνιο (mcg)34,45,2
θειαμίνη (mg)1.280.19
Διατροφική αξία ταχινιού.[1]

Επιπλέον, αφού το ταχίνι έχει σχεδόν μηδενικά σάκχαρα, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, λίπη και ίνες, θεωρείται κατάλληλο για διαβητικούς. Το ταχίνι έχει μικρό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο. Δε θα ανεβάσει απότομα το σάκχαρο του αίματος δηλαδή.

Παχαίνει η υπερβολική κατανάλωση ταχινιού;

Το ταχίνι έχει πολλές θερμίδες, οπότε και θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση του. Ακόμα και αν προτιμάτε βιολογικό ταχίνι ολικής άλεσης θα παχύνετε, αν τρώτε μεγάλη ποσότητα.

Μόλις 1 κουταλιά ταχινιού περιέχει περίπου 90 θερμίδες! Οι θερμίδες αυτές προέρχονται κυρίως από τα 8γρ λίπους. Επίσης, 1 κουταλιά ταχινιού θα σου δώσει και 2,5γρ πρωτεΐνης, αλλά και 1,4γρ φυτικών ινών.

Οπότε, αν δε θέλετε να παχύνετε, καλό είναι να περιοριστείτε στις 1-2 κουταλιές ταχινιού ολικής άλεσης το πρωί. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε ταχίνι. Το ταχίνι παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, καθ’όλη την ημέρα. Άρα θα είμαστε πιο ενεργοί μέσα στην ημέρα και θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες!

Επίσης, το ταχίνι είναι μια τροφή, που σε χορταίνει για αρκετή ώρα. Έτσι, δε θα χρειαστεί να ξαναφάς κάτι μετά από 1 ώρα. Άρα, το ταχίνι στο πρωινό θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες την υπόλοιπη ημέρα, παρ’ότι το ίδιο είναι πλούσιο σε θερμίδες! Άρα, μια κουταλιά ταχίνι το πρωί θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά.

Μια κουταλιά ταχίνι κάθε πρωί σε αδυνατίζει

Μια κουταλιά ταχίνι περιέχει 90 θερμίδες, αλλά είναι και πλούσια σε ουσίες, που σε αδυνατίζουν. Αν θες να χάσεις κιλά περιορίσου στη μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα. Διαφορετικά, αν έχεις κανονικό βάρος ή αν είσαι αθλητής μπορείς να καταναλώσεις μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να παχύνεις.

Σίδηρος για αδυνάτισμα

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική έλλειψη. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, αφού έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε σίδηρο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση σιδήρου για τους άντρες είναι 8 mg, ενώ για τις γυναίκες είναι 18 mg.[2]

Το ταχίνι είναι από τις λίγες φυτικές τροφές, που περιέχει μεγάλη δόση σιδήρου. Μόλις 1 κουταλιά ταχίνι θα σου δώσει 1,34 mg σιδήρου. Άλλες φυτικές τροφές σιδήρου είναι τα γκότζι μπέρι, οι σταφίδες, η μαύρη σοκολάτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι και τα όσπρια.

Η έλλειψη σιδήρου έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο παχυσαρκίας, αφού προκαλεί χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κούραση. Έτσι, κινούμαστε λιγότερο και άρα παχαίνουμε ή δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά εύκολα.[3,4]

Ψευδάργυρος για χάσιμο λίπους

Το ταχίνι είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου. 1 κουταλιά ταχίνι περιέχει 0,7 mg ψευδαργύρου. Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι επίσης μια κοινή διατροφική ανεπάρκεια, κυρίως στους άντρες. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ψευδαργύρου είναι 11 mg για τους άντρες και 8 mg για τις γυναίκες.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι επαρκής λήψη ψευδαργύρου βοηθάει στο να αδυνατίσουμε πιο εύκολα, όταν ακολουθούμε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων! Ο ψευδάργυρος φαίνεται ότι μειώνει τις φλεγμονές, την ινσουλονοαντίσταση, αλλά και την όρεξη στους υπέρβαρους ανθρώπους. Έτσι, ο ψευδάργυρος βοηθάει στο να χάσουμε βάρος, να μειώσουμε το δείκτη μάζας σώματος, αλλά και την περίμετρο μέσης.[5]

Φώσφορος για να χάσεις λίπος από την κοιλιά

Το ταχίνι και το σουσάμι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φώσφορο. Μόλις μια κουταλιά ταχίνι περιέχει περίπου το 16% της ημερήσια συνιστώμενης δόσης φωσφόρου.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φώσφορο έχει συνδεθεί με μείωση της όρεξης σε ανθρώπους με παραπανίσια κιλά, καθώς και ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο φώσφορος είναι βασικό συστατικό κατά της παχυσαρκίας. Πάνω απ’όλα, ο φώσφορος φαίνεται ότι μειώνει το λίπος της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία μας.[6]

Σελήνιο για γρήγορο αδυνάτισμα

Επιπλέον, το ταχίνι είναι πλούσιο σε σελήνιο. Μόλις μια κουταλιά ταχίνι το πρωί θα σου δώσει το 9% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σεληνίου.

Σύμφωνα με μια έρευνα, όπου πήραν μέρος πάνω από 3000 άτομα, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα σεληνίου είχαν το χαμηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Αντίθετα, όσοι είχαν έλλειμμα σεληνίου είχαν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.[7]

Η καλύτερη τροφή για να πάρεις όλο το σελήνιο, που χρειάζεσαι είναι τα Βραζιλιάνικα φιστίκια. 2-4 Βραζιλιάνικα φιστίκια την ημέρα είναι ικανά να καλύψουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου και άρα να σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά εύκολα, χωρίς δίαιτα!

Αντιοξειδωτικά κατά της παχυσαρκίας

Τέλος, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα αντιοξειδωτικά μάχονται τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, που είναι φυσικά παραπροϊόντα του οργανισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλος αριθμός ελευθέρων ριζών οδηγεί σε φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, που με τη σειρά τους οδηγούν σε παχυσαρκία.[8]

Τα χόρτα, τα φρούτα, τα μπαχαρικά, τα βότανα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι οι πλουσιότερες τροφές σε αντιοξειδωτικά. Αντίθετα, οι τροφές ζωικής προέλευσης δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Για παράδειγμα, ένας λόγος που τα φουντούκια βοηθούν στο αδυνάτισμα είναι το μεγάλο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο τους.

Πού χρησιμοποιούμε το ταχίνι;

Ο πιο εύκολος τρόπος να φάτε ταχίνι είναι στο πρωινό σας. Μπορείτε να το απλώσετε σε ψωμί ολικής άλεσης ή ακόμα σε αλμυρά σνακ, όπως είναι τα κράκερ, τα κριτσίνια ή οι ρυζογκοφρέτες. Προσθέστε και λίγα καρύδια για μέγιστα οφέλη στην υγεία σας. Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά το βασικότερο είναι ότι είναι από τις ελάχιστες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Έτσι, τα καρύδια αποτελούν καταπληκτική τροφή για την υγεία μας. Για παράδειγμα, η συχνή κατανάλωση καρυδιών ενισχύει το μυαλό μας και προλαμβάνει την πρώιμη άνοια. Ακόμα βοηθούν τα μαλλιά μας να παραμείνουν λαμπερά και υγιή.

Επίσης, να προτιμάτε βιολογικό ταχίνι από σουσάμι ολικής άλεσης, αφού έχει πλουσιότερη διατροφική αξία. Μπορείτε να το βάλετε σε dressings και dips.

Τέλος, το ταχίνι με ψωμί και μέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ σε σχέση με το ψωμί με μερέντα.

Προηγούμενο

4 ιδιότητες των φουντουκιών που σε αδυνατίζουν, χωρίς δίαιτα!

Το σελήνιο αυξάνει τη γυναικεία & ανδρική γονιμότητα!

Επόμενο